Search
Tuesday, October 27, 2020 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Iako je nezamislivo da svatko već nema neki od mojih 700 mailova, evo 2 preporučena:

mcn (na) hi (.) t-com (.) hr za pisma

darkomacan (na) yahoo (.) com za crteže i ostale otegotne okolnosti

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 10/28/2009 9:29 AM
Spekulativno Fikcioniranje Srijedom

By darkomacan on 2/10/2010 1:33 PM

"... а kadar sam stići i uteći
i na strašnu mjestu postajati."

I

Brijanje glava pred pohod bilo je ritual, ono što je od četrdesetorice hajduka skutrenih na hridi u svemirskim dubinama činilo jednoobraznu vojnu postrojbu. Prije brijanja bili su pojedinci, svaki sa svojim razlozima i ciljevima, nepovjerljivi prema starijima koje su smatrali oronulima i mladima čije im neiskustvo nije ulijevalo povjerenje. Poslije brijanja, gledali bi jedan u drugoga i u tuđem obrazu vidjeli svoj. Ne više stranci, čelom o čelo bi zagrljeni pjevali pjesme straha i ludila.

Alkohol je pomagao: gasio je strah i raspirivao ludilo. Sutra kreću na pohod, ali do prave, krvave akcije će proći još dobra tri mjeseca, mučna po živce. U samoći će im sumnje hraniti strah i samo će ih uspomene grijati. Zato je ludilo trebalo dobro raspiriti, da žar potraje kroz studen vremena i prostora. Zato alkohol i brijanje; zato rituali. Ovi zajednički i oni privatn ...
Read More »

By darkomacan on 2/3/2010 11:59 PM

Malo varam i podmećem tablu iz friške produkcije. Ali bar je SF. :/

Photobucket

(mcn)

By darkomacan on 1/27/2010 11:01 PM

Istina, istina i samo istina: jedanaest je navečer, od 24 satnog stripa i ostalih obaveza mrtav sam i fizički, a nadasve metalno i nisam u stanju tipkati ništa jako smisleno, a pogotovo dugačko. Zato ću vas samo poslati na jedan link, koji nisam čak ni sam otkrio, već sam ga drpio s NoSFa, gdje ga je stavila Ire:

http://www.tor.com/index.php?option=com_content&view=blog&id=58637

Tekst na linku mi se sviđa jer na način kojeg dosad nisam vidio tumači zašto se na SF kvačimo kao klinci, a poslije ne. Ako vas takva tema uopće zanima, gvirnite.

***

O, dobro, evo što sam našao u jedno inboxu, kad sam se malo razbudio. Savjet piscima znanstvenih radova ali primjenjiv univerzalno. Poslala Manekineko:

Advice to Authors

If you've got a thought that's happy --
Boil it down.
Make it short and crisp, and snappy --
Boil it down.
...
Read More »

By darkomacan on 1/13/2010 8:15 AM

Photobucket

(mcn)

By darkomacan on 1/6/2010 7:51 AM

Druga priča na B strani knjige (pogledao sam što mi slijedi na A strani, zaključio kako bih ondje neke stvari prije pisanja trebao provjeriti pa odustao) zove se "Adam i Eva", zbog barem dva dobra razloga. Prvi je taj što se u njoj radi o nekom Adamu i nekoj Evi, a drugi je taj što je o Adamu i Evi u esefu strogo zabranjeno pisati priče. Ili, ako nije baš strogo zabranjeno, a onda nije preporučljivo jer ... Jer, moram ovdje u digresiju.

Mislim da je Bojan M. Đukić bio taj koji je jednom napisao da svatko tko fanatično čita stripove poželi u jednom trenutku uzeti olovku u ruke te i sam nešto nacrtati. Isto vrijedi, nastavio je Bojan, i za rokere, s tom razlikom da se oni prime gitare. Ja na to mogu dodati i SF jer nije neuobičajeno da čitatelji esefa pomisle da mogu napisati nešto bar jednako dobro, ako ne i bolje od najgore gluposti u zadnjem broju omiljenog im časopisa. Sad, zašto se to događa baš u stripu, roku i esefu, ne znam - zato što su bazični? bazično pripovjedanje, ...
Read More »

By darkomacan on 12/30/2009 2:58 AM

Photobucket

Već se duže vrijeme natežem (otprilike pet minuta svakih par tjedana) s ovim ovcama, pokušavajući da profunkcioniraju. Kako je poanta bila da budu malo rada i s naglaskom na tekstu, cijelo sam ih ovo vrijeme pokušavao utrpati u jedan kadar - Hank Ketcham ili Gary Larson princip. I nije išlo. Iako - ako se bolje pogleda - šala (kakva-takva) je i u ovom stripu sadržana samo u srednjem kadru dok su ostali ono što od šale čini ... strip.

Nisam si, dakle, umio pomoći. Moj mozak ne funkcionira bez sekvencijalnosti.

(mcn)

By darkomacan on 12/23/2009 12:05 PM

I konačno je treća knjiga iz ciklusa o Neruševcu spremna za prijelom i tisak i fenomenalnu prodaju.

Kao tizer prvi, evo c/b verzije naslovnice:

Photobucket

A prva tri poglavlja (uz neka uobičajena menglanja koja gugldoks izvede), možete naći na ovom linqu.

Ihaj.

(mcn)

By darkomacan on 11/25/2009 11:52 PM

Pogledajte sat u kojem nalazim vremena sjesti za blog. Imao sam najbolju namjeru napisati idući nastavak bilježaka za 42, ali tipkam cijeli dan i jednostavno nemam volje. Umjesto toga, rezultati raspisanog natječaja za dječji SF roman koji će biti objavljen u biblioteci "Zvijezda u centru" nakladnika "Knjiga u centru".

Stiglo je bilo šest rukopisa s pratećim sinopsisima. Naslovi su bili:

Vizl
Kameni div Ravnoglav
Martinov tajanstveni život
Magični sat
D'arcangelov arhipelag
Misteriozno progonstvo

To je dobar odziv, duplo bolji nego lani (kad gledam samo odziv za dječji), a možda i kvalitetniji. Žao mi je što se više od onih koji šalju rukopise na antječaje za odrasle nije okušalo u ovoj podvrsti, jer nju se bar čita. Enivej, jesam se bio nadao da će bar jedan sinopsis biti bezrezervno seduktivan kao Ivanin lani, ali nije bilo te sreće. Tako da od 6 rukopisa imamo tri ...
Read More »

By darkomacan on 11/18/2009 8:54 PM

Kad je stigla poruka sa zvijezda, jedna prezrena manjina nije mogla ni htjela s lica skinuti smiješak trijumfa. Jer, poruka je glasila:

- Neka Zemlja slobodno uputi poslanstvo radi pregovora o priključenju Uniji, ali svi poslanici moraju biti vegetarijanci.

- Naravno - odgovorila je Zemlja, užurbano probirući i šaljući kandidate. - Razumijemo. Kako je nesmotreno i nemoralno od nas što smo ikad jeli meso. Promijenit ćemo svoje navike kako bismo vas postali dostojni.

- O, nije to - stigao je odgovor sa zvijezda, nakon što je poslanstvo već bilo hibernirano i ispaljeno k mjestu pregovora, - nego od mesoždera dobijemo žgaravicu.

(mcn)

By darkomacan on 11/11/2009 2:04 PM

Sjećam se - kao da je bilo 1992., a ne prije sedamnaest godina - kako sam napisao "Epiphaneiu", jedan od stripova koje mi ljudi rado spominju, a kojeg se i sam rado sjećam.

("Kakve to veze ima sa SF-om?" "Poolakoo ...")

Bilo je to (kratkotrajno) vrijeme Plavog zabavnika, časopisa kojeg je Vjesnik pokrenuo za (kratkotrajnog) direktorovanja Hrvoja Hitreca, u najboljoj namjeri da hrvatskoj ničim zabavljenoj djeci ponudi mješanac Politikinog zabavnika i nikad prežaljenog Plavog vjesnika (oštroumniji među vama to su već zaključili i sami, bacivši hitar pogled na naslove). Časopis je, dakle, bio ustanovljen s puno dobre volje i namjera, ali na financijskim osnovama koje su mu izbile tlo pod nogama u roku od dva mjeseca. No, o tom, detaljnije, nekom drugom zgodom, ako vas baš bude zanimalo.

("A SF?" "Poolakoo ...")

Bilo je to, inače, i vrijeme rata te domoljublja, a kako nitko ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Colt & Pepper 2 54/36/-
Daughter of God: 30/30/-
Joseph: 100/20/-
Maršal Bass 6: 54/18/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/72/64
Slomljeni svemir: 192/104/104
Sons of Aries: 132/22/3
The Room 60/6/-
Ultimus 1: 54/54/12

Preuzeti prijevodi:
Achille Talon integral 2,3
Calvin & Hobbes 5-7
Imbattaible 1,2

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation