Search
Saturday, September 30, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jan 6

Written by: darkomacan
1/6/2010 7:51 AM

Druga priča na B strani knjige (pogledao sam što mi slijedi na A strani, zaključio kako bih ondje neke stvari prije pisanja trebao provjeriti pa odustao) zove se "Adam i Eva", zbog barem dva dobra razloga. Prvi je taj što se u njoj radi o nekom Adamu i nekoj Evi, a drugi je taj što je o Adamu i Evi u esefu strogo zabranjeno pisati priče. Ili, ako nije baš strogo zabranjeno, a onda nije preporučljivo jer ... Jer, moram ovdje u digresiju.

Mislim da je Bojan M. Đukić bio taj koji je jednom napisao da svatko tko fanatično čita stripove poželi u jednom trenutku uzeti olovku u ruke te i sam nešto nacrtati. Isto vrijedi, nastavio je Bojan, i za rokere, s tom razlikom da se oni prime gitare. Ja na to mogu dodati i SF jer nije neuobičajeno da čitatelji esefa pomisle da mogu napisati nešto bar jednako dobro, ako ne i bolje od najgore gluposti u zadnjem broju omiljenog im časopisa. Sad, zašto se to događa baš u stripu, roku i esefu, ne znam - zato što su bazični? bazično pripovjedanje, bazični ritam i bazično filozofiranje? ili zato što su to industrije koje najčešće svoje suradnike novače iz konzumentskih redova? - ali činjenica je da je nemali broj čitatelja esefa osjetio potrebu i sam složiti kakvu pričicu i kako je, historijski gledano, nemali udio tog nemalog broja bio o Adamu i Evi kao posljednjim preživjelima nakon atomskog rata ili svemirskim brodolomcima na djevičanskoj planeti ili ... kužite, ne? Nema šanse da vam ta ideja zvuči originalnom ako ste na ovome svijetu proveli više od, ne znam, trinaest mjeseci.

A je l' smijem ja u još jednu digresiju? Nastavak je ta na ovu o potrošenim idejama: roman NUL EFFORT Predraga Raosa svojevremeno je od fandoma dočekan na nož jer mu je finalni obrat bio izliiiiiiiiizana esef ideja o svemirskim putnicima koji na cilj stignu samo kako bi otkrili da su ih pretekli brži, kasnije stvoreni brodovi. Jest, u Raosovom romanu je to bila caka, a ne poanta i on je imao štošta pametno za reći, ali geekovi mu nisu oprostili što je pisao žanr kao da otkriva toplu vodu. Jednostavno, tko želi pisati žanr mora znati u što se upušta i mora znati što je napisano. To je još jedan argument u prilog tvrdnji da esef nije literatura (gdje je vlastiti pogled na temu adut) već filozofija - gdje je novi tvist ideje bitniji od bilo čega ... Al' dobro, dosta više digresija, natrag na Adama i Evu.

O Adamu i Evi se, dakle, ne piše, jer su izraubani, bar koliko i vampir koji je dobio sidu. Toliko izraubani da se više nitko ne sjeća kad su te priče prvi put napisane ni kad su postale očite i potrošene. Toliko izraubani da su ... izazov.

Jest, mislim da u početku ove, vrlo kratke moje priče (kraće od 900 riječi) nije bilo ništa više od izazova: mogu li napisati priču o Adamu i Evi, a da ostane priča o Adamu i Evi (da govori o muško-ženskim razlikama te da usto bude priča o početku) i da ne zagazim u uobičajene klišeje žanra. Znam da nije na meni suditi, ali mislim da je ispala okej. Krao sam malo na sve strane - biće koje je matematička funkcija mrknuo sam od Alana Moorea, ali mislim da je i on to već prije mrknuo od nekoga, a opis Eve kao "tužne misli koja pleše" jest Hugo Prattov opis tanga, ako ga i on nije već od koga ćopio - ali dijelovi su se uklopili na onaj lijepi način u kojeg sam naučio ne sumnjati.

Priča je objavljena, ako se ne varam, u nekom broju "Zabavnika" Jutarnjeg lista. Na izazov je odgovoreno, ali izazov time nije nestao. U esefu će uvijek biti mjesta za nove priče o Adamu i Evi dok god one budu pokušavale biti različite, a da pritom ostanu, u svakom aspektu, priče o Adamu i Evi.

(mcn)

Tags:

8 comments so far...

Re: SFS: 42 (B2)

Mislim da nije misao "koja pleše" nego "koja se pleše" (que se puede bailar). A Pratt je to najvjerojatnije maznuo od E. S. Discépola.

Nekoć je i Krsto Mažuranić, u jednom broju Future ili u onim uputama za potencijalne pisce, bio nabrojao sve izlizane SF-ideje. Osim Adama i Eve, sjećam se samo vremenskog putnika koji ubija svog oca (ili djeda) :).

By miljenko on   1/6/2010 1:19 PM

Re: SFS: 42 (B2)

Vaša me erudicija tjera u očaj (zavist), pa ću biti malo neozbiljan.
Evo originalne ideje za Adama i Evu: da A & E budu homoseksualni par... jer s obzirom na mitološku maštovitost Biblije (Isus nasta partenogenetski itd.), zašto Eva i Adam ne bi bili dva pedera? Osobno bi se tom temom malo sprdao Crkvi, ali se bojim da ću izgubiti vjerodostojnost jer još uvijek gledam suprotnospolne komade...

By aco on   1/6/2010 2:31 PM

Re: SFS: 42 (B2)

Steva i Adam? :)

By miljenko on   1/6/2010 3:30 PM

Re: SFS: 42 (B2)

...regionalna super kombinacija.

By aco on   1/6/2010 3:42 PM

Re: SFS: 42 (B2)

Eto parodije. Stvori bog Adama i Evu, a kad ono, oni oboje homoseksualni i ne zele se poznati. :D

By Dommy on   1/6/2010 5:01 PM

Re: SFS: 42 (B2)

Sta nije Tico u nekim Pimpekima ima slicnu zajebanciju na temu?

By mv on   1/6/2010 6:07 PM

Re: SFS: 42 (B2)

Rek'o sam vam da je izlizano ...:)

@miljenko - ura, ako sam krivo zapamtio, onda sam originalniji nego ssto sam mislio. A ne znajuchi toccno koji similjenko, ne mogu te pitati jesi li dobio mejl ili nisi. :)

By mcn on   1/7/2010 12:11 AM

Re: SFS: 42 (B2)

ne znam kako bih se identificirao (ali nisam horvatić, recimo :)). nisam dobio mejl, a vjerojatno nije ni upućen meni .

By miljenko on   1/7/2010 8:25 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation