Search
Wednesday, September 27, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Nov 3

Written by: darkomacan
11/3/2012 10:31 AM

<<-- 24-satno crtanje pratite na linku iz lijevoga stupca. A u pauzi:

Love Exposure (2008) Shion Sono

Imam ozbiljnih problema s gledanjem filmova u zadnje vrijeme: koncentracija mi se survala na otprilike sedam minuta; nakon toga počnem se vrpoljiti, gledati poštu, surfati, jesti, spavati. Tako da su mi filmovi sad kao i knjige: kroz svaki pojedini napredujem glacijalno, trebaju mi dani da nekog pogledam, gdjekad čak i tjedni. A to sve za normalne filmove, a kad se neki raspištolji na četiri sata kao LOVE EXPOSURE, onda se dok dođem do kraja više ni ne sjećam kako je počeo.

Iako sam siguran da je bolje počeo nego što je završio. Do Youva osvetničkog pohoda sve je nekako imalo smisla - stiliziranog smisla, ali smisla, no nakon toga se stvarna drama (ma kako na momente bizarna) pretvara u žanr, a možda i farsu. Dok je dotad ... dotad je LOVE EXPOSURE bio vrlo dobar primjer kako je uvjerljivost rastezljiv pojam: koliko likovi u filmu puno ozbiljnije shvaćaju kršćanstvo od bilo kojeg kršćanina kojeg znam (i koliko to kršćanstvo bilo u pomaku od našeg), toliko je i gledatelj spreman prihvatiti umijeće slikanja gaćica kao vrijedan poduhvat. Ono što bi na Zapadu otpočetka bila burleskna premisa, u LOVE EXPOSURE je ozbiljno i napeto jer se kao ozbiljno i važno tretira. Usto, LOVE EXPOSURE ne štedi ideje ni koncepte već lijepo za svaki lik smisli novi što je pošten i dobrodošao pristup u filmskoj ponudi brze hrane.

Sad, valja li film ili ne, nisam siguran. Dug je i na svome putu ima uspone i padove. Naizmjence sam bio oduševljen i ganut, ali sam se znao i dosađivati. Na koncu sam ga uspio dovršiti, što mu valjda ide u prilog, pa isto preporučujem i vama: ako vam i ne bude posve po ukusu, okusiti ga vrijedi.

***

Confessions (2010) Tetsuya Nakashima

Ponekad bi se, čitajući ove moje prikaze, moglo zaključiti kako mislim da Olivud nema pojma što radi. To bi, međutim, bilo jako daleko od istine: Olivud jako dobro zna što radi; svaka minuta olivudskog filma isplanirana je tako da bude što probavljivija, da nas bez i najmanjeg misaonog napora prenese iz minute u iduću minutu, da sat i pol do dva prođu, a da i ne trepnemo. Olivud je olivudštinu usavršio jako dobro i ostale se kinematografije trude ili da mu se pokore ili da mu se odupru.

CONFESSIONS je pokušaj otpora: relativno jednostavna priča svjesno je usložnjena s pet do sedam (nisam brojio, pričam napamet) perspektiva kako bi se do odgovora došlo, ako uopće, a onda što kasnije. Usto se svaki kadar trudi biti tako prokleto lijep da mi je u pojedinim trenutcima onih sedam spomenutih minuta koncentracije iz prošlog prikaza palo na jednu: odgledao bih minutu i zaključio kako sam dobio posve dovoljno da mogu ići raditi nešto drugo; usredotočeno gledanje bilo mi je živa muka. Svaki pojedini aspekt CONFESSIONSA - problematika, ideje, obrati, gluma, kamera - mi se sviđao, ali cjelina, priznajem i ja kad svi nešto stalno priznaju, i ne baš. Više bih volio da sam na tu temu i s tom pričom pročitao kakvu mangu.

A na kraju, što je najgore, mislim da se CONFESSIONS čak nije ni odupro Olivudu. Mislim da je samo s puno stila pokušao sakriti da igra potpuno istu igru.

***

Bin-jip (2004) Ki-duk Kim

Iako se odupirem ljestvicama i davanju superlativa, gledajući BIN-JIP me posve neočekivano sačekala misao kako ovako dobar film davno nisam gledao. Totalno me očarao savršenim doziranjem informacija - nisi siguran o čemu bi mogla biti riječ, ali slutiš, a dok postaneš siguran već ti je dano nešto novo oko čega ćeš dvojiti - a sve to zajedno u divnoj tišini koja je maknula sve riječi koje bi smetale komunikaciji. Na svršetku svakog čina, recimo svakih pola sata, prepao bih se da je majstoriji kraj, da će se u sljedećem činu redatelj poskliznuti i načiniti suvišan pokret, izreći prelaku riječ, objasniti što nije trebao, ali on to nije učinio. BIN-JIP ostao je čvrst do samoga kraja.

Čak i ta zadnja rečenica, ona napisana, ona koja mi se učinila suviškom, nadokvačenim motom, čak i ona je dobila svoj smisao dok je odjava tekla i dok sam o njoj razmišljao. Preobrazila je bajku u tragediju na način na koji bi mnogi majndfak filmovi voljeli da mogu, ali ne mogu.

Savršenstvo.

***

My Sassy Girl (2001) Jae-young Kwak

Smijao sam se. Naglas.

I to je, u biti, to. Nema u MY SASSY GIRL ničega što nismo vidjeli u, recimo, tzv. "screwball" komedijama iz četrdesetih (glazba sugerira utjecaje iz još bar dvadeset godina starijega razdoblja), ali su sve lekcije primijenjene i osvježene na stani-pa-gledaj način.

Okej, nisam stajao, ali sam sjedio i nisam mogao prestati gledati, nisam se mogao prestati sebi čuditi kako me slapstick ili grimasa još uvijek mogu tako nasmijati. No, nije bila riječ samo o slapsticku ili grimasama, već o tomu da su ovdje likovi bili likovi, a ne maske iz repertoarnog teatra pa je bilo smiješno i kad bi se ponašali prema očekivanju i kad bi odstupili od njega. I još su svi bili tretirani s respektom: svatko je klaun, ali čak i klaun ima emocije.

Zapravo, vrlina filma MY SASSY GIRL je u tome što me podsjetio da je između komedije i tragedije razlika samo u naglasku, i mjestu na kojem priča odluči završiti.

(mcn)

Tags:

4 comments so far...

Re: 77 filmova (15/19)

veliko slaganje za 3-Iron. ako ne najbolji, a sigurno jedan od najboljih filmova snimljenih zadnjih 20 godina.

možda malo pomaže i:
a) moja fascinacija okupiranjem tuđeg prostora (nitko osim mene se toga ne sjeća, ali već dva scenarija koja sam napisao događaju se u tuđem stanu gdje je protagonist uljez);
b) moja fascinacija treningom i borilačkim vještinama (što skoro svi Ki-duk Kimovi filmovi imaju u vidu vježbanja neke vještine čime vježbač prelazi u neko transcendentalno stanje).

By jurica on   11/3/2012 12:45 PM

Re: 77 filmova (15/19)

edit: išao sam provjeriti jesam li ja i predložio 3-Iron i jesam, a par komentara ispod je Vjeran srao po mojem izboru, a sjećam se da mi je i u privatnoj prepisci srao kako "to nisu filmovi koji će se Darku svidjeti, on voli ovo, a ne ono itd."

IN-YOUR-FACE, Vjerane :-P

By jurica on   11/3/2012 12:48 PM

Re: 77 filmova (15/19)

koji si ti krivotvoritelj, to je neviđeno.
rekao sam da mu se neće svidjeti Inland Empire (kao što ga i nije odgledao do kraja) na što si ti odgovorio da je Inland najbolji film ikad jer je tako rekla Mima Simić.
3IRON bih preporučio svakome bez obzira na ukus i ne možeš sigurno reći da se moje sranje odnosilo na bilo koji od ova 4.

By vj. on   11/3/2012 2:18 PM

Re: 77 filmova (15/19)

maj sesi girl mi je super. eto.

By Biuk on   11/3/2012 3:37 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation