Search
Monday, December 11, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
By darkomacan on 2/27/2009 11:42 AM

Najprije, jeste li bili kod Kelave na blogu vidjeti veliki korak za Ninđu, iako mali za populacijsku eksploziju?

Zatim, smislio sam nagradnjaču BEZ nagradnog zadatka: glasajte za najkomentatora ovog bloga u komentarima, do idućeg petka. Onaj koji dobije najviše glasova dobit će neku pizdariju od mene, a možda i jedan od glasača (birat će ga se po obrazloženju glasa) dobije nešto. Može li se u ovoj igri varati? Može, jasno, ali sami ste si krivi ako to učinite.

A autokrivnja nam je tema i današnje PIPe. Jest, znam da su čitatelji stoka koja voli samo Zagora, znam da su nakladnici vražja družba, znam da su kritičari lijena bagra... ali nemoguće je da autori nisu ništa krivi! Daklem, razmišljamo li u okvirima prodaje domaćeg stripa domaćem čitatelju, ŠTO BI AUTORI BAŠ MOGLI ČINITI, A NE ČINE?

Hm?

(mcn)

By darkomacan on 2/26/2009 2:30 PM

... sam, sjećam se, volio kad zazvoni telefon. Taj je zvuk bio pun mogućnosti, neispunjenih obećanja.

A ne ljudi koji žele malo tvog vremena, novca, duševnoga mira, krvi ...

(mcn)

By darkomacan on 2/24/2009 8:17 PM

Nekidan sam pomogao u sortiranju arhiva našeg omiljenog dječjeg časopisa i odvajanju smeća od cvijeća. Svašta se tu našlo, raznih uspomena na rane devedesete kad su Lastu ilustrirali uglavnom stripaši. Recimo, ova fotka iz Vinkovaca s nasmiješenim Radovanom koji prima nagradu za Strossmayera i nasmiješenim Eddyjem otraga:

Photobucket

Pa, kad spomenusmo Eddya, jedna njegova ilustracija. Nije ih puno napravio, relativno brzo ih je prebacio Džuki, o čemu možete čitati u Džukinu predgovoru "Sveboru i Plamenoj", a mislim da sam za tu rubričicu i ja nacrtao dvije-tri loše, jerbo se portretne karikature i ja nismo još dugo, dugo sastali. Enivej, Eddy:

Read More »

By darkomacan on 2/23/2009 5:05 AM

Eto, moj je bio red:

Photobucket

A evo i Mejine stranice s tekstom:

Photobucket

Što mi se najviše svidjelo? Kako su se likovi razvili tako da svaki ima svoju opsesiju pa pišu sami sebe. Što mi se najmanje svidjelo? Titlovanje! Ne pisanje, nego upis, radio sam ga jedno tri puta, ne bi me čudilo da mi je pojelo više vremena od crtanja. :/
< ...
Read More »

By darkomacan on 2/22/2009 9:03 AM

... što ga ni kriva ni dužna povlačim ranonedjeljnom bilješkom, ali palo mi je na pamet kako smo dijametralno, bar u jednom aspektu, suprotni: gdje će on s vremenom svaku priču razviti do romana, ja ću svaku nezapočetu zamisao za roman uz dovoljno vremena sparušati na dužinu novinske priče.

(mcn)

By darkomacan on 2/21/2009 6:45 AM

Je, da, kak' da ne. To ja samo stavljam da bih ih možda našao, ako se sjetim kojeg potražiti. I da mogu baciti iz inboxa. I zato što je subota kad prometa ionako ima k'o i nedjeljom. Ono, ne?

Od Fanče stiže prvi zanimljiv linq u cijeloj ovoj strci oko Uočmena. Okej, drugi, ako pikamo one Pinac-Uočmene koje smo ljetos linkali.

Jusuf zna da ja volim Shela Silversteina pa mi je poslao link da vidim kako ist ibolje piše nego što pjeva. Iako pjeva bolje od mene. To jest, ne vjerujem da se Jusuf toliko smije kad čuje njega kako pjeva koliko se smije kad čuje mene.

Internet iz 1981. (no comics!) Linq by Brian B.

Malo čistog stripa: Read More »

By darkomacan on 2/20/2009 12:38 AM

Doubro, anketa je sad otišla vrit zbog duplog glasanja i inače kilavog inetrfejsa, ali ono bitno se saznalo: preko pola bi još o stripu. A ja mislio da je previše stripa pa da se trebam razgranati. Naravno, pitanje koliko je takav rezultat ispao baš zbog toga što sam na blogu pričao uglavnom o stripu što je privlačilo uglavnom ljude koje strip zanima koji su onda htjeli još o stripu ...

A drugo pitanje je što se pod "još o stripu" podrazumijeva? Iako to nije pitanje petkom.

PIPa je o junaku našeg doba. Koje je to kul zanimanje kojeg bi trebao ponijeti junak stripa da bude zanimljiv današnjim klincima? Nisu to više istraživači, reporteri, piloti, detektivi, vozači formule 1 ... Ovih dana na televiziji ni nema junaka, samo timski rad kako bi se pogodilo što više segmenata populacije ... Ali, svejedno, svejedno me zanima TKO JE JUNAK NAŠEG DOBA?

(mcn)

By darkomacan on 2/19/2009 9:58 AM

... nema ni traga ni glasa tjedan dana, onda se više-manje može računati da od svega neće biti ništa. A o čemu je bila riječ?

Zvali su prošli tjedan iz jednog tjednika (!) koji bi se rado u bližoj budućnosti riješio tračerskog imidža te su pomislili kako bi im strip u tome pomogao. Recimo jedan lijepi dodatak od osam stranica, tjedno ili mjesečno, sa parodijama ili satirom njihovih uobičajenih tema. Te koliko bi to stajalo?

(Stat ću na trenutak da se divimo svijetu u kojem strip predstavlja korak ka respektabilnosti.)

(Zatim ću stati još na trenutak kako bi nam sijevnulo da je tjedni strip dodatak od osam stranica baš ono o čemu smo pričali pred koju PIPu.)

(Idući trenutak stanke bit će posvećen tome kako je netko točno predvidio da će novine, zatraže li strip, tražiti strip koji neće biti ono što strip-ovisnici smatraju "pravim" stripom, već će to biti strip prilagođen vremenu i mjestu.)

Read More »

By darkomacan on 2/18/2009 7:32 AM

Ovih dana radi se svašta. Nešto ste vidjeli (Sergeja), a nešto ćete vidjeti padnu li vam u ruke idući Playboy (profil Alana Moorea povodom dolaska "Čuvara" u kina) ili iduća sferakonska zbirka (SF priča, jasno). Al' razgovarajmo načas o nečemu što nećete vidjeti, to jest što ne biste vidjeli da nema bloga ovoga.

Premda bi lijepo bilo biti nepogrešiv (kad se već ne može biti sveznajuć i sveprisutan), nije tako. Ponekad, uz sve pripremne faze u kojima bi čovjek trebao moći uhvatiti se kad krene niz krivu ulicu, napravi se nešto što jednostavno ne valja. Nešto što upadne u slijepu mrlju i čovjek bude jednostavno nesposoban vidjeti da stvar ne valja, bar dok ne prođe određeno vrijeme.

Scenarij za peti dio "Postanka" Mister Mačka napisao sam prošlog ljeta. Bio je, ne znam, okej. Prolazan. Nenadahnut. Osim što sam nedavno zaključio kako se ne sjećam ničega iz njega te ga jučer uzeo pročitati. I nije bio dobar. Nije bilo prave priče, prave drame, samo ...
Read More »

By darkomacan on 2/17/2009 7:21 AM

... koji se poduhvati crtanja stripova o ulozi pojedinca u povijesnim procesima, neka se bolje prije početka sjeti kako to neće iziskivati samo crtanje pojedinaca, već i povijesnih procesa. Što će reći crtanja gomilica ljudi, i to svako malo.

Photobucket

(mcn)


 Print   
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation