Search
Monday, June 05, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jun 20

Written by: darkomacan
6/20/2009 6:23 PM

Al' ne Pero, nego na jučerašnji tekst. Jer što da kuckam u komentare kad ovako popunim datum, ne?

Obrnutim redom: Dommy je nešto na kraju lakonski nabacio o internetu pa mi ostaje pretpostaviti kako je mislio natuknuti da ljudi mogu na webu vidjeti strip. Da, jasno, ali samo ako ga potraže. Što je različito od stripa na kojeg nalete u tiskovini koju ionako kupuju. Bit će u dogledno vrijeme (kad se parametri i slobodno vrijeme poslože) i jedna web inicijativa, ali sad ne govorim zapravo o tome ...

Drugo, Rico je posve u pravu kad kaže da je zaheftanije kad nisi u istom gradu s nalogodavcem. Jer da, svi interneti i telefoni padaju u vodu pred dvije jednostavne činjenice: a) svatko voli facom u facu vidjeti onoga s kime radi (Dommy, webcam se ne pika) i b) facom u facu je teže reći "ne". Što ne isključuje tihi naknadni odjeb o kojem je Rico isto tako elaborirao. Činjenica, pak, da je Rico odradio runde po mjesnim mu nakladnicima, a bez rezultata (u oba smisla: ništa posla, ništa para) također je prepreka koju nije lako preskočiti i koja se dijelom veže na brojne Juričine dileme. Ni ja na nju nemam spreman odgovor - istina je da se ne može prodati nešto nekome tko to ne želi kupiti. Trik - koji ne znam - jest, dakle, u tome kako nekoga uvjeriti da ŽELI to što mu se nudi. Odatle i cijela jučerašnja priča o nišanjenju tržišta. Al' ajmo na Juričina pitanja.

Nije zamišljeno organizirano, već gerilski, svatko za sebe. To zato što ne mislim da bi organizirani nastup imao ... Iako, sad kad me tjeraš misliti, kad bi se novine obilazile s kolektivnim portfolijem, tako da mogu birati nešto što im se sviđa, možda bi to povećalo izglede NAJBOLJIM prijedlozima. Ali sam zapravo govorio o individualnom kucanju na vrata koje bi (ako i ne bi odmah prodalo), možda (ovo ja optimiziram naglas) ljudima našlo neki sitan poslić ili makar redakcijama pokazalo da se nešto radi, stavilo bubu u uho, što bi (optimiziram na veliko) dovelo do toga da ja imam za pročitati strip u svakoj tiskovini koju otvorim! :)

Naravno, moja gornja konstatacija uopće ne uzima u obzir da je 106% tiskovina trenutačno u vlasništvu kojekakvih internacionalnih koncerna kojima puca kabanica za izvorni materijal i koji jedino gledaju kako smanjiti troškove i maksimizirati profit. Cijela ova priča je vjetrenjača, zato mi je i zamimljiva.

Stoga bi (u idealnoj varijanti, ne?) svatko pogledao koje ga publikacije (lokalne il' globalne, dnevne il' neredovitije) zanimaju i onda napravio naciljani prijedlog. Ne znam, strip zagonetku za enigmatski časopis, strip s konjima za časopis o konjima, strip o plovidbi za razne tiskovine orijentirane na more, strip o vinu za časopis o vinu, politički strip za takve tjednike, ženski strip za drukčije tjednike, trač strip za ... Ne treba dalje, je li? Sempla se tržište, vidi se što čovjeku ne bi bila muka raditi (recimo, Dunja je radila odlične stripove o moru i jedrenju, a da ih ja radim vidjelo bi se foliram i nemam pojma o temi) i proba se. Računica: možda ni ne znaje da me žele. Vjerojatnost mala, ali veća od one da me žele toliko da će mi kucanjem razvaliti vrata.

Da se ne lažemo: najlakše je stripove objaviti preko veze. Zato se čitaju impressumi, da se vidi ima li koje poznato ime. Pa telefon, pa kava, pa možda nešto i bude.

Koliko toga treba unaprijed napraviti? Ako se mene pita, tablu do dvije za mjesečnik, tri do četiri za tjednik, bar dva tjedna do mjesec dana materijala za dnevnik (ovo i zato da imate prostor za disanje ako prihvate). Naravno, postoji mogućnost urednika koji će htjeti birati od ponuđenog - ovo bih, ovo ne - pri čemu može biti u pravu, ali je situacija frustrirajuća po suradnika. U tom je slučaju najbolje dogovoriti neki probni rok, tri do šest mjeseci, pa ako strip zaživi super, a ako ne ... ni prvi ni zadnji.

Koliko para tražiti? Pravila nema, vidjeli ste i sami kad smo diskutirali o honorarima. Najbolje je uzeti sitnu cifru za koju biste na početku radili samo da imate posao i zbrojiti je s onom golemom za koju ćete nakon godine dana vjerovati da je jedina prikladna za svu vašu muku i onda to podijeliti popola. Dobiveni rezultat podijelite s brojem radnih sati potrebnih da strip nacrtate i zaključite biste li dugoročno radili za takvu nadnicu. Strip nema sindikat i pregovaranje će ipak i uvijek na kraju pasti na vaša leđa. Nemojte se podcijeniti, pokušajte se ne precijeniti. Zamislite da ne razgovarate o stripu već o nošenju vreća ili zidanju kuće, kako vam ljubav ne bi upala u kalkulaciju. Nemojte se zainatiti na svojim uvjetima, ali nemojte se ni bojati reći ne. Pregovarajte, cjenkajte se. Arapima i ženama to je zabavno.

Kome nuditi? Kod nas, ako nemate vezu, najsigurnije glavnom uredniku. Ako nema njega, nižoj stepenici, pa još nižoj. Al' i tako će odlučiti glavni, to jest onaj koji njega plaća. Prvi kontakt može biti mailom ili telefonom, neki web s aploudom može biti koristan, ali vjerujem da kod nas još uvijek najviše vrijedi ono licem u lice. Pa zakažite sastanak. I smislite što ćete reći. Neki sinopsis na papiru je uvijek koristan da čovjeku nešto ostane za mahanje na sastancima, ali ulogu će igrati (jer uvijek igra) kakvi ste.

Format vam ostaje nagađati, možda pregovarati. Možda dođete s tablom, a izboksate tek pasicu. Možda vam (jesam ja na nekim drogama danas?) ponude i više nego što ste tražili. Pokušajte biti fleksibilni: cilj je uvaliti strip u tiskovine prije drugih Regočevaca i biti plaćen, akobogda.

Ako prođe, hoće li se formirati ekipe? To je na vama. Uobičajeno je svuda (osim u Japanu gdje su asistenti posao urednika), da takve stvari ovise o onome koji je prodao strip. Ako mu zatrebaju scenaristi, tušeri, koloristi - na njemu je da se snađe (i uglavi ih u svoj honorar). Novinama je jedino bitno da strip dođe na vrijeme. I možda da bude dobar.

Na kraju, stotine je stripova pokušalo, stotine se ugasilo. Neki jer su urednici bili kakvi su bili, neki jer su autori ustanovili da nisu za to, neki jer ih publika nije prihvatila. Izgledi su mali, ali takva je igra.

Pa igrajmo se, kažem ja.

(mcn)

PS No, ako netko odnese prijedlog u neke novine, može javiti 'vamo kako mu drugi Regočevci ne bi uskakali u shemu dok ne dobije odgovor. Al' tek' kad odnese, nema bezeca. >:)

PPS Rico, kako '91? Mislim, dok se čekaju te brojne table tjedno?

Tags:

23 comments so far...

Re: Nadoveza

a) A sto ako urednici pozele karikature radije nego strip?

b) Nisam siguran jesam li dobro uhvatio ideju ovog pothvata. Zelimo da strip bude sveprisutan, pa zato u novine? Da pronadje novo citateljstvo koje ce se nakon novinskih kaisa okrenuti vecim zalogajima? Da prostis, to mi zvuci sve cudnije i nerealnije sto vise mislim o tome. I dalje vjerujem da strip ne mozes utrapiti onima (starijima) koji ga vec ne vole, vec samo djeci koja ce uz njega odrasti. Ali ovi novi klinci imaju neke druge interese danas, kao sto je netko spomenuo mange i World of Warcraft. Mozda bi i hrvatska strip scena mogla uskociti u tu nisu?

c) A kako bi ovo zvucalo: dvije muhe jednim udarcem. Internet sajt (kodiran posebno za svrhu citanja i uploada svih vrsta stripova) koji bi okupio Regocovce i ostale voljne za nekakav redovni pridonos, pa uz sponzore ili suradnje u dnevnim ili tjednim novinama reklamirao taj sajt upravo stripovima tamo objavljenima? npr. jedna pasica u novine kao teaser, pa "nastavak citajte na www.regocevci-ili-stajaznam.com!"

PS. sutra/preksutra posaljem Strip City i unazadnu pasicu

By Dommy on   6/20/2009 6:43 PM

Re: Nadoveza

a) pa sto onda? ako ti se radi - radi, ako ti se ne radi - ne radi. mislim, barem u svoje ime - da se to kao uspjesno podvaljivanje stripa novinama ipak nece racunati.

b) grijesis.
postoji ogromna publika zainteresirana za strip koja ga ne cita zato jer nema naviku, ne zna gdje ga nabaviti ili misli da postoje samo glupi stripovi za djecu.
dokaz?
- klinci na radionici stripa koju sam vodio nisu imali pojma tko je Zagor, ne znaju tocno tko je Darko Macan, ali citaju mange na internetu i to redovito i fanaticno - jednom i za svagda: MANGA JE STRIP i klinci NE vole mange zato sto likovi imaju velike oci nego zato sto je pripovijedni postupak blizi njihovom mentalitetu.
- milijun ljudi kojima sam dao poneki strip (Jimmy Corrigan uglavnom) i kojima je to bilo odlicno, super, fenomenalno i jos bi bas citali kad bi ih grizlo za oci.
- neki moji prijatelji koji su u potpisu mojih emailova ugrabili Kajgod magazin i sad traze nastavke kad se vidimo i nemaju pojma da tamo negdje postoje milijardu puta bolji stripovi.

c) to je sasvim druga prica.
jedno sam vrijeme ozbiljno radio na tome. ali nisam nasao skoro nikakvog interesa medju autorima. ni garancije da ce netko raditi kontinuirano.
ovdje je, cini mi se, naglasak na novcu i slavi kao pokretacima motivacije. na takvom web projektu toga ne bi bilo.

***

ali jednom i za svagda:
ako stvarno ima zainteresiranih za web strip projekt. ajmo svi zajedno "sjesti" (evo, napravit cu ja zatvoreni forum za zainteresirane ili mozemo ovdje), pa nesto konkretno i dogovoriti.
ja se javljam za kompletnu softversku podrsku (dodjes, logiras se, drag/dropas svoje stripove i sve je jednostavno da jednostavnije ne moze biti). mozda i server ako budem dobre volje (imam mojstrip.com domenu koja je zamisljena za to, ali naravno da se mozemo dogovoriti i za bilo koji drugi naziv koji se nekome svidja).
sve se moze napraviti, samo treba volje i povjerenja (treba ljudi koji se nece oduseviti, naguziti me da potrosim pun kurac vremena kojeg nemam i onda odustati - pozdrav Bruni ako je tamo negdje ;-))

By jurica on   6/20/2009 7:15 PM

Re: Nadoveza

a) Ditto. Ali mislim da ce novine prije prihvatiti karikaturu nego strip.

b) Ne pobijam sto si rekao, ne kazem ni da sam ja u pravu, ali sad me to vuce na malu digresiju... nije neki propust ako klinci ne znaju tko je Zagor ili Darko Macan, nisam ni ja znao tko je Darko Macan kad sam bio u cetvrtom osnovne, ali sam vec dvije godine obozavao citati Borovnicu i sve ostale stripove u Modroj Lasti. Takodjer sam citao i stripove iz knjiznice koje su imale zalihe YU HC izdanja (Gaston, Spirou, itd.), pa me veseli vidjeti u Gradskoj Knjiznici u Osijeku vise stripova danas nego ih je bilo u mojoj knjiznici u Zagrebu kad sam bio mali. Bas su zgodni ti integrali. :)
Nego, dio problema je i sto ce ljudi rado citati strip, ali nece jednako rado platiti za njega. Uzaludno je sada argumentirati da ako podrzavas strip scenu da ces onda njoj dati novce - ja sam ih ne volim dati za strip ako ga mogu naci na internetu, posebno jer su cesto tako prokleto skupi - a i kad ih zelim kupiti, onda ih je gotovo nemoguce nabaviti nego u ZG ili narudjbama.

Zato c); ja sam voljan sudjelovati na takvom sajtu. Nesto kao DeviantArt, ali da je kodiranje prilagodjeno (epizodnom) stripu. To bi mogao i biti centar za hrvatski web-strip. Ja bas planiram krenuti s radom na jednom web-stripu, ali jos ne znam gdje i kako bih ga objavljivao. Pa bi to, ako se dobro napravi, bilo idealno za mene i meni slicne. Vjerujem da nas ima. Takav bi sajt trebao imati i forum i opciju za komentare, feedback pozitivan ili negativan.

By Dommy on   6/20/2009 8:49 PM

Re: Nadoveza

Rico, kako '91? Mislim, dok se čekaju te brojne table tjedno?

Ma, ne cekan ja nista vise sto se toga tice.
91. kad uvatin sve drugo steram u q i zavrsim je za 60 dana, onaj "imaginarni"datum ce biti ispostovan, dakako.

By Rico on   6/20/2009 8:52 PM

Re: Nadoveza

@Dommy
sto god se dogovorimo isprogramirati se moze. sve, od nacina citanja, oblika komentara, foruma, ocjenjivanja... sve sto nam se najvise svidja na tudjim stranicama, prilagodimo i unaprijedimo za svoju. samo nas se treba skupiti barem 3-4 s ozbiljnim namjerama, trebamo dogovoriti barem ugrubo estetiku i ciljano citateljstvo (da ne radi jedan miki mause, a drugi masovne sado mazo orgije) i idemo.
jedini uvjet koji ja postavljam pred cijeli potencijalni projekt da bih u njemu sudjelovao (a mogao bi mnoge odbiti) je da sve bude na hrvatskom jeziku.

By jurica on   6/20/2009 9:03 PM

Re: Nadoveza

pardon (ono prije, palo mi na pamet) - hrvatskom, srpskom, slovenskom i sl. jeziku, naravno.

obicno kad lupim "hrvatski" mislim "hrvatski i slicni". sorry.

By jurica on   6/20/2009 9:04 PM

Re: Nadoveza

Ja sam za, dakle, dvoje nas je. Na forumu www.stripovi.com mozda mozemo naci jos zainteresiranih, a mozda ih vec ima i ovdje. Mogli bi odma pokrenuti spomenuti forum za dogovore oko svega vezano uz to.

Slazem se da baza treba biti na hrvatskom, ali mislim da se moze isprogramirati i za visestruki upload gdje se moze isti strip 'presaltati' i u druge jezike (naravno, ako ce autori uploadati vise jezicnih verzija). Ja bih svoje volio objaviti i na hrvatskom i na engleskom.

Mislim da nema potrebe da se cilja na ogranicen opseg citateljstva; stripove se moze kategorizirati po tematici, pa posjetitelj moze izabrati sto hoce pri browsanju.

Imam hrpu ideja i prijedloga kako bi cijela stvar trebala/mogla izgledati, pa ajde da vidimo ima li jos zainteresiranih pa se preselimo na neki forum.

By Dommy on   6/20/2009 9:19 PM

Re: Nadoveza

Zadnjih tjedana upitan sam iz raznoraznih novina o adekvatnim, odgovarajucim sadrzajima u obliku stripa, ilustracija i slicnih stvari... I to ne svojim, da ne bude zabune, vec o autorima koji bi mogao raditi takve stvari.

Sto treba trenutno?
- treba novo rjesenje starih stvari po svim poljima. samoinicijative nailaze na zacudjujuce dobar odjek
- treba sadrzaj koji shvaca namjeru novina prema trzistu
- ne treba sadrzaj koji shvaca trziste, da ponovim, nego namjeru novina prema trzistu
- obratite paznju na "zenske" stvari. "Zenski" stripovi, "zenske" ilustracije; znaci, ne zenske nego "zenske"
- politika, kvragu. u hrvatskoj postoji konstantna potreba za politickim stvarima.
- jos politike - stvar postaje sve nekorektnija. mater jebite svima, ali nikad do kraja. ovo je napomena za (buduce) profije, a ne za revolucionare ;)

Eto malo o situaciji na trzistu, u prilog suvisloj raspri.

By vlado on   6/20/2009 9:29 PM

Re: Nadoveza

vodio strip radionicu na Velesajmu(neš ti voditelja;)), X klinci nemaju pojma ko je zagor, doslovno nijedan, samo marvel likove znaju , i ono što od crtića na tv-u vide

By mxm on   6/20/2009 9:34 PM

Re: Nadoveza

Kad sam ja vodio strip radionicu u borovskoj knjiznici samo je jedan klinjo uopce procitao strip, i to Zagora! :D

By Dommy on   6/20/2009 11:36 PM

Re: Nadoveza

Dommy i svi ostali zainteresirani:

forum.mojstrip.com

posaljite email na kajgod (at) gmail (tocka) com i napisite mi svoje PUNO IME I PREZIME i zasto da vam dam korisnicki racun. Dommy, ti mi samo posalji mejl (ne moras objasnjavati nista), tako da znam kamo da ti posaljem korisnicke podatke.

ostalima primjer:
"ja sam Branko Ricov i account zelim zato sto bih se volio ukljuciti u rasprave o buducem web pojektu iako nemam nikakvu namjeru raditi strip"
ili:
"ja sam Britney Spears i zelim account kako bih reklamirala svoj porno sajt"

pa cu ja razmisliti koga od gorenavedenih vrijedi imati na forumu, a koga ne. to je puka nuzda zbog mojih dosadasnjih iskustava sa raznoraznim forumima.

eto.

By jurica on   6/21/2009 10:48 AM

Re: Nadoveza

Trt. Ovaj forrum ođe onda fakat ničemu ne sluzzi. :)

Inacce, bila je opcija tjenog Qa ođe, imam jedno 4 čovjeka koji su rekli da bi radili strip.

Al' vrijeme, vrijeme da se sve napravi ...

By mcn on   6/21/2009 11:47 AM

Re: Nadoveza

a)
Pristanes na karikature, ali ih radis, nakon nekog veremena u dva tri crteza...:)
Ako udjes sa karikaturom, vece su sanse da se posle izboris i za strip. I od karikature
moze da se radi strip, ili da ides sa stalnim karakterima da se od toga kasnije izrodi strip.
Naravno, ako si uopste voljan da radis karikature tj. ako ti lezi takav rad.
+sto ces za karikature i lakse dobiti neku lovu...:)

b)
Publika postoji, samo treba strip pribliziti publici. Izdavaci rade male tiraze i to
je na duge staze opasno. Zato autori treba da se laktaju da sire publik. Svaki deciji
casopis je zainteresovan za strip, kao sto ce i svaki od njih (barem u Srbiji) plakati
kako nema novaca da ti plati. Autor moze da bira da li ce raditi i cekati da im bude
neprijatno sto te izrabljuju pa da dogovore neku cenu, ili neces raditi za pare...
ili ces biti spreman da guras strip kako bi u nekoj buducnosti imao materijala za
objavljivanje kao i neku formiranu publiku koja je odrasla na tvojim stripovima.
Klinci vole strip ako im se ponudi. Naravno, najprivlacniji su oni koji uh povezuju
uz popularne crtace na TVu, ali ako im u skolskom casopisu da tablu stripa,
pre ce je procitati nego neki smoran tekst o ekskurzijama, uciteljicama, i slicno.
Naravno, i spajdermen i slicni stripovi se puno citaju, mnogo vise nego se to moze videti
po prodaji. Klinci nisu sebicni kao mi matorci i razmenjuju/pozajmljuju stripove. Znam
za dva slucaja gde jedan klinac u razredu kupuje Spajdija, a isti primerak posle prodje
kroz ceo razred. Ruku na srce, i u mojim skolskim danima su pojedinci kupovali a masa citala...
samo sto je vise bilo pojedinaca koji su kupovali, i stripovi su bili jeftiniji i dostupniji.
No, ode ja na pogresnu stranu.
Mislim da bi skoro svaki casopis bio zadovoljan da ubaci strip, makar to bio kais ili
tabla ili nesto slicno. Samo treba to da im se objasni. Poprilicno je vazno nastupiti
samouvereno i objasniti kako im to podize zanimljivost i vrednost casopisa. I biti dosadan.
Svakom enigmatskom casopisu bi dobrodoslo osvezenje u kratkim krimi, ili geg, ili poluerostkom
stripu od par strana. Macan i Stefov "Dick Long" za Playboj su recept za formu.

c)
Internet strip... to je sada najjeftinija varijanta koja je trenutno i najbliza
savremenim klincima a bogami i matorcima, i ima najjeftiniji marketing, najbrzi pristup publici,
naj... puno "naj" opcija..
U Strip vestima sam pokusao da napravim listu linkova, i to je naka vrsta pomoci online stripovima.
No, prava stvar bi bio sajt posvecen online stripovima. Primeri su sledeci:
http://www.keenspot.com/
http://www.gocomics.com/
http://www.thewebcomiclist.com/
http://comics.com/
Svaki od ovih sajtova ima svoje mane i vrline i trebalo bi potraziti kakvih jos ima pa de se
napravi najbolje resenje.
Prvo odluciti da li ce sajt biti taj koji drzi stripove, ili ce ih vuci sa tudjih servera.
Sve automatizovati da ne opterecuje moderatora previse... znam kako to frustrira...:)
predlog:
leva traka, baneri svih online stripova koji se mogu citati tu, glavni prozor 3 do 5 najnovije
postavljenih stripova (kaiseva). Posto bi bilo i tabli... da ne bude preduga stranica...
mozda bi umesto samih stripova vise odgovarali veliki reklamni baneri sa stripovima
uploadovanim zadnjih 7, ili 10, ili kolko se odredi, dana. Najsveziji upload na vrhu. Desno, niz
banera kao i levo, ali ovog puta po matematici posecenosti, sto automatski redja software....
Gledati da otvaranje te naslovne stranice, i pored mnostva slicica bude brzo, da posetioci
ne odstaju. Dakle, jednostavan software, sto "laksi" baneri... levi i desni isti samo drugacije
poredjani... naravno, desno numerisani po rangu posecenosti da bude dizajnirana da ti baneri deluju drugacije...:)
itd...itd...itd...

By zmcomics on   6/21/2009 12:40 PM

Re: Nadoveza

evo, stavija san na blog jedan takav moj i skrkijev pokusaj hiperproduktivnog "magazinsko novinskog stripa" i par objasnjenja u kojim je uvjetima radjeno. Uglavnom da ne radim na svom poslu, jedna tabla u boji dnevno je pis ov kejk. Nije to neka umjetnost, ali mislim da nezahtjevnu siroku publiku moze zadovoljiti, u stvari vaznija je sama prica.
kliknite rico.bloger.hr.

By Rico on   6/21/2009 2:31 PM

Re: Nadoveza

E, svaka cast za Peru Nadovezu:)

By Rico on   6/21/2009 2:33 PM

Re: Nadoveza

Rico, ono ti je najbolji strip dosad. Superccist.

By mcn on   6/21/2009 2:42 PM

Re: Nadoveza

Noooooot

By Rico on   6/21/2009 2:57 PM

Re: Nadoveza

kaj cemo s tim Q/MojStrip?

prvi sam za Q strip tjednik (i javljam se za jedan strip, napravim pitch pa posaljem na procjenu), ako je to ozbiljno.

je li to ozbiljno?

hoces li da onda te rasprave preselimo natrag na tvoj forum?

grrrmmmffff... opet sam se uhvatio necega sto bi mi bolje bilo da sam prepustio drugima.

By jurica on   6/21/2009 3:44 PM

Re: Nadoveza

>>>>>grrrmmmffff... opet sam se uhvatio necega sto bi mi bolje bilo da sam prepustio drugima.

Nisi, jbg mora neko, uostalom ovaj forum je otvorenog tipa, a kaj ce ti masovnost koja radja pizdarije... ovo je sto se foruma tice, jel de? de!

By Rico on   6/21/2009 3:51 PM

Re: Nadoveza

šta to nije malo besmisleno? gurat tiskovne medije.

to je ipak konj u starijim danima kojeg nitko nema vremena ustrijelit.

web stripovi za online varijente tiskovnih medija bi lakše prošli. osim što ih možete povezat na svoju stranicu urednicima je lakše odobrit jer je rizik i trošak manji a i imaju ispriku za platit manje. ali ipak dugoročno mislim da je pametnije.

kad otiđem u posjetu u dom umirovljenika dobar broj staraca čita vijesti na netu tamo pa stvarno mislim da ne možemo koristit ispriku da internet nije toliko raširen u nas. naši portali dobro zarađuju. da ne spominjem "žensko" tržište koje me već iznenadilo koliko igraju igre na mobitelima. nisu stripovi samo za klince, nabijem vas na mikija i pokemone...

ako krene ikakav zajednički projekt želim i da crtači obečaju dat prednost scenaristima. znate one jadnike koji ne znaju crtat i po cijele dane čitaju i pišu scenarije i priče. uvježbavaju dijaloge i sl. čim je neki natječaj crtači sami sve naprave i ni ne traže pomoć. nije da napadam vaše spisateljske sposobnosti samo kažem ako je već ovo projek za revitalizaciju da ga napravimo kak treba. možda i početnicima dat da crtaju pozadine kako bi lakše ušli u posao i radili sa profesionalcima.

kog vraga morate sami radit sve...

By edobaka on   6/24/2009 12:29 PM

Re: Nadoveza

X strip na papiru neće izumrijet, ali novine i sl. su već jednom nogom u grobu

By mxm on   6/24/2009 2:30 PM

Re: Nadoveza

Tekstovi koje čitate o propasti tiskanih medija su uglavnom prevedeni sa USA portala.
Ne brkajte stanje stvari u Europi s onim u Americi.

By vlado on   6/25/2009 10:45 AM

Re: Nadoveza

prcači

By govno on   9/26/2010 1:15 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation