Search
Saturday, October 24, 2020 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Iako je nezamislivo da svatko već nema neki od mojih 700 mailova, evo 2 preporučena:

mcn (na) hi (.) t-com (.) hr za pisma

darkomacan (na) yahoo (.) com za crteže i ostale otegotne okolnosti

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Nov 11

Written by: darkomacan
11/11/2009 2:04 PM

Sjećam se - kao da je bilo 1992., a ne prije sedamnaest godina - kako sam napisao "Epiphaneiu", jedan od stripova koje mi ljudi rado spominju, a kojeg se i sam rado sjećam.

("Kakve to veze ima sa SF-om?" "Poolakoo ...")

Bilo je to (kratkotrajno) vrijeme Plavog zabavnika, časopisa kojeg je Vjesnik pokrenuo za (kratkotrajnog) direktorovanja Hrvoja Hitreca, u najboljoj namjeri da hrvatskoj ničim zabavljenoj djeci ponudi mješanac Politikinog zabavnika i nikad prežaljenog Plavog vjesnika (oštroumniji među vama to su već zaključili i sami, bacivši hitar pogled na naslove). Časopis je, dakle, bio ustanovljen s puno dobre volje i namjera, ali na financijskim osnovama koje su mu izbile tlo pod nogama u roku od dva mjeseca. No, o tom, detaljnije, nekom drugom zgodom, ako vas baš bude zanimalo.

("A SF?" "Poolakoo ...")

Bilo je to, inače, i vrijeme rata te domoljublja, a kako nitko nije veći domoljub od spomenutog Hitreca i nitko veći ratnik od dragog nam i pokojnog Radovana Devlića, kojem je Hitrec ponudio uredničko mjesto Plavog Zabavnika, bilo je logično i neizbježno da se te teme pojave i u časopisu. Štoviše, u stripu. Jedna epizoda po broju, kratki strip od 4-6 stranica, imao je dakle biti ratnodomoljubni. Tahir Mujičić, koji je u istoj kući tad spremao nikad lansirani časopis "Rat za mir" agitirao je da stripovi nose tu egidu, ali se to nije dogodilo pa i ovo spominjem samo anegdote radi, jer je prava frka ležala drugdje: kako smo krenuli sa svega dva mjeseca pripreme, osigurati novu epizodu svaki tjedan bilo je gusto. Miljenko Horvatić priskočio je s tri scenarija (nacrtali su ih Esad Ribić, Goran Sudžuka i Mario Kalogjera), Štef s dvije epizode "Mudraca", a i Radovan je iskoristio crtanje svoje epizode kako bi više puta klisnuo doma prije podneva i ne bavio se dnevnouređivačkim poslovima. Najposlije je bio i moj red (kao urednika za strip u spomenutom magazinu) da nešto doprinesem općoj stvari.

("Gle, ako ovdje ne bude SF-a ..." "Bit će, bit će, evo odmah!")

Te sam tako ja sjedio na krevetu bakina stana u Masarykovoj, s kartonskom podlogom na koljenima i papirima pred sobom na kojima je pokušavala nastati četverostranična epizoda "Borovnice" nekako vezana s ratom. Htio sam, naime, ispuniti dani mi zadatak, ali opet napraviti više dječji i manje propagandni strip, s obzirom da sam nekoliko takvih bio napravio za Tahira i nisam sto posto bio siguran da su me veselili toliko da bih ponovio iskustvo. I tako sam gnjavio tu "Borovnicu" koliko i ona mene, kad li sam odjednom odložio taj papir na stranu i više-manje iz šuba napisao sedam stranica "Epiphaneie", stripa o Isusu koji piša o parku i poslije razgovara o nekim problemima za koje nisam ni znao da me muče. Tako olakšan, napisao sam i "Borovnicu: Operacija 985" (Igor Masnjak mi je, vidjevši rukom iscrtani logo epizode naložio neka se više nikad ne bavim dizajnom, a ja ga težim poslušati) koja - nikad nije objavljena jer je bila predviđena za broj osam, a "Zabavnik" je zagrizao prašinu nakon što smo sedmi broj predali u tisak. "Epiphaneia" je, pak, premijerno objavljena u slovenskom Stripburgeru, a onda u Q STRIPU broj 2.

("Meni je fakat dosta - idem!" "Ne, ne, sad će SF!")

E, poanta je da se "Epiphaneia" (pretenciozno nazvana grčkom riječju za Bogojavljanje) pojavila kao gotova priča doslovno niotkuda i da ju je trebalo samo zapisati, štoviše zapisati što brže kako mi ne bi izvjetrila. Imala je svojih nesavršenosti i štucanja, ali kad ti tako nešto kapne u krilo, tvoje je da šutiš, radiš i skrušeno budeš zahvalan jer se to ne događa tako često. Jedini još put kad se sjećam da mi se nešto takvo dogodilo na način koji se dogodio s "Epiphaneiom" bilo je s pričom "Ima Boga!" objavljenoj kao prvoj na B-strani moje knjige SF-priča "42/Pročitaj i daj dalje".

("Aaah!" "Psst!")

Ljetovali smo te godine (možda 1997.?) u Bilicama iz kojih se sjećam samo da nam je gazda apartmana pričao kako ga je duh Dražena Petrovića jednom spasio od nekih razbijača i činjenice da nam plaža nije bila baš po ukusu pa smo se jednog od tih dana otputili na Murter gdje je bila neka super uvala ili nešto takvo. Na putu tamo - BLOP! - eto meni kompletne priče u krilo. Jedva sam dočekao da stanemo, jedva sam kod Tanje našao neki mikro blokić i u njega počeo kemijskom žurno zapisivati priču prije nego što mi utekne. Ni plaža, ni sunce, ni more, ništa nije bilo važnije od priče koja je hlapjela. Poslije sam je, u Bilicama, pretipkao i objavio, ako se ne varam, u časopisu Plima. Ondje je, mislim, nitko osim suradnika nije vidio, a zatim je probrana za antologiju "Nevidljiva proza" čiji se naslov pokazao proročanskim, tako da je posve izgledno da tek ovim, trećim objavljivanjem uopće dosegne dvoznamenkasti broj čitatelja.

I možda još treba spomenuti koincidenciju: obje s nebesa pale priče kao temu su imale razgovor s Bogom. Nepotpisano suautorstvo, dakle, nije isključeno ...

(mcn)

PS Odluka da ove bilješke ne uvrstim u knjigu, bajdvej, svakom mi se rječju čini sve ispravnijom. Ako se ovako nastavi, do kraja bilježaka imat ću materijala za još jednu knjigu.

("Al' ta neće biti SF?" "Poolakoo ...")

Tags:

7 comments so far...

Re: SFS: 42 (B1)

Da, u teškim vremenima često nastaju dobre stvari. kako je išla ona fora iz ne znam kojeg filma: Talijani su imali kugu, inkviziciju i sva zla srednjeg vijeka, ali isto tako Michelangela, Da Vincia i renesansu, a Švicarci 500 godina mira i sat sa kukavicom.

By Tamoya on   11/11/2009 7:51 PM

Re: SFS: 42 (B1)

jeeej ! otkriven je misterij epiphaneie!

By Deer on   11/11/2009 9:50 PM

Re: SFS: 42 (B1)

Grejam Grin: Treći čovek

By marlowe on   11/11/2009 9:51 PM

Re: SFS: 42 (B1)

Za one koji su se načas zbunili kao i ja: marlowe odgovara Tamoyi o kojem je filmu riječ. :)

@deers: nešto je otkriveno?

By mcn on   11/12/2009 12:04 AM

Re: SFS: 42 (B1)

uh, pa da. zadnji put si samo napisao da je nastao u vrijeme kad si radio nešto drugo, sada znamo da si radio na Borovnici=) i da si možda imao malu pomoć od gore....

meni dovoljno. barem dok ne budeš radio bilješke o tome kako su nastajali neki tvoji stripovi :)

By Deer on   11/12/2009 12:23 AM

Re: SFS: 42 (B1)

samo cu spomenuti, da sam nedavno, mozda bas i oko ovog datuma iscitavao ponovo Epiphaneia-u i ponovo mi je bilo drago sto je citam, uzivao sam kao i prvi put....a nigde nije naznaceno...ili mi se cini....da se zapravo u prici radi(mozda je to nesvesno izaslo) o susretu Oca i Sina? i setnji rajskim vrtom(onde u prici)tj.parkom?

By toni on   11/17/2009 6:06 PM

Re: SFS: 42 (B1)

Hm ... Zanimljivo. :)

By mcn on   11/18/2009 8:43 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Colt & Pepper 2 54/36/-
Daughter of God: 30/30/-
Joseph: 100/20/-
Maršal Bass 6: 54/18/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/72/64
Slomljeni svemir: 192/104/104
Sons of Aries: 132/22/3
The Room 60/6/-
Ultimus 1: 54/54/12

Preuzeti prijevodi:
Achille Talon integral 2,3
Calvin & Hobbes 5-7
Imbattaible 1,2

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2020 by DotNetNuke Corporation