Search
Monday, July 15, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Nov 23

Written by: darkomacan
11/23/2009 11:47 PM

"Uuuu", reče Dupli na vijest o preshaloj PIPi, "ovo nije dobro." Pa argumentira: "Regoč je gotov. Strip Cityji su odgulili svoje, Natrag je jednom nogom u grobu. Sad nam odlazi i PIPa. Još da se ugasi izbor za panpostera i šta nam ostaje? Monolog. Obični blog."

Pa, u to se ime moram prvo zahvaliti na implikaciji da je blog dosad bio neobičan. Drago mi je ako jest, iako osobno nisam nikad imao taj osjećaj. S druge strane, kad bih mogao predvidjeti reakcije publike na nešto što radim, dosad bih bio autor bar jednog megahita. A ... ali ne, nećemo tim putom. :)

Iako, možda autor megahita nisam zato što ne kakim stalno na isti kup? Ono, ne držim se jednog nego svaštarim pa - dok ne postanem brend bar k'o runska vuna - ljudi vole nešto od onoga što radim, a drugo puno manje. Navuku se na kritike, a ja nakon nekog vremena zaključim kako od toga nema vajde pa počnem nešto drugo. Pa nešto treće. Pa nešto četrdeset četvrto.

Volim okončane projekte, istinu da vam kažem. Volim kad nešto dobije oblik, početak i kraj, kad je gotovo. Potencijalno bi se sve moglo raditi u beskraj, ali samo kad bi i život bio beskrajan. Kako nije, onda ga zaokruženi projekti bolje odražavaju. I možda rastjeruju publiku koja od svoje zabave traži da bude sve što život nije. Uvijek zabavna, recimo. I bez kraja.

U zadnje vrijeme pokušavam donositi zrele i pametne odluke. I grozno mi je. Grozno mi je što se ne mogu volontirati da na jednom dobroizgledajućem budućem portalu radim ekvivalent Q STRIP bloga, a ne mogu jer sam iovako razvučen tanko, jer volontiranje ne dolazi u obzir i jer bi to bilo zabavno neko vrijeme, a onda bih poželio raditi nešto novo. Iako to ne bi bila zrela i pametna odluka.

Zatvaranje PIPe nije, čini mi se, tragedija i ne mislim da time prestaje interaktivnost bloga. Mislim da je bez PIPe bolje nego s lošim PIPama. Osim što nitko ne voli kad stvari završavaju, čak i ako se tako otvaraju mjesta za nešto novo. Svršetci nas podsjećaju na vlastitu potrošnost, stoga i kupujemo loše stripove godinama, nalazeći u rutini iluziju vječnosti. A interaktivnost, uostalom, najbolje funkcionira kad je stvarno dvosmjerna. Neću vam kriti da sam se u ovoj godini opet razočarao nekoliko puta. Amateri su ostali amateri, lijepe riječi nisu se pretvorile u djela i rezultate, a idealnih mušterija jednako tako nije bilo. Zrelo bi bilo ubuduće izbjegavati razočaranja. Pametno bi bilo misliti samo na svoje dupe. Grozno, ali pametno.

Žao mi je ako vam se neke nove rubrike (SFS, filmovi) ne sviđaju ili u njima ne nalazite dovoljno poticaja. One su tu jer jedna od svrha ovog bloga jest da odražava moje aktivnosti, a zatim i iz još nekoliko razloga. Zato, recimo, što mi blog samo o stripu djeluje zatvoren u vrlo mali krug potencijalne publike i ne vodi k brendiranju. Jasno, možda SF rastjera i tu publiku, a ne privuče svoju koja ima čista SF mjesta za vizite, možda je diversifikacija jednako loša kao nekakanje na isti kup ... A možda nikad neću biti brend jer nisam dovoljno dobar, zanimljiv ili svediv. Možda sve to skupa i nije važno.

PIPa jest obustavljena, jer mi je dojadilo šutanje u dupe, ali blog ide dalje jer idem i ja. Alternativa je nepojmljiva i nedopustiva.

Ispričavam se na monologu.

(mcn)
Tags:

10 comments so far...

Re: Brando

Eto ideje za novu rubriku. Mi postavljamo PIP-u petkom, a mcn odgovara ponedjeljkom :-)
Šalim se. A sad da i ja odradim monolog, onako jedan parazitski tj. na tuđem blogu. Prvo moram priznati da potpuno razumijem mcn-a. Naime, kako mi se čini, trenutno prolazimo kroz slične “probleme”. Ta muka da se donesu zrele i pametne odluke koje su očite same po sebi ali daleko od želja. I kao posljedica, ta razvučenost na tanko, tanko... Aaaa...ali ne bih o tome. To ćemo mi već srediti ovako ili onako i u stvari ne spada u okvir onog mog komentara koji je mcn-a ponukao da napiše post.
U stvari, moj komentar uopće nije bio namjenjen mcn-u već svima onima koji su sudjelovali u Regoču, Strip City-u, Nazadu, Sergejevim pjesmama, webznani(?). Fina smo se ekipa skupili, mcn-ov blog nam je na neki način bio dom, ali već neko vrijeme “domaćin” nam suptilno poručuje da se pokupimo. E sad je pitanje, idemo neko vrijeme zajedno ili odmah svatko svojim putem? Na neki način mcn nam je ponudio alternativu kroz webznanu ali mi se čini da se u tome nismo baš našli. Možda zato što vas većina ima svoje blogove pa vam koncept webznane ne izgleda drastično različit. Meni se čini da je istina drugačija. Svi smo amateri i k tome svjesni da će to tako i ostati (ne odnosi se na potencijalne izuzetke). Strip nam je hobi i užitak, ali užitak nije potpun ako strip nekome i ne pokažemo. No, da li to i želimo? Postoji ta nesigurnost da to što radiš nije dobro, da je previše “amaterski”. Grupa tu pruža određenu sigurnost i podršku, a djeluje i stimulativno. Sjećam se da sam negdje pročitao kako se ova starija generacija stripaša džuka, mcn i ostali, nalazila i zajedno crtala. Mi teško da se možemo naći i zajedno crtati jer većina ima obaveze, a i u raznim smo gradovima. Zato imamo web. Pa to je webznana, reći će neki. I nije. Webznana je kao strip magazin. Regoč je web alternativa zajedničkog crtanja. Ne nalazimo se na istom mjestu gdje u isto vrijeme crtamo svatko svoj strip i komentiramo jedan drugog, ali zato radimo isti strip. Nije Regoč jedina verzija. S obzirom da se probio led i malo smo se izverzirali da li ste pomislili da jednom tjedno svi pošaljemo scenarij za sljedeću tablu i onda glasamo za najbolje, a tjedan iza svi nacrtamo tu tablu i glasamo za najbolju verziju. Svašta se tu dade smisliti. Pitanje je samo, nalazite li se u tako nečemu?

Eto, dosta monologa.
Na kraju bih se zahvalio mcn-u na Regoč inicijativi. Da nije bilo toga vjerojatno nikad ne bih počeo crtati stripove za ozbiljno.

E da, i nije da mi nisu zanimljive rubrike filmovi i SFS :-)

By dupli on   11/24/2009 8:59 AM

Re: Brando

Samo bih htio napomenuti kako nikako nije riječ o tjeranju gostiju kućama iako, kad razmislim, posve je moguće kako prestanak tjeranja na aktivnosti može djelovati tako kako je opisano.

A prestanak tjeranja na aktivnosti jest djelomice posljedica umora, razočaranja i obećanja da neću trošiti vrijeme na uzaludne stvari. Jer to je problem s entuzijazmom, svako malo mu treba spomenuti šut u dupe. Ako ja ne šutam, ništa se ne događa. A tko će mene šutnuti? Gdje su batine, ako već mrkve nema?

Inače, sviđa mi se koncept PIPOPO-a. :)

By mcn on   11/24/2009 9:58 AM

Re: Brando

Ako je problem sa entuzijazmom to sto zamre nakon nekog vremena, je li problem sa 'Natragom' ZAPRAVO u tome sto traje dulje od mjesec dana? Bi li Regoc zamro da je vozio pet krugova umjesto dva? AFAIK, Strip City nije napunio ni 48 stranicni albumcic...

Moj osobni stav glede grupnih projekata na mcn.com:
Ukidanje grupnih projekata na mcn.com OSOBNO ne shvacam prevelikim udarcem, ali ja nisam nikad ni sudjelovao. U krajnjem slucaju mi u prilog govori postotak mcnovih postova koji se ticu grupnih projekata.

A sad jos osobni stav spram filmskog i SF dijela bloga:
Obozavam film i tvoje kritike su mi slasne. A SF sam zderao do osamnaeste, devetnaeste tako da mi je i taj dio kewl. Cak sam prije dva tri tjedna ponukan tvojim postovima uzeo Tamni vilajet i cituckam ga u busu. Ali nije SF vise za mene.

Dupli, gledaj na svjetliju stranu... Bar te ceka Milka sa cijelim ljesnjacima. :-)

Hrvoje Bratanic AKA Shuckey

By Shuckey on   11/24/2009 10:59 AM

Re: Brando

da se nadovežem na ovo "obični blog", meni su PIPE oduvijek bile najdosadniji dio ovog bloga, jer uglavnom te rasprave nikud nisu vodile, govorilo bi se ono što se većinu vremena znalo, te bi sve ostajalo na raspravama, i ništa više, što se tiče Strip Citya, to mi je bilo OK, Natrag mi je presitan.

bilokakobilo, ukidanjem svih ovih extra aktivnosti ovaj sajt, meni ne gubi na nekoj vrijednosti jer ga ionako ne klikam svaki dan zbog toga, posjećujem ga zbog Mcn-a, tj smatram ga zanimljivom osobom i pokušavam ga shvatit( barem djelić) kroz njegove postove i stripove, jer sam jednostavno takav, analiziram sve i uvijek.:)

za Filmsku rubriku palac gore :)

i jedna dosadna pitalica: ako smatrate da ukidanjem ovih ekstra rubrika ovo postaje običan blog, što je onda bio dosada?

By mxm on   11/24/2009 11:34 AM

Re: Brando

govorim, naravno, samo i isključivo iz svoje perspektive i zadnje što želim je davati kvalitativne sudove darkomacan.com-a, sadržaja na njemu i sl.

ja sam pobožno pratio i qstrip blog i darkomacan.com i kad nije bilo "kreativnih druženja" i pratit ću ih i dalje.

kritike filmova ne čitam. nitko ne može biti stručnjak baš za sve, pa tako radije pročitam kompetentnije kritičare. SFS mi je zanimljiv iako nije moj krug interesa. PIP-e su mi bile super, ali stvarno su imale rok trajanja (i davno je prošao).

ali daleko najdraži trenutci (kad sam i po dvadesetak puta dnevno bacao pogled na stranicu) ovih blogova bilo mi je vrijeme Regoča i Strip Citya. to mi je baš bilo uživanje. ostalo mi je u ljepšem sjećanju čak i od zlatnog doba Qstripa kad sam prekidao što god da sam radio ili planirao čim bih ugledao novi broj u izlogu kioska.

zašto je stvar umrla, teško je reći. glavni entuzijasti su zbog ovog ili onog razloga nestali negdje: (valjda smijem ovo pisati)
- FAB čeka prvi pomladak;
- Iko čeka drugi;
- Rico je demoraliziran;
- gdi je i kaj dela Dommy?
...

ja bih volio da imam kreativnost, karizmu i entuzijazam nekog od gorespomenutih, pa da pomognem povući novi val regočevanja, ali ne ide to...

uglavnom - ako je ta faza bloga definitivno odamrla, volio bih se zahvaliti svima koji su sudjelovali. ja sam odrastao na selu. nisam imao nikoga s kim bih makar razgovarati o stripu mogao, sačuvaj bože crtati zajedno, pa mi je puno značilo, makar na nekoliko mjeseci i makar u virtualnom svijetu, osjećati se kao dio ekipe veselih strip luđaka.

hvala, dakle, svima, a posebno Darku što nas je okupio na ovim virtualnim druženjima!

By jurica on   11/24/2009 5:54 PM

Re: Brando

jurica, prika moj dragi, vise neman vrimena nego morala... tu san ti uvik močan.

Meni je sve dobro kod macana, samo kod filmova ne cijenim (ne primam sugestije) nicije misljenje na svijetu. jer vama (vecini) je recimo rambo novi sranje, a ja san ga gusta gledat, ja volim trash, ja volin titanika kad su njih dvoje na pramcu broda i te pizdarije, ja volin clinta, ne volin nadrealizam, ne volin preseravanja i ispitivanje tudjega smisla zivota, osim monti pajtona, jelte.
Ja obozavan velo misto, a ne malo misto.
Ja volin zvjezdane staze, ratovi zvijezda su mi bullshit, najzesci.
volin indianu, volin jurske parkove:)
volin pičke i upaljace.

By Rico on   11/24/2009 7:18 PM

Re: Brando

Mućke su mi najdraza serija svih vremena... eto, cisto radi profila:)

By Rico on   11/24/2009 7:21 PM

Re: Brando

@ Rico

Ja bi se usudio reć da 80% HR je neki dan gledalo Nepomirljivog

Hrvati jednostavno vole Clinta :)

kao i Ramba ;)

By mxm on   11/24/2009 7:43 PM

Re: Brando

Da ne bi ostalo nedorečeno s moje strane.
Slažem se s juricom glede toga što mi je Regočevanje i StripCity-anje značilo.
Uglavnom dijelim i Ricovo mišljenje glede filmova. Čisto radi profila ;-)

By dupli on   11/25/2009 7:58 AM

Re: Brando

@jurica: imam i ja blog. Ako ista delam, bude tamo. Trenutacno neke ilustracije za moju dusu i pro bono, a namjeravam se uskoro posvetiti Vixen Virago do kraja, iako onaj sajt jos uvijek stoji na 5%. Mozda stignem i obojati dok to bude gotovo. :)

By Dommy on   11/26/2009 2:04 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<July 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation