Search
Monday, June 17, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Mar 12

Written by: darkomacan
3/12/2010 2:02 AM

Waterland (1992) Stephen Gyllenhaal

Postoje filmovi za koje valjda od prve sekunde znam da mi ih se ne da gledati. Nisu svi iste vrste, a nisu svi ni katastrofalni, samo znam - čim bacim pogled - da me ne zanimaju. Te tako ja bacim pogled na WATERLAND, vidim tu neku ravnicu, valjda nešto svira (muziku slabo registriram), nad ravnicom piše "Jeremy Irons", krene naracija o voice-overu i meni se dalje ne gleda.

Ali moram.

Pa kako moram, tako sam i dogledao, ali dojam mi ama baš ništa nije popravilo. I opet: nije riječ o lošem filmu - tu neku priču koju je krenuo ispričati, ispričao je korektno - ali u tom času (ili dugoročnije?) ja za dani žanr nisam bio zainteresiran. Pri čemu riječ "žanr" koristim namjerno: iako ovaj film pretendira biti nekakva nadžanrovska drama, zapravo se u svakom aspektu - ritmom, fotografijom, izborom glumaca - posve uklopio u žanr priča o odrastanju.

Zapravo, mislim da mu zamjeram što je sve u njemu bilo baš kao u nekim drugim filmovima, samo ne tako dobro kao u tim drugim filmovima. Sve je bilo korektno, naučeno, ali ne i ... doživljeno? Uz to je bilo i preko svake mjere ambiciozno, s onom šetnjom kroz povijest, pa me nerviralo kad je u žuđenom efektu podbacilo: umjesto očuđenja kod mene je cijela tehnika izazvala otuđenje. A i tajna ostavljena za kraj je bila očita, očita, očita već pola sata prije svršetka samog filma tako da sam do svršetka gledao isključivo zato što sam obećao.

Sad, baš prije pisanja ovih bilježaka, bacio sam brz pogled na imdb i vidio da je režiser zapravi televizijski čovjek, koji se kratko vrijeme bavio dugim metrom, a onda vratio dalekovidnici, nakon što je sam, ili uz tuđu pomoć, najposlije uvidio kako za više od vješte školske zadaće nije sposoban.

***

A Cry in the Dark (1988) Fred Schepisi

Gledajući zaredom "Waterland" pa A CRY IN THE DARK (ubr, ste znali, jer ja nisam, da je izvorni naslov, po imdb-u, "Evil Angels"?) palo mi je na pamet kako je posve moguće da ne sudim (ili, čak, ne sudimo?) jednako filmovima koji su nastali prije našeg, ako već ne rođenja, a onda svjesnog gledanja filmova? To se može manifestirati na više načina: kao što Tanja, recimo, filmove starije od sebe jednostavno ne voli gledati, tako im ja unaprijed mnogošto opraštam.

A CRY IN THE DARK, pak, spada u skupinu filmova nastalih za moga "svjesnog" života. Što će reći da nisam u njih upao nevin, već sam vidio i foršpane na televiziji i čuo kritike o divnim metamorfozama Streepove (uvijek mi se sviđalo to prezime, iako su mi se rijetko sviđali njezini filmovi). Te zaključio, još onomad, kako me ne zanima dramatizacija minornog događaja koji se dogodio negdje daleko i ne dovoljno davno kako bi moj interes bio opravdan.

Sad kad sam ga najposlije odgledao, mogu reći da sam bio u pravu što ga dosad nisam gledao. Film je okej: napisan solidno (s obzirom da sam u životu adaptirao ovo ili ono, prepoznajem vješto napravljen posao, ali i vidim kako posebnog nadahnuća koje bi nadišlo zanat nije bilo); snimljen lijepo (to autralsko svjetlo!) i odglumljen vrlo dobro. No, u temelju svega je ipak samo jedan mali i zapravo nebitan sudski proces o kojem nam je već foršpan, onomad, rekao i što se dogodilo i kako se sve razvijalo, pa čak i presudu. Jedino je postskriptum ostavljen da nas, recimo, razgali.

Čime ne želim reći kako se, čisto voajerski, nisam tijekom gledanja, negdje u drugom satu filma, zainteresirao za detalje postupka, ali to svejedno nije pomoglo kako bih film smatrao klasikom sudskih drama. Nije to ni "Anatomija jednog ubojstva" ni "Svjedok optužbe" ni onaj o evoluciji ni ...

Da bi mi postao klasikom, jednostavno je prekasno napravljen. :)

***

Verdict (1988) Sidney Lumet

Kad sam pred koji mjesec - i nevezano uz ovaj popis - gledao "Ordinary People", nisam shvaćao zašto se oko njega svojevremeno digla onolika halabuka. Izgledao mi je, naime, kao bilo koji televizijski "movie of the week", osim što su redatelj i glumci bili malo veće face nego što bi se u ono doba moglo naći na televiziji. No, tad su mi objasnili kako nije ni čudo da me "Ordinary People" podsjeća na filmove na koje me podsjeća kad je baš on okinuo trend takvih tema s takvim pripovjednim i dramaturškim postupcima. Ono što se, drugim riječima, dogodilo jest da se izvornost predloška utopila u više ili manje uspjelim imitacijama, poput slikarske škole u kojoj majstor nije bio tako nadaren da ga učenici ne bi mogli sustići.

Je li jasno zašto o tome pričam u tekstu o VERDICTU? Zato što mi se situacija - zamijenimo li žanr obiteljske drame sudskom dramom - čini posve ista: ako je u vrijeme kad je VERDICT bio snimljen njegova priča bila dovoljno zanimljiva da posluži kao "star vehicle" Paulu Newmanu, danas mi djeluje kao pilot epizoda neke TV serije i to serije koju vjerojatno ne bih gledao.

(Paul Newman je dobar dio razloga zbog kojeg je ne bih gledao. Kad je nedavno umro, na jednoj mailing listi su krenuli panegirici pa sam pogledao dva predložena filma ... "Hustler" i "Hud", ako se ne varam ... i zaključio kako me, njihove socijalno-davežne teme na stranu, Paul Newman redovito odbija specijalizacijom za uloge ljudi koji nemaju pravog razloga za kukanje, ali se svejedno neprestance samosažaljevaju. Možda je moja antipatija plod projekcije - ne volim kod njega ono što ne volim u sebi - ali svakako od Newmana ne čini magnet koji bi me privukao filmu.)

I tako, odgledao sam VERDICT, a kao da nisam. Znam da miješam kruške i jabuke, ali i "L.A. Law" i "Practice", "Boston Legal" da ne spominjem, su me jače drmali, na tjednoj bazi.

***

Ostrov (2006) Pavel Lungin

Frano mi je utrpao ovaj film valjda odmah kako se pojavio na netu, samo s krivim titlovima, što je njemu svejedno jer se snalazi s ruskim, dok sam ga ja pokušao gledati i vjerojatno bih bolje učinio da sam titlove posve ubio nego što sam uzalud mentalno sinkronizirao sliku i slova preko desetminutne rupe. Poludio sam nakon dvadesetak minuta i batalio stvar. Onda je došla ova lista, TWS mi je donio kopiju s dobrim titlovima i krenuo ja ponovo.

Razbilo me.

Uopće mi se ne da sad bacati velike riječi i pokušavati vas uvjeriti. Zato samo jedan detalj: ima ona scena kad monah, dok se događa nešto drugo i bitnije, stavi barčicu od kore drveta i komada papira na valove. I barčica se izvrne pa oni nešto pričaju i onda nam opet pokažu barčicu. I ja ne znam je li to bilo namjerno ili im se kadar posrećio, ali u jednom trenu se barčica, sva onako hantrava i mokrog jedra, izravna. I ja, sam u sobi, glasno povičem od radosti i iskrenog oduševljenja.

Taj mi prizor, eto, sumira film. U cijelom filmu se ne događa ništa, ako to smijem tako nazvati, posebno. Sve je obično, barčica na valovima. Čak ni "obrat" nije neko iznenađenje, kao da drukčije nije moglo ni biti, kao da je cijeli film samo život sagledan iz jasne perspektive njegova kraja.

Dojmu "neposebnosti" doprinosi i to što se ništa ne objašnjava. Vidimo što likovi čine i čujemo što govore, ali nikad nam nije signalizirano što misle. U šutnji njihovih misli čujemo zato, naglo i neočekivano, svoje. U književnosti bi se takav postupak zvao realizmom, dok je u filmu ... Ah, jebeš teoriju, važan je rezultat, a rezultat je jedan odličan film.

I zabezveze detalj za kraj, za fanove MM-a: kako se zvao "kapetan korablje" kojem se zahvaljuju na odjavnoj špici? Sergej Orlov! [:D]

(mcn)

Tags:

1 comments so far...

Re: 100 filmova (4/25)

Što se tiče Newmana, trebao bi zanemariti njegove ranije radove, i pogledati filmove koje je snimao potkraj života, jer je tu bio neusporedivo bolji (bar meni) i često je izlazio iz persone. Pronađi, recimo, "Where the Money Is", koji je jedan od najboljih heist filmova snimljenih u zadnjih 20 godina, iako je prošao tiho i nezapaženo, možda zato što je žanr u to doba već bio daleko na zalasku.

By Milena on   3/12/2010 11:17 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<June 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation