Search
Saturday, May 15, 2021 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Iako je nezamislivo da svatko već nema neki od mojih 700 mailova, evo 2 preporučena:

mcn (na) hi (.) t-com (.) hr za pisma

darkomacan (na) yahoo (.) com za crteže i ostale otegotne okolnosti

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Nov 12

Written by: darkomacan
11/12/2010 8:21 AM

Od ljeta se nešto šušuri o stripu u novinama, konkretno o tjednim pasicama. Oće-neće pa neće-oće. Pametni znaju da ne treba o istu kuku vješati sve šešire, ali kako i tako ne radimo ništa možda nije loše probati nešto.

Drugim rječima, bilo stripova na kraju u novinama ili ne bilo, nije zgorega pripremati se kao da će sutra krenuti. Što znači da bi lijepo bilo kad bi svaki Regočevac ili 24-satovac u pripremi za takav slučaj imao nekih deset pasica stripa. I poslao mi. Da imamo portfolio. Da ponudimo ako zatreba. Da ponudimo i gdje ne treba. Da urednici, suočeni s poplavom, ne mogu reći "ne sviđa mi se" već "ovaj mi se više sviđa". Jer teorija je, ako prođe na jednom mjestu, proći će i na drugima. Mim.

Upute:

- pasica treba biti omjera 6:25, znači na svakih 6 cm visine, 25 cm širine.

I to je to. Nema drugih uputa. Ali ima pojašnjenja.

Pojašnjenja:

- 6:25 je nišanjeno za širinu novinske stranice. Za širinu magazinske bi to bilo 6:19, ali lakše prekrojiti na manje nego na veće. Ili nacrtati strip tako da se oduzimanjem jednog kadra dobije uža pasica.

- crno-bijelo volim, ali boja je šarenija, laiku draža; rukovodite se svojim ukusom

- sadržajno ... prolazi sve. Jest za novine, ali i one danas po kolumnama pišu riječi kao što su "ku*čine", bez asteriska. Što ne znači da na strip neće gledati četvorim očima, pod izlikom da njega čitaju i djeca (dok kolumne ne čita nitko). Tako da se rukovodite predponoćnom televizijom: što po pitanjima seksa, politike, religije i nasilja prolazi ondje, trebalo bi i ovdje.

- iz gornjega proizlazi da strip može, ali ne mora biti geg. Geg je koristan, ali i pričica je okej. Ili poezija. "Ženski strip". Nemam blagog pojma što bi moglo proći pa ne želim nikoga unaprijed kljaštriti. Jedino ću napomenuti da su nastavci možda malko problematični s obzirom na tjedni ritam, ali opet ... ako vam se radi nastavke, radite nastavke.

- zapravo je to pravo pravilo: radite strip kakav biste htjeli čitati. Tradicije nema, očekivanja publike nema, ovo je trenutak slobode. Svi stilovi, teme i pristupi prolaze. Ili ne prolaze. Radite strip kakav ste oduvijek htjeli čitati.

- rokova nema. Bit će ako prođe, ali za ovih prvih deset morate sami sebe natjerati. Uspijete li, znat ćete da ste za taj posao. Ne uspijete li ...

- Jedan autor mi je na CRŠ-u rekao kako mu se ideja o pasicama i ne sviđa previše jer nije kolaborativni projekt kao Regoč ili Natrag ili Stota stranica pa nije prava Inicijativa. Ali je PRAVA inicijativa. Pravi stripovi u pravim novinama. Ako prođe. Ali i ako ne prođe, ostaju pravi stripovi. Nacrtani. Ne samo u glavi. To valjda nešto vrijedi.

Hajde!

(mcn)

Tags:

14 comments so far...

Re: P-p-p-p-pasice

Sviđa mi se tvoja inicijativa.
Treba nuditi, a ne samo plakati da bi crtao, ali tržište ne zeli, pa ne crtaš. treba stvoriti tržište, ili kako bi dobar markrting stručnjak kazo: "Treba stvoriti potrebu kod kupca, pa mu utrčati prozvodom s kojim ima potrebu."
još jedanred: Macane, svaka ti čast! (eh, da je barem više Macana)

By Stripeqoist on   11/12/2010 9:31 AM

Re: P-p-p-p-pasice

sad, slažem se sa svime ostalim, ali ne čujem baš puno da bi netko crtao, ali tržište ne želi... valjda se krećem u krivim krugovima? uglavnom čujem: crtao bi da me žena/djeca puste i sl.

ali, velim, podržavam svako širenje svijesti o postojanju stripa/domaće produkcije i pridružujem se entuzijastičnom uzviku: "Macane, svaka ti čast!"

(čak i ako se ne uspijem uključiti u ovu inicijativu, a volio bih, međutim: žena, djeca...)

By jurica on   11/12/2010 1:01 PM

Re: P-p-p-p-pasice

Ne bih demoralizirao, pa neču ni komentirati:)

By Rico on   11/13/2010 12:46 AM

Re: P-p-p-p-pasice

Darko je u pravu, ovo je PRAVA inicijativa. Ili jesmo ili nismo za ovaj posao, trece nema! Dakle, ovo je pravo skidanje maski i suocavanje sa vlastitom istinom...
Napravit strip po standardima koji se traze, znaci suocavanje sa problemima koji nastaju u procesu i savladavanje istih, sto znaci da je tu potrebna disciplina i pouzdanost. Napraviti plan i istoga se drzati svaki dan.... ako to ne uspijemo, znaci da to i u realnosti ni ne mozemo!!!!
To je to, bar ja tako mislim, za zajebanciju i zezanciju ce uvijek biti spremnih, ali treba zasukati rukave i svaka cast onima koji to mogu!
Ja nisam siguran mogu li ja to, ali svaka cast onima koji mogu jer su oni potencijalni profesionalci!

By FAB on   11/13/2010 11:19 AM

Re: P-p-p-p-pasice

Ako netko želi sudjelovai u ovom crtajući, a nema inspiracije za priče i želi suradnika scenarista, neka mi se slobodno obrati.

By Škrky on   11/13/2010 6:26 PM

Re: P-p-p-p-pasice

@Škrky --- javi se na ivica @ gmail.com (bez blankova)

By kole on   11/14/2010 9:10 AM

Re: P-p-p-p-pasice

A sta kad netko nesto napravi, oces stavljati ovdje na sajt ili ide u portfolio koji nitko ne smije vidjeti osim novina? :)

By Dommy on   11/14/2010 3:20 PM

Re: P-p-p-p-pasice

Skrky ja sam tvog Edmunda namjenio za ovu priliku, a? Sta kazes? Svaku stranicu scenarija/tablu bi preokrenuo na horinzotalu i priredio da ispadnu kao kaisevi ili polutable francuskog formata?. Tako da bi ispalo po slobodnoj procjeni 16 kaiseva, ili 8 polutabli koliko i ima, prva epizoda koju si mi poslao, stranica.
Slazes li se?

By FAB on   11/14/2010 5:55 PM

Re: P-p-p-p-pasice

Čuj, pazi, gledaj... nije sasvim loša ideja, iako Edmond nije baš podoban za takav format. Zato bi ipak trebalo nešto prekrajati, preslagati, složiti tako da baš svaka pasica (sa tri ili četiri kadra) bude iole sadržajna i atraktivna. Dalje ćemo mailom o ovome.

@Kole: javim se za pola sata.

By Škrky on   11/15/2010 9:06 AM

Re: P-p-p-p-pasice

jJja sam malo racunao i napravio neke probe, da bi zadani odnos stao u format A3, pasisa bi bila cca 10x40 cm. Ja cu probati uraditi nekoliko, pa cemo vidjeti kako izgledaju.

By FAB on   11/15/2010 9:56 AM

Re: P-p-p-p-pasice

Nismo se razumjeli, govorim o prekrajanju unutar priče, odnosno scenarija. Htio sam reći da treba prerasporediti zanimljive trenutke tako da ih ima na svakoj pasici, koliko je god to moguće. Priča bi odmah trebala biti dinamičnija u odnosu na scenarij za osmostraničnu epizodu, važan trenutak bi se trebao događati skoro svaki etvrti kadar.

By Škrky on   11/15/2010 12:36 PM

Re: P-p-p-p-pasice

@Kole:

Delivery to the following recipient failed permanently:

ivica@gmail.com

Technical details of permanent failure:
The email account that you tried to reach does not exist.

By Škrky on   11/15/2010 1:14 PM

Re: P-p-p-p-pasice

@dommy - jok sajt

By mcn on   11/15/2010 1:51 PM

Re: P-p-p-p-pasice

@Škrky
izgleda da san krivo napisa . ispravak
ivica.hv @ gmail.com (Izbaci blankove)

By kole on   11/15/2010 3:31 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Colt & Pepper 2 54/36/-
Daughter of God: 30/30/-
Joseph: 100/20/-
Maršal Bass 6: 54/18/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/72/64
Slomljeni svemir: 192/104/104
Sons of Aries: 132/22/3
The Room 60/6/-
Ultimus 1: 54/54/12

Preuzeti prijevodi:
Achille Talon integral 2,3
Calvin & Hobbes 5-7
Imbattaible 1,2

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2021 by DotNetNuke Corporation