Search
Wednesday, June 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Apr 9

Written by: darkomacan
4/9/2011 11:08 AM

Silent Running (1972) Douglas Trumbull

Ne znam kako, ne znam zašto, ali zapamtio sam bio da mi se "Stalker" nalazi na popisu filmova koje moram odgledati za recenziranje pa sam shvatio da nije tek kad sam završio i skidanje i seedanje i gledanje. I, da znate, nije mi žao.

"Stalker" mi je jednim (sporim, odmjerenim, višesatnim) udarcem odgovorio na masu pitanja: može li se snimiti odličan SF film s mikrobudžetom? može li se snimiti uvjerljiva čudnovatost bez specijalnih efekata? može li postojati SF film za odrasle, to jest o odraslim, vječnim temama sniman bez pojednostavljenja, a opet razumljiv? Završna sekvenca, kad fokus prelazi na ženu, je džojsovska, i briljantna. Mislim da mi je "Stalker" novi (iako je stari) najdraži SF-film ikad. Da, riplejso je i "Blade Runnera".

A SILENT RUNNING je sve što "Stalker" nije: pojednostavljena prispodoba čije je vrijeme prošlo, namijenjena u najboljem slučaju dvanaestogodišnjacima, puna logičkih rupa i oduševljenja igračkama. S uobičajeno iritantnim Bruceom Dernom u glavnoj ulozi. Bljak.

****

Paprika (2006) Satoshi Kon

Daleko od toga da je PAPRIKA neko enormno smeće - ima tu okej rečenica, ideja i više smisla za završetak nego u bilo kojem američkom filmu - ali se ipak osniva na dvije stvari koje ne volim. Jedno su snovi, drugo je stvarnost.

Snovi su problematični. Mogu ih prihvatiti kao storytelling device ako nisu predugi (kao u Tintinu) ili ako su složeni u koherentan sistem (kao u Sandmanu), ali ne fasciniraju me sami po sebi toliko da bih trpio kad su ubačeni naizgled samo radi očuđavanja. Hrpa stvari u PAPRICI mi djeluje da je napravljena jer se baš moglo i baš htjelo. Sličan sam problem imao i u "Inception" gdje je sve bilo kako-tako dok nije otišlo kroz prozor kad im je zatrebala stvarna opasnost pa su iz dupeta izvukli puj-pike-ne-važi argument da odsad smrt u snu vrijedi i vanjskome svijetu ... Ali, skrećem s teme.

Stvarnos(nos)t u animaciji po meni nije naročito vrijedna truda. Ovo su neka vremena u kojima je fotografija sve animiranija, a animacija se trudi približiti fotografiji. U premisi PAPRIKE, gdje se kao miješaju snovi i stvarnost, to ima nekakvoga konceptualnog smisla, ali svejedno ostaje dojam da se u tome smjeru ide jer onamo još nitko nije otišao, a ne zato što je efekt time bolji. Konačni rezultat je zato na svoj način jako nalik otužnim Bakshijevim rotoskopiranim filmovima - je realističnije je to, ali nije lijepo, nije drago.

****

Simon del desierto (1965) Luis Bunuel

Zadnjom scenom, koja nas izmješta iz dotadašnjeg mjesta i vremena radnje, Bunuel se približio granici pamfleta, ali je nije prešao. Prešao bi je bio da je učinio da se Šimun promijeni, ali kako nije onda nije jeftino poentirao usporedbom nego solidno, tvrdnjom o trajanju. Tako je valjda i dobio film - koji nije u svakom aspektu savršen, ima tu i preglumljavanja i mogućih nedorečenosti - ali koji traje.

Ima nešto o čemu razmišljam ovih dana, dok čitam "Idiota". "Idiot" se čita lako, a opet ne mogu čitati velike komade. Kao da je kvaliteta teksta u njegov zgusnutosti i još nečemu - u tome da, kao kod razbijenog zrcala, svaki komadić zadržava sve osobine cjeline - pa je pročitati stranicu ili poglavlje kao pročitati roman. Slično je i sa SIMON DEL DESIERTO, duh filma vidljiv je iz svake minute, bez obzira što znamo o cjelini. U oba slučaja, vjerujem, radi se o karakteristici klasika.

***

Sunshine (2007) Danny Boyle

Volim znanstvenu fantastiku što mi daje pravo da je mrzim kad je riječ o govnetini kao što je SUNSHINE Dannyja Boylea.

Ono, bio sam voljan ignorirati nategnutu premisu (oživjeti umiruće sunce jest otprilike kao da neki mikrob poželi oživjeti čovjeka koji mu je bio stanište, samo još malo nevjerojatnije) u ime putovanja svemirom i kabinske drame. Ali Boyle nema milosti. Na misiju od presudne važnosti šalje se brod ... okej. Bilo bi brže ispaliti te rakete sa Zemlje, nije da je Sunce teško nanišaniti, a za trošak izgradnje broda moglo se sastaviti sto projektila, a ne dva. Ali dobro i to. Al' kad jedan brod nestane pa im treba sedam godina da satave drugi postaju očiti propusti u planiranju. Pa onda na tom brodu sedam vrhunskih stručnjaka (svi mladi i izgodni, al' dobro to), od koji samo DVA znaju ispaliti raketu? I onda u pogibeljnu misiju van broda idu TA dvojica? A onaj čiji je posao navigavati zaboravi zakrenuti štit (koj kua to nije automatski!)? A kad zapnu na drugom brodu, onaj s odijelom ne može skočiti po druga odijela već moraju skakati sva trojica zamotani u celofan, a četvrti mora ostati jer je u pravilima izgradnje svemirskih brodova zapisano da kvaka ne smije biti na vratima već tri prostorije dalje? I tako dalje, i tako bliže, sve jedna glupost veću glupost stiže ...

Danny Boyle je sigurno odgledao Odiseju kad je bio mali i pomislio da on to može bolje, uzbudljivije, digitalno nabrijanije. Pa je pogledao i Aliena i rekao da se tu kamera premalo trese i da on to može bolje. Pa je pogledao tupavi Silent Running i rekao kako je to kul i pametan i poučan film za razliku od ova dva prethodna, te je odlučio imati džunglu usred broda kako bi brodolomcu jasno signalizirao da ovdje nema života i da ga samo smrt čeka ...

Ma, ukratko, Danny Boyle je kreten, SUNSHINE smeće u kojem je svaka sekunda drame lažna i neuvjerljiva, a znanstvena fantastika se ovakvim filmovima nikad neće spasiti od biljega lobotomirane zabave za maloumne.

(mcn)

Tags:

3 comments so far...

Re: 52 filma (4/13)

Ja sam Sunshine bila preskočila vodeći se jednostavnim pravilom: što bolji reklamni merchandise, to će film biti lošiji. Budući da je Sunshine dijelio totalno mrak košulje i torbe, zaključila sam da ga treba zaobići u širokom luku.

Nemam poante, samo je lijepo znati da imam još jednu recku u statističkoj potpori ovom principu. :)

By Milena on   4/9/2011 2:16 PM

Re: 52 filma (4/13)

Meni je Sunshine bio zakon, pa čak i na drugo gledanje, ali sada kada si sve pobrojao, jes, vala, u pravu si.

Ali svejedno mi je još uvijek zakon. Jer...

Inače u filmskim putovanjima svemirom, sve se doima kao putovanje trajektom.

Što se Sunshinea tiče, dugo u nekom filmu o svemiru mi nisu tako dobro ppogodili atmosferu i osječaj da je poprilično izolirano i jezivo biti u svemirskom brodu, (a da to nema veze sa alienima).
Da je biti austronaut krajnje odgovoran posao.
Da je svemirski brod sićišno zrnce, u ogromnom i totalno neljudskom prostoru.
Te da smrt od dekompresije nije kao u Totall recallu.

Ipak, radi tvojega komentara, trećeg gledanje Sunshinea, a da ga se ozbiljno doživi, neće biti.

By Anonimni Džo on   4/9/2011 4:26 PM

Re: 52 filma (4/13)

Drago mi je da si vidjo Stalkera. Jes vala, briljantan film.
Silent Running volem jer ima dušu, a i odlično je složen. To ti je brale, hipi bajka. A i da ne bi tog filma, nikad se u Astroiđanima nebi jurili u malim tutaćima po spaceshipu.
Sunčajn sam onomad gledo u kinu. Tol'ko o mojoj naivnosti.

By Tico on   4/17/2011 4:10 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<June 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation