Search
Friday, April 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Aug 8

Written by: darkomacan
8/8/2011 8:40 PM

Odavno nismo imali Qasapnicu pa se ne stidite naoštriti noževe i Fabijanu reći što mislite o njegovom stripu i ovostoljetnim tehnikama izrade istih.

Photobucket

***

Photobucket

*** E, sad ovdje dođe ona tupava virtualna i nepredvidiva granica broja karaktera u blogpostu zbog koje moram mljeti apsolutno nepotreban tekst kako ta ista granica ne bi legla usred koda za sliku i zblokirala sve. Moje isprike. ***

Photobucket

***

Photobucket

***

Photobucket

***

Photobucket

(mcn)

PS Ne stavljam ovo zbog ego-booa, pa ma što vi mislili ... >:)

Tags:

16 comments so far...

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Možda mcn ovo nije stavio zbog ego-booa ali je Fabijanu ego-boo glavna i jedina motivacija. Ne samo da je to nekoliko puta eksplicitno i implicitno naglašeno u tekstu vec i na slikicama moramo gledati autorov portret što nam ne donosi nikakvu novu informaciju, a ni ne produbljuje osjećaj. Kako je crtež generiran softverom, ne samo da nam autor nema što za reći već nam nema što ni pokazati. A kad sam došao do zadnje table na kojoj piše "papir će i dalje ostat nevin i prazan. Dosta. Idem spavati." prvo sam pomislio "Čovječe, jel ti to mene zajebavaš?"
Konstruktivne primjedbe: Na prvoj tabli sliku iz pozadine staviti u prvi plan i ego-boo portrete izbrisati. Tekst iz druge table prebaci na prvu tako da drugu tablu možeš izbrisati jer sadrži samo ego-boo portret. Osim toga vidimo da si za kompjuterom, a non-stop pričaš o papiru. Psiholozi iz toga mogu štošta zaključiti. Treća tabla je super. Takav je trebao biti cijeli strip. Četvrta tabla opet egoboo. Izbaci je i to malo teksta gurni na treću ili petu. Peta tabla, gornju polovicu ostavi donju zbriši, osim smajlića, to možeš ostaviti. Šesta tabla, ili gurni to malo teksta na petu ili napravi nešto novo.
Inače, onako vizuelno strip mi izgleda OK. No, taj tekst i crtež ne idu zajedno. Ispovjedna proza traži nešto osobno, a to nije fotografija iz osobne iskaznice.

Ne pišem ovo zbog ego-booa pa ma što vi mislili :)
Dobro Rico kaže. Di su brza auta, jaki frajeri i zgodne ženske?
Inače, stariji barbe iz mog kraja bi ti ovako nešto kad bi vidili prokomentirali pitanjem: "Mali, jebeš li ti šta?"

By dupli on   8/9/2011 9:45 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

"Dobro Rico kaže"

By Rico on   8/9/2011 11:23 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Jučer sam napisao textić 80% identičan duplijevom.
Razlike:
-3 tabla mi je najgora
-nisam secirao kadrove nego općenito pisao

By Rico on   8/9/2011 11:35 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Nisam stigao pročitati Ricov prvi komentar. Kako strip scenu pratim već više od 7 godina i čitam te posjedujem većinu albuma što izlazi normalno da je došla potreba za probu napraviti nešto svoje...

Tekst je nastao kao posljedica večernjeg izlaska. Isti je pisan rukom u kasne večernje sate (svašta se motalo po glavi hehe)... Ujutro kad se probudih shvatih da možda i nije tako loše te ga prepisah u word... Kako je strip izrađen od fotografija normalno da cu koristiti nešto iz svoje arhive... Zadovoljio glad za svojim stripom, te sada uživam čitajući tuđe radove. Hvala za komentare. Pozdrav Fabijan

By Fabijan on   8/10/2011 8:53 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

ma, ja sam svog izbrisao da me ne bi zamrzio bez veze, jer ne prima svako kritiku na isti način. Plus sto ja nisam taj koji bi trebao ikoga kritizirati. Da se razumimo, ni ja je ne volim kad vidim da mi neko sere bez veze, ali kad je nesto konstruktivno i u budućnosti moze pomoci to je prava stvar.

By Rico on   8/10/2011 10:13 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

> Kako strip scenu pratim već više od 7 godina i čitam te posjedujem većinu
>albuma što izlazi normalno da je došla potreba za probu napraviti nešto svoje...

Tako je. U potpunosti podrzavam.

> Zadovoljio glad za svojim stripom, te sada uživam čitajući tuđe radove.

Ne ide to tako. Probao si predjelo i mislis da je to to, a vecera ima pet sljedova.
Zar zaista mislis da mozes u potpunosti uzivati u necjem jelu, a da nisi probao
i sam kuhati?

Ako ti je moj komentar pomogao na bilo koji nacin, super. Ako ti je odmogao ili
se s njim ne slazes, uredno zanemari sve sto sam napisao i teraj dalje po svom.
Ko sto Rico kaze; tko sam ja da nekog kritiziram.

By dupli on   8/10/2011 12:49 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

"Zar zaista mislis da mozes u potpunosti uzivati u necjem jelu, a da nisi probao
i sam kuhati?"

jebemumater, Dupli, kaj Hrvoje Turković ili Nikica Gilić nemreju uživati u filmovima jer ih nisu probali snimati???

pa to su ljudi koji žive za film! i razumiju ga sigurno sedamstomilijona puta bolje od 90% redatelja (čak i DOBRIH redatelja).

***

iako podržavam ono - ako voliš strip, radi strip - neš sad odustat zato kaj ti prvi strip nije remek djelo! nek Darko stavi peti strip na kasapnicu pa da vidimo jel se kaj napredovalo!

By jurica on   8/10/2011 2:49 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Mogu, ali samo do neke mjere.
Za razliku od drugih umjetnosti film je skup i kompliciran za produkciju pa ga se ne mogu uhvatiti raditi svi oni koji bi to željeli. Stoga se po pitanju filma tolerira da ga svatko može kritizirati jer je kritičaru lako odgovoriti na primjedbu: "Tko si ti da komentiraš taj film. Ajd napravi bolji kad ti ovaj nevalja."

Moja tvrdnja je donesena na osnovu vlastitog iskustva. Kad sam prije par godina počeo crtati stripove dogodilo se da sam počeo cijeniti neke autore koji mi prije nisu bili baš nešto, a neki koji su mi prije bili
super sad mi i nisu nešto posebno.
Slično mi se dogodilo i kad sam postao roditelj. Prije sam bio jako "pametan" po pitanju obiteljskih odnosa. Tek kad sam dobio svoju djecu shvatio sam koliko je moja mater bila u pravu kad bi mi rekla:"Vidit ćeš ti kad budeš ima svoju dicu."

No, možda si ti u pravu. Možda je greška u meni. Možda Hrvoje Turković ili Nikica Gilić zaista mogu
u potpunosti uživati u filmu. Ja mislim da meni dio gušta izmiče jer nikad nisam probao snimati
vlastiti film.

By dupli on   8/10/2011 3:39 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Volim eksperimente. Zašto se fotografija u stripu malo koristi? A vidimo da u djelima Zašto sam ubio Pierrea ili Fotograf jako dobro funkcionira... Kako ne znam crtati, a photoshopom, illustratorom i indesignom se odlično služim jedina mogućnost je raditi nešto neubičajeno... Scenario/priča u obliku klasične avanture i strip kao zabava vjerojatno otpada...

By Fabijan on   8/10/2011 4:12 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

@dupli

gle, ja sam snimao filmove, pisao prozu, crtao i pisao stripove, komponirao glazbu... sve zato što bi mi se nešto svidjelo, pa me zanimalo kako se to radi. jako ja dobro kužim što ti želiš reći.

ali knjige se pišu, stripovi crtaju, a filmovi snimaju za publiku. publika može biti obrazovanija i kritičnija (Turković) ili manje više površno zainteresirana (ja ili ti).
međutim! iako ćeš možda više cijeniti ovog ili onog autora zbog tehničkih kvaliteta ili hrabrosti da se okuša u nečemu što znaš da je teško - ono najvažnije: sadržaj, Fabijan bi rekao "ispovijed koja se ne provodi u crkvi", kao i umjetnički efekt koji prenosi samo korištenje medija ili estetskih postupaka - najbolje će razumjeti, cijeniti i prepoznati osoba koja dobro poznaje povijest medija, specifične izražajne mogućnosti, kulturni okvir... bla bla...

ne znam kako da te uvjerim da je rečenica "tko sam ja da kritiziram, ne znam ni ja bolje" gola glupost.

osobno sam imao prilike razgovarati gotovo sa svim poznatijim domaćim redateljima, kao i teoretičarima filma; što se animiranog filma tiče - gotovo sa svim doajenima SVJETSKE animacije.

Hrvoje će ti Turković, na svjesnoj razini, znati bolje objasniti zašto neki film Caroline Leaf ostvaruje visoki umjetnički efekt od nje same. za mene najveći autor animiranih filmova svih vremena, Priit Parn, autor je kod kojeg ništa nije slučajno, svaka je scena promišljena, a opet kad razgovara o drugim autorima - izražava se uglavnom u formi "nemam pojma zašto, ali ono mi je fora ili nije fora".

ima i obrnutih primjera, autora koji su i teoretičari. ili teoretičara koji su postali autori (ovaj primjer uvijek pali u ovoj raspravi: Jean Luc Godard). itd.

ali autorstvo NIPOŠTO nije uvjet za razumjevanje djela.

***

naravno, pričam o filmu jer o tome slučajno nekog vraga znam. isto je, vjerojatno, u svim umjetnostima.

By jurica on   8/10/2011 8:07 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

hahah, u pravu si za sve, ali ne radi se o tome je li ja znam, nego je stvar u pristojnosti, kuiš foru.

Ja bih bez problema znao, pazi znao!!!! iskritizirati npr. Rissa, ali jebiga, nije red. Da smo ja i ti u 4 oka, to je druga stvar. Ljudi su pobrkali javno i privatno i to je najveci problem:)

By Rico on   8/10/2011 8:55 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

istina.

evo, vidiš, čak sam se i ja naučio pristojnisti i - kao i ti - se suzdržao kasapiti Fabijana. a uglavnom sam se slagao s Duplim.

doduše, evo kad već brkamo javno i privatno, otkrit ću dio PRIVATNE prepiske s Duplim: mejlao sam ga da je sad vjerojatno stekao doživotnog neprijatelja (ne poznajem Fabijana, pa sam pretpostavio da će kritiku primiti kako je većina prima :-)) i da bi mu bolje bilo da ništa nije pisao.

u međuvremenu si i ti napisao odgovor, pa smo zaključili da si ga dijelom spasio jer sav bijes neće biti usmjeren na njega :-) i usput izrazili jedan drugom žaljenje što te još uvijek nismo imali prilike osobno upoznati.

***

sad je ostao samo strah da će Fabijan odjebati autorstvo (nemre se napisati "crtanje") stipova jer - eto - probao je pa mu nije išlo!

svašta!

nikome nikada ništa nije išlo bez vježbe! ne zanima nas prvi rad, zanima nas sto i prvi!

By jurica on   8/11/2011 6:59 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

ajde napisat ću i nešto što sam uvjeren da je dobar savjet, pa ako dođem na listu za odstrijel, jebi ga:

Fabijane, prozni dio ti je (osim što je "self-indulgent") krcat pridjevima i prilozima. iako neki od dragih ti književnika tako pišu (naročito ako voliš starije pisce), u žanru stvarnosne proze tome nema mjesta. djeluje kičasto i... ajde da budem bezobrazan do kraja - kao da želiš reći "mama, gledaj kako puno riječi znam i kako LIJEPO pišem"!

evo i par imenica s kojima, po meni, treba JAKO oprezno (opet da se izbjegne dojam kiča):
nevinost
strah
(ja) depresivan
(ja) kritičan
dovijeka
(ja) umoran
(ja) iscrpljen

stvarnosna proza ne bi trebala biti ni previše introspektivna, zar ne?

umjesto - depresivan sam, umoran i iscrpljen - vjerojatno bi bolje pasalo to pokazati umjesto ispričati. tipa, umjesto da ekspliciraš riječima, zadaš liku da krene nešto raditi, a onda pusti da mu padnu ruke i odustane i sl.

nemam pojma. ne mogu možda osmisliti točno što i kako, ali znam što smeta kad čitam.

By jurica on   8/11/2011 7:13 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Zahvaljujem na savjetima. Pomoći će za ubuduće...

@ dupli - nisam kao većina i dobro podnosim kritiku... Ne ljutim se...

By Fabijan on   8/11/2011 1:56 PM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

> Volim eksperimente. Zašto se fotografija u stripu malo koristi? A vidimo da u djelima Zašto sam ubio
> Pierrea ili Fotograf jako dobro funkcionira... Kako ne znam crtati, a photoshopom, illustratorom i
> indesignom se odlično služim jedina mogućnost je raditi nešto neubičajeno... Scenario/priča u obliku
> klasične avanture i strip kao zabava vjerojatno otpada...

Fotografija u stripu ili fotostrip mi je u redu. Ono što meni (prihvaćam da postoje i različiti stavovi) izgleda besmisleno je fotošopirati fotografiju tako da izgleda kao da je crtana rukom. Čemu? Jednako mi je besmisleno fotošopirati crtež tako da izgleda kao da je fotografija.
Na kraju krajeva moje primjedbe i nisu bile protiv tehnike. Vizualno mi je strip OK. No, tehnika i sadržaj mi ne idu zajedno.
Drago mi je da se juričine bojazni nisu ostvarile :-)
Zašto ne pokušaš napraviti fotostrip?

By dupli on   8/12/2011 11:16 AM

Re: Qasapnica: FABIJAN ČERNEKA!

Molim lijepo, Hrvoje Turković je svojedobno pokušao snimati filmove...
Ja nisam :-)

By Nikica Gilić on   8/24/2011 11:39 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<April 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation