Search
Saturday, September 30, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Aug 26

Written by: darkomacan
8/26/2011 11:10 PM

The Secret of NIMH (1982) Don Bluth

Ja ću malo zaobilazno (imam nekog posla oko kojeg se vrtim kao macan oko vruće kaše pa mi je svako razvlačenje srcu drago): znate što mi se nije sviđalo u fan-favorite SF seriji "Farscape"? To što im je bilo užasno bitno da ne budu kao Star Trek i onda su svu energiju uložili u to da ne budu kao Star Trek i nije im ostalo puno energije da budu dobri.

Isto je i s THE SECRET OF NIMH. Gomilica od Disneyja odbjeglih animatora uložila je silan trud da u svoj film stave sve po čemu su smatrali da je Disney nekad bio velik i dobili su, u najbolju ruku, pastiš tehnika i likova i scena, ali nisu dobili dobar film. Dok im se i može oprostiti što sve izgeda kao križanac "Mača u kamenu" i "Robina Hooda" (Bluth je animirao oba, a ruku ne možeš tek tako prenamijeniti) uz malo "Pepeljuge", neoprostivo je što je priča nejestiva kombinacija zastarjele dnevnopolitičke kritike (a nije ni izrijekom rečeno što je NIMH pa je sve još besmislenije), čudne znanstvene fantastike i s neba pa u rebra magije. Zaplet je rastrzan, motivacije zbrčkane (iako mi se svidjela Ms Brisby u ulozi tupave udovice ratnoga heroja), akcije proizvoljne, dijalozi ništavni, a po količini političarenja i Jar Jar Binksu u sporednoj ulozi NIMH je izgledna preteča "Fantomske prijetnje" ...

Znam da sam pristran, ali lijepo crtanje i komplicirana osvijetljenja mi nisu ništa značila te sam cijelo vrijeme htio da su se odbjegli animatori na vrijeme sjetili, kao što nisu, sa sobom iz Disneyja povesti i kojega prokušanog scenarista.

***

Häxan (1922) Benjamin Christensen

Prvo, ovo je kanda dokumentarac, ali možeš misliti kako jest. Kad počne, više je nalik kakvom popularnom predavanju s projekcijom slika nađenih u knjigama i dijagramima, a onda, kad film krene, onda je to čista dramatizacija zamišljenih događaja - feljton u stripu u filmu čija je glavna namjera uzbuditi, a ne poučiti. Tako da imamo obaveznu dozu dopustive golotinje (i zabavnu scenu demona koji tuca nešto u mužaru pri čemu izgleda kao da radi nešto posve drugo, uzme li se kontekst u obzir), profaniranje svetinja koje to recimo nije jer ga se samo glumi i režisera samog (inače vrlo kršćanskog imena i prezimena i s očitom nadrkanošću na Crkvu) u ulozi sladostrasnoga đavla. Okej, sat i pol listanja knjige ne bismo izdržali, pretpostavljam da je bilo nužno, osim što je izvođačima bilo zabavno ...

Bonus pitanje: pogleda li se onaj demon s naslovnice, a koji se pojavljuje i u filmu, može li se pretpostaviti da ga je Hal Foster vidio i na njemu bazirao čuvenu Valiantovu masku po kojoj je poslije Jack Kirby stvorio svoga Demona?

***

The Fool of the World and the Flying Ship (1990) Francis Vose

Ovo će biti priča o tome kako sam glup. Uzmem gledati film i, usprkos špici i naraciji na engleskom, zabrijem da je riječ o ruskom filmu. Kao, kupili Ameri za PBS, dodali svoga naratora i prodaju tuđu muku pod svoju. I gledam, gledam, divim se Rusima: te kako je dobro napravljeno (kad ih toliko ima, mogu naći puno vrijednih i talentiranih ljudi), te kako je duhovito (nema tako toploga humora na odrođenom Zapadu), te kako su face pravo baš ruske (glavni junak je Vladimir Putin u mladim danima) i kako nitko ne bi to tako napravio tko ne poznaje taj narod iznutra, u dušu ... I malo mi je bilo čudno što je carev na drvo prikvačen proglas isto na engleskom, ali rekoh dobro, kompromis radi svjetskog tržišta, što je Rusima napraviti dvije varijante iste scene ...

I onda film ispadne britanski i sad sam ja na sto muka. Mislim sam da mi se svidio - a svidio mi se, jako - jer sam rusofil, a kad tamo mi se svidio jer sam anglofil. Pa se sad stidim u kutu.

***

Nanook of the North (1922) Robert J. Flaherty

U nama je potreba da kad nam netko priča čujemo priču što onda onome tko nam priča stvara potrebu da tu priču po svaku cijenu učini zanimljivom. Moj problem s NANOOKOM je što mi se, s distance od devedesetak godina, čini kako se Flaherty malo previše trudio da naracijom da divlji kontekst pitomim fotkama pa je sve "pogibeljno", "smrtonosno", "okrutno" ili barem "melankolično".

Drugo, u pokušaju da priča priču, redatelj se ponaša kao u ovim suvremenim emisijama o preživljavanju u divljini: o, kako li će se junak snaći sam ... a kameru smo kanda svi zaboravili? Pa kad Nanook hoda lomnim ledom (vještina je stvarna i tu ne zamjeram ništa) kako da se pitamo hoće li preći kad je kamera već na ovoj obali? I onda, scene su očito montirane, ako već nisu režirane: kad Nanook polazi u lov na morža, žena mu stavlja zavežljaj na kanu. U idućem kadru on vesla, a zavežljaja nema.

Snimati ono što se događa dok se događa - bit dokumentarca, recimo - jest malo zeznut prijedlog jer se može ništa ne događati u vrijeme dok snimamo. Zato su oni BBC-evi "Survival" dokumentarci snimali i po dvije godine dok ne bi skupili materijala za pola sata zanimljivoga filma. A zato su Disneyjevi filmaši sami potjerali leminge preko litice i stvorili mit o samoubilačkim glodavcima koji uopće nema temelja u stvarnosti.

I zato se, gledajući dokumentarce razne, puno češće sjetim ovih Disneyjevaca, nego onih iz "Survivala".

(mcn)

Tags:

6 comments so far...

Re: 52 filma (8/13)

Ali Farscape je dobar. Posebno kad preživiš do druge sezone. :D

By Dommy on   8/27/2011 11:43 AM

Re: 52 filma (8/13)

NIMH su nikal metal-hidridne baterije.
RTFM. :-)

By Quelava on   8/27/2011 1:54 PM

Re: 52 filma (8/13)

http://www.youtube.com/watch?v=Sk46W4et-0o

glede nanook...

By Biuk on   8/27/2011 2:14 PM

Re: 52 filma (8/13)

Ti, naravno, znaš da Nanook zapravo uopće nije dokumentarac, jer je izvorni materijal izgorio, već je skriptirana i dogovorena rekreacija pravog materijala?

By Milena on   8/28/2011 11:20 AM

Re: 52 filma (8/13)

Vidiš ti slučajnosti, i sam sam prije nekoliko tjedana odgledao Häxan. Tko bi rekao da ima još ljudi koji gledaju te prastare filmove?

Prvo, ovo je nije dokumentarac, ne znam odakle ti to? Možda te zaveo onaj uvodni dio (ilustracije i crteži) koji je predug i do zla boga dosadan.
Nu, moram priznati da kad je film konačno krenuo bio sam ugodno iznenađen. Možda zato što ništa nisam očekivao od njega, a možda i zato što sam si u tih dana priuštio seriju projekcija filmova tog razdoblja. I dok se teško može govoriti o cjelini (film uostalom i nije tako strukturiran), njegova se kvaliteta ističe u sjajnoj fotografiji i odličnoj atmosferi, kameri i nekim režijskim rješenjima koji su svakako bili ispred svog vremena.
Imajući u vidu da je film snimljen 1922. dozu obavezne golotinje koju spominješ doživio sam ugodnim iznenađenjem, a očitu nadrkanost na Crkvu, ako je uopće moguće, još ugodnijim. Dozvoljavam da gajim duboke predrasude o tim godinama, ali eto, pomislio sam, gle, za boga miloga, i tad je bilo normalnih ljudi.
Film svakako ima dobru namjeru, a tu se krije i njegova najveća boljka, budući je konačni dojam kako se radi o dobrodušnom pamfletu.

A to ne volimo, jel da?

I na kraju, a da, kako je i red, završimo sa stripom, i meni je prva asocijacija na demona koji se pojavljuje u filmu bila Valiant i Hal Foster.

]:B

By Štef on   8/29/2011 10:18 PM

Re: 52 filma (8/13)

@dommy - odgledao sam dvije sezone i - nije >:)

@Milena - nisam iz uvoda pisanog baš shvatio da su glumatali, samo da su ponovo snimali ... glumatanje sam shvatio poslije. :/

@Štef - 52 filma gledam po preporukama u kategorijama i Häxan mi je preporučen kao dokumentarac te ga kao takovoga i gledam.

By darkomacan on   8/30/2011 2:37 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation