Search
Tuesday, June 06, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Sep 22

Written by: darkomacan
9/22/2011 10:52 AM

Ovih dana, ako na blogu nema posta onda je to zato što me muče časopisi, a ja ne želim mučiti vas.

Mislim, časopisi (i ne samo stripovski) su meni i onače opsesija (fetiš?) tako da jedva dočekam kad
nešto želim i mogu kupovati na kiosku. Evo, nekidan sam pročitao 6. broj VP-a i bio je, kao i
obično, bez veze, ali me to nije spriječilo da ga šest mjeseci redovito i po punoj cijeni kupujem na kiosku od čistog veselja što mi sat u glavi može reći "Prošao je 5. u mjesecu, odi kupi VP!" (i plati skladište, ali to je beside the point.) I to samo zato što inače ne kupujem ništa, a fali mi ...

Ovih dana sam totalno retro (kao da inače nisam) pa čitam Siriuse iz 1977. i 2000AD iz 1978. Moje razmišljanje jest, dakle, sjebano bivanjem u nekom drugom vremenu, ali možda nisu svi zaključci krivi. Recimo, tih je godina SF očito bio u điru (obje stvari prethode premijeri Star Warsa u matičnim im zemljama). Za pokretanje časopisa koji nije samo benigna svaštara potrebno je, dakle, imati prst na kucavici vremena. Ako je VP ikakav pokazatelj (a ipak je preživio 6 mjeseci), pogled nam je trenutačno okrenut prošlosti, koja je valjda još jedina junačka. No, malo je loše ako su nam snovi vezani uz prošlost jer to znači da su iza nas, da nas ništa više ne vuče.

A san je, mislim, ključna riječ popularne zabave (i njezinih časopisa). Konzumentima se prodaje ono što sami ne mogu doživjeti. Bi li se danas mogao snimiti McQueenov "LeMans" koji ima deset minuta priče dok su ostatak filma formule na velikom ekranu, za one koji ih nikad nisu mogli vidjeti izbliza, a ni na TV? Stripovi iz sedamdesetih ispunjavali su dječačke snove. Tu funkciju danas, interaktivnije, ispunjavaju igre (kad mi već ne date da kažem "igrice"), ali čini mi se da igranje ne ispunjava samo san o avanturi već da se igranje pretvorilo u avanturu, u krajnji doživljaj.

(Možda se isto dogodilo i sa stripom: crtanje je avantura, crtaju se stripovi o crtanju, sanja se da će se crtati kako bi se crtalo da se crta?)

A o čemu inače sanjamo? Ako su celebi pokazatelji, onda samo o tome da nas se vidi. Jeste li vdijeli DC-jev ReBoot: fan-fiction s antipatičnim, samoživim kostimima, niti jednog heroja na vidiku? Siromašna vremena imaju i siromašne snove. Tek u bogatstvu, u dokolici, može se sanjati hrabro. I možda snove pakirati u časopise ...

***

I tak, ne? Ako sam vas danas malo namučio, prebrojite koliko sam vas puta u zadnje vrijeme poštedio. >:)

(mcn)

Tags:

5 comments so far...

Re: Pa kad već nema Maxa Jaguara ...

šta je VP?

By jaki on   9/24/2011 12:40 PM

Re: Pa kad već nema Maxa Jaguara ...

Časopis za Vojnu povijest. Večernjakov.

By mcn on   9/24/2011 5:59 PM

Re: Pa kad već nema Maxa Jaguara ...

VP je zapravo poprilično dobar albeit mi se ne sviđa jak konzervativan stav glede nekih stvari u Večernjaku.

Premda osobno nisam tipični konzervativac (član sam Pernarove stranke, koja nije niti desno niti lijevo, nego je koncetrirana na monetarnu reformu u prvom pogledu), smeta me kad osjetim političku "žbandanost" (dalm. za "nagnutost") u tekstu, a kod VP-a se to osjeti.

Bogatstvo informacija, zanimljivi članci... what's not to like, Macane?

BTW, si kupovao Hrvatski Vojnik dok je izlazio?

By Synthetika on   9/27/2011 6:21 AM

Re: Pa kad već nema Maxa Jaguara ...

*glede nekih stvari u VP-u

(ne Večernjaku; Večernjak je umjereno konzervativan)

By Synthetika on   9/27/2011 6:22 AM

Re: Pa kad već nema Maxa Jaguara ...

As for sedamdesete i stripove...

Ovako bih ja to rekao: u današnje vrijeme,osjeti se jak utjecaj ženske profinjenosti i estetike u modernom stripu - od komercijalnog, pa do undergrounda.

Na isti način na koji kod Marvela sad imamo razna izdanja tipa"Ladies of Marvel" (naravno, pod žestokim utjecajem mange, jer iz nekog razloga većina strip-crtačica crta pod manga utjecajem, jer je "profinjeniji" i - valjda - emocionalniji, što više paše njima i/ili njihovom izrazu) i slična, tako i kod underground stripa imamo velik upliv ženske estetike i načina pričanja priča.

Osobno: mislim da nikada nije bilo toliko žena u stripu, koliko ih je sad, a - s druge strane - nikad moderni strip nije bio toliko malo na heorizam, mačizam, "opake muškarce", koliko na opsjednutost modom, kričavim, skoro pa "fashion-like" kostimima, te cover i frame pozama koje kao da su ispale iz nekakvih ženskih časopisa...

Zašto?

Jer većina (muške) publike koja bi prije cca 40-ak godina tražila serotoninski-testosteronsko uzbuđenje u stripu, sada igra računalne igre tipa God of War ili slične.
Traže uzbuđenje - a priklati nekoga orca sa sa Conanovim 3d mačem i gledati kako mu crijeva cure vani, je daleko uzbudljivije u interaktivnom okruženju, gdje ti svime upravljaš, nego čitajući Conana (mada osobno preferiram Conana kao strip nego njegove računalne inkarnacije).

Dakle, većina strip publike, koja je nekoć bila na ovim prostorima (a nije da je Balkan prepun strip crtača ženskog spola koje crtaju za velike izdavače... bar koliko ja znam [ispravi me ako sam u krivu, Macane]) kupovala stripove, danas je ostarila, a isti profil ljudi koji bi isto danas radio (ne i isti ljudi, dakle - isti profil, aka, isti interesi, ista starost), je znatno manji a i onih kojih ima, igraju igre radi uzbuđenja, ne stripove.


Upravo radi smanjenja publike (na svjetskom nivou) koja traži samo adrenalinsko pumpanje od stripa, imamo sve više žena u stripu, i sve primjetniju žensku estetitiku...


OK, sad trebam očistiti ribama crijeva do kraja dok šef ne skuži da mu zlostavljam kompjuter (radim trenutno u ribarnici da prištedim koju kunu za faks).

By Synthetika on   9/27/2011 8:17 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation