Search
Sunday, October 01, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Dec 3

Written by: darkomacan
12/3/2011 11:25 PM

Film Noir (2007) D. Bud Jones/Risto Topaloski

Hoću li gledati nešto glupo, samo ako je dovoljno lijepo? Bogme hoću. To jest, hoću jedno prvih četrdeset minuta, a onda ću početi preskakati samo da vidim je li glupo (i lijepo) do kraja. I bogme jest: hladna, uredna i funkcionalna stilizacija vozi do kraja, a u priči nema jedne jedine originalne rečenice (a tko nije obrat s kraja prvog sata pogodio nakon pet minuta ima manje od godinu dana filmogledateljskog iskustva).

Enivej, dakle, FILM NOIR je u suštini autorova samouveličavajuća fantazija te samim time smeće (i ne, postoji razlika između "žanrovski dosljednog uratka", "hommagea" i "neinventivnog cut&paste smeća", a FILM NOIR je pripovjedno čvrsto zasjeo u ovu posljednju kategoriju), ali jako lijepo smeće. I sad je do vas: koliko možete trpjeti ljepoticu, a da ne slušate vakuum koji navire kad priča.

***

Uproar in Heaven (1965) Wan Liaming

Što sam primijetio?

- Da je animacija u drugom dijelu bila bolja nego u prvom, nije bilo nekih grešaka preklapanja ili gubitka ritma - učilo se na greškama, očito.

- Da su me mimika i gluma općenito podsjećali na neka ta orijentalna kazališta, kao da se i nije htjelo drugo nego nešto tradicionalno proširiti ili sačuvati, možda nadodati tek pokoju transformaciju koja će se odviti gledateljima pred očima.

- Da me iznenadilo kako je Majmunski Kralj dobar lik - više Nasredin Hodža nego Kraljević Marko - i kako me onda ne iznenađuje što plijeni toliku pozornost da mu se i brojni strip-autori stalno navraćaju (vidi Dragonball ili American Born Chinese).

- Da mi ga se zapravo nije gledalo pa sam ga konzumirao u malim obrocima, uz obroke. Možda mi samo nije dobro vrijeme za gledanje bajki, možda to jest prvenstveno film za djecu, možda nije iz moje tradicije pa me nije bilo briga, možda su u šumi ...

... zajedno s Kraljem Majmuna.

***

Le roi et l'oiseau (1980) Paul Grimault

Jedino što mi je smetalo u nedavnim "Avanturama Tintina" bila je prebrza jurnjava ulicama kazbe u prvoj polovici akcijskog finala. Svi su filmovi danas brzi - kažem si da je to zbog DVD generacije koja može prevrtiti zapis unatrag kad nešto propusti i koja za svoje novce i želi film kojeg će morati prevrtiti. No, možda si to tako kažem samo da si ne bih morao reći da sam star ...

S druge strane, LE ROI ET L'OISEAU je jedan fini, spori film. Neka vas ne zavara ona "1980" iz naslova: dobra polovica filma izanimirana je u pedesetima i pouke klasičnoga Disneyja su itekako vidljive (film poštuje majstora, ali gane kopira - ima tu dosta vlastite poetike). Bio mi je čisti užitak pratiti priču koja me zanima a da ne traži svaka scena od mene apsolutnu koncentraciju i sjedenje na rubu stolice s naočalama priljepljenim uz ekran. Bilo je baš lijepo film doživljavati bez panike, imati u njega vremena utkati i svoje misli.

Iako, ako smijem priznati, kad je stigao akcijski završetak, LE ROI ET L'OISEAU mi je ... ovaj ... bio malo ... kako da kažem ...

... spor?

***

Egon & Dönci (2007) Ádám Magyar

Prav mi budi ... Tko se žali da mu je "Le roi et l'oiseau" spor dobije EGON & DÖNCI koji nije samo spor već je teletubby-spor, u smislu da se sve pokaže bar dvaput pa tako i (vrlo rijetke) dobre fore uspiju postati znantno manje dobre. No, ako teletubbyji bar imaju ispriku da su rađeni za djecu od dvije godine, kakvu ispriku imaju E&D?

Nikakvu! To jest, vjerojatno jednu: kupili Mađari računala za animaciju i time bili tako fascinirani da su morali isprobati sve alate: i vodu i pijesak i teksturu hrđavoga metala i, nadasve, planete i svemir jer to nitko ne radi bolje od računala. I, kad se već može, onda će se i kamera neprestance vrtjeti, je li tako? Neće se ništa događati, ali će se činiti da se nešto događa jer će se likovi okretati oko svoje osi u brodu koji se okreće oko svoje osi dok kamera sve to snima okrećući se ... treba li reći?

E&D je inače priča o tome kako je Mađarska planet negdje u svemiru (koji izgleda posve kao Zemlja, zapravo izgleda zemaljskije od Zemlje na kojoj poslije završe, a da je u svemiru bismo valjda trebali pogoditi po tome što likovi izgledaju kao lutke i imaju četiri prsta, jer je to u crtićima tako neobično) na koju padne bolje da ne spominjem, nakon čega E&D odluče ono što su i prije planirali, e da bi uslijedile nikakvom logikom povezane peripetije, pouka koja nišani drugi uzrast nego ostatak filma i onaj završetak koji je zakonom zabranjen u većini civiliziranih država (ali to ni Ercu nije spriječilo da svoj 24-dnevni strip tako završi). Ali, nije važno! Jer imamo računala! I kamera nam se vrti! Aurghljabnhmfktp!

Za anegdotu, film sam pogledao u epizodama na YouTubeu (dok filmove inače gledam u epizodama bez toga opravdanja) pa na kraju nisam imao ni tu satisfakciju da ga bijesno izbrišem s harda.

Umjesto E&D pogledajte W&G (prvi crtić). U neku ruku isto, puno kraće, nemjerljivo bolje, a ništa se ni ne vrti.

(mcn)

Tags:

1 comments so far...

Re: 52 filma (10/13)

Le roi et l'oiseau mi je jedan od najljepsih animiranih filmova koje sam ikad gledao. Onaj glas, kad zove pticu...oiseau, oiseau!! Dan danas to mogu cuti kad se skoncentriram.

By jbt on   12/3/2011 11:55 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation