Search
Friday, April 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jan 23

Written by: darkomacan
1/23/2012 2:03 AM

Najveći entuzijazam za domaći strip pokazuju oni koji ne žive ovdje, kao što i strip najviše vole oni koje taj još nije temeljito uhvatio u svoje kandže. Tako i sjajni (a tek kad naočale nauči crtati) Vlada Kuzmanov ima blog na koji vrijedi kljucnuti dnevno. Za koju minutu dodat ću ga i u qlan.

***

Splićanima se svidjelo 24-satno pa su učestale radne akcije, kako za djecu tako i za onu drugu djecu. Domina Sonjecka je poslala linq na blog s radovima s najsvježije i uzvišeno tematske radionice od kojih mi je najugodnije iznenađenje (ne nužno i najbolji strip) bio Josip Špika, za kojeg sam dosad mislio da je samo vučina i poštanska adresa.

***

Iako na kraju nisam caltao pare (škrt sam, premalo je vremena da sve pogledam, zasićen sam filmovima, nijedan mi se sinopsis nije svidio) zapravo me strašno privukla ova zamisao on-line filmskog festivala. Ali ne bojte se, neću pokretati jedan, nije moj fah. :)

***

Vjerojatno neću isti čas pokretati ni SF časopis što mi je prvo palo na pamet kad sam jutros vrtio po ISSUUu (a palo mi je na pamet jer sam sekundu prije bio na moribundnom NOSF-u). Nova platforma neće stvoriti čitatelje ni iz čega. A na ISSUU sam, inače, stigao tragom Julija Jelaske, koji je u par mjeseci izbacio 7 brojeva "Corto Maltese" fanzina, za anamnezu tijeka svijesti kojega vam je najbolje ovjeriti treći broj.

***

Gdjekad ovdje stavljam linqove zato što znam što želim da pomislite kad ih vidite, ali gdjekad i zato što ni sam ne znam što se iz podastrijetih podataka može ... podići? Podičiti? Podliti? Nema veze, neke statistike glede-mede novinskoga stripa USA-škog. Linq via TCR.

(mcn)

Tags:

16 comments so far...

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Ti fanzini Julija Jelaske su urnebesno zabavni i smiješni, nažalost nenamjerno.

By ante on   1/23/2012 9:53 AM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Loše je to što sam vam toliko naporan sa Maxom Jaguarom. Loše je i to što kvarim ovakve dobre postove i ubijam rasprave u komentarima. Dobro je to što se pritom JA neizmjerno zabavljam! Ura!

Odskrolate li (pokušajte tri puta za redom reći 'odskrolate li', petlja se jezik, je l' da?) na post sa Maxom Jaguarom 039 primijetit ćete da je Kole odustao od pisanja scenarija za Maxa Jaguara 040. Došao je iznenada i otišao tiho.

Zamolio bih svekoliko pučanstvo da napiše scenarij za Maxa 040.

Tko crta pasicu 40? Ista osoba piše pasicu 41. Ova osoba može biti bilo tko osim Krofskog i Koleta.

Tko crta pasicu 41? Ista osoba piše pasicu 42.

Tko crta pasicu 42? Ista osoba piše pasicu 43. Ova osoba ne može biti ni mcn ni Dommy (uz to što ne može biti crtač pasice 40 i crtač pasice 41).

mcn crta pasicu 43. mcn piše pasicu 44.

Dommy crta pasicu 44.

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   1/23/2012 10:05 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

040 riješen, iako slobodno opalite s primjedbama.

Zanimalo bi me, čisto istraživački, zašto naglo imamo problem s dragovoljcima? Zamor nakon skoro godinu dana posla (24.2. smo počeli, možemo li i završiti?), manjak zabave uslijed strožih kriterija, nešto sedmo?

By mcn on   1/24/2012 1:15 AM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Hvala ti, Kole, što si se potrudio. Hvala još više tebi, mcne, jer si se potrudio još i više te naposlijetku dovršio Kolin scenarij. I Krofskom isto hvala! Ura!

Odgovor na istraživačko pitanje je dao još Tom Sawyer - igra je ono što se hoće, a rad je ono što se mora. Max Jaguar me naučio da je PROKLETO TEŠKO raditi komercijalne stripove.

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   1/24/2012 8:17 AM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Dolje kod Maxa sam stavio alternativni scenarij za 040 pa me zanima vaš stav.

By dupli on   1/24/2012 10:02 AM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Misliš, prokleto je teško raditi SUVISLE stripove. Nema to veze s komercijalnim aspektom.

By ante on   1/24/2012 11:15 AM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Nda... koliko god se mi trudili, sumnjam da bi bilo koje novine htjele Natrag ili Maxa... Ponajviše zbog nedosljednosti u crtežu, a tek zatim u scenariju.

Ali dobra je vježba za one koji bi se možda bavili novinskim stripom. :)

By Dommy on   1/24/2012 12:01 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

"Zanimalo bi me, čisto istraživački, zašto naglo imamo problem s dragovoljcima?"

odgovoriti mogu samo zašto ja više nisam na popisu dragovoljaca:

citat:
"ja ću da vam sviram, a vi plešite,
u krug i pogled dole i ne grešite"
---Đole

ja sam odrastao na punku. voli plesati kako mi se pleše. ako nije uvijek u ritmu i ako izgleda grozno - jebiga, ne morate me gledati.

nisam strašno isključiv. nekad ću malo, zbog drugih, i naučiti poneki korak (evo, plesao sam valcer na vjenčanjima, ne samo vlastitom).

ali kad se povede kolo (a uvijek se povede na svadbama Marinine, bosanske strane obitelji), ja sjedim i pijem. ne volim to. mislim, ne pravim razliku između loših šlagera i loših narodnjaka. nije do glazbe. jednostavno je do PREVIŠE pravila i gušenja individualizma unutar istih.

a i konačan rezultat je - nek mi oproste ljubitelji folklornih plesova - MENI odvratan. pogo i moshing su ružni i često kaotični, ali evo - meni su zanimljivi. na neki bizaran način čak mogu biti kreativni.

tamo gdje je bilo najmanje pravila, meni je bilo najzanimljivije (Regoč, Strip City). Strip City mi je čak proizveo i najzanimljivije stripove. to sam ponekad ekšli nekome i slao da pročita jer mi se činilo dobro.

u Natragu pomalo, a u Maxu TOTALNO imam osjećaj da sam u kolu: "u krug, pogled dole i ne grešite".

znaš da nešto nije u redu kad zanimljivije poslove radiš na poslu nego doma.

By jurica on   1/24/2012 12:14 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Hvala ti, Jurice, na odgovoru (hvala i Dommyju, al' ...).

Mgu razumjeti, neću se ni buniti što je tako. Nemojte ni vi zamjeriti što puno više od punka volim mjuzikle gdje chorus line stupa u korak. Jest, blizu je to marša, ali dok je svojevoljan daje mi nadu u zajedničke ciljeve koji se mogu i žele ostvariti ... Naravno da je punk mjuzikl neizvediv, a ja ću se nadati još dvojici-trojici klasičara pa da se Max Jaguar (epizoda prva) privede kraju. :)

By darkomacan on   1/24/2012 1:43 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

@jurica: Nemaju li skoro sve punk pesme pojednostavljenu ali ipak čvrstu i jasnu strukturu (koliko god da se Johnny Rotten trudio da uništi tu strukturu)? Postoje pravila i za kolo i za valcer, pitanje je samo ne pristaješ li na pravila u načelu, ili onako, pristaješ selektivno.

By Krofski on   1/24/2012 4:05 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Na Maxu se razbuktala diskusija o scenariju, pa gvirnite ...:)

By mcn on   1/24/2012 5:17 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

@Krofski

1. da se razumijemo - napisao sam da sam odrastao na punku. ne da mi se i danas sviđa. ako je uopće bitno - ne, ne slušam više ništa što nalikuje na punk;

2. pravila su OK dok ne postanu sama sebi svrhom (kolo, Max). valcer je negdje na rubu - puno pravila, ali nešto se može i iskombinirati, improvizirati. Max nije o ničemu i ništa ne izražava. recimo, čak je i Regoč izbacio ponešto provokativno i zanimljivo (Iko + Dommy stranica). Natrag je ispao bezveze, ali ajde - radio se na bizaran način, pa je nešto zanimljivo pokazao: da postoji razlog zašto se stripovi rade od početka prema kraju.

Max je totalno bezveze i jedino što uspijeva je po tisućiti put dokazati ono što narod odavno zna: puno babica , kilavo dijete.

naravno, to nije samo moje mišljenje (dijele ga svi s kojima sam o tome razgovarao), ali evo - ja sam jedini dovoljna pizda da to i napišem.

By jurica on   1/25/2012 6:44 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

@jurica

Slazemo se povodom Maxovog "kvaliteta", ali mislim da si prevideo nesto tokom ocenjivanja. Smisao Maxa nije da bude dobar strip, i zaista bi zahtevalo neverovatnu dozu dobronamernosti (ili naive) to ocekivati od slicno radjenog projekta.

Dok je za Regoca ideja bila kolektivna igra (pa je tim bio i najslobodniji), za Natrag eksperiment (i igra, sto da ne), za Maxa je to pokusaj da se okusi "profesionalizam" (sto u velikoj meri ubija razigranost, je li:-)).

Neki su obili zube o konkretne zahteve i pravila, neke to ispirise (vidi raspravu o dovrsetku scenarija). Svako od danasnjih "imena" je imao svoje ocajne i naivne pocetnicke radove, na kojima je pekao zanat. Max spada u tu kategoriju, samo sto nudi saucesnistvo i priliku da se analizira i bude analiziran, sto je za sazrevanje vredno.

Za Maxa nije bitno koliko je dobar, nego koliko se na njemu naucilo. Tacno, stezu okviri i pravila... Ali u profesionalizmu se do igre dolazi ponovo preko trnja zanata, kada se njime ovlada dovoljno da se moze s namerom i vestinom preneti zivotno iskustvo eventualno skupljeno u procesu.

Kome je do zanata i profesionalizma stalo, mogao je stosta da nauci. Kome je do zabave, ili citalackog uzitka, sigurno ima bolje ponude sa strane:-)

By pictogramax on   1/26/2012 1:24 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Može Max biti i potpuno bezvezan, ali meni je zabavan. Bio mi je zabavan i dok sam ga samo pratio, i kasnije, kada sam se uključio u igru.
Što se pravila tiče, da sam smatrao da su sama sebi svrha i toliko kruta da ne dozvoljavaju nikakvu improvizaciju i igru, svakako ne bih bio zainteresovan. Istraživanje prostora za igru unutar tih pravila je već bilo dovoljno zabavno, a njihovo bolje poznavanje čist dobitak.

By Krofski on   1/26/2012 1:53 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

poštujem.

namjera mi je bila govoriti isključivo u VLASTITO ime i izražavati isključivo VLASTITE stavove zašto trenutno nemam interesa raditi novu pasicu Maxa.

na kraju sam uključio i "one koji se samnom slažu" koje neću imenom navoditi jer mi nisu dali odobrenje da govorim u njihovo ime, a svi makar lurkaju ovdje pa mogu i sami napisati ako žele. to je bila greška. ili se navedu imena i citati ili se šuti. oprostite na tome.

a ova tema profesionalizma je vjerojatno dobro objašnjenje zašto mene to ne zanima: ja nisam profesionalni crtač stripova i nikad to neću postati. napisao bih da nemam takvih ambicija, ali to ne bi bilo potpuno točno. nemam takvih ambicija jer nemam prilike. kao što nemam ambicija biti svjetski prvak u skoku u vis: da mi netko ponudi, uzeo bih, ali bilo bi blesavo s mojim fizičkim predispozicijama i godinama pokušavati nešto što sam možda i mogao biti - da sam počeo trenirati s pet, možda deset godina - sigurno ne s trispet :-)

ugl: nikad neću biti profesionalac, elem me vježbanje profesionalizma NE ZANIMA. apsolutno nemam namjeru popovati nekome kako ne bi trebao raditi Maxa jer je bezveze! naprotiv! ISKRENO SE NADAM da će se završiti i da će netko popuniti tih par rupica. kako bilo - impresivno je da se 44 pasice samo tako iseru.

skidam kapu svima koji su sudjelovali.

sve što sam htio je odgovoriti na mcn-ovo pitanje iz vlastite perspektive. objasniti zašto se JA više ne javljam za pasice.

ako sam nekoga povrijedio time što sam nazvao Maxa sranjem - stvarno mi je žao zbog toga. možda sam trebao detaljnije objasniti da mislim kako je to MENI sranje, što nipošto nije univerzalna ocjena. npr. meni je sranje Posljednji tango u Parizu - baš ultimativno i bezvezno S R A N J E, pa opet - ne vjerujem da bi to Bertoluccija ili horde obožavatelja istog filma imalo pogodilo.

moj neukus je samo moj - ja imam neke jadne argumente zašto je taj film sranje, ali ako je Robert Altman rekao nakon gledanja filma: "How dare I make another film?' My personal and artistic life will never be the same." - kaj će sad netko ozbiljno uzimati što seljo beljo iz Mahična kojeg nitko ne zna i nikoga ne zanima misli o tome?

By jurica on   1/26/2012 2:19 PM

Re: Linqovi, ali prošireni ...

Siriusli, hvala na raspravi.

A Altmanu bi vjerojatno bilo bolje da više nije snimio nijedan film. >:P

By mcn on   1/27/2012 10:29 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<April 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation