Search
Monday, December 11, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 1

Written by: darkomacan
2/1/2012 6:13 PM

Forgetting Sarah Marshall (2008) Nicholas Stoller

Bilo mi je malo čudno koliko puta glavnoga glumca u filmu vidimo golog (dok glavnu glumicu vidimo kanda razgolićenu samo na lošem polaroidu) dok nisam pošao pogledati credits i ustanovio da je glavni glumac ujedno i scenarist. Onda je sve bilo jasno: čovjek je napisao film između ostaloga i zato da pokaže sve svoje adute: umije pisati, pjevati, svirati, lutkariti, a očito nije nezadovoljan ni time kako izgleda gol.

Toliku pažnju posvećujem, pak, tome detalju prvenstveno zato što teško da ću u holivudskoj komediji uspjeti naći mnogošto drugo za analizu. Film jest imao jedan ili dva obrata više od predvidljivog obrasca te je zato i trajao pola sata dulje, a možda i koju minutu predugo. No, nije bio iritantan i - što je hvalevrijedno - skoro se nikome nije narugao. Vrlo je lako moglo biti da Sarah ispadne kučka bez iskupljujućih osobina, da njezin novi frajer bude divotan na staklenim nogama ili da religiozan momak popuši, ali scenarist se potrudio da ih sve oljudi i motivira zeru iznad klišeja. U Olivudu se i to valjda računa pod senzacionalnu originalnost.

No, dakle, film senzacionalan nije, ali ako vam se po svaku cijenu gleda suvremena "romantična" komedija prilično sam siguran da ćete naći i gorih od SARAH MARSHALL.

***

Fish Tank (2009) Andrea Arnold

Hm. Da, to je točno onaj problem (lli dio problema) zbog kojih sam dosad izbjegavao friške filmove anglofone produkcije. FISH TANK je vrlo dobar film, možda i odličan film, ali je užasno predvidljiv. Jest, on tu svoju predvidljivost izvrsno koristi za anticipaciju i dizanje nerava pa ne mogu reći da ne funkcionira, ali činjenica da je od svih elemenata priče samo otmica bila nepredvidljiva činila je da se malo nervozno vrtim po stolici pa ma koliko spomenuta anticipacija bila dobro napravljena.

Predvidljivost je, pak, dobro poslužila nečemu drugome: kako su pričali s nekim mrvu težim akcentom, a ja gledao bez titlova bilo je mjesta na kojima mi je bilo skoro nemoguće razaznati dijaloge. Par puta sam se vraćao i vraćao dok ih ne bih kreknuo, samo da bih shvatio da se nisam morao mučiti: svi dijalozi su bili točno ono što sam iz konteksta mogao zamisliti da jesu. Priča filma se posve mogla pratiti na pračovječkoj gestikularno-guturalnoj razini, što je možda dio autoričine namjere prikaza duhovnog siromaštva prikazane klase, a možda simptom današnje (ili moje) prezasićenosti filmovima i njihovim tropima.

***

Dead End (2003) J.-B. Andrea/F. Canepa

Nemam opravdanja: DEAD END mi se svidio.

Film je, inače, horor i to prilično bajdnambers horor, u smislu da više manje sve znate što će se dogoditi, pa tako u 24. minuti pogodite što scenaristi na kraju misle izvući iz šupljega rukava, ali ... Nema, zapravo, ali. Mislim da mi se svidio baš zbog toga što nije pokušavao sakriti to što jest, već je - uz spasilačku notu humora - besramno rabio osrednje glumce, banalne dijaloge, nikakav budžet i klišejizirane (a opet djelotvorne) scene poput protrčavanja bijele haljine ili lica koje se pojavi iz mraka i ugasi šibicu.

Možda je sve do mene: dosta u zadnje vrijeme razmišljam o popularnoj literaturi i njezinim mehanizmima, te me svakako manje ljuti kad je predvidljivo nešto žanrvsko nego nešto ambiciozno. Možda i nije samo do mene: doživljaj gledanja DEAD ENDA bio je pomalo kao kad djeca ponovo slušaju iste priče - znaju da će se plašiti, ali znaju točno kad, i konačna utjeha leži u spoznaji da barem u žanrovskom uradku nema nikakve dvojbe u to kakav (koji) svršetak slijedi.

***

The Square (2008) Nash Edgerton

Ono što će mi iz ovoga filma najviše ostati u pameti je nekoliko kratkih Božićnh scena, posebih po tome što se film zbiva u Australiji pa su svi u kratkim rukavima i piju pivo izvaljeni na ledini dok gledaju neku predstavu. Ostatak je vrlo zaboravljiv: jest da me na početku film svojim dugim šutnjama na trenutak zavarao da gledam nešto pametno, ali nakon nekoga sam vremena shvatio da to ipak nije slučaj: gledam rutinski noir, samo s dugim šutnjama. Dobro upozrenje da autor zapravo nema što reći.

Noir inače funkcionira vrlo jednostavno: uzme čovjeka, stavi ga u kriminalni milje i pusti da se toboganom spusti do dna, pri čemu taj otkrije da su svi, uključujući i njega, pokvareni i razuzdani, da torba dolara (pa čak i australskih) vrijedi neograničen broj mrtvaca te, na kraju, da se zločin ne isplati. THE SQUARE ima sve to, ali je svejedno uspio biti dosadan, ne zainteresirati nas ni za likove ni za ishod. Fan fiction pismo žanru, uopće mi nije žao što sam drugu polovicu filma pratio tek s pola oka.

(mcn)

Tags:

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation