Search
Friday, March 29, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 14

Written by: darkomacan
2/14/2012 11:34 AM

Valhalla Rising (2009) Nicolas Winding Refn

Dva! Dva su čovjeka pisala ovaj film koji nije ni frtalj filma! Jedan od njih je redatelj i taj je, nagađam, razmišljao samo o lijepim slikama (malo, jebiga, statičnim - prokleti storibordirani filmovi), dok je posao onoga drugoga bio da stavi što manje dijaloga kako bi prikrio da nije shvatio onu konfuziju klišeja i scena koje su funkcionirale u drugim filmovima a koju mu je redatelj prodao pod zaplet.

Hoću reći: votdfak! Tko, koga, zašto, čemu, kako? Ajde početak, to je bilo kul, ali cijeli Vinland trip nije ni trip nego gledanje nekoga drugoga kako tripa. Zašto su svi u filmu idioti, zašto redatelj misli da će ga neizrečeno podići na status Bergmana, zašto scenarist misli da su tri promrmljane rečenice u zadnjih deset minuta dovoljne za motivaciju? Od svega mi je jasno samo zašto je Mads Mikkelsen prihvatio ulogu: brzo je naučio tekst.

Vikinzi su u mikrotrendu, ali još trebam naći suvremeni strip (Vinland Sagu izuzimam, japanskost je njezina isprika) ili film na tu temu koji bi makar pokazali da razumiju vrijeme u kojem se zbivaju i koji nisu, kao VALHALLA RISING, sranje, sranje, sranje.

***

Ne le dis a personne (2006) Guillaume Canet

Govorimo li o već viđenom, kanda nema boljeg primjera od NE LE DIS A PERSONNE: muža okrive, doduše nakon osam godina, za smrt žene i on se nađe u bijegu pred policijom. Međutim, kako film nije glupo napisan onda ne smeta ni poznatost zapleta ni antipatični protagonist (od kenjkavih hrvatskih intelektualaca u glavnim mi ulogama samo više na živce idu francuski nervozni intelektualci), ni ... zapravo, ništa mi nije smetalo, a u nekoliko akcijskih (pretrčavanje autoputa) ili napetosnih (park) scena sam čak pravo i uživao. Nije NE LE DIS ... išta više od solidnog žanrovskog filma, da se razumijemo, i nema se tu što gledati dvaput, ali bilo je lijepo vidjeti film u kojem su čak i sporedni likovi likovi, sve ima svoju svrhu, a jedino je na pitanje odgovornosti za štetu u onom lančanom sudaru malo zažmireno dok film ne završi.

Bonus mi je bilo zanimljivo kad sam vidio da je film a) rađen po američkom romanu (što možda griješim, ali mi se čini kako ima tradiciju još iz novoga vala), ali adaptiran tako da zvuči i ćuti se francuskim i b) što su ga pisala dvojica glumaca iz filma, a režirao jedan od njih. Ono prvo zato što je lijepa mala protuteža američkom preuzimanju evropskih filmova, a ovo drugo zato što mi se svidjela pomisao da su se glumci umorili od režisera očaranih tehnikom i predanih međusobnom nadmetanju više nego li pričanju priče, pa su uzeli film u ruke i napravili ga dobrim, starim, nevidljivim zanatom.

***

The Salton Sea (2002) D.J. Caruso

Pročitao sam nekad, negdje faktoid o tome kako u Hollywoodu anketiraju ljude koliko ih koja zvijezda privlači u kina: onima zbog kojih bi otišli gledati ma koji film anketirani su trebali dati peticu, onima koji su im ni vrit ni mimo tri, a onima koji bi ih odbili od filma kojeg bi inače možda i pogledali slijedila bi jedinica. E sad, ne znam baš da li su mi ijedan glumac ili glumica toliko dragi da bi njihove čari prevagnule nad mojim drugim predrasudama, ali ovih u kategoriji jedne zvjezdice imam bogme nekoliko. I Val Kilmer je prilično čvrsto u toj bratiji.

Nego, THE SALTON SEA. Već je prvi prizor prvoga kadra bio odbojan: gori hrpa novaca. Ne što bi mi bilo žao para, već što je to tako kilavo, stoput viđeno i lažno kul. Koliko lažno kul? Slijedi kofer od instrumenta, a unutra izblijedjela fotka neke djevojke i druga fotka plišanoga medvjedića - hoće nam se reći da je protagonist duševan. Riga li vam se? Ja više nemam što, a najgore tek slijedi: junak sjedi pred scenom koju hvata plamen i svira u trubu. Jer je truba jazz, a jazz je kul, barem smo tako vidjeli u filmovima pa ćemo tako napraviti i u našemu filmu. I onda, nakon svih tih uvreda, slijedi i cipelarenje: junak je Val Kilmer! Nije prošla ni minuta filma, a meni ga je već dosta.

Ako sam pošten, reći ću da je film imao dobrih elemenata: scena sinhronoga brijanja četvorice džankija na kauču je pamtljiva, rekonstrukcija Dallasa s golubovima nadahnuta, a Vincent D'Onofrio tako dobar da je neprepoznatljiv. Međutim, ostatak priče je tipični neo-noir, to jest noir koji nema muda čak ni završiti onako kako je Bog propisao da noir završiti treba. Sve u svemu: loše.

I Van Kilmer pride.

***

Gods and Generals (2003) Ronald F. Maxwell

Obično se misli da sam ja protiv Bonellijevih stripova, ali nisam. Ako sam protiv nečega, onda je to kratkovidna isključivost Bonellijeve publike koja, kao i svako ponašanje krda, u meni izaziva nervozu, netrpeljivost i potrebu da budem negativan. Sami Bonellijevi stripovi, pak, izvanredan su primjer kontrole kvalitete koja svoj pandan ima, možda, samo u mangi. Kod Bonellija će se rijetko dogoditi izvrsnost svjetske razine, ali će se isto tako rijetko dogoditi apsolutno nemušto i nečitko smeće. Bonelli se, svjesno i savjesno, drži sredine ceste.

Pričam o Bonelliju, naravno, kao uvod u GODS AND GENERALS. GODS AND GENERALS (nisam baš shvatio naslov, Bog je unutra ipak samo jedan ma tko ga zazivao, osim ako nije aludirano na gotovo božanski status nekih generala) nije baš jako dobar kao film. Nije čak ni film, on je ilustrirana povijesna slikovnica sastavljena od pažljivih vizualnih rekonstrukcija i deklamiranih govora na mjestima gdje se inače nalaze dijalozi. Izuzmemo li Stonewalla, ničija priča nije završena, sve su natuknute, skicirane, a Boothova je pogotovo u konačnici slaba. Ali, usprkos i unatoč, film plijeni pažnju i, na koncu, drži vodu. Dio zasluge pada na samodovoljni veličanstveni besmisao rata, ali dio jest redateljev. U ovome filmu nema režijskih ni dramaturških iznenađenja, ali ne treba misliti da je lako bilo uklopiti složena povijesna zbivanja u naraciju koja nas tijekom četiri i pol sata neće izgubiti. Maxwell se, kao Bonelli, drži svima jasnoga zanata, ne libi se klišeja, točno zna što hoće te kako to postići, i ja mu na tome aplaudiram.

(mcn)

Tags:

26 comments so far...

Re: 77 filmova (2/19)

Pozdrav,

erm... znam da ti se neće ovo vjerovatno dati prevoditi, ali, zanima ako bi mi mogao samo prevesti osnove:

http://oksanablog.files.wordpress.com/2010/08/article-populaire-2-copie.jpg

Koliko sam shvatio, francuska pornoglumica Elle/Oksana napisala je SF priču koju će ekranizirat isto francuzi Jan Kounen, ako sam dobro shvatio...?

Francuski sam učio u školi, a pozaboravljao sam ga, a ne znam nikoga tko ga zna.

Eto. Neće ti se dati ali ajd' da probam...

By Synthetika on   2/14/2012 5:02 PM

Re: 77 filmova (2/19)

Ona i taj neki pisac su koautori vech dva romana i joss neccega te su napisali scenarij, poslali ga Kounenu i sad tvrde da je zainteresiran. PR tekst.

Nego, što si guglao da si to našao? >:)

By mcn on   2/14/2012 8:27 PM

Re: 77 filmova (2/19)

cudo da nitko jos nije rekao "e, nemoj tako o Winding-Refnu, moras pogledat Drive."

(...nemoj gledat Drive)

By tozo on   2/14/2012 8:37 PM

Re: 77 filmova (2/19)

hahha!

ajde, bar netko.

ne Drive, nego mi je Bronson prosao u propitkivanju samog sebe: jesam li nenormalan ako mi ovo i nije bas nesto.

al da je hajp sveprisutan, jest.

By vjeran on   2/14/2012 9:34 PM

Re: 77 filmova (2/19)

ni meni Drajv nije baš neka sreća...

By Quelava on   2/14/2012 11:13 PM

Re: 77 filmova (2/19)

meni je Drive jedan od boljih filmova u zadnje vrijeme.

By borna on   2/14/2012 11:19 PM

Re: 77 filmova (2/19)

Drive mi je nekako "već viđeno" iako nemam pojma gdje.Bio mi je fora jer sam dobio nešto sasvim suprotno od onog što sam očekivao.
Bronson mi je pravi primjer jednog savim običnog filma kojeg glumac diže za dvije stepenice.Hardy je genijalan, ostalo onako...

By mjacan on   2/14/2012 11:56 PM

Re: 77 filmova (2/19)

Bronson - Hardy, Drive - OST i rozi font, eto kultnih filmova. :)

By vjeran on   2/15/2012 12:18 AM

Re: 77 filmova (2/19)

Fak, Drajv je na popisu ovih 77 ...:/

By mcn on   2/15/2012 12:35 AM

Re: 77 filmova (2/19)

drive je konstruiran u nadi da ce bit kultan film.

ako ga se vec mora gledat, onda barem mute na zvuk- tristoti put kad puste istu stvar briana enoa zvucnici lete kroz prozor. kanibalizam najbijednije vrste.

mjacan: vec vidjen vjerojatno u "the driveru" waltera hilla iz 1978., iz kojeg su pokupljene sve (iako vec i tad ofucane) fore "neimenovani vozac znan samo kao 'driver', zena znana samo kao 'the woman'"

By tozo on   2/15/2012 12:53 AM

Re: 77 filmova (2/19)

A sad sam, mimo liste, napola gledao napola prevrtio Cowboys and Aliens i, nema tu iznenađenja, sranje je. Prva polovica još kako tako, ali svatko može početi priču. Druga polovica je ona u kojoj se otkrije da autori (SEDAM SCENARISTA!) nemaju baš ništa za reći i da se nadaju da će scene funkcionirati ne zato što imaju smisla ili nešto znače, već zato što će nas podsjetiti na filmove u kojem su te iste scene imale neki emocionalni naboj jer su bile dijelom priče. Argh, kenjk, pljuvt, ser, itd.

By mcn on   2/15/2012 1:07 AM

Re: 77 filmova (2/19)

>zena znana samo kao 'the woman'"

Ah, Irene Adler. :)

By mcn on   2/15/2012 1:11 AM

Re: 77 filmova (2/19)

"već zato što će nas podsjetiti na filmove u kojem su te iste scene imale neki emocionalni naboj jer su bile dijelom priče"

zanimljivo opažanje. tvoje ili si negdje pročitao? čisto me zanima ako ću nekad koristiti...

By jurica on   2/15/2012 8:32 AM

Re: 77 filmova (2/19)

Mislio sam da je moje (što ne znači da nitko drugi nije prije rekao), ali kad sam završio tipkanje učinilo mi se da sam samo rirajtao misao Josepha "Rustyja" Witeka koji je rekao, otprilike, da mu je "pun kufer filmova koji su sastavljeni od dijelova drugih filmova".

By mcn on   2/15/2012 11:46 AM

Re: 77 filmova (2/19)

meni je zapravo najzanimljiviji onaj dio s pavlovljevskim efektom "scena koje su imale emocionalni naboj u prijašnjem kontekstu"; da parafraziram. čini mi se da u tome postoji neki zanimljivi uvid u fenomenologiju iskustva gledanja suvremenog hollywoodskog filma.

By jurica on   2/15/2012 11:58 AM

Re: 77 filmova (2/19)

Okej, to je moje opažanje izazvano iritacijom druge polovice C&A. Što ne znači, kako ne čitam teoriju, da nije i negdje drugdje rečeno. U svakom slučaju, drago mi je da ti je zanimljivo.

By mcn on   2/15/2012 12:09 PM

Re: 77 filmova (2/19)

A kakva je ovo lista od 77 filmova?
"77 filmova novije produkcije koji su verovatno sranje, ali ću ipak da ih pogledam da vidim da li su baš SVIH 77 sranje"?

By KuntaKinte on   2/15/2012 2:15 PM

Re: 77 filmova (2/19)

@Kunta - ispast će tako.:) Poanata je a provjerim jesu li moje predrasude prema dekadi samo moje ili utemeljene. No,fakat je da sam zasad gledao većinom američke preporuke pa tek trebam doći do Koreje, Rumunjske i ostalih neospornih (kažu) divota.

By mcn on   2/15/2012 4:41 PM

Re: 77 filmova (2/19)

kad spominjes koreju, ako Madeo nije na listi, stavi ga na listu.

By tozo on   2/15/2012 7:59 PM

Re: 77 filmova (2/19)

zanimljivo kako broj scenarista koji rade na filmu nema veze sa kvalitetom filma. nekad sam i ja gledao i bjesnio na takve stvari jer ponekad legendarno glupi akcijski filmovi nove tv znaju imati upisano i pet scenarista pa se čovjek pita koje tu šta radio ak je scenarij 90 stranica teksta i niti jedna rečenica ni scena nema smilsa.

jesam razvijao teoriju da poput maksa svako piše jednu rečenicu pa je to stilska vježba koju su netkom uspjeli uvalit ali nađoh pametnijeg posla i sad nikad nećemo znati istinu...

By edobaka on   2/15/2012 8:06 PM

Re: 77 filmova (2/19)

Scenariji se tradicionalno daju na rirajt idućem pa idućem scenaristu. Ako scenarist ima dobar ugovor, onda mu ime može ostati na špici čak i ako od njegovog doprinosa nije ostalo ništa. Ako ima loš ugovor, može napisati završnu verziju i biti peti po redu ... A bitno je da imaju screen credit jer onda mogu u Scenaristički ceh. Itd.

@tozo - to sam gledao; s nekog tvog DVD-a, msilim :)

By mcn on   2/15/2012 11:21 PM

Re: 77 filmova (2/19)

Zajebi Rumune i Korejance, pogledaj srpski "Til varoš".
Život je previše kratak da ga trošimo na glupe mejnstrim (američke) filmove.

By KuntaKinte on   2/16/2012 12:52 AM

Re: 77 filmova (2/19)

meni je "Tilva Roš" bio poprilično vjerna kopija - mix glupih američkih filmova na tragu Harmonyja Korinea, ili Larryja Clarka, ili malo dalje Richarda Linklatera, a svrsavanje domace kritike na isti pripisujem nepoznavanju ovih hipster indiejanaca - amerikanaca koji su mladom reditelju bili ocito obvezna lektira... :)

By vjeran on   2/16/2012 1:08 AM

Re: 77 filmova (2/19)

Iskreno, ne znam ni ko su Harmon Korine, Larry Clark i Richard Linklater, ali mi je "Til varoš" dobar jer nisam očekivao ništa, a usrećio me je na sat i po. Malo li je?

By KuntaKinte on   2/16/2012 1:22 AM

Re: 77 filmova (2/19)

savrseno dovoljno ;)

By vjeran on   2/16/2012 1:23 AM

Re: 77 filmova (2/19)

Hvala na prijevodu !!!

Što se tiče kako sam došao do te informacije - istraživao sam podrijetlo te trenutno stanje tzv. Libertin klubova.

Riječ je o nekoj vrsti Francuskih swing klubova, mada bi to bio relativno netočan pojam. Riječ je o liberalnim klubovima gdje se skupljaju većinom alternativnivci i u kojem može - ali i ne mora - biti seksa, zna biti i izložba itd., ali u najboljem prijevodu, riječ je o "liberalnim" klubovima za slobodumne.

Došao sam do Oksaninog bloga jer negdje na netu pročitah da je ona svoj put započela u jednom takvom klubu, i na kraju postala ovo što je, pa me zanimalo što ona kaže o tome i tak to... ja i cura se ionako selimo van države pa istražujemo i u tom pogledu koje su zemlje "slobodoumne", heh.

Tako sam i došao do te slike.

Fascinira me (specijalno kod Francuza) ta povezanost alternative i nekakve erotske estetike, skoro u svemu.

By Synthetika on   2/16/2012 11:46 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<March 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
252627282912
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation