Search
Thursday, May 23, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 21

Written by: darkomacan
2/21/2012 5:36 AM

A naučili smo:

- da se Bauk možda smanjio, ali je Max zato postao dijete

- da je u stripu najbitnija upornost, jer evo i Max je završio epizodu iako je stoput izgledalo kao da nikad neće

Photobucket

I sad, kakav je sud? To mi vi recite. Čitatelji, može li se Maxa čitati? Autori, kako vam ga je bilo raditi? Znate da ne tražim pohvale, tražim podatke, tražim iskrena mišljenja o tome jesu li vam se i kako pogledi na strip i rad na stripu promijenili nakon Maxa.

Tko još nije pročitao cijelu stvar, link za kompletnu epizodu je u lijevom stupcu, pod muQtašenje.

Svima, na koncu, hvala na sudjelovanju. A hoće li se Max vratiti ... doznat ćemo, kako to u stripu biva, u idućoj epizodi. :)

(mcn)

Tags:

40 comments so far...

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Merci, Pictogramaxe!
Hvala, Jurice!
Hvala, Renky!
Hvala, DarČe!
Hvala, Dommy!
Hvala, Tonire!
Hvala, Nikola!
Danke, Džuka!
Hvala, mcne!
Hvala, Ivane!
Hvala, Quelava!
Hvala, dario!
Hvala, Iko!
Hvala, miland3!
Hvala, Krofski!
Hvala, Dupli!
Hvala, Kole!

Zadovoljan sam. :-)

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   2/21/2012 8:32 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Neki problemi koje smo imali s Natragom su se ponovili. Naime, priču je bilo lako započeti, ali treba je znati i završiti bez uvođenja novih elemenata. To je ono što najviše zadaje probleme - ljudima se ne da razmišljati, a svatko bi htio ubaciti neki svoj twist. Na kraju dobijemo koktel u koji je išlo baš sve plus čokolino. Kada je Macan počeo sa uredničkim regulacijama, neki su gubili živce, neki su odustajali. Frustracija nije proizašla samo iz nepoznavanja narativnih pravila, već i razmimoilaženja po pitanju smjera priče.

Neke od tih stvari bi možda bile izbjegnute da su regulirane u startu, odnosno da smo radili sa nekakvom formulom. Npr. da je to izgledalo ovako u samom startu:
- cilj je napraviti epizodu Maxa Jaguara u 44 pasice
- broj likova je ograničen na X, s tim da barem jedan mora biti Y, a drugi Z (npr. žensko, crnac, ljubavni interes, negativac, sidekick, crvena haringa - ili crna kraba, ehhehe, etc.)
- pasice 1-12 moraju uvesti lika X, pasice 13-20 moraju uvesti lika Y, a lik Z se može pojaviti bilo kad (ili ne mora, a može biti samo spomenut); do pasice 30 svi likovi moraju biti uvedeni
- nakon pasice 38 nema uvođenja dodatnih zapleta, već samo raspleta

Još bi manje kaosa bilo da smo imali "outline" priče, ali onda ona ne bi nastajala putem i cijela stvar bi vjerojatno bila manje zanimljiva. Osim možda da je outline kompletan, ali tajan, i da dobivamo natuknice tek kad se javimo za iduću pasicu. Npr. ja se javim za pasicu, autor outlinea mi pošalje naputak: "na toj pasici Max mora napraviti ovo i ono..." Ostali to ne vide dok pasica ne bude objavljena.
Logistički možda kompliciranije, ali bilo bi zanimljivo vidjeti pali li...

Mislim da je u konačnici Max Jaguar puno čitljiviji od Natraga, ali glavna boljka mu je i dalje ta varijabilnost u crtežu (barem kad govorimo o prosječnom čitatelju). Dobro, tome možda i nema pomoći, ali pitam se što bi se dogodilo kad bi svi morali crati isto, kao u Disneya ili u mangama. Bismo li se osjećali kao robovi... ili zanatlije? :)

Moje dvije lipe.

By Dommy on   2/21/2012 9:52 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Iskreno, s obzirom kakav je Max džumbus mogao postati, čudno da nije bilo toliko oscilacija narativnog ritma i fabularnih digresija koliko je moglo biti.

Prosječnom čitatelju (aka meni) je bilo najteže naviknuti se na stalne promjene crtačkih stilova, dok je priča bila dobra. Čudno mi je bilo kako i crtačima koji su crtali Maxa više puta a ne samo jedanput, crteži karaktera bili nekonzistentni.

Sam najvažniji dio priče (onaj u podrumu) je po meni trebao pisati jedan pisac bar tri pasice za redom, radi konzistenosti.

Najdraži dijalog iz Maksa mi je:

DRUGI KADAR:
Upada kroz pod i Magnolija.
ŠLAFROK: Magnolija? Šta se tu..?
MAGNOLIJA: Gde je oporuka, baba? Nemoj da dvaput pitam!

TREĆI KADAR:
Borba Magnolije i Rose od koje se kuća urušava.
ROSA: Ti bre nisi normalna! Ukorenjena si ovde! Nemo'š sad da prodaš!
MAGNOLIJA: AAAAA! Davaj oporuku!

By Synthetika on   2/21/2012 1:21 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Po meni nema neke bitne razlike između Regoča, Natraga i Maxa. Svi imaju isti problem, koji evo i nakon tri pokušaja nismo uspjeli nadvladati, a svodi se na Dommy-ev komentar: "ljudima se ne da razmišljati, a svatko bi htio ubaciti neki svoj twist."

Osobno mi se najviše sviđa Natrag jer je sam sebi dovoljan. Odgovori na sva pitanja nalaze se u samom stripu ali je strip sam po sebi skoro nečitljiv.
Regoč i Max naizgled imaju smisla i djeluju čitljivo uglavnom zahvaljujući "prevari" čitatelja. U Regoču smo se izvukli na foru da je pola stripa san, a u Maxu smo rekli da će se gomila nelogičnosti i otvorenih pitanja razriješiti u sljedečim epizodama. Moš mislit!

No, ono što je meni bilo zanimljivo je da smo u sva tri slučaja vjerojatno uspjeli napraviti novinsku dnevnu ili tjednu pasicu. Svaki nastavak djeluje suvislo i kao nadogradnja na prethodnu radnju. Ako nešto djeluje nelogično čitatelj vjerojatno prvo pomisli da se ne sjeća dobro prethodnih pasica jer vjeruje kako autor vodi računa o radnji. Nijedan normalan čitatelj se neće vratiti na prethodne pasice jer je novine s prethodnim nastavcima več pobacao u stari papir. Max bi vjerojatno jednako dobro izgledao i da nismo na kraju epizodno vratili doktora Šlafroka i spomenuli Crnu Krabu.
Problem naravno nastupa kad netko čita odjednom cijeli strip. No, novinska pasica i nije zamišljena da se čita odjednom več pasica dnevno.

Uglavnom, čini mi se da sam više manje skužio kako raditi dnevnu (tjednu) strip pasicu. No, bojim se da nisam ništa pametniji u pogledu rada na epizodama od nekoliko ploča. Osim ako je višetablična epizoda u stvari pasica razvučena na dvoznamenkasti broj kadrova :-)

By dupli on   2/21/2012 2:48 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Zapravo si ti sve shvatio, ali nisi prihvatio. Pripovjedanje nije znanost nego čarobnjački trik skretanja pažnje i važnija je emocija koja ostaje od neuništivosti kristalne rešetke. Doktor Hu funkcionira već 50 hodina na "I'll explain later" i "maybe even the universe can't bear the idea od being without the Doctor".

A evo i komentara čitateljice koja je željela ostati anonimna (valjda zato što je, suprotno naputku, pozitivna): "Max Jaguar je zadivljujuće čitljiv kad je na okupu. Za razliku od Natrag, kojeg
sam ponovno pokušala, i ponovno odustala prije polovice..."

By mcn on   2/21/2012 3:26 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

> Po meni nema neke bitne razlike između Regoča, Natraga i Maxa.

što je blago poražavajuće za Maxa, pošto je on, kao, trebao biti ozbiljan pokušaj, a prethodna dva zajebancija pa kako se kome hoće.

> glavna boljka mu je i dalje ta varijabilnost u crtežu

duboko se ne slažem, ali pristao bih probati, da - recimo - zadamo: svi moraju imitirati, ne znam Hal Fostera (:-)) i na taj način radimo strip.

ipak, mislim da uopće crtež nije najveći problem jer, avaj!, ja bih bilo kako nacrtanu dobro napisanu priču provario, a ovo mi naprosto ne ide.

a i Clowes je najbolja djela ostvario namjerno varirajući stil crteža, nije li? (Death Ray i Ice Haven; netko bi dodao i Wilsona, ali ja ne bih)

***

o mojim iskustvima s radom na Maxu (i uživanju u istom) sam već pisao, pa neću opet. i tak se mogu sažeti u jednu rečenicu: nikad više.

By jurica on   2/21/2012 5:10 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

u pocetku je prica vodjena prilicno dobro i logicno onda je doslo do malo nelogicne digresije kad je magnolija naglo postala bad guy i otvorila pricu o nekakvom testamentu. po meni je to nepotreban rukavac jer je uneo zabunu u vec dobro pripremljen zaplet vezan za rosino ubistvo.

By milandj3 on   2/21/2012 7:24 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Ja sam se u početku nadao da će se održati magični realizam sa misterijem ubojstva u bašći i da će Max to nekako Poirotovski razrješiti, ali sa letećim škarama je sve skrenulo u horror/fantasy. :)

By Dommy on   2/21/2012 7:35 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Jaguar taj postojano, još je tamo, još je tamo,
Na ekranu blijedom sjedi, što se na mom stolu diže;
Oko mu je slika živa oka zloduha, što sniva,
Svjetlo, koje ga obliva, sjenu mi na zjeni riše;
Moja duša zbog te sjene, koja se na zjeni riše,
Crtat neće - nikad više!

J.S.Poe: "Jaguar"

By mcn on   2/21/2012 8:49 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

:-)

nego ozbiljno - jel bi ekipi bilo zanimljivo da netko zada superslavnog crtača kojeg svi znamo, pa da svi moraju crtati imitirajući njegov stil najbolje što mogu?

možemo tako i sa scenaristom.

npr. svatko crta jednu stranicu, kao u Regoču, ali svatko mora pokušati razmišljati kako bi - recimo - Alan Moore napisao sljedeću stranicu, a Brian Bolland nacrtao.

ili nešto manje ambiciozno - Nolita + Ferri... kaj ja znam.

možemo čak i glasati, ali s tim da svatko tko glasa - mora i sudjelovati :-)

By jurica on   2/21/2012 8:58 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Vidim da je većini uključenih Max Jaguar bio neponovljivo iskustvo :-)
meni je bilo zabavno, a dal bi jopet - ne bi, jer ne bi bilo fora dvaput isto.
No ako izmajmunamo neku novu, drukčiju bolesnoću...

By Quelava on   2/21/2012 10:09 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Ja glasam za ligne claire. :)

By Dommy on   2/21/2012 10:36 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

vidimo, tako si ga i završio.

By Quelava on   2/21/2012 10:53 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Epizoda je zavrsena, ali Max je i dalje nezaposlen:-( Nova tura listanja oglasa i u nekom uglu stranice:

"Potreban gradonacelnik. Mlad. Ozbiljan."

http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/autisticni-naucnik-projektovao-imaginarni-milionski-grad/29937.phtml

By pictogramax on   2/22/2012 12:29 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Smatram da slijedeći strip ovakvog tipa treba ima Mamića za glavnog junaka.

I da bude nešto kao Mamić, ali u vrsti pustolovina u kakvoj se nađe Tintin, ili možda Martin Mystere, samo u nogometnog svijetu.

Kao što bi Mamić rekao: "Istjerali smo Sotonu iz Dinama !!", to valjda znači da je Mamić prošao nekakvu pustolovinu da bi istjerao samog Vraga iz Dinama.

Iskreno - smatram da bi Mamić trebao nadgledavati pisanje scenarija za tako nešto.

By Synthetika on   2/22/2012 10:14 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

@jurica -- vježba jest svakako zanimljiva premda - dodajem pomalo sardonički - zanimljivo je da se protiv konstrikcija boriš još gorim konstrikcijama. :) S druge strane, premda nemam argumenata, čini mi se da bi tu vježbu trebalo odraditi drukčije: možda periodički, kako bi ljudi stigli navježbati stil? Ono, Max se uglavnom, čast nekolicini profesionalaca, radio u slobodno vrijeme i zadnji čas. Za Fostera kažu da je svoje table djeljao po 80 sati tjedno - u hobističkim uvjetima to je bar 4 mjeseca posla. :)

@picto - briljantno, ali ništa manje nismo ni očekivali od Jaguarova oca! Predlažem da se, stoga, odmah - dok je Jaguar vruć, uz sve tekuće inicijative i usprkos svega dosad rečenoga - bacimo na Mad Maxa 2. No, onako kako je Dommy predložio: najprije razradivši outline ilitiga sinopsis. Oglas koji je Max pronašao je taj koji je Picto stavio, članak neka vam posluži samo kao načelna ispiracija, ciljamo istu dužinu i duh priče kao i prvi put, a urednički zahtjev za početak je samo jedan: nema Gligora, Bauka, Šlafroka, Krabe ni referenci na njih.

Tko se slaže može odmah u nastavku početi nabacivati ideje.

Ja se, usprkos svojoj muci oko Maxa 1, nekako veselim novoj epizodi. To je ono što strip drži živim.

By mcn on   2/22/2012 10:20 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Usporedno, Synth može razraditi koncept "junaka novoga doba" po uzoru na Mamića s naglaskom na stari problem: kako održati pažnju publike za negativca, kako stvoriti liki koji ćemo "love to hate", zašto bi ljudi čitali o Mamiću?

By mcn on   2/22/2012 10:23 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

čekaj sad malo - ovo Hal Foster sam stavio sa debelim smajlijem i to zato što su se neki drugi - znamo mi koji i zapamtit ćemo im to - bunili na nekonzistentnost crteža.

Max vol. 2 u kojem svi moraju imitirati Bednjančev crtež?

Bednjanec

ili Raymond?

Bednjanec

doduše, ne sad da se to radi u maniri velikog Joe Simona :-)

Bednjanec

Wonderworld Comics #13 (May 1940) art by Joe Simon
Flash Gordon (February 4, 1934) art by Alex Raymond
Daring Mystery #2 (February 1940) art by Joe Simon

:-)

By jurica on   2/22/2012 10:55 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

CHALLENGE ACCEPTED !!!

Otprilike imam ideju: "Zdrave Maminjo" će biti mješavina Gordona Linka, Constantina, i likova kakvih ima u stripovima Tomaža Lavriča.

Znači - neotesani Balkanac potpuno nekotroliranog ponašanja, veliki vjernik naravno, ali u sadašnje vrijeme - kad nam stalno lažu i umiljavaju nam se na televiziji - čovjek kojeg ljudi vole jer je direktan i, što je čak i važnije u sadašnje vrijeme urbane alijenizacije, ima sa sobom tu dozu ruralne emocionalnosti i "bratstva", kakve može naći u npr. filmovima Scorcesea: 'mafijaški' tipovi koji imaju kodeks časti i ponašanja, koji se izgubio u svom ovom modernizmu i post-modernizmu.

Sirovi pravednik. Desničar, ali pravedni desničar. Sirovina, ali emocionalna sirovina. Vrelo emocija u koji se svi ugledavaju.

Pravednik.
Stijena.
Otac.
Muž.
...
Vjernik.


U samom stripu, Mamić je po danu menadžer i brani "Hrvatsku svetinju Dinamo" - simbol Balkanskog načina života, muškosti, patrijalhizma itd., svi koji sebe smatraju pravim vjernicima Balkancima se ugledavaju na njega, uzor svim ljudima koji smatraju da imaju "Balkansko srce", obiteljski čovjek itd. itd.

... ali uz svoju, po danu, normalno-pravednički posao... ima i tajni život koji skriva.

Naime, njegovim roditeljima je rečeno pri rođenu već od strane svećenika, koji ga je krstio kao bebu, da Mamić ima u sebi privlači razne "energije" i drugih svijetova, uključujući negativne.

Od malena je rješavao sukobe u svom malom selu gdje je odrastao. Od malena je imao je osjećaj da je nešto... u blizini... samo nije znao što.

Ono što mu je tek kasnije postalo jasno, u tijeku jednog događaja kojeg ću malo kasnije podrobnije opisati, je da je on Izabranik; Savršenik Svjetlosti Balkana.
Njega je sam Bog poslao da štiti Balkanske vrijednosti od Bjelosvjetsko/Masonskih napada na državotvornost Hrvatske, ali i svih drugih Balkanskih naroda.

Maminjo je nacionalist, ali i jugoslaven istovremeno.
Internacionalist, ali istovremeno i izolacionist.

Dakle:
naš dragi Mamić je odlučio da istjeruje Sotone i razne druge niže demonske kaste iz nogometnog svijeta (sa naglaskom na Dinamov stadion), jer je kroz podrobno učenje i promatranje, shvatio da se Balkanski (namjerno btw Balkanski velikim slovom) način života NAJBOLJE čeliči kroz Veličanstveni Nogomet.

Nogomet je SVE što se traži na Balkanu i što simbolizira Balkan:
- "timski duh" (aka "šuti-i-radi-što-ti-trener/vlast/profesor/Bog-kaže)
- fizička jakost
- psihička jakost (koncetriranost i znanje jedne jedine stvari umjesto znanja od svega po malo)
- ponavljanje repetativnih dosadnih radnji (trčanje+praćenje lopte+tu i tamo ubacivanje iste u gol)

Da je Savršenik Svjetlosti Maminjo rođen kojih parsto godina ranije, on bi bio menadžer u "Kamena-s-Ramena" lige, jer nije važan sport, nego koje kvalitete njeguje.


Eto. To je zasad to što sam smislio.

By Synthetika on   2/22/2012 12:27 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Kao prvo: isprike zbog hrpetine pogrešaka u postu prije; pisao sam ga preko iPhona moje cure. :S

Daklem, držite se - krećemo:
Na isti način na koji se tajnim agentima izdavalo uputstva za djelovanje kroz šifrirane poruke u novinama...
... tako o Mamićeve presice, su zapravo tajne poruke namijenjenje hrvatskom sindikatu lovaca na Vampire (HADS), čiji je Mamić šef. Pa ajmo odmah jedan primjer:

Mamić: 'Sotona je opet pokucao na vrata Dinama!'
http://www.youtube.com/watch?v=cqAG9Xr6w7Q

Odmah otiđite na 1:47 (ima dolje pod top rated commentsima "1:47" plavo, samo kliknite na broj)

"Ja sam to nazivao sotonama... napadima Sotona..."
"Nakon ovog sna kojeg ja i moji ljudi živimo već nekoliko mjeseci, Sotona je jučer pokucao na naša vrata...
... I RAZORIO NAŠ KLUB !!!"
"Mi smo zastali pred kopitima zla" je zapravo šifra u kojoj traži kratku, vremensko-ograničenu, potporu ostalih članova HADS-a (Hrvatskog Anti-Demonskog Sindikata) zbog poveće količine .

Isto tako, u jednom trenu lažno se obraća novinarima, i kaže: "... zajedno s vama", samo što to nije namijenjeno novinarima, nego članovima HADS-a.

Isto tako, jedan poznati Hrvatski underground band među lovcima na demone, je napravio pjesmu posvećenu šefu svog sindikata:

Zdravko Mamic - Te Sotone
http://www.youtube.com/watch?v=yNenILJkhZg

By Synthetika on   2/22/2012 1:14 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Ispravak:

... tako o Mamićeve presice, su zapravo tajne poruke namijenjenje hrvatskom sindikatu lovaca na DEMONE (HADS), čiji je Mamić šef. Pa ajmo odmah jedan primjer:

DEMONE
ne Vampire

By Synthetika on   2/22/2012 1:15 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Ej Synthetika, jesi ti onaj što stalno govori kako će otići iz "lijepog našeg" u neko bolje, izazovnije i kreativnije društvo tamo negdje na Zapadu?
Čitajući ovaj tvoj zadnji post stalno mi se po glavi motala ona izreka: "Možeš ti izići iz blata ali blato neće iz tebe." Još bi ti se moglo dogoditi da tamo negdje uspiješ upravo zbog tog "blata" koje neće van. Koja bi to vrhunska ironija bila. :-D

By dupli on   2/22/2012 1:21 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Iskreno, meni Mamić uopće nije zanimljiv. Strip o nogometu bih ajde još i probavio, ali veličati tamo nekog dinamovskog kurioziteta kroz medij stripa? Samo ako nam plati. :)

By Dommy on   2/22/2012 2:01 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

... erm, meni Mamić isto nije zanimljiv, ali je čovo vrlo teatralan i stalno u afektu.
Jednostavno mislim da Mamić ima puuuuno elemenata prema kojima bi se mogao bazirati dobar strip junak. Isto tako: Mamić uživo i djeluje kao lik iz fikcije. Teško mi je povjerovati da je takav čovjek postoji; djeluje kao nekakva karikatura.
Pa ako je čovjek uživo karikatura nekakvog "Plemenitog Divljaka" / "Plemenitog Balkanca" - ajmo onda to pretvoriti u nešto !

Ako su mogli Talijani pretvoriti polufašističke mafijaške desničare pretvoriti u nekakve divljenja vrijedne likove - ajmo mi naše mafijaše, wannabe-mafijaše i prave mafijaše pretvoriti u skoro-pa pozitivce.
Ili bar nekima od njih dodati neke pozitivne strane.


BTW ja nisam desničar niti katolik, ali ja gledam na to hladno - lik baziran na Mamiću bi bio zanimljiv, definitivno.
Nisam ni pripadnik mafije niti gorljivi Kršćanin pa volim Kum filmove, a vjerujem da je tako kod većine.

Kužite sad?

By Synthetika on   2/22/2012 2:13 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

@ Dommy:

Strip apsolutno nikako ne bi bio o nogometu -- isto koliko Supermen nije o toliko Clarku Kentu, a još manje je o novinarstvu, i isto kako Batman nije riječ upravljanju kapitalističkim carstvom.

Dakle - Zdravko Mamić = Clark Kent/Bruce Wayne... ali ono što ih karakterizira, je unutarnja borba koju vode i vanjska borbe te skriveni identitet.

Clark Kent se presvlači i kreće u boj kad god treba.
Bruce Wayne ima svoj batcave i od tamo radi isto što i Clark Kent.

... a Zdravko Mamić bi radio apsolutno istu stvar: borio bi se protiv Demona kapitalizma, liberalizma, i svega ostaloga što njegova konzervativno-katoličko-patrijahalna duša ne može podnijeti.

Samo...
... ti demoni bi bili utjelovljeni u pravim pravcatim negativcima, ali bi - naravno - bili karikirani. Na isti način na koji je Supermen štitio američke ideale.

P.S.

Kroz fantazmagorični svijet, koji bi imao kakav-takav dodir sa stvarošću, presipitivivali bi se različiti ideali ljevičarstva, desničarstva; patrijalhizma, matrijalhizma, mladosti, starosti, urbanosti, ruralnosti itd itd itd itd.
To bi bila osnova.

By Synthetika on   2/22/2012 2:36 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Što ti više govoriš o tom Mamiću, a ja se sve više zagrijavam za ideju, to se meni sve manje čini kao Mamić.
Prototip snalažljive budale meni je idealno Del Boy, ali mi je draži jer je sve to što i Mamić, ali - nepoznat. Nije nacionalna ikona. Nije upetljan u velike poslove. Mala je riba, bliži običnome čovjeku. Ukratko, lik čijim se idejama i neuspjesima možemo smijati, ali i suosjećati.

By Dommy on   2/22/2012 4:05 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Da ne kažem kako takvi likovi trebaju "foil". Sherlock treba Watsona da ukaže koliko je ovaj pametan, a Del Boy treba Rodneya da ukaže koliko je ovaj glup (iako su često foil jedan drugome).

By Dommy on   2/22/2012 4:06 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Mamić je podvojena ličnost i sam svoj foil.

hoćemo sljedeći korak, Synth - konkretnu priču ili čak scenarij ili čak strip!

By jurica on   2/22/2012 7:17 PM

Re: Max Jaguar

Natrag mi je bio bolji od Maxa, a Regoč od Natraga.

Stota stranica je bila možda i najbolji projekat, dok je ono sa bojama meni bilo bez veze.

By Tamo Neki on   2/22/2012 7:21 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Samo nekoliko zanatskih opaski:

- ako strip nije o nogometu, onda nema potrebe da M. bude predjsednik kluba

- generalno, što je Dommy natuknuo, slabo funkcionira ako je M. bogataš bilo koje vrste. Doduše, može funkcionirati ako mu se titula Svjetlosti Štogod doda na to bogatstvo jer tu dolazi do sukoba ili do put your money where your mouth is.

Početak opisa je, s druge strane, briljantan. Divan karakter. Ali ne treba se previše držati stvarnosti, hoteći da se bude vjeran u svakom detalju jer onda padamo u satiru koja je, tako, jad, je li.

Ukratko, što Jurica reč u jedanaestoj tezi o Synthetici: dosta teorije, na djelo!

A vidim da gradonačelnika Maxa uredno pokopavate tišinom. Može li ga se spojiti s idejom o Mamichu?

By mcn on   2/22/2012 8:52 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Možda je Mamić isto produkt Laboratorije B? :D

By Dommy on   2/22/2012 9:15 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

može. trenutačno je max nitko i ništa. a kao svaki budući iskusni junak treba nekako upoznati sve zle, pametne, sirotinju i bogate koji će uskakat u epizode. kao i corto. samo što nema flashbackova jer idemo od početka. od prvog slučaja.

synthov lik bi bio dobra ulaznica u stvarni svijet spletki iz kojeg se max ne bi u potpunosti izvukao. inaće zauvijek ostaje na oglasima dok postoji. čak i dylan dog nije moga živjet od toga.

znači treba spojit ta dva lika. sythov može tragično završit, max i riješi zagonetku epizode al ostaje zauvijek u svijetu spletki...

odličan ulaz. iz civila koji je slučajno naletio na oglas u prvoj avanturi, sad se navuče na akciju i u drugoj mu zapečatimo sudbinu.

By edobaka on   2/22/2012 9:33 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Max je dobar strip. Žao mi je što sam najmanje vremena i koncentracije imao baš kad sam bio na redu crtati i pisati, priča je vijugala i krivudala nekako uvijek u granici neočekivanog. Moj plan je bio nekakav krimi podzaplet, ali se pokazalo da je pasica premalo, a dvije malo za usmjeriti priču (meni vječno umornom i dekoncentriranom). Da ne davim...nastavio sam raditi skice nekih pasica na način kako bi ih ja napravio, neke sam tuširao i zanimljivo mi je to kako isti opis funkcionira zavisno od nečijih stanica. Uglavnom, meni je Max dobar strip, neovisno o očekivanjima!!!

By Ivan on   2/22/2012 10:26 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Max je bio zanimljiv u tom intervalu tjednog čitanja - kad pomalo već ispare detalji prethodnih epizoda, pa napetost očekivanje novih zapleta nadoknadi potrebu da se nešto rasplete i objasni. No, kad ga se pokuša čitati kao cjelinu, tu se već osjeća nedostatak konzistetnosti. Svejedno, kao posve obična čitateljica, ja sam uživala.
Zanimljiv bi bio Max kao mlad i naivan gradonačelnik, a Mamić upravo ovakav kakvog ga je Synth skicirao - stvarna moć iz sjene, a istovremeno i karikatura moći i vlasti. Obojica u nekim vlastitim unutarnjim sukobima i previranjima, ali i međusobno...

By salvia on   2/23/2012 8:09 AM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

di je mala škola političke karikature?

By jurica on   2/23/2012 12:42 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

i tko je bio te gdje je nestao izvorni ligne claire meštar za Maxa, Nikola?

By jurica on   2/23/2012 12:43 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Male škole nema jer je to u petak, a danas je četvrtak (hihot).

Nikola je došao, nacrtao i otišao u legendu. Znam mu jedino prezime i da je mlađi dečko, bio je student u to davno doba...

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   2/23/2012 12:48 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

"jer je to u petak, a danas je četvrtak"

šok i nevjerica!!! znači sutra opet na posao? jojsigamene...

By jurica on   2/23/2012 1:52 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

Ama, dobar je Max. Ako čitanje oko nečega zapinje, onda su to povremeni crtački nestašluci. Ne mislim ni na zanatske oscilacije ni na haotičnost crtačkih rukopisa - to mu po meni samo daje šarm - već samo da tu i tamo crtež priča nešto drugo od onoga što je scenario predvideo. Ubuduće bi možda trebalo pronaći načina da, kao i scenario, i crtež malo prođe kroz uredničko rešeto pre nego što bude obnarodovan.

By Krofski on   2/23/2012 7:50 PM

Re: Max Jaguar 044: DOMMY!

U trenutku kad ovo pišem (25.2.2012.) 'Max Jaguar' ima najviše pogleda na forumu, 1500 pogleda više od drugoplasiranog 'Natraga'. :-)

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   2/25/2012 9:51 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<May 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation