Search
Sunday, October 01, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 24

Written by: darkomacan
2/24/2012 11:59 AM

Q je uvijek u trendu! Kako bi i bilo drukčije kad je kao časopis pokrenut u trenutku kad je ostatak svijeta zaključio da strip-časopise nema smisla izdavati? Te kad bi se Q zainteresirao za ono što se kod nas zove politička karikatura (a u Jamerici "editorial cartoon"), nego u trenutku kad se diljem svijeta (ili bar Jamerike) karikaturiste otpušta šakom i kapom, a kod nas se više nitko ni sjeća što bi taj zanat bio? Q JE UVIJEK U TRENDU!

I zato je uposlio Vladu "frtalj terenca" Šagadina da mustra trenažni logor za novinske karikaturiste! Imamo li tajnu nakanu? Selekcioniraju li se ovdje nove nada za neki planirani atak na novine? NE! Ovo se radi jer materijalnu krizu ne smije pratiti i kriza duha! Ogorčenje, apsurd ili nevjericu - sve treba ejakulirati na papir ili među piksele da bi se živjelo duže i vedrije.

A igrat ćemo se ovako. Zamislit ćete da je u hipotetskim novinama "Carstvo hladovine" redakcijski sastanak petkom u podne. U jednom trenutku urednik (Vlado) pogleda ono nešto promrzlih karikaturista kod vratiju i odluči im dobaciti kost - ajde, neka mu do sutra (subota) u podne nacrtaju karikaturu pa je možda i objavi, a Bog će im platiti.

"Koja je tema?", izbezumljeni od sreće pitaju karikaturisti.

"Prosvjedi mljekara", kaže urednik, ali ne bi bio urednik da sve prepusti suradnicima na volju. "Carstvo hladovine" je ipak novina od formata i ima svoju politiku, svoj stav. Karikaturist zato mora pažljivo poslušati uputu koju mu urednik ima za reći, pogled na situaciju, direktivu. A on kaže:

"Seljaci hoće još para, a situacija je poprilično zamagljena u medijima. Tu se baš i ne zna ko tu koga ... Uz to je ono bacanje (izlijevanje) mlijeka na početku prosvjeda iznerviralo ljude. Evo, sad je i policija reagirala, a ne mogu se oteti dojmu da je stvar dijelom i politička. Tako da bi trebalo cijelu tu stvar malo ismijati."

Što urednik misli kad to kaže? To ni on ne zna, ali karikaturisti to moraju pogoditi. Ruke im se tresu, oni bi u birc i šarali nešto. No, tu je još i grafički koji preko keyboarda dobacuje tehničke upute.

"Tehnika ovaj put slobodna. Sken 15*10 cm na 300 dpi plus smanjena verzija 600*400 piksela na 72 dpi za web, nemojte da ja moram smanjivati. Tko zakasni ma i minutu, zakasnio je. Mail za slanje vam je darkomacan (na) yahoo.com."

***

I to vam je to. Rok kratak, novinski, ali barem vam ga nismo utrpali u radno jutro. Svi pristigli radovi odmah u subotu idu na web, Vlado ih komentira sadržajno, a grafički likovno, ako mu se bude dalo.

Priprema, pozor ... sad!

(mcn)

Tags:

8 comments so far...

Re: Obuqa: qrug prvi!

Znam da je igra i sve, ali radi napetosti rok bi trebao biti max. 2 sata.

By Rico on   2/24/2012 7:07 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

Meni jedino pada na pamet glupa fora sa "Nećemo plakati nad prolivenim mlijekom" koje su se vjerojatno već svi sjetili. A i ne kontam se u politiku previše, nit' je pratim...

By Dommy on   2/24/2012 7:29 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

@Rico - je , ali onda bih ja trebao znat koja ću dva sata biti pred kompom. Znam da izgleda kao da sam uvijek ovdje, ali ...

By mcn on   2/24/2012 8:08 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

Je, naravno, nego samo moj osvrt na "kratak rok" :)

By Rico on   2/24/2012 11:40 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

kaj znači "frtalj terenac"?

By jurica on   2/25/2012 9:54 AM

Re: Obuqa: qrug prvi!

To je zagonetka. :)

By mcn on   2/25/2012 6:07 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

css3 omogućuje naopačka slova. možda da na blog ubaciš rješenja zagonetki na dno stranice?

Ako imate suvremeni bravzer ovaj bi vam se tekst trebao prikazivati naopačke (mislim da, recimo IE ima tek u verziji 9 podršku za to).

By jurica on   2/25/2012 7:23 PM

Re: Obuqa: qrug prvi!

Vidim da je naopako i fora je, ali poanta mojih zagonetki je obično da imaju moronski opskurna rješenja. :) Zasad još čekam da vidim hoće li Vlado pogoditi, a onda možda kažem, a možda me bude i sram. :P

By darkomacan on   2/25/2012 7:27 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation