Search
Friday, April 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Mar 10

Written by: darkomacan
3/10/2012 2:41 PM

Bez puno priče, da vidimo kome se smrknulo, a kome sviće. Od autora, ne? Niste valjda mislili da bi nekome moglo zapravo svanuti? Ajde, Vlado:

1. Jurica Starešinčić

Photobucket

Kad sam ugledao ovu karikaturu, pomislio sam - da, to sam htio. Scenografija, detalji, cijeli proces je naznačen, stilski odlična karikatura. Najbolje karikature su one koje, čim ih pogledate, jasno je o čemu se radi, a onda ih još gledate i zapažate detalje i razne fore i forice. Ravno u objavu, bilo gdje.

Ovaj put namjerno sam zadao "jedan čovjek - jedna karikatura" nadajući se da će nekom od autora to biti korak naprijed. Pokazalo se točnim.


2. Goran Duplančić - Dupli

Photobucket

I ova karikatura je pogodila bit. Dupli je raskošan, obratite pažnju na gomilu detalja. Pas je za antologiju, ženska noga za apsolutnu pohvalu. Što ona radi tu? Ne znam. Ali je legla ko mlijeko ...
odlična karikatura koju bi svi objavili. Mali problemčić leži u detalju da smo trenutačno još uvijek u fazi saznavanja prljavog veša iz nogometa, pa je stoga, u ovakvoj konstelaciji snaga, Jurica puno uvjerljiviji.


3. Tihomir Hrlić

Photobucket

Odlične su ove utvare, odlično nacrtane i vješto je iskorištena kratica HNS. Dobra stilizacija, uz jedan minus - lopta kao kocka je nepotrebna i izgleda kao nezavršena misao. (Kakva sad kocka? Aha, oni se kockaju ...) Tri crne prikaze su već dovoljno dijabolične. No, autor je na vraški dobrom tragu što se tiče stila, kad promatram ova tri kruga.


4. Stipe Kalajžić

Photobucket

Autor se dobro poigrao "povlačenjem konca iz sjene". Odličan joystick, odmah me C-64 nostalgija uhvatila, ali bih savjetovao da se koriste moderna oruđa (playstation kontroler). No, sve u svemu, vrlo korektna karikatura. Zaokružena, promišljena i nadasve korektna. Apsolutni plus za kabl koij odlazi u publiku. Bravo! Za objavu, bez zadrške.


5. Maxim Šimić

Photobucket

Oh, kako urednici vole ove karikature. Međutim, nejasna je podjela uloga. Zadavši temu nisam spominjao nikakve "hijene" (Jovanovića) i problem ove karikature je u tom sukobu "neandertalaca" i "hijena". Naime, urednici nastoje biti pragmatični u stavovima, tako da "prcanje" Jovanovića u ovom trenutku - nije poželjno. Što se tiče izvedbe, autoru bih savjetovao da iz karikature izbaci 25% sadržaja. Efekt bi bio veći. I da malo smanji nos Markoviću.


6. Damir Ercegović

Photobucket

Ovo je odlična karikatura. Malo je van teme, no rasizam i nacionalizam je svakako za sprdnju i osudu ... Odlično bi funkcionirala uz tekst o konstantnom rasističkom vrijeđanju igrača. No, ovo je više karikatura o nama, nego o nogometnoj baruštini.


7. Marko Jačan

Photobucket

Od svih markovića, ovaj je najuvjerljiviji. No, ova karikatura pati zbog lošeg dizajna. Treba ju ponovno nacrtati: smanjiti slova i povećati glavu ... Mali je problem što se prejudicira rasplet, kojeg još nismo doživjeli.


8. Debeli Džo

Photobucket

Ideja drži vodu, no realizacija je prilično ... traljava. No, u hipotetskoj redakciji ova karikatura ima iskoristivu ideju u hobotnici. A to je vrlo važno - dobar start. Malo razmišljanja i definiranja, bila bi to solidna karikatura.

***

Grafički je još pod dojmom maloprijašnjeg posta pa će kenjat drugi put.

(mcn)

Tags:

23 comments so far...

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

ženska noga za apsolutnu pohvalu. Što ona radi tu?

političari, navijači, huligani, kurve, nogometaši i suci.

By Rico on   3/10/2012 4:18 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Meni je pas i grob najbolja. I ne kužim kako nije jasna ženska noga. Pa propast nogometa je sjebala i manekenke/sponzoruše. I prva karikatura – žderač mi je super, ali mi je trunku lošija od groba jer ne prepoznajem tko je ovaj što ždere? Nije mi prepoznatljiv.
Vragovi mi je super i lopta kocka najbolji detalj baš jer je suptilan a govori o možda najvažnijem zlu u nogometu – kladionicama, kocki.
Ova s igračem mi je interesantna što mi je najvažnije, ali mi je nešto tu kontradiktorno otpočetka. Iz nekog razloga me vuče da budem kritičan i tražim nelogičnosti, ako je frajer koji vuče konce u sjeni, zašto su reklame na njegovoj fotelji? Tko je on. Mislim da sam kritičan zato što mi se čini da karikatura mene kritizira koji sjedim u fotelji i gledam tekme... (nije mi jasan ni let lopte)
Močvara mi uopće nije jasna. Samo sam Markovića prepoznao. I nije mi jasno ni što se htjelo reći. Možda sam trunku razumio iz komentara shvaćajući da jedno od onih močvarnih čudovišta je Jovanović i da među rečenicama piše i „to je sada naše“. Ali bi lagao da kažem da to objašnjenje sam vidim.
Hajduk mi je prejasan. Ono, oni su rasisti i to je nacrtano. Ok. I? Mislim, možda griješim, nisam nikada crtao karikaturu, ali trebalo bi imati neki tvist, nešto duhovito (ne smiješno).
Osmrtnica mi je vrlo dobra ilustracija.
Hobotnica je ekstremno na prvu. Da je bolje nacrtana vjerojatno prolazi, ali je za sve u društvu već nacrtana po jedna hobotnica. Simbol hobotnice je toliko isfuran da bi valjalo uložiti dosta mašte i truda da ga se osvježi.

By Gargamel on   3/10/2012 4:35 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Vlado je precizno secirao sve nedostatke moje karikature, koja bi bolja funkcionirala da je nijema.

Ili da sam samo na strvinu napisao "1.HNL".

By mxm on   3/10/2012 4:47 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

ne mogu se oteti dojmu da sam ovu pobjedu namolio prošlotjednim cmizdrenjem pojačanim Duplovim redovitim prvim mjestima, pa, eto, da ne bude uvijek on prvi, ali koga briga...

u skladu s temom: neka pati koga smeta!

By jurica on   3/10/2012 5:58 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

@mxm - ali time što nije nijema likovi su dobili puno više karaktera. To naravno znači da su automatski više stripovski i manje simboli kakvi u karikaturi trebaju biti, ali meni se zato svidjela (iako nisam imao pojma tko su hijene, ali zato vidim da su ovi naprijed lavovi, a ne neandertalci, iako koj' će q lavovi u močvari ... itd :P)

Erca isto ima problem prestripovskog/ilustratorskog crteža za karikaturu.

By mcn on   3/10/2012 6:12 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Istina, to se vuku repovi dok se malo prišaltam :)

By erca on   3/10/2012 6:37 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

@mcn

Bila je opcija koja je konkurirala za zadnji oblačić: "Mislio sam da smo u savani..." , ali eto... :)

Ipak sam propustio prenijeti jasno poruku koja po meni jednako funkcionira i u ljudskom i u životinjskom svijetu.

Drekom i cikom hijene mogu eventualno iziritirati predatore dok jedu, no grabežljivci uglavnom odu tek kad su siti.

Pitanje je koliko su siti i tko će nastaviti glodat strvinu, hrpa hijena ili neki novi predatori, uglavnom, sve pitomo je u ovoj igri već u startu rastjerano ili jebalo ježa.





I tak...

By mxm on   3/10/2012 7:29 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

To što si sad napričao je prevelik teret za jednu karikaturu, zahtijeva predznanja koja nema cijela publika (jer nisu revno pratili Etenbru ni Srvajvl).

By mcn on   3/10/2012 8:37 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Čestitke jurice!
Cmizdrenje je sastavni dio igre. Koliko se samo penala isforsiralo na cmizdrenje? :-)

@mxm - A da Marković kaže: "Sit sam do grla. Da im bacimo kost!?", a Mamić odgovara:"Njima? Radije ću puknut od žderanja." A strvina je mogla biti kao zebra ali umjesto pruga je mogla imati peterokute i šeterokute kao nogomentna lopta.

By dupli on   3/10/2012 9:06 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

E, zebra s dezenom od lopte bi bila ... reći ću vam za koji dan.

By mcn on   3/10/2012 9:39 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

@mcn

Nije politička karikatura zame, to je jasno, al je bilo zanimljivo probat'.

@dupli

ili Mamić odgovori; "A moja obitelj?!"

By mxm on   3/10/2012 10:50 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

neću se uopće osvrtati na Juričine tlapnje o cmizdrenju ;) zamisli da tako budeš prvi!?
nego, jedna stvar koja je bitna, ali je nisam spomenuo:
tipografija na juričinoj karikaturi: IZVANREDNA!
često je autori zapostavljeju, a bitna je.
obratite pažnju na to!

By vlado on   3/10/2012 11:58 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

jurica- slijedio recept, brzo uči, ulagivanje uredniku!!! :) u stvari počinje mislit ka karikaturist
dupli- jbte, dupli, kakav velemajstorski crtež, koji ti je kurac!???
tihomir- meni se kocka svidja, inače lopta je okrugla (glupa postapalica) u hr je obrnuto, lopta je kockasta i jos k tome kockarska kockica, SUPER! Stilski odlično!
Stipe- klasika, malo prejednostvno, očekivano zapravo (kao i moja neuspjela u stvari, dosta slično)
Maxim- dobra, DOBRA ideja, nebi se ovo bas skuzilo. Prestripovski!!!!!
Erca- okorjeli stripaš! ove kukuljice su se 80-ih nosili zaista.
Marko- Nogomet je riknija prije 2011. dosta prije!!!!!
Debeli- isto kao i kod Stipe uz malo lošiju realizaciju, al vidija san po tiskovinama duplo lošije.

Dakle, ovo je osvrt čitatelja, ne nikakav savjet ili slično:)

By Rico on   3/11/2012 8:55 AM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Debeli Džo, čiji skriveni identitet ne smijem otkriti, je pomogao da ostvarim ovaj uspjeh svojom nevjerojatnom žrtvom - blatantno mi je ukrao ideju i natjerao me da osmislim bolju :-) !!!

vjerovali ili ne, Debeli i ja smo se dogovorili da mi da jednu ideju ovaj tjedan kako bih se pokušao, uz nečiju pomoć, malo bolje plasirati, a nitko nigdje nije spomenuo da nisu dozvoljene kolaboracije. i tako se mi čujemo telefonom u petak navečer i velim ja njemu da ipak neću crtati po njegovoj ideji jer - imamo pravo samo na jednu karikaturu.

dobro, veli on. i tako ništa nije smislio. a kaj sam ja smislio, pita?

pa namjeravam nacrtati nogometaša sa pet nogu na kojoj svakoj piše nešto kao što Dupli ima: "kladioničarska mafija", "mamić", "manekenke"... itd. i onda bi netko sa strane komentirao da igra kao da ima pet nogu, a svaka igra svoju utakmicu.

dobra ideja, veli Debeli! možda bolje da ima osam nogu! da podsjeća na hobotnicu. baš dobra ideja. moglo bi još se negdje spomenuti da je to hrvatski Messi pošto je sad, veli on, Messi često po medijima.

i tako ja radim prve skice u petak navečer kad mi stiže mejl od Debelog: ej, ja sam nacrtao onu ideju i poslao na Obuqu! pogledaj u attachmentu. nacrtaj i ti tu istu, koga briga.

onda sam konsterniran odlučio dići ruke od svega i ne nacrtati ništa (petak mi je i inače bio ODVRATAN dan, ali nije to bitno). došla subota ujutro, Marina i malci bili kod njezine mame, odlučih ipak nešto probati smisliti i nacrtati i... evo.

još jednom hvala Debelom na neuvijenoj krađi.

By jurica on   3/11/2012 9:26 AM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

UPM, znači ovo je bilo bez predumišljaja, a čuj, ništa, upiši se u HDK!
A da bi oktopus bio kompletan, fale političari i menađeri.

By Rico on   3/11/2012 9:45 AM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

@ Rico
Ja sam prvo nacrta glavu/loptu na poslu. I onda sam razmišljao o tekstu iza. U glavi mi je bila i 2011 i 2012 i četri upitnika i tekst bez godina... Onda mi je uklizala banda frendova za šank koji svi prate nogomet od aktivnog do fanatačinog i apsolutno svi su se složili da to mora biti 2011... čak i iz istog razloga, svi doživljavaju uhićenja Širića i Djedovića kao trenutak konačne smrti hrvatskog nogometa.
Po meni čak je vrijeme ovoga što je Jurica nacrato lagano prošlo.
Inače fora mi je kako smo nogomet pokopali i Dupli i Maxim i ja.

By mjacan on   3/11/2012 11:21 AM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

hm, ok, mogu se složit, čak je i okruglo 20 godina... idealno za karikaturu.
Medjutim, "hrvatski" nogomet je propao u onom trenutku kad je krenila "cibonizacija" nogometa ( izraz izumislio the markoŠ) iliti croatizacija. Nogomet je propada kad dinamo gostuje u osijeku i kad se kendrelje mamic i glavas u loži, nogomet je propao kad rijeci sude ofsajd za titulu... nogomet je propao kad su ga prodali max tv-u... itd.

ono sto je jurica nacrtao jos uvijek iđe kod rodijaka u zagrebu.

By Rico on   3/11/2012 11:38 AM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Taj Debeli Džo sigurno ima obraz debeo kao džo(n). >:)

By mcn on   3/11/2012 12:07 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

Debeli Džo je napravio ono sto je morao!

By Rico on   3/11/2012 12:24 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

i zasto niko nije spomenija da je onaj juričin glavonja maminjo?

By Rico on   3/11/2012 12:39 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

u nogometu se i dalje vrte enromne pare i još uvijek traje pljačka.
usprkos medijskoj buci. baš je bandić dao još 30-tak milijuna za stadion (!?).
a nedavno je onaj Širić izašavši iz zatvora rekao:
"bit će zanimljivo pratiti ŽIVOTNI put ovih koji su ovo zakuhali."
da se smrzneš.

pa bih vam dao savjet:
kad radite političku karikaturu nemojte biti "prepametni" i zaključivati velike istine.
karikature se kreću u gabaritima "prezenta". tamo ostanite.
znam da ste pametniji od političkih priča u kvartovskim kafićima,
ali njih zapravo trebate nacrtati.

By vlado on   3/11/2012 12:40 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

@Rico - Maminjo? Ja mislio Stephen Fry. :)

By darkomacan on   3/11/2012 12:51 PM

Re: OBUQA: rezultati trećega kruga

a viđu, kopirao s ove slike

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ac/Stephenfrynightingale.JPG/220px-Stephenfrynightingale.JPG

By Rico on   3/11/2012 12:55 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<April 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation