Search
Friday, June 02, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Mar 17

Written by: darkomacan
3/17/2012 2:50 PM

Grafički se vratio sa službenoga puta pa bi sad malo kenjao glavnom da mu potkopava autoritet jer je na prvo mjesto stavio karikaturu koja je cijelih 6% viša nego što je dogovoreno, a ne da se ni obrezati jer je crtana od ruba do ruba. Tko će to uguzit u novinu? Raspast će se špiglo, ej!

Enivej, tejk it evej, Vlado:


1. VRATI PARE, IKARE, Filip Kelava

Photobucket

Ovo uvijek šljaka - poznati prizor, suveren crtež, a tumačenje je postavljeno dovoljno široko. Osim kao karikatura, funkcionira i kao ilustracija (što nije minus). Također, ideja je iskoristiva za bilo koju valutu, samo ucrtate drugi znak ;)


2. MITCH I PAMELA, Branko Ricov - Rico

Photobucket

Ovo je prava profi karikatura. Odlične karikature poznatih državnika s ekstenzijom zastavica. Euro je nacrtan simpatično, a dodatak u obliku prijevoda riječi više funkcionira kao podsjetnik da je kriza internacionalna, nego kao stvarni prijevod. Odlično.


3. KRC!, Goran Duplančić - Dupli

Photobucket

Ma, pogledajte samo one male zvjezdice pred padom u provaliju!? Već dugo ne vidjeh nešto tako ljupko. Zanimalo me kako će se Dupli obračunati s bojom ... napravio je to suvereno. Ova karikatura može izaći u bilo kojim novinama u svijetu.


4. OPTIMIST, Tihomir Hrlić

Photobucket

Već dugo vremena se pitam gdje je nestala pozitivna ironija? Kad, evo je kod Hrlića na karikaturi. Impresioniran sam postavkom i idejom, volim te mutante između karikature i pasice. I, kvragu, dosta mi je crnila i propasti, lijepo je da je neko - optimist!


5. NAŠ SPASITELJ, Branko Ricov - Rico

Photobucket

Od svih karikatura ovog kruga, prosječni hrvatski urednik bi prvo izabrao - ovu! Dnevna politika, dobra fora, odličan vic... Sanadera odmah prepoznate, a hrpa ljudi bi mu opsovalo majku (Sanaderu, ne Ricovu) kad bi ovu karikaturu vidjelo u novinama. Znači, sjedi, pet.


(Ja upoće ne mogu racionalno objasniti poredak prvih pet. I nemojte ga uzimati zaozbiljno. Zaista. Za ovih pet stavljam ruku u vatru.)


6. SPAS EURA, Tihomir Hrlić

Photobucket

U cajtnotu, koji je nerijedak u novinama, ovo bi šljakalo. Ali, ti možeš i bolje. Ideja je pretanka i na prvu loptu. Tako je to kad pošalješ dvije, ona lošija će izgledati lošija nego što zapravo jest.


7. FINANCIJAŠI, Jurica Starešinčić

Photobucket

Nije uspjelo, nažalost. Ideja u povoju je OK, sve je jasno, ali nije dobro izvedena. Ova hrpa vreća nije dobra, a onaj kran pomoći desno je tu samo da popuni prostor ili...


8. SPAS EURA, IKST

Photobucket

Ja obožavam ovakve kolore. I nemam ništa protiv uputa i strelica, odnosno, takvih komentara autora. No, tko je ovaj čovjek koji jede euro? Beskrupulozni bankar? Sirotinja? Ne razumijem ... Tako je to nekad, nažalost. Naše suverene konstrukcije u našim glavama nisu uvijek svima jasne na prvu loptu. A u karikaturi bi trebale biti.


9. NEMA SPASA, Ivan Hajek - Hac

Photobucket

Van formata, preblijedo za novinski tisak. Ali, ideja je dobra. Autor se ne treba obeshrabriti, već nastaviti raditi, raditi, raditi ...


Još nešto: postoji želja urednika iz Foruma da jedan dio karikatura objave idući petak. Molio bih da se u komentarima izjasnite po tom pitanju, da li želite ili ne dati svoje radove... To je isključivo vaša odluka i ona će se poštivati, bez ikakvih reperkusija ;) Honorara još nema, ali se intenzivno pregovara po tom pitanju.

***

I još bi grafički (kojemu je, inače, Optimist, najdraža karikatura) dodao nešto mimo teme: Za idući Q strip mi, kao ilustracija uz intervju, treba c/b portret karikatura Vlade Šagadina. Honorar 20 kn u robi sa skladišta ili pola kile kikirikija u ljusci.

Unaprijed hvala.

(mcn)

Tags:

27 comments so far...

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Provaču ja Vladu nacrtat:)

Sto se tiče novina, ja oslobađam prostor mlađima, boljima i željnijima:)

By Rico on   3/17/2012 3:39 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Bravo Ljudi! Cestitke Kelly, Yeah!!!!!!!!!!!

By Rico on   3/17/2012 3:42 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Ne znam jel vidljivo, al evo, treba obratiti pozornost na stinu koja se odvaja (kod duplog)

By Rico on   3/17/2012 3:44 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

da odgovorim grafickom ;)
Hrlićev Optimist bi bio na prvom mjestu
da na drugoj sličici znak od eura ne dodiruje nos.
ma, uvjetno shvatite ovaj "poredak"...
u ovotjednom forumu su kao najveću karikaturu
(iz nogometnog seta) stavili Hrlića.

By vlado on   3/17/2012 3:54 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Ovo svaki tjedan postaje sve bolje i bolje. Svaka čast. Najbolje su mi zvjezdice. Svaka ima svoju priču, gledaš ih, onda pobrojiš i skužiš da je po zvjezdica za svaku članicu eurozone. Izvrsno. Nisam siguran, ali u oduševljenju mi se čini da bi mogao možda i prepoznati koja je zvjezdica koja država. Zato mi je najbolja ova. Krcata je pričom, a opet jednostava za shvatiti.

By Gargamel on   3/17/2012 4:14 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Ovo svaki tjedan postaje sve bolje i bolje. Svaka čast. Najbolje su mi zvjezdice. Svaka ima svoju priču, gledaš ih, onda pobrojiš i skužiš da je po zvjezdica za svaku članicu eurozone. Izvrsno. Nisam siguran, ali u oduševljenju mi se čini da bi mogao možda i prepoznati koja je zvjezdica koja država. Zato mi je najbolja ova. Krcata je pričom, a opet jednostava za shvatiti.

By Gargamel on   3/17/2012 4:45 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

joj kak su mi super one zvjezdice. svaka ima svoju priču, kako Gargamel sjajno opaža. jel one dvije pokušavaju povući Hrvatsku sa sobom ili gledaju da se spase?

ugl. prve su mi tri vrh. Tihomir radi kontinuirano dobro, a nikad mi se ne svidi. ne mogu se oteti dojmu da je to zato što je on od svih nas najbliži novinskoj karikaturi kakva ona treba biti.

ja, naime, uopće ne volim novinsku karikaturu :-)

sad, što me zanima: je li ovo stvarno optimistična karikatura, ili je ironična: kao, ajmo se svi pretvarati da je sve super, smajl simo smajl tamo, dok zapravo euro neminovno propada (zejdno sa Zapadnom ekonomijom kako je nedavno netko na Istoku primijetio: naš novac je čisti balon zraka iza kojeg ne stoji apsolutno ništa, sva proizvodnja, sve što stvarno ima objektivnu vrijednost radi se na Istoku, te je samo pitanje vremena kad će Kina prestati priznavati tečajeve koje napumpavaju Europa i SAD, čime će cijela Zapadna ekonomija puknuti kao da se nasadila na iglicu)?

bilo kako bilo, bravo Tihomire na kontinuiranom pogađanju svake teme u "sridu".

By jurica on   3/17/2012 5:32 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

i wow how rude of me: čestitke Filipu na zasluženoj (iako je moj darling ovaj tjedan Dupli) pobjedi!

By jurica on   3/17/2012 5:43 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Hvala.
I mene je Dupli opet oduševio, a i druge su bolje nego većina onog što se viða po novinama. Reko sam ja da nam treba sindikat, a vidim da se već i pregovara :-)
Fak jea!

By Quelava on   3/17/2012 5:56 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

A ja u Duplijevoj stijeni koja se odvaljuje vidim talijansku "čizmu"; očito prijelom nastaje na našoj granici. Skrivena poruka: ostaviti Europu neka se uruši bez nas, hvala lijepa? :)

By Dommy on   3/17/2012 6:22 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

@Vlado - za nos si u pravu, zato si urednik

By mcn on   3/17/2012 8:04 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Grafički uredniče, ispričavam se zbog krivog formata. Kad sam skužio, bilo je već kasno. Obećajem da neću više. A zašto je uopće format takav? Jebemu, pa svi doma imamo DIN papire, kako je sad odjednom internet pametniji od Švabe? Zato i ide sve u qrac...
Glavni uredniče, ako Forum slučajno zatraži Ikara, daj im ga.

By Quelava on   3/17/2012 9:03 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

I sam sam pomislio na euro koji se utapa, ali mi je bilo tlaka crtat Merkelicu i Sarkozija. Rico je to vrhunski napravija. I Dupli je odličan. Bravo !

By erca on   3/17/2012 11:46 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Čestitke Quelava!
Hvala ekipa!
Rico, mom sinu je najdraža tvoja MITCH I PAMELA. Ne kuži poantu, ipak je petogodišnjak, ali su mu "novčić i more super". Kuži dijete prave vrijednosti. Sve mi se čini kako bi i tata od njega mogao ponešto naučit.

By dupli on   3/18/2012 11:29 AM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

"novčić i more super"

ha ha ha! može se petsto puta roditi u Zagrebu, Dalmatinska je to krv :-)

"Pa to je kao na sliki:
Orlovi rano lete na plavim markama,
a galebovi nad belim barkama"

By jurica on   3/18/2012 11:41 AM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

ček, jesam li sve pobrkao? Božo uopće nema dalmatinske krvi? serem bezveze i samo idem svima na živce?

nema veze, kad već spamam, evo da isprodam i kod za lajkanje Q stripa na fejsbuku - lajkajte i vi :-)

By jurica on   3/18/2012 12:10 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Ja znam da je mali Božo Kelava, a ako misliš na malog Duplog, on ti je Duplančić, pa naravno da je Dalmatinac, iako je i Božo Kelava Dalmatinac barem kvarat.
Jbte, jedini ti nisi ovdje Dalmatinac!? ... dobro, sto je i logično, jer drugi ljudi rade neki kurac, a mi se zajebajemo.

U stvari, nek oni rade i dalje, mi ćemo pomalo ovako, kaj ne.

Opet nam ukralo penal u zgb, mamu im lopovsku:)

By Rico on   3/18/2012 1:17 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

da, da, skroz sam prolupao. znao sam da će se to prije ili kasnije dogoditi, ali opet čovjeka zatekne nespremnog...

napisao sam savršeno racionalan post kao odgovor Duplom, a kakvi su mi onda Bože i Kelave pola sata kasnije došli u mozak to bi jedino gospoda iz Vrapča (ne, ne mislim na Shuckeya... ili sam to opet sve pobrkao? Shuckey je iz Vrapča? ili Bushido? uf...) možda mogu utvrditi. uglavnom, danas je neradni dan, ali javit ću im se sutra da vide bi li mi bolje odgovaralo tamo se malo odmoriti.

> Opet nam ukralo penal u zgb, mamu im lopovsku:)

šuti, ja sam toliko van svega da sam - redikul - vodio sinka Janda jučer u Zagreb... kao, malo ćemo se prošetati po suncu, pojesti nešto vani, lijevo-desno... nisam pojma imao da je utakmica.

onda prva scena u Zagrebu dvadeset maloumnih kretena trči za neidentificiranom dvojicom i viču: "Kaj čekate! Trčite za njima!" "Ubi ih, jebem im mater!" "Graaaaaaa!"
"Tata kaj to oni rečeju?"
"ne znam, Jando. valjda se nešto igraju."
"lovice?"
"vjerojatno. ili ćućpika."

pa onda šetnjica uz hrpu policajaca sa onim velikim prozirnim štitovima, pa uživanje u pjesmama punim refleksivnih stihova poput "zaklat ćemo, ubit ćemo drotove, pasje skotove"...

divan dan za dvoipolgodišnjaka da se šeće s tatom.

ne spominji mi

By jurica on   3/18/2012 1:30 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

LOL, ja slučajno naletio na netu, nemam onaj max tv tako da i nemam mogucnosti pratiti tu bljuvotinu od lige.


Kako vi Dalmatinci ( s naglaskom na naglasak) uopće tamo živite gori za vrijeme utakmice, jel se zaključate ili...

By Rico on   3/18/2012 1:52 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

moj cimer s faksa (i najbolji prijatelj), Splićanin, bi naprosto ostao u sobi kad su bili ti derbiji. najčešće i ja s njim. mislim da se nitko ne osjeća ugodno "tih dana" pa da je petsto puta kajkavac i da mu je otac petsto puta bio član Dinama od 12-e godine.

moj vjenčani kum pak, Vodišan, je na prvoj godini ekšli išao na utakmicu. tramvajem. preživio je. doduše, za uspomenu su mu ostale modrice (par mjeseci) i posjekotina na vlasištu (doživotno).

kad sam razgovarao s gorespomenutim cimerom kako je napravio nešto tako blesavo (tramvajem išao na utakmicu), on mi je rekao: pa mi smo mislili kako je to ipak nekakav europski grad. da je to ipak nekakva kultura. metropola. naši su očevi studirali u Zagrebu. prema njihovim pričama, to je nekad bio otvoreni, metropolitski, urbani, kulturni grad. tamo su se osjećali sigurnije nego u Splitu.

"The first one now
Will later be last
For the times they are a-changin'."

By jurica on   3/18/2012 2:17 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Je, al ima rjesenje, prilagodiš se, pokupis naglasak, prisilno asimiliraš i nema problema. Nije u mene doli razlika, ali se prikazuje kao da je jedino ovdje problem.
Ako se sjetimo gej partija u zg, ljudi su ih navodno posipali cvijećem, zvali su ih u kuće na kavu i kolače, čak su neke majke i očevi svojoj djeci sugerirali promjenu spolne orijentacije. Kažu da je jedna gospođa Regica Špiček rekla svome sinu Ciceku Špićeku: Cicek, sinek, jesi videl kak je Zvonkec Koprščak izrastal u zgodnega dečeca. Cicek se samo tajnovito nasmijao, zarumenio i tiho dobacio: ali mama ja imam curu. Uglavnom grad ljubavi... i sreće.


Jučer sjevernjaci ubace baklje u teren, sudac gleda, upale južnjaci dvije koje ne ubace u teren odmah prekine utakmicu. Purgeri huhuču onome tamnoputom igraču iz pule, kazna 30000 kn. mrzitelji s juga huhucu dobiju kaznu 80000 kn.

Vidiš, ovo bi bila dobra tema za karikaturu:)

By Rico on   3/18/2012 4:17 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Tihomir, optimistično i jasno :)

By J.Stickman on   3/18/2012 4:48 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

To su posljedice kad zampinjo nazove čitav grad "neeuropskim" dijelom Hrvatske.

PlatiMi u susjedstvu, Jova igra igru braće Dalton oko huligana da ne bi postao sumnjiv, a svjedoka je negdje 1% jer ih toliko ima Maxtv.

Ova fejk demonkracija se urušava svakodnevno, kako u svijetu, tako i u RH, kad bi ju barem T-com otkupio, tako da se i ona zajedno sa HNL-om makne sa ekrana. :)


By mxm on   3/18/2012 5:00 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Tihomir bi razbio i na estradi, samo da preokrene ime: RIMOHIT.

To ja samo da smanjim kvocijent politike u komentarima. :P

By mcn on   3/18/2012 5:25 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

A ne samo da je Tihomirova karikatura najveća pod egidom"Laboratorija smijeha" (hrvatski bi bio laboratorij), već je od nje još veći oglas Amnesty Internationala, smješten u istu rubriku.

By mcn on   3/18/2012 8:26 PM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

Karikatura Duplog je izvrsna. Hocu strip o zvjezdicama!! :)

By Borna on   3/19/2012 10:06 AM

Re: OBUQA: rezultati četvrtoga kruga

ako ima i drugih maloumnika poput mene kojima treba objašnjavati jednostavne stvari, neka bude znano da je osnovna "fora" Kelavine karikature u tome što je Ikar Grk.
ja, retardiran i priglup kakav jesam, to uopće nisam povezao.

By jurica on   3/21/2012 12:52 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation