Search
Wednesday, April 17, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Mar 26

Written by: darkomacan
3/26/2012 1:42 AM

Ako je na vrhu mcn (mlaka ciroza nerava), što li je na dnu? Mora biti neko iznenađenje, ali da li ugodno ili sušta suprotnost tome? Jao, tko će dočekati ... Enivej, mcn:

Photobucket

Domagoj Rapčak, koji može na fantasy pseudonimu insistirati do sudnjega dana, ali uzalud:

Photobucket

Goran Duplančić - Dupli, u metastrip-modu:

Photobucket

Danas ćemo demonstrirati jedan od ključnih problema magazina, kojeg ponedjeljaQ simulira. Problem nije, jasno, samo njegov, već ga imaju i pravi, veliki magazini kao što je Q STRIP, a i oni veći, ako još postoji koji. Problem je to oslanjanja na domaće snage. Super su one, nema mi dražih, ali što kad zakažu i ne dostave minimum stripova na koji su se čitatelji navikli? Nitko nije obavezan raditi stripove svaki tjedan, normalno, to je do suradničkog temperamenta, objektivnih okolnosti i ipsrika kao što je inspiracija. Dosad je lijepo šljakalo, ali ovaj tjedan malo škripi. Što, dakle?

Jedan je izlaz, dakako, staviti što dođe i nikome ništa. Drugi je onaj u kojeg se urednici odvajkada pouzdaju: uzmi nešto strano. Jeftinije je, pouzdanije, biraš od već probranoga pa skoro i ne možeš pogriješiti, a glupa će ksenofilija osigurati i da bude voljeno. Usto, možda se domaći trgnu budu li se morali natjecati s nečim svjetskim. Ili dignu ruke, što nije jednom bio slučaj. Kako bilo, odlučio sam, bar za ovaj put:

Photobucket

HI AND LOIS je prastari strip Morta Walkera (scenarij, iako su scenarije zapravo pisali svi živi u studiju, ali nema veze) i Dika Browna koji je poslije smislio Hogara Strašnog. Kako je Dik umro, a Mort se uglavnom penzionirao, posao su preuzela njihva djeca pa strip danas pišu Brian i Greg Walker, a crta ga Chance Browne. I, premda nisam baš veliki ljubitelj "naslijeđenih" stripova - treba samo pogledati užas od Hogara otkako ga radi Chris Browne - HI AND LOIS funkcioniraju skroz okej. To je opća, svakom bliska obiteljska tema, manje osobna nego što je Hogar bio Diku, pa se Walkeri snalaze s mekim, neofenzivnim humorom. I, gdjekad imaju proplamsaj pravog sentimenta kao u gornjemu stripu.

Enivej, čitatelji ponedjeljQovi, šti vi mislite? Ne dođu li bar četiri upotrebljiva stripa svaki tjedan - što da se čini?

***

A za one koji su poželjeli za idući pQ poslati upotrebljiv strip, upute:

- stripovi moraju biti novi i neobjavljeni; također, traži se ekskluziva na tjedan dana (to znači da ih do idućeg ponedjeljka ne smijete nigdje drugdje staviti, pa ni na svoj blog)

- stripovi moraju biti kompletni; to ne znači geg, ali znači da nema cliffhangera, da su čitatelju cjelovito zadovoljstvo

- stripovi moraju biti maksimalne širine od 600 piksela i čitljivi kad se na nju smanje; na zadanu širinu stripove morate sami smanjiti i poslati ih u formatu pogodnom za web objavu (preveliki i premali se odmah bacaju)

- tema i tehnika su slobodni; visina isto tako nije zadana: pasica, tabla pa i karikatura, ilustracija koja priča priču - sve prolazi; stripovi od više tabli baš i ne, za njih ćemo smisliti nešto drugo

- stripovi mi se moraju svidjeti

- objavljeni stripovi se honoriraju kreditom od 20 kuna za kupovinu iz Mentorova kataloga; kredit se može realizirati po svakom tromjesečnom obračunu; zauzvrat, Q strip ima pravo prvokupa za papirnatu objavu

- stripovi za objavljivanje ponedjeljQom primaju se do nedjelje u podne na adresu mcn (na) hi (.) t-com (.) hr

Do ponedjeljQa 2.4.!

(mcn)

Tags:

11 comments so far...

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

ponedjeljak treba ici makar spao ponekad i na trojicu redovnika kao danas, nikad ne znas kad nekog moze opalit kakva ideja ili zelja, a tada treba biti tu. poanta proklamirane neobaveznosti jest da se incijativa ne ukida pred nekim "ali", nego je tu i unatoc tome, neobavezno. da radis samo ti, imalo bi smisla svakome tko voli zaci ovamo, a ovako, jos uz dva pobocnika... :)

By vk on   3/26/2012 1:57 AM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Ako je smisao naviknuti publiku na redovnu "dozu" stripova koje će ovdje naći svaki ponedjeljak, onda mora ići pa makar bio objavljen samo jedan strip. S te pozicije gledano, mislim da nije potrebno popunjavati rupe stranim stripovima. Osim ako dođe neki tjedan kad baš nema nijednog domaćeg stripa.

By Ana on   3/26/2012 6:55 AM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

neka se popuni. naravno da se strani strip može naći i drugdje, ali ovako je odabran, a većina nas koji dolazimo ovdje vjeruje da će nešto što mcn odabere biti zanimljivije od nečega nasumičnog.

dakle: ima smisla (IMnsHO)

By jurica on   3/26/2012 7:10 AM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Nemoj inzistirati na četiri stripa, već četiri pasice, i kvota je zadovoljena već s Duplijevim stripom (jer moj i tvoj imaju jednu pasicu, Duplijev dvije... :)). :D

No da, nemam ništa protiv (stranih ili bilo kakvih) fillera. :)

By Dommy on   3/26/2012 9:43 AM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

PMSM, (Po Mom Skromnom Mišljenju), mislim da bi trebali ići samo domaći stripovi. Ako slučajno ne stigne nešto friško, postavi nešto staro, samo nek je domaće.

By Anonimac on   3/26/2012 1:29 PM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Pa eto, da, može i nešto iz MaliQ serije... osim ako računaš da će to smanjiti prodaju istih... :)
E, kad već načimamo tu temu, a postoji li nekakav ZASP (Zaštita Autorskih Stripovskih Prava)? I zašto ne? :D

By Dommy on   3/26/2012 2:11 PM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Zato što ono M u ZAMP ne znači muzičkih nego malih i već bi ih netko primijenio na strip (kao što fotokopiraone plaćaju nakladnicima - ali ne i nama, jer nisam htio - naknadu za fotokopiranje knjiga) da je msilio da se tu može nešto zaraditi. Zapravo, za strip će biti najbolje kad jednoga dana primijetimo kako se krupni lopovi smucaju oko njega nanjušivši gozbu, umjesto ovih sitnih koje sad imamo.

Gorak, gorak, e pa što je, ak' je gorak nije ćorak.

By mcn on   3/26/2012 2:40 PM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

imam ja rješenje: povećaj nagradu s 20 na 2000 kn pa da vidiš stripova:)) istina, onda vjerojatno više ne bi imao za kruh i mlijeko prekosutra al treba se žrtvovati za više ciljeve:))

By đorđ on   3/26/2012 9:56 PM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Uf, kako je krenulo, još će se one Vladine šale o karikaturama i ostvariti... autori će morati plaćati da bi nešto mogli nacrtati! :D (iako, technically, već to radimo, jer nam nitko ne nadoknađuje troškove papira, olovki, gumica, struje, itd. :))...

By Dommy on   3/26/2012 10:21 PM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

> povećaj nagradu s 20 na 2000 kn pa da vidiš stripova:)

ali da li BOLJIH stripova?

možda nacrtanih s više truda, možda detaljnije ispicajzlanih, ali bi li ti stripovi bili iskreniji, osobniji, imali više za reći?

mučim se k'o pas sa DC-jevim new 52. neke uspijevam pročitati, neke ne. svi su mi loši. čak i oni koji su djelovali obećavajuće (Animal Man, Catwoman, Supergirl...) već u drugom, trećem svesku postaju naprosto blesavi i nebitni. naravno, ja ih namjeravam SVE pročitati do broja 5 kao oblik samokažnjavanja što sam se zaljubio u tako neugledan medij, ali... dobro oni njih plaćaju, a ovi opet rade sranja.

deset puta mi je zabavniji svaki broj Sergej stripa nego tamo neki Đastis lig in auter spejs ili koje drugo neinspirirano sranje koje se ni na koji način ne uklapa u moje iskustvo, moj život, moje emocije... bla... bla...

By jurica on   3/27/2012 7:20 AM

Re: PonedjeljaQ 1.5: Stranac u kući ...

Uraaa! Topic osvježen. Kliknite!

Strani stripovi će sigurno i dalje biti super. Ali treba ih stavljati samo u nedostatku domaćih, naravno da PonedjeljaQ nema smisla bez visokog postotka domaćih stripova. Drugim riječima, mcne, sve radiš sjajno, samo da bude domaćih stripova.

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   3/27/2012 10:51 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<April 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation