Search
Tuesday, June 06, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Apr 9

Written by: darkomacan
4/9/2012 3:33 AM

Marko Jačan:

Photobucket

melancholie chez nous:

Photobucket

***

Dobrodošli u novu, ekstremno rijetku i neredovitu, podrubričicu namijenjenu stripovima tjednoga ritma. Danas bih htio reći dvije ili tri riječi o britanskom tjedniku koji nije mislio da će poživjeti toliko da prestigne vlastiti naslov, ali ga eto još uvijek bogme s nama.

Photobucket

2000 AD je vjerojatno najpoznatiji po tome što je iznjedrio Sudca Dredda (u svome drugom broju), ali je meni fenomenalan po tome što svoj recept gotovo da i nije mijenjao od početka: 32 stranice s 5 priča u epizodama od 5-6 stranica, žanr SF. Jest, u međuvremenu su dodali boju, povećali format i popravili papir, ali suštinski je uvijek sve isto. To je nekad loše (devedesete su, kažu, bile prilično jadne), no i tad je dobro što je redovito, ali kad je dobro - a za to je potrebno da samo dvije priče od pet budu svakom pojedinom čitatelju zanimljive - onda je vrhunski primjer serijalne zabave. Usto, 32 stranice su taman dovoljne da ne bude malo i taman dovoljne da glad nikad ne umine pa da se čeka idući tjedan.

Broj 335 čiju naslovnicu ovdje donosimo je jedan sjajan broj. Ništa u njemu nije vrhunsko, ali se potrefilo da ima pet vrhunskih 2000 AD serijala, svaki s početnom epizodom nove priče - Dreddov rutinerski solidan crni humor, Slaine prvi put u rukama sjajnog McMahona, odličan početak treće knjige Nemesisa Millsa i O'Neilla, Strontium Dog nakon veće pauze i Rogue Trooper s epizodom koja uvodi Venus Bluegenes - pa čitatelj ne može nego, što bi urednik-tuđinac Moćni Tharg rekao, predozirati se thrill-powerom ovoga tjednika.

2000 AD lako je dostupan na torrentima; čitati se može i po junacima, naravno, ali meni je puno veći gušt kliziti kronološki kroz brojeve časopisa i nostalgiju koja čak nije ni moja.

***

A za one koji su poželjeli za idući pQ poslati strip, upute:

- stripovi moraju biti novi i neobjavljeni; također, traži se ekskluziva na tjedan dana (to znači da ih do idućeg ponedjeljka ne smijete nigdje drugdje staviti, pa ni na svoj blog)

- stripovi moraju biti kompletni; to ne znači geg, ali znači da nema cliffhangera, da su čitatelju cjelovito zadovoljstvo

- stripovi moraju biti maksimalne širine od 600 piksela i čitljivi kad se na nju smanje; na zadanu širinu stripove morate sami smanjiti i poslati ih u formatu pogodnom za web objavu (preveliki i premali se odmah bacaju)

- tema i tehnika su slobodni; visina isto tako nije zadana: pasica, tabla pa i karikatura, ilustracija koja priča priču - sve prolazi; stripovi od više tabli baš i ne, za njih ćemo smisliti nešto drugo

- stripovi mi se moraju svidjeti

- objavljeni stripovi se honoriraju kreditom od 20 kuna za kupovinu iz Mentorova kataloga; kredit se može realizirati po svakom tromjesečnom obračunu; zauzvrat, Q strip ima pravo prvokupa za papirnatu objavu

- stripovi za objavljivanje ponedjeljQom primaju se do nedjelje u podne na adresu mcn (na) hi (.) t-com (.) hr

Do ponedjeljQa 16.4.!

(mcn)

Tags:

20 comments so far...

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Marko - ura!
Darko - ura!
Drvene bojice - rula!

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey, koji nije otišao za produženi vikend sa ženom do ženine sestre kako bi mogao raditi, a nije napravio ništa niti će danas išta napraviti, đubre lijeno

By Shuckey on   4/9/2012 9:40 AM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

U stripu Marka Jačana:
Zanimljivo, on kao da živi na posljednjem katu zgrade Pravnog fakulteta na Trgu Maršala Tita u Zagrebu!
Trebalo mi je nešto vremena da shvatim što se desilo, jer se u 4. kadru baš ne kuži da je ona pala na crnu limunzinu parkiranu preko puta "Kavkaza". Na prvi pogled mi se učinilo da je to limunzina kojom ona odlazi s drugim pred oltar, a ona u 5 kadru da je njegovo sjećanje na nju.
U 2. kadru, on grize korijen lijevog kažiprsta sa palčane strane... a u 7. kadru ozljede su kao da se isjekao žiletom po nadlanicama. Ima velike sjekutiće.:-)
Hm... što li ju je natjeralo da skoči? Ljudi se ne ubijaju samo tako. Kakva li je pozadina te priče?

Sviđa mi se taj strip, izgleda kao nešto što bi se objavilo u "Patku" sredinom 80-ih.

By TB on   4/9/2012 9:49 AM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

To što sam neshvaćen samo je moja greška. :)

By mjacan on   4/9/2012 10:22 AM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Pa oni su se pofajtali nakon njenog "gudbaj" i ona je završila kroz prozor...meni se čini da je pod njenim noktima njegova krv, iako bi to ipak trebalo utvrditi dnk analizom :-)

By Quelava on   4/9/2012 1:25 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

yup. čak se i vidi da su joj nokti zakrvavljeni, a na prvoj se sličici ne vidi trag ogrebotina jer je skriven drugim dlanom.

iako priznajem da zahtijeva upravo CSI-jevsku analizu da se sve skuži :-)

By jurica on   4/9/2012 2:40 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Zar nas nisu filmovi naučili da te pad sa nebodera ne može ubiti ako sletiš na krov automobila? :)

By Dommy on   4/9/2012 3:14 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

a zato frajer plače? što je pala baš na krov auta, pa će preživjeti i svjedočiti protiv njega?

ovo postaje sve kompliciranije...

By jurica on   4/9/2012 3:17 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

a di je dzuka?! :(

By djuka on   4/9/2012 3:25 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

IMHO, Macan je odličan a Mjacanov strip lijepo izgleda i stvarno, kao da je sa stranica Patka ali nelogično iskadriran pa zbunjuje. U četvrtom se kadru jedva skuži da netko leži na krovu automobila (meni je promaklo pri čitanju), u petom kadru je trebalo izbjeći gornji rakurs jer ovako djeluje kao da to netko sjedi na pločniku (iako bi to bio neki nerealno visoki pločnik) a u šestom kadru kao da vidimo neku fotografiju žene koja svjesno i erotski pozira (mislio sam da je to FOTKA žene koja napušta tipa iz drugog i pretposljednjeg kadra) - krv koja curi iz usta jedva da se nazire a ruka kao da je nasilno umetnuta i nespretno nacrtana. Predzadnji kadar bi trebalo flipati. Uglavnom, nelogičnost kadriranja strip čini teško čitljivim ali tabla likovno ostavlja dobar dojam.

By Adolf on   4/9/2012 3:32 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

@ djuka vizavi dzuka: Bio na putu, pa nisam stigao obojati (evo, to ću tek sad), pa poslao C&B sinoć, ali tek sad vidim da ima rok do nedjelje u podne, očito, pa onda valjda ništa do idućeg ponedjeljka. Kod nas sve može sa zakašnjenjem, ali strip nikako. :D

By Dommy on   4/9/2012 3:44 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Ma da jasno, cura je trebala pasti na cestu, a ne na auto pa bi sve bilo jasnije. To ti je kad nešto smisliš i ne razmisliš dva puta jeli može kako bolje. Uz malo istaknutiju krv pod noktima bilo bi bolje.

By mjacan on   4/9/2012 4:45 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

ima nešto i u samom kadriranju. sve hrv.strip pičke (uključujući i my pimp ass) trenutno briju na Framed Ink, pa zašto i ti ne virneš malo?

kadrovi 4 i 6 DEFINITIVNO imaju što naučiti iz te knjige. na oba je bitna informacija na krivom mjestu. na 6. i sjena smeta uočavanju bitne informacije.

sad serem bezveze, a široko sam znan kao najgori kadrirer u povijesti crtanja stripova, ali dobro... ti nisi uvredljivi tip pa ćeš mi oprostiti.

btw. 90% stripa je nacrtano ODLIČNO. zato je još više šteta što se najbitnije informacije nalaze baš na onih 10% :-(

By jurica on   4/9/2012 5:37 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

>kadrovi 4 i 6 DEFINITIVNO imaju što naučiti iz te knjige. na oba je bitna informacija na krivom mjestu. na 6. i sjena smeta uočavanju bitne informacije.

Znam (ili barem pretpostavljam) o čemu govoriš. Problem je u tome kad crtam ovako neobavezno onda radije psujem svoje greške, nego što ih ispravljam. :)

By mjacan on   4/9/2012 7:12 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

...e i da budem pošten, 6. kadar i jeste ispravljan (Darko me natjerao)... Bio je još nejasniji. :D

By mjacan on   4/9/2012 7:22 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

"tajna produktivnosti je u ispravljanju grešaka na sljedećem stripu, ne na već završenom" - reče jedan veliki i važni autor :-)

By jurica on   4/10/2012 8:46 AM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Darling, that morning you chose to go
I woke in my boots and clothes
You dig in my cards, stole all my cash
Even my 500 dollar suit was slashed
And I just lay there watching the sun fall down from the sky
Not wanting to open the letter
But opening it anyway
And seeing those two words;

Lover lover goodbye
So slowly goes the night
Next to me lies your body
Playing like a map of some forbidden land
And I trace the ghost of your bones with my trembling hand
Dark is my night
And darker is my day

I musta been blind, out of my mind
I never never saw the warning sign
How goes it?
It goes lonely
It goes slowly
So slowly goes the night
Ten lonely days ten lonely nights
Come
I watch the moon get flayed each night
Till the moon becomes the skinning knife
The skins of my sins I send to cover and comfort you
I know of a heaven,
But honey, I know of a hell

I hang my head
I toss in my bed
I never never forget the words you said
One evening "I'm leaving"
And I laughed and checked her breathing
And said darling
"Go slowly through the night"
O baby I feel the heal of time
And it hurts
I wake to find you sitting right there
Cutting tangles outta your hair
Singing a song that’s all wrong
Hey, but that’s all right, I don’t care
Darling I’m sorry
For all your misery

I reach out and embrace
An empty space
A song that slowly slowly fades
Where goes it?
It goes someplace
It goes somewhere where it’s lonely
And black as the night
Come on home, lets put things right
Put things right
I hang my head and cry cry cry
Darling all night I try
To seize on a reason for this mad mad season
The nights they are so long now
I can’t remember them being light
Call it sleep call it death, call it what you like
But only sleep, only sleep brings you back to life

I hang my head
I toss and I sweat
I never never never can forget
How goes it?
Well I’m going
Baby slowly slowly goin'
And we both know that its gonna be alright
It ain't you that has to cry cry cry

Ten lonely days
Ten lonely nights
Since you left my side

By Jel strip ima veze sa ovim on   4/12/2012 10:08 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Ravno u sridu. :)
http://www.youtube.com/watch?v=ocgmjEeGZn0

By mjacan on   4/13/2012 2:43 AM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Di su novi postovi, Darko?
Ima li to kakve veze sa mojim sinoćnjim snom u kom si imao dva sina? :-)

By Quelava on   4/14/2012 12:18 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

@Quelava - taj san je više pokazatelj što ti smatraš jedinim opravdanim razlogom za neaktivnost. >:)

By darkomacan on   4/16/2012 3:36 PM

Re: PonedjeljaQ 1.7: Trenti anni fa ...

Pa mogu to biti i metaforička djeca - neki srcu dragi projekti koji su te toliko obuzeli da od njihovih pelena i balavih noseva ne stigneš na Imternet. A svaki projekt u nekom trenutku ima manje ili više usranih pelena i balavih noseva, da jebe rak raka.

By Quelava on   4/18/2012 9:56 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation