Search
Monday, December 04, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jul 24

Written by: darkomacan
7/24/2008 5:20 PM

Hendrika Dorgathena sam otprije znao samo po hvaljenom, ali pomalo tankom strip-albumu bez riječi "Space Dog" tako da od njegove izložbe nisam očekivao puno i možda ni ne bih pošao na nju da nije sam Salon postajao prezagušen, a u mozgu kljuckala namjera napraviti reportažu. Te se tako ja zaputio na obilazak svega što je Erlangen izloženo imao za ponuditi ...

(I usput zaboravio bateriju od fotića na punjenju tako da fotke imate mogućnost gledati samo zato što sam se sutradan vratio s fotićem specfično kako bih pofotkao Dorgathena. Tako dobro? Pa, mene se svakako dojmilo, no krenimo redom ...)

Na ulazu (u onu tvornicu iz prošlog izvješća) zamoljen sam ostaviti jaknu i torbu pa je i to olakšalo dojam nakon šetnje vrućim gradom. Dorgathenova izložba bila je također u jednoj bivšoj tvorničkoj hali pregrađenoj improviziranim bijelim zidovima i otvarala se, ako krenete nadesno, zastakljenim stolom u kojemu su bile izložene knjige i albumi na kojima je Hendrik radio. Okej, očekivano i više-manje. Onda sam pogledao lijevi zid.

Photobucket

Tamo je bilo nekoliko ovakvih stakala, ispod svakog jednak broj stranica stripa. Ili bar naizgled stranica stripa. Jer, kad se priđe bliže:

Photobucket

Stranice stripa, ali isječene i sastavljene od drugih stranica stripa. Bez želje da se novostvorena stranica čita kao strip, ali sa željom da IZGLEDA kao strip.

Photobucket

I izgleda, što je najbolje. Kasnije me puknula količina rada i vizualne inteligencije potrebne da se tako nešto (i u tolikoj mjeri) sastavi, ali već sam tamo bio impresioniran okom koje u nečemu vidi potencijal da bude nešto drugo. Taj će se dojam nastaviti kroz cijelu izložbu. Za početak, već na suprotnom zidu:

Photobucket

Prozori su u tvorničkoj hali postavljeni tamnički visoko pa nije bilo moguće posve izbjeći njihov odsjaj. Ali vidi se ono bitno:

Photobucket

Kolaži, dakle, sastavljeni od različitih fotografija iz novina, tako da strukture prikazanog djeluju stvarno, a opet pomaknuto. Podivljalo oko na djelu (ali stvarno podivljalo, ne ono koje je samo divljalo u nazivu jedne naše strip-grupe).

Photobucket

Dorgathen me tu već posve kupio. Iza sljedeće okuke bili su njegovi stripovi, meni najmanje dojmljiv dio, možda zato što ih imam s čime uspoređivati i mjeriti. Čak i tako, crno bijela i gušća verzija "Space Doga" (12 kadrova na stranicu) mi se svidjela više od kolor-verzije iz albuma (6 kadrova na stranicu). No, i taj predah je dobro došao jer su me nova veselja tek čekala.

Photobucket

Svatko može naći staru kartu i na njoj nešto napiturat, kažete? Možda, ali dojam ove na mene je bio hipnotički.

Photobucket

Nije stvar u Mikiju samom, ni u kostima ušiju ni nosa, ni u dinamitu. Stvar je u tome da ne znam zašto djeluje tako kako na mene djeluje, ali je neosporno DA djeluje. Evo detalj, za one koji bi voljeli prići bliže:

Photobucket

Tu sam već negdje bio posve kupljen. Moguće je da vaš mozak radi bliže Hendrikovom i da u ovim eksponatima ne vidite ništa posebno, samo varijacije na već viđeno. Mome mozgu, koji trucka urednim putom od ideje do koncepta pa do izvedbe, ova je izložba bila pogled u posve tuđinski um, neki koji PRETPOSTAVLJA umjetnost u svemu, pa tako i u materijalu koji bi inače bio odbačen, poput papira na kojima se isprobava kist prije crtanja:

Photobucket

Oduševljavam li se djetinjasto i bezrazložno? Čak i ako je odgovor potvrdan, pa što? Tako se rijetko oduševljavam ovih dana da nemam namjeru tražiti ispušni ventil oduševljenju na kojega naiđem. Evo detalja prethodne slike:

Photobucket

Ovo mi je isto bio sjajan komad:

Photobucket

Ne znam koliko se iz daljine vidi da je sredina kolaža trodimenzionalna, lice izdignuto na kaširanoj podlozi:

Photobucket

I ne znam koliko se još uvijek vidi, ali svi komadići ovog meka-čudovišta izrezani su, rasparani iz različitih meka-mangi:

Photobucket

Prošetajmo još malo:

Photobucket

Maske na kutijama od cipela i drugoj ambalaži:

Photobucket

Karton od jaja:

Photobucket

Malo skeč/skrepbuka kako bi se vidjelo da je čovjeku slika i manipulacija slikom kompulzija:

Photobucket
Photobucket

Najposlije stižemo do svojevrsnog muzeja nađenih predmeta:

Photobucket

Predmeti naslagani ...

Photobucket

... ali ne bez smisla.

Photobucket

I tako to. Možda je riječ samo o privremenom skidanju mojih fahidiotskih naočnjaka, ali Dorgathenova izložba me stvarno natjerala da se divim jednom pristupu umjetnosti (pa i stripu) koji je dijametralno suprotan od mojega (barem po McCloudovom dijagramu iz "Kako crtati strip" - reqlama!) i zato vrlo, vrlo koristan za razbijanje predrasuda.

Više od Dorgathenu će svatko od vas, inteligentnih čitatelja ovog bloga, lako izguglati sam ili sama, bude li ju ili ga zanimalo.

(mcn)


Tags:

3 comments so far...

Re: Erlangen 4 - Točka vrenja! (Hendrik Dorgathen)

odlicno, idem inteligentno guglat! :)

By Sonjecka on   7/24/2008 7:25 PM

Re: Erlangen 4 - Točka vrenja! (Hendrik Dorgathen)

hvala na fotkama!

By andrijana on   7/25/2008 8:37 AM

Re: Erlangen 4 - Točka vrenja! (Hendrik Dorgathen)

odlična izložba,very inteligent and I have to say,ITS HARD TO BE ORIGINAL THESE DAYS
byt exhib. is very original-----I like old comics-colages

By ivica šimić on   7/25/2008 4:30 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation