Search
Tuesday, July 23, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Apr 24

Written by: darkomacan
4/24/2012 12:04 AM

Drive (2011) Nicolas Winding Refn

Ne mogu reći da me onaj ružni font u ružičastoj boji nije na vrijeme upozorio da će film biti smeće. Tako da sam si za idućih sat i pol u jednu ruku sam kriv. Ali u drugu, puno puno veću ruku je kriv Refn.

Refn je ili moron ili sadist. Vjerojatno je moron jer nam i dalje pokušava prodati tišinu pod dubinu. Vjerojatno je moron jer nazove film DRIVE i onda u njemu ne snimi ni jednu jedinu spomena vrijednu vožnju. Vjerojatno je moron jer je od svih predavanja u filmskoj školi izabrao markirati baš dramaturgiju. Vjerojatno je moron jer su mu svi likovi moroni, a kako svaki autor (znam da nije on pisao ni scenarij ni knjigu, ali ih je odabrao snimiti) sve svoje likove izvlači iz sebe onda ni on ne može biti ništa drugo nego moron.

I obično mogu procijeniti zašto neki film na IMDB-u dobije bolju ili lošiju ocjenu, čak i ako se s njom ne slažem, ali ovdje mi fakat nije jasna osmica iz 166.000 glasova. Zar su popušili tužne poglede pod ljubavnu priču, pretjerano nasilje kao kritiku istog, zar su se oduševili još jednim filmom koji citira priču o škorpionu i žabi, zar nisu uvidjeli da Refnova tišina govori samo da nema što reći, da prepisuje poetiku sedamdesetih bez razumijevanja i dosljednosti? Zar uz jednog morona iza kamere imamo još sto šezdeset i šest tisuća njih koji za svojim računalima navijaju za njega? Je li moguće da je ovaj svijet čak i gluplji nego što sam do danas vjerovao?

***

Izgnanie (2007) Andrei Zvyagintsev

Vidim ja da Rusi snimaju filmove kako bi im u usporedbi s njima sjeverna zima djelovala kratko i ugodno ...

80% IZGNANIA je sjajan film. Lijepe slike, glumci s karizmom, a i Zvyagintsev umije koristiti tišinu za razliku od nedavno nakuđenoga Refna. Jest to sve malo tarkovskasto, ali na dobar način jer je drama dobra i prava - štono netko reče "ljudsko srce u sukobu sa samim sobom" - i onda mi gledatelji taj naoko mali problem oko kojega se piča vrti pratimo iz svačije vizure, suosjećamo sa svakim, u svačije se cipele uvlačimo, pokušavamo pogoditi kamo film ide, nadamo se da nismo pogodili, vežemo se, stalo nam je, patimo i uživamo. Tako prva dva sata.

Preostalih pola sata su gnjila jabuka koja pokvari cijelu korpu. Odjednom mistifikacija tekstom na poleđini dopisa, odjednom flešbekovi, odjednom skokovitost, odjednom pop-psihološka motivacija, odjednom monološki ispad nedorečene filozofije. Ovo zadnje je jedino što je možda - možda, kažem, a i to samo kad bi bilo prerađeno - trebalo ostati u filmu, ali negdje drugdje, ne nakon što se najveća tragedija već davno završila.

Ali da, valjda je trebalo nadtrajati zimu pa se snimalo, snimalo i kad je potreba prestala.

***

Somewhere (2010) Sofia Coppola

Nebesa imaju smisla za humor. U nekom trenutku nedavne prošlosti zavapio sam (tiho, u svojoj glavi) kako u filmovima previše isprazno brbljaju, kako su nekad (sedamdesete) lijepo znali pričati slikom. Pa su me nebesa onda, za kaznu, redom šupila "Izgnaniem", "Driveom" i sa SOMEWHERE.

Za dodatnu komediju, gledao sam verziju SOMEWHERE na talijanskom i to jedno prvih pola sata bez titla koji mi uopće nije falio. To možete upisati u plus glumcima i redateljici, ali ja sam odlučio upisati u minus jer ... uh. Jer će ovo biti recenzija u kojoj, bojim se, ispadam šovinist.

Naime, kaj. Ono što ne volim u (velikoj većini) ženskih stripova i (velikoj većini) ženske proze jest što su svi isti. Naravno da fikcionalno pripovjedanje bilo koje vrste zavisi o prepoznavanju vlastitoga iskustva i osjećaja u pripovjedanome, ali pritom muški pisci priznaje pravila igre koja kažu da se trebaš makar potruditi kao da priču koju pričaš još nitko prije tebe ispričao nije. Autorice mahom smatraju da je dovoljna činjenica da je ONE pripovijedaju te da daljnje ukrašavanje nije nužno. Pomalo je to nalik razlici muških i ženskih razgovora, u kojima se muški nadmeću sa sugovornikom, a žene pokušavaju složiti s izrečenim.

Sofia Coppola tako priča jednu skroz banalnu priču na skroz banalan način, s vrlo banalnim dijalozima i banalnim režijskim rješenjima. Ništa unutra nema što nismo već stoput vidjeli ... a opet nekako ne mogu reći da je baš dosadno, nezapamtljivo ili loše.

Proklete žene.

***

The Guard (2011) John Michael McDonagh

Nakon temeljitog proučavanja irskoga mentaliteta na uzorku stripova Gartha Ennisa i filma THE GUARD nedvojbeno zaključujem kako svaki Irac za sve druge Irce misli da su potkupljiva i poročna stoka bez ijedne unce vrline, ali sa smislom za nemilosrdan humor na račun svakoga tko nije kao oni. Za sebe, pak, svaki Irac misli da je do u dlaku sve to isto, ali zna ili barem vjeruje da će u odlučnom trenutku pokazati kralježnicu od čelika i ostale dugo zapretavane nadjunačke osobine.

Ono što mene u cijeloj toj priči 'be nije što su Irci takvi - svaka im dala pa makar, kao u nepretenciozno zabavnom THE GUARDU, to bila tek prostitutka - već što su Hrvati skoro pa isti takvi, ali su negdje putem izgubili vjeru u pobjedu i sretan kraj. Irac će ustati, pijan galamiti pa i popiti šljagu ako treba. Hrvat će ustati i pijan galamiti samo ako je južni, inaće će šušuriti i mrmljati, ali će u većini slučajeva stati dobrano prije nego što popije šljagu. Zato imamo dugu tradiciju luzerske literature i nikako da snimimo film koji bi nam bilo drago gledati.

I zato nam žene - sitne, plave, duševnih očiju, ako je vjerovati THE GUARDU - radije bježe u Irsku i udaju se za pedere nego da ostanu tu.

(mcn)

Tags:

9 comments so far...

Re: 77 filmova (8/19)

"Refn je ili moron ili sadist."

hmmm... od osobe koja se kune u komercijalnost kao mjerilo uspjeha... u gledanost kao mjerilo kvalitete...

Budget
$15,000,000 (estimated)

Opening Weekend
$11,340,461 (USA) (18 September 2011) (2,886 Screens)
€525,166 (Italy) (2 October 2011) (301 Screens)

ne postoji li i alternativno objašnjenje "Refn je skužio kako osrednji budžet pretvoriti u maksimalni profit"?

By jurica on   4/24/2012 7:36 AM

Re: 77 filmova (8/19)

ups! nisam kopipejstnuo gross:

$35,054,909 (USA) (5 February 2012)
€1,624,191 (Italy) (16 October 2011)

By jurica on   4/24/2012 7:37 AM

Re: 77 filmova (8/19)

Jurica, Macan gleda filmove, a ti gledaš grafove sa brojkama o zaradi. Pa, svakome svoje. :)

By pull_my_finger on   4/24/2012 9:36 AM

Re: 77 filmova (8/19)

"Foolish consistency is a hobgoblin of small minds"! RWE

By mcn on   4/24/2012 9:58 AM

Re: 77 filmova (8/19)

@pull_my_finger
nisi baš najbolje skužio gornji post, ali dobro.

recimo ovako: ja gledam filmove ako je ambicija autora bila da se njihov film vidi. ako im je ambicija bila da budu visoko na grafikonu, ne gledam ih.

doduše, donedavno nisam pratio ni te grafikone, ali bizarni životni uvjeti su me natjerali da moram malo pratiti što je u trendu, što prolazi, a što ne.

na Macanovo pitanje "ovdje mi fakat nije jasna osmica iz 166.000 glasova" sam negdje drugdje i u nekom drugom kontekstu njemu već odgovorio, a evo i ovdje: sve što površno izgleda retro se prodaje. druga najveća baza podataka o navikama kupaca i trendovima u prodaji (Facebook) nedavno je kupila Instagram, aplikaciju koja pretvara obične digitalne fotografije u loše retro kopije.

Drive je nešto kao instagramirana verzija osrednjeg srednjebudžetnog filmića.

By jurica on   4/24/2012 10:45 AM

Re: 77 filmova (8/19)

Ovu zadnju rečenicu bih volio da sam ja smislio, ali sam previše retro da bih znao što je instagram. :/

By mcn on   4/24/2012 11:02 AM

Re: 77 filmova (8/19)

Kad nisi hipster ko Jurica :-)

By Quelava on   4/24/2012 12:59 PM

Re: 77 filmova (8/19)

Mali, hoćeš čačkalicu? je verovatno najidiotskija replika ever. I bolje što nema više dijaloga, ko zna šta bi se čulo.

By KuntaKinte on   4/24/2012 6:00 PM

net worth

I read each line of article, well informed about oil share tips. Looking for more useful post and really appreciate for this wonderful work. https://www.idolnetworth.com/

By net worth on   7/18/2018 3:46 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<July 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation