Search
Monday, November 28, 2022 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
May 4

Written by: darkomacan
5/4/2012 3:36 AM

The Machinist (2004) Brad Anderson

Fali mi Zona sumraka. To jest, ne fali mi uopće jer izvan izvornoga vremena i prostora skoro uopće nije funkcionirala, ali fali mi zato što su jadni redatelji umjesto da snimaju filmiće s pančlajnom u trajanju od 22 minute prisiljeni te iste filmiće razvući na sat i pol pa se to, je li, vidi. To je pomalo kao što je SF bio bolji dok je naglasak bio na kratkim pričama, a ne sad kad istu ideju koju bi nekad stucali u 6 stranica autori pišu na 600. Razumijem da su pare nerazmjerno bolje, al' za pratit takvo što nemam vam ja volje.

I tako THE MACHINIST dobro počne, ali je negdje do petnaeste minute jasno da smo u području "mindfuck" filmova i onda vaš užitak ovisi volite li ih gledati i koliko ste ih već gledali. Ja sam predoziran. Ono ... strip Alana Moorea koji me najviše razočarao (ne time nužno najlošiji) bio je "A Small Killing" jer sam, čim je u nekom intervjuu najavio da je počeo od Zarateove ideje čovjeka kojega progoni dječak rekao "Pa neće valjda ispasti da je ...", a onda je ispalo baš tako. I to je bilo prije masu godinu, pa kad mi je THE MACHINIST došao s varijacijom na temu onda sam ga to manje gledao što je dalje odmicao.

Uostalom, kad je prvo što mi o filmu padne na pamet "Jeste li vidjeli kako je Bale mršav u njemu?", onda znate da mršav nije bio samo Bale.

***

The Fighter (2010) David O. Russell

Nekoć fakat davno sam čitao neki članak - sad Peterlićev ili od nekoga sličnoga - u kojem je olivudske glumce podijelio na Clinta Eastwooda (koji u svim filmovima "glumi sebe" i Roberta De Nira koji se "transformira za svaku ulogu"). Kako sam bio mali i kako volim jasne podjele, to sam svesrdno bio prihvatio i u to vjerovao dok jednoga dana nisam posumnjao u De Nirovu transformativnost, malo se bolje zagledao i zaključio kako i on zapravo "glumi sebe" (tj. pretis-lonac pred eksplozijom) samo s više ili manje intenziteta. Zvijezde su zvijezde - kad ne bi glumile sebe ne bi bile zvijezde - i nijedna od njih nema mogućnost šekspirijanskog glumca da bude uvjerljiv u ulozi koja mu nije krojena po mjeri.

THE FIGHTER je dokaz u prilog tezi. Wahlberg je Eastwood (ili Redford, ili Damon): on je tu da glumi junake pa to i čini. Ne grči se poput, recimo, Brada Pitta dokazati svoj raspon koji je uslučaju potonjega doveo do karikatura iz "12 majmuna" ili "Inglourious Basterds" ili neuvjerljive performanse u "The Assassination of Jesse James ...". Christian Bale krenuo je, pak, De Nirovim putem i svoju ekspresivnost također polako pretvara u karikaturu: svaka snažna emocija kod njega se demonstrira buljenjem očiju i naginjanjem glave, još da mu nađu scenarij o kakvom invalidu i ne gine mu Oscar.

Puno sam se raspisao o marginalnijama zato što se o THE FIGHTERU nema što reći: to je sportski film solidne izvedbe i sa zanimljivim sporednim ulogama, a radnju i svršetak mu ionako po datosti žanra znate.

***

Den brysomme mannen (2006) Jens Lien

Jesam li nedavno njurgao protiv filmova u kojima se ne priča puno? Neka jesam, ali okej je da ne pričaju puno ako u isto vrijeme pričaju slikom. Jesam li nedavno njurgao protiv epizoda Zone sumraka razvučenih na sat i pol? Neka jesam, ali okej je da su razvučene na sat i pol ako je to učinjeno na vješt i zanimljiv način. Jesam li nedavno njurgao protiv Amerikanizacije? Neka jesam, to i dalje stoji.

DEN BRYSOMME MANNEN ne bi mogao biti snimljen u Americi, jer ondje akcija nikad ne bi mogla biti ovako tiha, a tišina ovako glasna. I da je najpomirljivija olivudska zvijezda u glavnoj ulozi - Kevin, recimo, Spacey - ne bi dosegla tako mali stupanj razlike između zadovoljstva i nezadovoljstvo, sreće i patnje. Amerika je zemlja manihejskih ekstrema, crnoga i bijeloga, Norveška ispranih tonova letargije.

I meni je to divno. Guštao sam se u svakome od tri čina ove male raspravice na klasične kršćanske teme, izvedene s mjerom i vještinom. Čak sam napisao i kratku priču pošavši od tangente na uvodnu scenu, ali to nije utjecalo na ocjenu jer morao sam već biti ili taknut ili zgrožen da se tako nešto dogodi, a zgrožen svakako nisam bio.

***

Aanrijding in Moscou (2008) Christophe Van Rompaey

Ma, ne mrzim ja Olivud onoliko koliko to izgleda. Dao nam je on toliko toga dobroga premda se čini da mi u zadnje vrijeme daje samo etalon po kojem se mjeri koliko je dobro nešto što ondje nije proizvedeno ... recimo, AANRIJDING IN MOSCOU (doslovno "Sudar o Moskvi", ali kako bi cijeli svijet razumio distribuiran kao "Moskva, Belgija").

AANRIJDING je po strukturi, minutu za minutu, čisti olivudski rom-com. A opet, nije. U dokaz, IMDB ne zna kud bi s njim pa ga svrstava i u komediju i u dramu i u ljubić; na jednom drugom mjestu su ga čak okrstili i "farsom". AANRIJDING ih je zbunio sa svega par kozmetičkih izmjena: krizi srednje dobi prišao je iz ženskoga kuta, nije se svađu među ljubavnicima trudio prikazati tragičnim nesporazumom već joj je dao stvarne povode, nije naturao održanje obiteljskoga jedinstva kao moralno neupitan cilj i nije obećao sretan svršetak na neodređeno vrijeme. Sve drugo je netaknuto - okej, nisam siguran ni da bi Olivud nužno stao na stranu siromašnijega - a opet zbog drukčijih mirodija i čorba iznenađujuće miriše.

U jednom trenutku sam se uhvatio razmišljati kako bi to izgledalo da s Olivud dohvati rimejka AANRIJDINGA i zgrozio se. Prvo, Matty bi se za mejkover morala našminkati da izgleda kao komad, a ne samo staviti beretku. Drugo, Johnny ne bi smio izgledati kao kreten. Treće, njegova bivša bi bila neosporna kuja, njezin bivši skot. Četvrto, bacile bi se pare na prizore oduševljenoga djeteta na aerodromu. Peto, dodali bi dijaloge, izlizane, u svaku tihu scenu. Šesto ... Ma, znate što pričam. Cijeli svijet uči od Olivuda i dodaje nešto svoje. Kad Olivud to uzme natrag jer mu se učini različitim tad prvo što učini je okljaštri različitost. Kažu da američka verzija "Forbrydelsena" ništa ne valja i jasno mi je zašto je tako: sav šarm originala je u opresivnoj mučaljivosti sjevera, ne u zapletu ni dramaturškom konceptu. Pokušajte, uostalom, psovati na engleskom: je l' da da ne lakša dušu, da zvuči lažno, kak' na filmu?

(mcn)

Tags:

2 comments so far...

Re: 77 filmova (9/19)

"... kako i on (De Niro, jel' te) zapravo "glumi sebe"

Ja to pričam već godinama. I on i Nicholson i nisu ništa bolji od Bate.

By Štef on   5/4/2012 12:15 PM

Re: 77 filmova (9/19)

Pa, na kraju krajeva... SVI glumci glume sebe, ne? :D

By Dommy on   5/4/2012 12:29 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2022 by DotNetNuke Corporation