Search
Wednesday, June 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
May 23

Written by: darkomacan
5/23/2012 5:03 AM

Gruz 200 (2007) Alexey Balabanov

Najveća vrlina GRUZA 200 je sadizam - to su scene koje su prikazane detaljno, s užitkom i pripovjednim smislom, to je ono što se pamti. Ostatak filma ... Pa, možda ja jednostavno nisam čitao dovoljno Rusa te nisam navikao na ovako vrludavu dramaturgiju, ali cijelo vrijeme mi je nešto škripalo.

Recimo, priču otvara onaj oficir-otac koji poslije nema gotovo nikakvu ulogu. S njim za stolom sjedi brat mu čija je uloga da se - manji, ali skoro pa nebitan spoiler, oprostite - preobrati, pri čemu razlog preobraćenja (bar meni) ostaje posve neuhvatljiv. Treći lik što ulazi je kćer koja ima, ako je to moguće, još manju ulogu od oca-oficira si. Četvrti lik je katalizator situacije koja će dovesti do sadizma nad petim likom, ali sam po sebi nije uopće bitan (osim ako ... ali o tom nešto poslije). Tako da je rezultat da su se, dok stignemo do petog lika, naša sućut rasula na previše strana pa nanizane prizore sadizma gledamo izdaleka, bešćutno, sve čekajući da se priča vrati onim likovima za koje nas je vezala prije ove žrtve koju cijelo vrijeme ne možemo nego smatrati usputnom: obitelj iz koje smo krenuli ostala je svake rane pošteđena.

Sad slijedi "osim ako" dio. Osim ako sve skupa nije neka prispodoba o padu socijalizma - Andropovljeva era, grad Lenjinsk u raspadu, ironična majica CCCP, spomenuti preobraćaj, lik svemoćnog i nemoćnog policajca, sudbina Vijetnamca, različiti soundtrackovi itd. - u kojem slučaju podsjećam na svoje pomanjkanje ljubavi za simbolizam (je li i naslov smbolizam? svi smo, kao, gruz 200?) i ništa od navedenog ne uvažavam kao argument u korist obrane, smatrajući da je važniju ulogu trebala igrati sućut nego hladna nepristranost pornografije nasilja, pa ma s kakvim guštom isto bilo servirano i/ili konzumirano.

***

Frozen River (2008) Courtney Hunt

Da bi žanr - u ovom slučaju krimić, ili bolje noir, ali ne dokraja noir - izgledao svježe mora imati novi setting, zločin koji još (na takav način) nismo vidjeli i lik do kojeg će nam biti stalo. FROZEN RIVER ima sve: samohrana majka dvoje djece šverca nezakonite imigrante kroz indijanski rezervat, te time ispunjava sve uvjete za prolaz. I sad vi čekate "ali" jer ste se već naučili da rijetko kad počnem pozitivno, a da u drugoj ruci ne čuvam šamarčinu.

No, zapravo je ne čuvam. Ako je FROZEN RIVERU išta falilo onda je to benevolentniji gledatelj, jedan naklonjen žanru, jedan kojemu će ispunjenje tri gornja uvjeta biti dovoljno. Ja sam na kraju filma bio zadovoljan, ali sam tijekom filma htio da malo ubrzaju. Da je film skraćen na epizodu televizijske serije ne bi ništa dobio, ali ne bi puno ni izgubio, barem gledano iz stolice mene koji sam ga konzumirao, ali se nisam uživljavao. FROZEN RIVER je, ukratko, sigurno bolji nego što sam vam ovdje dočarao, barem za onoliko koliko ste vi bolji gledatelji od mene.

***

Tropa de Elite (2007) José Padilha

Na čudan sam način imao sličan dojam gledajući nedavno TROPA DE ELITE i Sfarovoga "Gainsbourga". Oba su, iako tematski vrlo različiti, bili prije svega vizualno pamtljivi, "nabrijani" što bi se reklo u vremenu neke od mojih mladosti, ali obadava su funkcionirali samo zato - barem se meni tako čini - jer smo prije toga pogledali jako puno filmova pa nam više i nije bitno da nam se ispriča cjelovita priča s jasnim uvodom, razradom i zaključkom već je dosta da nam se natukne koju od poznatih priča gledamo i da nam se onda u oči liju nove scene, a ono ostalo ćemo nadopuniti sami, nema frke.

To jest, malo je to kao ono što se s američkim stripovima dogodilo u Image eksploziji početkom devedesetih: destilirani su, kako je tad rekao Alan Moore, iz kokaina u krek, zadržali su samo ono što puca čitatelja ravno u glavu, a izbacili sve dosadne zahtjeve klasičnoga pripovjedanja. U TROPA DE ELITE mi tako ne moramo vidjeti fini prijelaz od dragoga muža policajca u nadrkanog muža policajca jer znamo da su svi policajci u filmovima (a možda i zbilja, ako policajci postoje izvan filmova) nadrkani muževi. Nama se ne mora objasniti zašto likovi u filmu rade što rade, čega se boje i kojim se redom odvija radnja: pucaj brate, neka se sipaju mozgovi i gore gume, neka vidimo gerilsko ratovanje u susjednoj ulici, neka bude zelena noć i zeleni dan, neka bude trip, brijanje, krek.

***

Vital (2004) Shin'ya Tsukamoto

Ne mogu reći da me VITAL baš oduševio, ali mi je bar poslužio kao odskočna daska za još jedan naporni rant protiv Olivuda pa svakako nije za baciti. Najme kaj: VITAL je zapravo (skoro) isti kao "The Machinist", ali je razlika temeljita. Dok "The Machinist" krije svoj obrat u rukavu kao zmija noge (ups, tu sam malo pomiješao metafore, al' neka) i neuspješno se nada da imate deset godina i da takav preokret još niste vidjeli, VITAL igra otvorenih karata te zato ne igra na jednu kartu već nam priča četiri ili pet osobnih priča potaknutih ili dotaknutih osnovnom zamisli. U tome je cijela razlika infantilnog (danas sam zločesto raspoložen) Olivuda koji računa na voljnu amneziju publike spremnu na podgrijane recepte brze hrane i filmske kuhinje za odrasle koja zna da su sastojci ograničeni, ali je to ne sprječava da recepte i mušterije tretira s dužnim poštovanjem.

VITAL, dakle, nije ni bitan ni poseban film, ali se njegovoj mučnoj mučaljivosti nema što puno prigovoriti, a s obzirom na vaše ulazno raspoloženje ni užitak neke vrste nije isključen.

(mcn)

Tags:

13 comments so far...

Re: 77 filmova (10/19)

potpuno irelevantno jer se radi o Olivudu kao stilu, a ne Olivudu kao gradu ili olivudskim studijima, ali čisto kad se na primjeru The Machinista toliko brije protiv Olivuda da se pošteno spomene i to da The Machinist nema veze s Olivudom :-)

poducirale su ga španjolske kuće, snimljen je u Španjolskoj i tak...

By jurica on   5/23/2012 7:54 AM

Re: 77 filmova (10/19)

Snimljen je u Portugalu, ali je Olivud.:P

By mcn on   5/23/2012 4:58 PM

Re: 77 filmova (10/19)

ajde nek mi netko objasni u čemu je fora? IMDB kaže da je produkcija španjolska i navodi točno koprodukcijske kuće, wikipedija kaže da je španjolski, rotten tomatoes kaže da je španjolski... postoji li više istoimenih filmova? ne kužim...

By jurica on   5/23/2012 6:47 PM

Re: 77 filmova (10/19)

E, ljudi, upravo sam se sjetio, nema veze ni sa čim osim sa mcnom...

Je l' ima tko onu tablu 'Mišo na Thompsonu' by mcn koja nije nikad službeno objavljena na Kliku, ali zato jest objavljena na Q strip blogu po kojem mi se ne da roštat'? Hvala.

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   5/23/2012 9:34 PM

Re: 77 filmova (10/19)

nije mi dao vrag mira...
http://qstrip.blog.hr/2007/07/index.html
datum je subota, 7.7.2007., epizoda miše je 07, pa kud ćeš bolje nego objavit ovo pod postom "77 filmova"? :)

By Disko Rugla on   5/24/2012 9:01 AM

Re: 77 filmova (10/19)

Ura! Meni je baš smiješna tabla. Hvala, Disko Ruglo!

Hrvoje Bratanić AKA Shuckey

By Shuckey on   5/24/2012 9:10 AM

Re: 77 filmova (10/19)

@jurica - Mislim da je na end credits bilo pisalo da je sniman na lokacijama u Portugalu. A nacionalnost filma se ionako ne određuje po lokaciji nego po porijeklu para, kao što jedna olivudska zvijezda automacki trpa film u Olivud. :P

By mcn on   5/24/2012 9:30 AM

Re: 77 filmova (10/19)

zapravo, nacionalnost filma se određuje po adresi produkcijske kuće koja je nositelj projekta (znači - preko koga se pare prebacuju, ne odakle dolaze, u današnje doba pare u Hollywood dolaze odasvud).

ali nisam ni htio tjerati mak na konac. gledateljima je jedino bitno kojoj "školi estetike" film pripada, a po tome je Olivud i jedino je to bitno.

samo sam htio navesti kao zanimljivost da je zapravo španjolski film iako ima sva olivudska obilježja, ali ako ti nećeš priznati ne moraš.

By jurica on   5/24/2012 9:41 AM

Re: 77 filmova (10/19)

Naravno da ne moram priznati kad sam napravio strip protiv "moram priznati". :P

A inače mi je svejedno, neka bude španjolski.

By mcn on   5/24/2012 10:50 AM

Re: 77 filmova (10/19)

mali komentar, tj. blizanac na epizodu Mišo/Tompson:

http://xkcd.com/1058/

By Quelava on   5/24/2012 11:41 AM

Re: 77 filmova (10/19)

kratko offtopic pitanje !
prijevod " the long tommorow" , jel se misli strip O'banona i Moebiusa ?

By zumra on   5/25/2012 7:52 AM

Re: 77 filmova (10/19)

Moebiusov album u kojem je i taj strip, da.

By mcn on   5/25/2012 11:09 AM

Re: 77 filmova (10/19)

potpuno irelevantno jer se radi o Olivudu kao stilu, a ne Olivudu kao gradu ili olivudskim studijima, ali čisto kad se na primjeru The Machinista toliko brije protiv Olivuda da se pošteno spomene i to da The Machinist nema veze s Olivudom

By <a href="https://www.idolnetworth.com/&quo on   7/18/2018 3:45 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<June 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation