Search
Sunday, February 05, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Aug 14

Written by: darkomacan
8/14/2012 3:19 AM

Apsolutnih sto (2001) Srdan Golubović

Mislim da sam već govorio kako s određenom nelagodnošću gledam domaće filmove, nelagodnošću koje nema kad čitam domaće stripove ili čitam domaće knjige, pa ma kako manjkavi ti potonji bili. Ni sam nisam siguran u čemu je razlog: vidim li filmove kao prodornije i konkurentnije pa posljedično strepim kakvu će recepciju doživjeti te ih zato i sam motrim s po dva skalpela u svakoj ruci, bodući si oči u očaju na svaki ugledani propust? Tko će ga znati, ali činjenica je da domaće filmove gledam kao kad ocjenjujem prozu prijatelja: s mržnjom i naklonošću, a bez opraštanja. Sve manje od savršenoga, gine.

APSOLUTNIH STO je dobar film, ali je daleko od savršenoga. To što vidljivo nije bilo previše para da ga se snimi još mu je i najmanja boljka, jer dodaje općem sirotinjskom ugođaju. Veći je problem što mu u filmsko pripovjedanje ulijeću segmenti koji mogu proći u literaturi, ali ne i na filmu (ono kad nam cijelu prošlost Igora i sjedokosog krimosa istovare u jednoj rečenici), ili kad se vidi da su neke od najboljih sekvenci kazališne, čisto dijaloške (razgovor, opet, Igora i sjedokosog). Dijalozi su generalno bili dobri (razlika između srpskih i hrvatskih filmova jest u tome da rečenice iz srpskih čovjek stvarno čuje na beogradskoj ulici dok su one iz hrvatskih životne kao preparirani medvjedi), kao i glumci, ali dramaturgija i režija su štucale cijelim putem: krešendo prvoga čina bio je jači od bilo čega što mu je uslijedilo, neke scene (mislim na nogomet na krovu) ničim nisu bile najavljene pa ničemu nisu ni poslužile, i film kao da se cijelo vrijeme kolebao koju nam to priču zapravo priča.

Na kraju se odlučio za balkansku varijantu noira - onu u kojoj protagonistu ne slijedi pad ako je publika na njegovoj strani, bez obzira na počinjeno - za neku vrstu moralnoga sivila gdje svatko, od klinca do policajca, kroji svoju pravdu kako bi ikakve pravde uopće bilo na podlozi beznađa, propalih snova, derutnih zgrada i blijedoga sunca.

***

Ben X (2007) Nic Balthazar

Odat ću vam jednu tajnu: meni možete strašno lako lagati. Dokle god se vaše priče drže više manje realnoga okvira (neću vam povjerovati da ste bili na Marsu, ali ću vam povjerovati da ste vidjeli duha Dražena Petrovića), možete ispričati što god želite i ja ću vjerovati, ako ništa drugo, da vi to vjerujete. A kad otkrijem da ste lagali, bit ću ... razočaran? Tako nekako. Vjerojatno i povrijeđen jer stvarno neću vidjeti zašto je to bilo potrebno.

Tomsojerovskim krajem BENA XA bio sam pomalo razočaran pa sad, unatraške gledano, zaključujem da mi se učinio lažnim, da mi je podmetnuo prilično nategnuto razrješenje u ime hepiendinga. No imao sam problema i s početkom: ozbiljnim bojama, prestarim glumcem i eksperimentalnim režijskim rješenjima BEN X se trudio izgledati ozbiljno i odraslo, lagao mi je i lagao dok nakon nekih četrdesetak minuta nisam shvatio da zapravo gledam dječji film. Poslije toga bio mi je bolji jer je sve - nadugačko objašnjavanje, sporo odvijanje, karikaturalno karakteriziranje, vječno soljenje gledateljske pameti - imalo smisla. Nije u konačnici - uglavnom zbog soljenja koje je presolilo - bio jako dobar, ali je ostao vizualno zapamtljiv i prilično okej, za dječji film o autizmu.

A ona moja tajna ... je l' i to autizam neke vrste? Propust u odgoju? Slijepa mrlja?

***

Harsh Times (2005) David Ayer

Pokušao sam si bio nabiti ritam gledanja i recenziranja i lako je bilo gledati film do film i pol dnevno - ako i ne valja, gledaš u strop, čistiš nokte, provjeravaš poštu - ali me dnevno zapisivanje nakon nekoga vremena umorilo: ono, učinilo mi se da pišem istu stvar na različite načine pa rekah sebi "odmori". Odmorio se malo jesam, ali sam zato upao u drugi problem: otvorim danas folder odgledanih i zinem. Ne mogu se sjetiti koji je q bio HARSH TIMES. A ništa, makar sam si razjasnio osjećaj da pišem istu stvar na različite načine: gledam istu stvar ispripovjedanu s varijacijama pa nije ni čudo.

HARSH TIMES je, na jedan način, kao "Apsolutnih sto" koji je bio kao "Biyeolhan geori": gledamo krimosa i čekamo da se spotakne. Pričem nema nikakve sumnje da će se spotaknuti i zanima nas samo koliko ga režiser voli, što ćemo vidjeti iz toga kakvu mu je sudbinu namijenio, i koliko smo ga zavoljeli mi, što ćemo pak saznati iz toga koliko nam se završetak bude svidio. Moj rezultat: David Ayer je pokvareno đubre koji je - spoiler! - ubio Christiana Balea samo da bi kritizirao američku administraciju, a Christian Bale je zapravo dobar glumac kojeg ja ne volim pa ne volim tako da bi me Ayerova poanta promašila i kad bi mi skvičala patka za američkom administracijom.

HARSH TIMES je, rezimirajmo, u jako lijepi celofan upakirano temeljito prožvakano i još temeljitije izlučeno sranje.

***

Juno (2007) Jason Reitman

U filmovima normalno nikad ne primijetim glazbu ... ako nije riječ o mjuziklima. Al' u Juno nekako nisam mogao izbjeći cijeli set retro veselih pjesmica. Sad, il' su me pogodili u neku zaboravljenu notu djetinjstva ili se redatelj preagresivno trudio da ozbiljnu temu zaodjene u vesele note kao što ju je ogrtao i veselim bojama, ne znam.

Film je na kraju idimi-dođimi. Scenaristici je najviše bilo stalo do toga da joj junakinja (a, koliko ide, i svi ostali) ispadne kul pa su najveća vrlina filma dijalozi koji zvuče kao da se ona u svojoj glavi nadmeće u repličarenju sama sa sobom, kroz mnoga usta. A kako je samopouzdane i kul ljude lijepo gledati, onda je i JUNO bilo lijepo gledati, ali treba reći da je svaki ozbiljniji zakutak zaobiđen što je brže moguće, a završna rečenica o naročitosti glavnih likova natakarena ondje kako bismo tu činjenicu spoznali jer dotad uopće nije bila razvidna.

Bar meni nije. Vidim da sinopsis na IMDBu spominje neuobičajenu odluku glavne junakinje - koja se meni činila skroz normalna - pa je možda opet riječ o kontinentalnoj razdjelnici mene i Olivuda, ako već ne o činjenici da sam davno pao s Marsa i još odskakujem.

(mcn)

Tags:

1 comments so far...

Re: 77 filmova (12/19)

Dodao bih, u filmu Apsolutnih 100 je na delu sveprisutno zanemarivanje supporting, da ne kazem srpski -sporednih jer to de facto nisu, likova. Pogotovo zenskih, u ovom slucaju ni manje ni vise nego devojke glavnog junaka. Njena cela uloga svodi se na to da svako malo opominje glavnog: "zasto cutis? Jebote, pa ti samo cutis..." Zaista inventivno napisan scenario, nema sta

By milandj3 on   8/16/2012 12:35 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation