Search
Tuesday, June 06, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Dec 30

Written by: darkomacan
12/30/2012 12:25 AM

Odahnite. :)

Go (2001) Isao Yukisada

Kao što sam u "Mauriceu Richardu" bio ama baš posve nezainteresiran za sudbinu frankofonih igrača u anglofonoj hokejskoj ligi, tako mi je u GO bilo do Kamčatke i natrag ravno za tužnu sudbinu Sjevernokorejca koji se pretvara da je Južnokorejac dok se zapravo osjeća kao Japanac. I ne mislim da je tu problem samo moje bešćutnosti (i svjetske, one zbog koje nikad nećemo svi živiti složno ni sretno), već je malo i do filmova samih. Možda su se trebali potruditi da mi dočaraju problem - okej, scena u hotelskoj sobi je jaka i razumljiva, ali dolazi kasno, nakon cijelog niza obiteljskih scena koje sam u svom neznanju tretirao kao komediju, dok sam ih možda trebao kodirati kao tragediju?

Inače, GO ima jako dobru scenu trčanja po pruzi podzemne (pandan onoj u Gantzu) na početku, koja kao da pripada u neki drugi film, ili nam bar daje posve drukčija očekivanja koja teenejdžerska sapunica što slijedi ne ispuni na pravi način. Usto, GO je film koji je jako zahebano guglati i na kraju sam ga gledao na nekom sajtu koji ga je već imao podijeljenog u dvadesetominutno odsječke, kao da su znali kako ove godine najčešće gledam filmove.

***

Brestskaya krepost (2010) Alexandr Kott

Na početku filma, kad se pokazalo da preko njega teče naracija i da je pripovjedač klinac, uhvatio sam se glavu: ovo će biti još jedno govno kao "Svolochi"! I prvih pola sata me ništa nije razuvjerilo: plesalo se, pjevalo, pecalo, fotografiralo i ljubakalo u dosadnom pokušaju da nas se zainteresira za likove koji će poslije patiti. Greška! Greška, jer osobnom životu, jer ženama nema mjesta u ratu ni ratnom filmu - to zamagljuje divnu crno-bijelu podjelu na nas i njih, to nas udaljava od onoga zašto ovaj žanr gledamo: daj nam patnju i ne smetaj s motivacijama.

Nakon tih bačenih pola sata, na svu sreću, počne klanje i prilično se dobro drži do samoga kraja filma. Ima nešto obavezne "lirike", ali se s njom ne pretjeruje već je vrijeme lijepo podijeljeno na momente kad navijamo jer naši trijebe bezlične neprijatelje u uglancanim čizmama i one kad suze lijemo zbog beznadnih, ali odvažnih slavenskih srljanja u propast. O, nisam ni znao koliku su mi falili partizanski filmovi dok nisam gledao BRESTSKAYU KREPOST!

BRESTSKAYA KREPOST nije, da se razumijemo, velik film. Ništa tu nije rečeno što nismo znali, a ni na posebno nov način. Štoviše, pripovjedanje je zamućeno činjenicom da mi cijelo vrijeme filma nije bilo jasno tko je gdje ni koliko daleko, a niti glumice se nisu baš međusobno razaznavale zbog redateljeve preferencije istom obliku usana. Individualne drame, isto tako, nisu baš neko dramaturško savršenstvo i teško im je pratiti niti, ali sve se to oprašta jer me je BRESTSKAYA KREPOST na sat i pol podsjetila kako je dobro bilo ubijati Nijemce u ono vrijeme kad se znalo da su oni jedini i najgori nitkovi.

***

Moartea domnului Lazarescu (2005) Cristi Puiu

"4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" me tako ubio da odonda strepim od svakog rumunjskog filma. Kako bih ovog uopće otvorio, morao sam se uvjeriti da je riječ o komediji - ono, tko bi puknuo "smrt" u naslov i onda stvarno snimao film o smrti, je li tako? To će biti neka laganica, neko natezanje oko ostavinske rasprave ili, kao što sam se isto uspio uvjeriti dok sam tražio titlove koji pašu, neka priča u kojoj Lazarescu umre i onda njegov duh baulja bolnicom i nama bude smiješno.

No, najsmješnije je u cijelom MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU kako za rumunjsku premijeru i *jest* reklamiran kao komedija (pogledajte izvorni plakat na Wikipediji) što nam, valjda - kad uzmemo u obzir da je u filmu riječ o bolesniku kojeg šetaju od bolnice do bolnice bez volje da ga liječe i s prognozom da će i tako krepati ako te noći i poprave što mogu - poprilično govori o stanju rumunjskoga duha: ništa ne brinite, ljudi, umrijet će Lazarescu, bar on će se izvući iz ove vječne zelene bukureštanske noći. Hepi ending!

A rumunjska kinematografija, pak, je po svemu sudeći u odličnom stanju. MOARTEA je jeftino al' odlično izveden film, napisan tako da svaki Balkanac prepoznaje sve likove, odglumljen srpski dobro i sve u svemu bez zamjerke. I, na kraju, da ... u usporedbi s "4 mjeseca ..." MOARTEA je komedija i to žestoka.

***

De helaasheid der dingen (2009) Felix van Groeningen

Nije moja misao, a ne znam ni točno kako je zvučala pa ću je parafrazirati: povadimo li sve žanrove i ono što ostaje pokazat će se kao žanr. Ne znam kako bih taj oglodani žanr nazvao - u književnosti je to možda "stvarnosna proza" - ali znam na što mislim: na filmove o siromašnima (jer bogati su žanr za sebe) cilj kojih je da im istovremeno zavidimo na čistoći i osjećamo se udobno im nadmoćnima. Kao nekad primitivnim plemenima. Natureni naturalizam. Engleski prijevod naslova ovoga filma, (Mis)fortunates, samo podebljava tu dvoličnost, a perspetiva protagonista koji od svega toga utekne samo potvrđuje superiornost "našega" očišta.

Zapravo nisam uopće mrzio DE HELAASHEID DER DINGEN (da prevedem kao "Zakurac bilo, zakurac ostalo"?) onoliko koliko zvuči kad se čita prethodni odjeljak. Zabavio sam se propisno i s visine te me je samo smetala prokleta naracija mladoga junaka koji poslije postane, ne'š ti!, pisac i tako se, ne'š ti!, izvuče iz govana u kojima je odrastao i koja su mu pognojila talent. Zapravo je moja ovdje pokazana antipatija vjerojatno rezultat iritacije trenutačnom dominacijom pripovjedanja u prvom licu kako bi se dočarala istinitost publici koja više ne vjeruje u maštu.

A zašto bi vjerovala kad mašta više ni u žanrovima nije razvidna?

***

Y tu mama también (2001) Alfonso Cuarón

Iz nepoznatih razloga - možda zato što sam naziv sugerira seks i komediju - čvrsto sam vjerovao da je Y TU MAMA TAMBIEN film španjolski i Almodovarov. Eee, krivo! Film je meksički pa se razlikuje u bar dva vidna aspekta: nije crven, nego zelen (koliko zelenih filmova ove godine!) i nije pomiren sa životom i svijetom nego se grči, bori i opire.

(Imam posve nezvanu teoriju o narodima koji su imali carstvo - Talijani i Španjolci se pikaju u tu skupinu - i koji su otad namireni, smireni poput čovjeka koji je ostvario što je u životu htio. I onda su tu oni drugi narodi: mladi ili manje mladi, ali gladni, zakinuti, zažagrenih očiju. Meksiko bi bio među tima.)

Treći vidni aspekt, ali koji vjerojatno izlazi iz prva dva, jest da Y TU MAMA TAMBIEN jest seksi, ali nije komedija već tragedija. Tragedija je vrlo fino izvedena, naslućena u detaljima tako da kad rješenje dođe i nema iznenađenja, ali ima praznine. Tragedija je još i dopunjena - a pola filma sam se pitao zašto - svim onim digresijama o usputnim likovima i političkoj situaciji koji u konačnici doprinose neodlučenoj borbi života protiv uzaludnosti istoga.

(mcn)

Tags:

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation