Search
Monday, June 17, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 13

Written by: darkomacan
2/13/2014 9:16 PM

Zato što u danu imam bar pet minuta u kojima ne znam što bih sa sobom, onda razmišljam o najbesmislenijoj besmislici ikad: sekundarnoj stripovskoj literaturi. I onda kad posložim u nas nedostajuće kategorije knjiga:

- leksikon stripa
- povijest svjetskog stripa
- povijest domaćeg stripa
- monografske obrade autora/stripova
- subjektivni eseji o pojedinim stripovima

onda zaključim da je poredak odozgo nadolje ono što za čitanje zanima publiku, dok je odozdo nagore (nikako ne nabolje) ono što za pisanje zanima mene. A da ne bi sve bilo samo o meni, Juričin prijedlog:

- opaka teorija

nisam ni znao gdje smjestiti na listu.

(mcn)

Tags:

28 comments so far...

Re: Naopaqa teorija ...

Ne znam, Regočevci, ali ja mislim da je vrijeme sazrelo za jednu strip akciju!

By FAB on   2/13/2014 9:42 PM

Re: Naopaqa teorija ...

FAB!!! jebote! FAB is alive and ready to kick!

a Macan opet piše po blogu!

i Kelava je izašao iz zimskog sna i počeo komentirati!

stvarno je vrijeme za novu radnu akciju :-)))

By jurica on   2/14/2014 7:41 AM

Re: Naopaqa teorija ...

a glede sekundarne literature:

- leksikon stripa
- povijest svjetskog stripa
- povijest domaćeg stripa
- monografske obrade autora/stripova

...bilo koje od ovog bi bilo super i bilo koje od toga bi bilo strašno i nezamislivo skupo za proizvodnju. ona naša uobičajena - samo da se pokrije tisak, a za honorare ćemo lako: neće ih biti - ovdje ili neće proći ili će rezultati biti poražavajući.

jednostavno posao zahtijeva ogroman trud i ogroman broj ljudi. to je jedna od onih - ili Leksikografski zavod ili niš od toga - situacija u kojima se čovjek zapita... vrijedi li toga? recimo, samo iz pizdarije recimo da Leksikografski zavod podrži takvu inicijativu i uzme je u svoje okrilje (što 99.9% neće); knjiga bi koštala 450 kuna, nastajala 10 godina i imala skoro pa nikakav odjek.

stvarno i bez zajebancije mislim da bi od svega što se spominjalo upravo jedno od toga bilo najvrjedniji projekt od svega navedenog, ali - avaj! - čini mi se i najmanje realno.

***

- subjektivni eseji o pojedinim stripovima

toga već ima i to je super, ali to možda bolje paše u periodiku (papirnatu ili virtualnu) koja se lako ukoriči naknadno kad su honorari već odrađeni u primarnom izdanju, pa praktički i treba samo pokriti tisak.

ovisno tko piše, može biti vrh ili bezveze. ako bi ti pisao bilo bi vrh.

***

- opaka teorija

baš u obliku knjige najbliže tome što imamo je Munitić, a njegova je knjiga malko već ostarila i nije baš opako opaka teorija. skripta za faks proširena za ukoričenje, zapravo.
usporedi li se s Munitićevim knjigama o animaciji, ostaje dojam da je ova napravljena tek tako da se nešto napravi i o toj temi.
prostora ima. potrebe nema. ni publike. vjerojatno ni zainteresiranih autora.
sve u svemu: kaj će nam nešto što osim mene ne zanima nikoga?

By jurica on   2/14/2014 7:52 AM

Re: Naopaqa teorija ...

>stvarno i bez zajebancije mislim da bi od svega što se spominjalo upravo jedno od toga bilo najvrjedniji projekt od svega navedenog, ali - avaj! - čini mi se i najmanje realno.

Prevedi, pliz. :) Koje? Ili bilo koje?

By mcn on   2/14/2014 7:44 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Ništ, samo mi drago što se ovaj blog počeo odmrzavati pa ću ga ponovo uvrstiti u svoju omiljenu lektiru. A kad već tupim: razmislite o regionalnom povezivanju. Nisam jedini kojemu je dopizdilo što poremećene političke, znanstvene i umjetničke „elite“ više od dva desetljeća samo prljaju tu plodnu paradigmu što se zove Balkan. A glede tržišta, dvadeset milijuna i nešto ipak je više od četiri milijuna i nešto.

By aco on   2/14/2014 9:18 PM

Re: Naopaqa teorija ...

When you fail, fail bigger! :))

By mcn on   2/14/2014 10:22 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Nemam sad vrimena čitati, ali sutra ću. Baš sam se danas sitija ove stranice i reka san sebi, jeba pas mater i fejzbuku i ko ga je izumislija. cujemo se ovi dana.

By Rico on   2/15/2014 12:47 AM

Re: Naopaqa teorija ...

> Koje? Ili bilo koje?

bilo koje od prvonavedenih.

- leksikon stripa
- povijest svjetskog stripa
- povijest domaćeg stripa
- monografske obrade autora/stripova

moj poredak po osobnom interesu/ukusu bio bi:
1. leksikon
2. monografije
3. povijest domaćeg (idealno, što bi Aco naglasio: regionalnog)
4. povijest stranog (toga ponešto ponegdje ima po svijetu, pa možda nije top prioritet)

By jurica on   2/15/2014 8:13 AM

Re: Naopaqa teorija ...

Monografija

By Rico on   2/16/2014 11:48 AM

Re: Naopaqa teorija ...

Ispeci pa Rico. :)

By mcn on   2/16/2014 11:53 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Znate li koliko ima dječjih slikovnica?
Da li ste uopće svjesni koliko je to tržište veliko i koliko ih se u stvari proda?
Da li ste svjesni koliko se dječjih slikovnica posuđuje po knjižnicama?
Koliko ih se čita svake večeri pred spavanje?
Koliko ih je u lektiri u prvim razredima osnovne škole?

Sad vas ja pitam, jeste li ikad čuli za sekundarnu literaturu dječjih slikovnica? Leksikon možda? Monografiju? Povijesni pregled?
Niste?
E, sad se zapitajte zašto?

I još nešto.
Nema jadnije stvari na svijetu od čovjeka koji gradi svoj vlastiti nadgrobni spomenik. Pa makar on bio i egipatski faraon.

By dupli on   2/17/2014 9:50 AM

Re: Naopaqa teorija ...

meni se svidja: subjektivni eseji o pojedinim stripovima, jos uvijek mi jako nedostaju oni komentari djecijih slikovnica koji su svojevremeno bili zabranjeni da se objavljuju.

By e on   2/17/2014 10:28 AM

Re: Naopaqa teorija ...

Svjestan sam da se autorskih slikovnica proda jako malo jer nisu Snjeguljice i Pepeljuge.

I svjestan sam da je SVE što čovjek radi za dušu, primarno ili sekundarno, fizički ili tek dobročinstvo, nadgrobni spomenik.

By mcn on   2/17/2014 12:18 PM

Re: Naopaqa teorija ...

iako bih na ovu temu više bio na tvojoj nego Duplovoj strani, Darko (zašto ne sekundarna literatura? "odrasla" književnost je ima više nego književnosti same, pa joj i to daje neko sasvim drugačije tržište, IMHO stripovima realniju sudbu od prodaje slikovničkog tipa) - ipak mislim da autorske slikovnice dijele neke boljke sa stripom koje nisu isključivo pitanje snjeguljice i pepeljuge: Medo Tobi se prodaje i klinci ga obožavaju, a nije ni pripovijest stotinama godina u tradiciji, a bogme ni multimedijski Disney hit poput Paje Patka ili Mikija Mausa.

ima tu još faktora. distribucija i marketing sigurno. a možda i još ponešto.

By jurica on   2/17/2014 12:36 PM

Re: Naopaqa teorija ...

>>>>>Sad vas ja pitam, jeste li ikad čuli za sekundarnu literaturu dječjih slikovnica? Leksikon možda? Monografiju? Povijesni pregled?
Niste?
E, sad se zapitajte zašto?

Daj, nemoj me zajebavat, ovo nije Dupli pisao, ajde, ko se predstavlja njegovim imenom:)

Jebote sta slikovnice imaju veze sa stripovima? Stripaši su ljudi koji kopaju najdublje, slikovnice citaju djeca (pardon i roditelji) , boli ih kurac kako je nastala slikovnica i ko je pisao i crtao, dok stripaš hoće znati što je autor ručao u trenutku crtanja neke scene i sl.
Stripaši su najveći geekovi od svih geekova iz svih vremena od postanka čovjeka, JEBE NAS SAMO TRŽIŠTE, TO JE PROBLEM!!!!!

By Rico on   2/17/2014 1:08 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Upravo to im je zajedničko Rico!
Devedeset posto čitatelja boli kurac ko je pisao i crtao.
Onda dolazi onih 9,99 posto koje zanima što je autor ručao u trenutku crtanja tj. trivie, anegdote, pizdarije. A to ne spada ni u leksikon, ni u povijest, a ni u subjektivni esej. Eventualno u monografiju ali i tamo te stvari treba dozirati.
To što bi mcn pisao malo koga zanima. Eventualno, koliko sam uspio dokučiti, Biukovićeva monografija bi nekog interesirala. Ali i za nju je prekasno. Ti stripovi su bili aktualni i uzburkali su more ali njihov uticaj na današnji izričaj strip scene je gotovo nikakav. Čak bih se usudio reći da je uticaj na današnju scenu u konačnici bio negativan jer su svi pohrlili, što je potpuno razumljivo, prodati se vani. To je trigeriralo onaj stav, o kojem je u prošlom postu pisao jurica, "sve što vrijedi crta za vani, a po doma rade samo oni koji se ne mogu prodati - tj. oni koji ne vrijede". Rezultat je taj da su prazninu počeli popunjavati amateri i parttime stripaši. ... Shit! Opet počinjem filozofirati.
Mcn, vrijeme je za novi post ;-)

By dupli on   2/17/2014 2:05 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Jebiga, moram napisat još nešto.
Jedini razlog za pisanje sekundarne literature koji mi ima smisla je "da se ne zaboravi". S druge strane, to znači da je stvar zaključena i mrtva plus postoji bojazan da se ne održi ni sjećanje unutar same grupe.
Pardon, postoji još jedan dobar razlog za sekundarnu literaturu: "tema za doktorat." :-)
A hoće li sekundarna literatura biti u formi stripa ili knjige?

By dupli on   2/17/2014 3:26 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Picto je predlagao još odavno da bude strip. Al' ono malo energije što imam sad mi je Dupli posve zatukao svojom posve točnom analizom. :)

By mcn on   2/17/2014 6:55 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Volim strip i esejistiku o stripu, ali vi ste ipak insajderi pa ne mogu sudjelovati u raspravi bez bojazni da ne podbacim. Međutim, ovaj mi se primjer čini zanimljivim, na žalost ne i poticajnim. Moj unuk Matija (11) već sada posjeduje veliku i lijepu biblioteku u stripu: većinom tvrdo ukoričena izdanja, sjajne likovne opreme i pametnih scenarija. Roditelji mu to mogu i žele priuštiti. Na žalost, u toj njegovoj stripoteci niti jedan naslov i niti jedan autor nisu domaći (čak ni regionalni).

By Aco on   2/17/2014 8:31 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Volim strip i esejistiku o stripu, ali vi ste ipak insajderi pa ne mogu sudjelovati u raspravi bez bojazni da ne podbacim. Međutim, ovaj mi se primjer čini zanimljivim, na žalost ne i poticajnim. Moj unuk Matija (11) već sada posjeduje veliku i lijepu biblioteku u stripu: većinom tvrdo ukoričena izdanja, sjajne likovne opreme i pametnih scenarija. Roditelji mu to mogu i žele priuštiti. Na žalost, u toj njegovoj stripoteci niti jedan naslov i niti jedan autor nisu domaći (čak ni regionalni).

By Aco on   2/17/2014 8:33 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Aco, ako nije tajna, interesira me koji su stripovi zastupljeni u strip kolekciji jednog današnjeg 11-godišnjaka.

By dupli on   2/18/2014 10:31 AM

Re: Naopaqa teorija ...

dupli kaže: "Jedini razlog za pisanje sekundarne literature koji mi ima smisla je "da se ne zaboravi". S druge strane, to znači da je stvar zaključena i mrtva plus postoji bojazan da se ne održi ni sjećanje unutar same grupe.
Pardon, postoji još jedan dobar razlog za sekundarnu literaturu: "tema za doktorat." :-)"

Eh, govoreći u svoje ime, veliki razlog zašto uopće želim pisati stručnu literaturu o stripu je taj što bih želio podučiti i naučiti, otkriti i razotkriti, osvjetliti i prosvjetliti. Ovo zvuči pomalo snobovski, ali to mi nije bila namjera. Ono što želim reći, uvijek ima stripova, autora, stilova, tema, pokreta i škola na koje ljudima vrijedi skrenuti pažnju. Drugi razlog bi bila određena potreba da se strip legitimizira kao medij/umjetnost/izraz/štogod, te da ne bude marginalna kulturološka pojava.

By Comic book historian on   2/18/2014 2:07 PM

Re: Naopaqa teorija ...

mcn kaže: "Picto je predlagao još odavno da bude strip. Al' ono malo energije što imam sad mi je Dupli posve zatukao svojom posve točnom analizom. :)"

Hm, "Comic Book Comics"? Ajd, ja ću to prevesti ako treba (makar taj prijevod ne bi ni izbliza prismrdio tvojem), sad nam samo treba netko tko je to voljan izdati.

Ali to ne znači da ne mislim i dalje raditi na stručnoj literaturi. dupli, moje neiskustvo i naivnost još su preveliki da bi me tvoji komentari pogodili. :D

By Comic book historian on   2/18/2014 2:25 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Hvala ti Comic book historian!!! :-)
Mcn jel vidiš?
Ima tko će pisat sekundarnu literaturu!
Zato, ostavi se svakakvih ideja i primi crtanja!
Treba ljudima dati materijala da imaju o čemu pisati.
Jel tako Comic book historian?

By dupli on   2/18/2014 3:04 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Dupli, javit ću se uskoro s popisom kad od sina i unuka dobijem mail (ja u Valpovu oni u Rijeci). Za sada samo jako subjektivan utisak. Kad je unuk čitao „Šetača“, rekao je tati: ovaj me lik podsjeća na mog djeda Acu .

By Aco on   2/18/2014 5:32 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Obećao sam Duplom popis nekih stripova koje u svojoj zbirci ima moj jedanaestogodišnji umuk: Strapi - Perzepolis; Taniguchi - Šetač, Daleko susjedstvo; Giardino - No pasaran; Moore & Gibbson - Čuvari; Spiegelman - Maus; Battaglia - Legionar; Vaughan - Posljednji muškarac na svijetu; Nakazawa - Bosonogi Gen; Trondheim - Zekanove hvalevrijedne pustolovine; Sfar & Trondheim - Tvrđa; Franquin & Jidehem - Gaston; Pedrosa - Tri sjene; ...

By Aco on   2/20/2014 6:50 PM

Re: Naopaqa teorija ...

Tvoj nećak je Markos!

By mcn on   2/20/2014 8:25 PM

Re: Naopaqa teorija ...

:o Šok!
Djeca čitaju stripove za odrasle, a odrasli stripove za djecu!
Gdje ide ovaj svijet? :D
Mada, to je u neku ruku i logično.
Jedni žele što prije odrasti, a drugi se žele vratiti u djetinjstvo.
Hvala Aco na informacijama.


By dupli on   2/20/2014 10:07 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<June 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation