Search
Wednesday, September 27, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Sep 14

Written by: darkomacan
9/14/2014 3:07 PM

Draško Roganović i Denis Pajtak su me prozvali na onu FB igru gdje se mora navesti deset bitnih knjiga, knjiga koje su te obilježile. Uvjet je bio da se ne misli puno, ali fućkaš taj uvjet: nekoliko tjedana poslije, evo popisa koji je popis koliko i priča. Zahvalite Neilu Gaimanu, jer bih sve činio radije nego korigirao iduću karticu prijevoda njegovih, khm, zaigranih pogovora.

1.) Popis, očito, treba početi prvom pročitanom knjigom jer da ta nije imala učinak do druge pročitane ne bi ni došlo. Koja je bila prva? Vjerojatno neka slikovnica, možda ona s Mikijem (ili Pajom?) gdje ga ugrize rak (mislim) i gdje sam svaki put tako plakao, kažu mi, da su istrgnuli tu stranicu i spalili je u peći. Jest, imali smo peć tad još. I knjige su nekad ostavljale ožiljke.

2.) Nedovršena slikovnica čijeg se naslova ne sjećam, a koju je tata crtao bratu i meni. Bila su tu neka dva lika i tunel kroz sekvoju, ali najbitnija je bila, retrospektivno, spoznaja da knjige pišu i crtaju ljudi.

3.) Pipi Duga Čarapa Astrid Lindgren i Zračna pošta doktora Dolittlea Hugha Loftinga su dvije knjige koje sam u nižim razredima osnovne posuđivao jednom svake školske godine. Zašto baš njih? Jer ih nisam imao, a filozofija je doma bila da se na knjige novac ne baca ako ih se može posuditi. Tako da sam one Dolittle koji su bili doma pročitao svakog jednom, a Zračnu poštu četiri puta. I dan danas pročitat ću ono što posudim u knjižnici s puno većom vjerojatnošću nego stotine svezaka koje kupim.

4.) Hobit J.R.R. Tolkiena. Knjižnica Bogdan Ogrizović, posuđeno sedam puta dok nisam napokon kupio svoj primjerak koji zatim, naravno, nikad više nisam pročitao. Zašto me puknulo? Ne znam, ali znam da sam ukupno dvije knjige tražio da mi se kupe za rođendan –Gospodara prstenova za osamnaesti i Bibliju za trideseti – te da sam sestri, dok je bila mala, naglas čitao Hobita (fali mu B jer je Nolitovo izdanje) i Gospodara (bez dosadnih dijelova).

5.) Sirius, biblioteka znanstvene fantastike. Imao sam nepunih deset godina, ali znao sam da će se pojaviti prvi broj i želio sam ga kupiti (skupih 10? dinara) što znači da sam znao što znanstvena fantastika jest. Kad sam se navukao? Nemam pojma, ali kupio sam prvih šest brojeva Siriusa, ispovraćao se nakon prosutih zubi u Rollerballu i nisam mu se vratio idućih pet godina. Pročitao sam ukupno valjda stotinjak svezaka i meni je znanstvena fantastika – to. Jest, bilo je dobrih romana i novela drugdje (nakladnička djelatnost Bobana Kneževića tu mi je jako oblikovala ukus), ali Siriusov SF odredio mi je spisateljski put na idućih trideset godina.

6.) Koko u Parizu i Domaća zadaća Ivana Kušana bile su dvije knjige gdje sam primjetio pisca. Koko je imao taj trik da dvije usporedne radnje presijeca na napetom mjestu i tako te natjera da čitaš onu drugu dok se ne vrati prvoj u trenutku kad te druga više zanima. Trik (GRRMartin danas radi istu stvar), ali bilo mi je prvi put da sam ga uočio i shvatio. Domaća zadaća, osim što je možda najbolji Kušanov dječji roman, je za naslov svakoga poglavlja imala neku našu poslovicu. Zajedno, pokazale su mi da se u pisanju ne mora zabavljati samo čitatelj, da tu zabavu za sebe može naći i pisac.

7.) Nije fer, Davide Ephraima Kishona, prvi i drugi dio (mislim da je u Hitu bio u jednom tomu, ali ja sam imao Evergreen izdanje). Čitajući, čitajući i čitajući Kishona (i Goscinnyja) naučio sam kako se pravi humor. Mislim da neke priče još i danas znam napamet.

8.) Ubojstva po abecedi Agathe Christie su predstavnik moje zaluđenosti autoricom iz vremena kad je netko (Globus?) objavio četiri kola njezinih djela. Sjećam se kako sam navedeni roman prepričavao nekome (Kreši Opalku?) u Dubrovniku da bi on sažeo zaplet u "Dakle, uhvatili su ga na blef?", a ja sam ostao zbunjen i nisam znao protumačiti kako uopće nije bitno kako je zlikovac uhvaćen već veličanstveno suluda premisa zločina. Također, u biografskoj crtici je pisalo da je Agatha autorica osamdesetak romana i ja sam zdvajao kako ih je malo. Također također, rodila se želja da ih napišem barem toliko.

9.) Neka knjiga o Xanthu (treća, mislim) Piersa Anthonya. Ne što je bila dobra, nego zato što je to prvi svezak koji sam pročitao (uglavnom, malo sam preskakao) na engleskom. Bilo bi ljepše i zaokruženije da ga zamijenim s Doctor Dolittle in the Moon koju sam pokušao, ali je nikad nisam završio, ili s Make Room! Make Room! Harryja Harrisona koju sam prvu zapravo pročitao, ali budimo pošteni: Anthony mi je dao samopouzdanje da nastavim.

10.) Joyce, Proust, Krleža – kad sam se pod stare dane osjetio krivim što čitam samo žanr i zapitao se što propuštam, uhvatio sam se, među ostalim, u klinč i s ovim klasicima. Neki su otvorili vrata mogućeg (no ne i obaveznog), neki su pokazali što je učinjeno (da se više ne bi moralo činiti), a neki pokazali s čime se valja boriti. Sve u svemu, priča trenutačno tu stoji, ali, akobogda, nastavlja se ...

(Stripovi su, pak, posebna priča i ni blizu ovako jednostavna.)

mcn

PS Ne prozivam nikoga ako za to nisam plaćen; od toga su me odučili na mome sedmom rođendanu, ali o tom ...

Tags:

3 comments so far...

Re: FB overflow ...

PPS Nije ovo samo da bi punio blog podgrijanostima već zato da neke tekstove mogu poslije naći jer je FB košmar od nenalažljivosti.

By mcn on   9/15/2014 10:13 AM

Re: FB overflow ...

Sve o Gershonu Mesingeruuuuuu!!!!!
:-)
mama je usred noći dolazila vidit jesam li dobro, koliko sam se davio od smijeha uz Kishona...

By Quelava on   9/17/2014 9:51 AM

Re: FB overflow ...

Eh sad - ja te prozvao, ili si se pak sam nashao prozvanim?

By Drashko R. on   11/4/2014 10:48 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation