Search
Wednesday, September 27, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jun 3

Written by: darkomacan
6/3/2017 8:46 PM

Održao sam nekidan predavanje, užurbano i skokovito, o belgijskom stripu. Prihvatio sam se toga jer mi je tema draga i jer se s vremena na vrijeme volim čuti kako pričam o nečemu što me veseli, ali pred samo predavanje dogodilo se nešto neočekivano: u dvoranu, dotad posutu gostujućim predavačima u funkciji slušatelja, priveli su četrdesetak studenata. Tragovi negvi na gležnjevima bili su im zanemarivi, a kundaci stražara tek sporadično krvavi pa sam pretpostavio kako su ondje dobrovoljno. No, njihova je prisutnost promijenila sve, natjerala me da mislim o onome što ću ovdje zvati "horizontom".

Bilo to točno ili ne, naime, početkom svoje fascinacije stripom držim CAK, reviju koja je počela izlaziti u proljeće 1973., dok još nisam napunio sedam godina. CAK – potomak njemačkog Zacka koji je uglavnom bio potomak francuskog Tintina – je donosio relativno svježe stripove, u prosjeku stare četiri ili pet godina, koliko i filmovi koji su nam onda dolazili u kina. Tu i tamo zaglibio bi dublje pa donio deset godina staru epizodu Boba Moranea , ali uglavnom se držao spomenutog petogodišnjeg "horizonta", tek nekim rubrikama (konfuzno prevedenom Piloteovom enciklopedijom) dajući naslutiti da se povijest stripa pruža dublje od toga. Horizont mi se proširio s iduće dvije revije koje sam pratio, ZOVOM i ZOV STRIPOM – epizode Asterixa ili Daleke planete ondje su bile deset godina stare, Taličnog Toma dvadeset, a stripovi braće Neugebauer trideset – pri čemu, jasno, ničega toga nisam bio svjestan kao klinac. Klincu je sve što konzumira dio trenutka u kojem konzumira. Od povijesti se oboli tek poslije.

Te gledam ja to četrdesetoro nesretnika za koje moram pretpostaviti da im strip nije glavni interes u životu i brzinski računam dok prolazim kroz početne šale: njima je oko dvadeset, možda koja više, što znači da su se listom rodili poslije ovog našeg zadnjeg rata, da je njihov čitateljski horizont u najboljem slučaju oblikovan početkom ovog stoljeća, stoljeća koje dnevno proizvodi količinu informacija koliko desetljeće moga djetinjeg čitanja, stoljeća u kojem se film ne čeka pet godina već su piratske kopije dostupne i prije premijere. Kvragu i strip, shvaćam u trenutku dok im pričam o nastanku revija iz vremena kad im ni djedovi nisu nastali, ovoj publici trebat će fusnote kad spomenem Jugoslaviju, kad spomenem dinar, kad spomenem crtaće pero.

Preživio sam predavanje zato što sam briljantan i zato što publika o temi ne zna ni dva posto pa me nije mogla uloviti kad bih nešto preskočio ili zalutao (simultana prevoditeljica me poslije, doduše, zamolila da idući put koju rečenicu završim umjesto da svaku prekidam digresijom, ali to je povijest promislite li pravo – ako se u nju udubite ostaje vam samo digresija na digresiju). Pitanje koje me otad progoni jest može li se ispričati povijest stripa (belgijskog, hrvatskog, svjetskog) koja ne bi bila rešetka mrtvih imena i zaboravljenih godina prožeta opskurnim anegdotama zanimljivim samo pripovjedaču? Može li povijest stripa postati ono što svaka povijest čezne: pripovijest, relevantna slušatelju rođenom jučer? Čini mi se teškim, možda i nemogućim.

Čini se, svakako, kao izazov.

(mcn)

Tags:

4 comments so far...

Re: Bilješka za ... nešto već.

Ne znam

By Rico on   6/3/2017 10:19 PM

Re: Bilješka za ... nešto već.

Ako uvjeriš čitatelje/slušatelje da znaš o čemu pričaš, možeš sve.

By Dommy on   6/4/2017 12:05 AM

Re: Bilješka za ... nešto već.

Iz osobne perspektive kao nekadašnje školarke koju povijest u školi apsolutno nije zanimala, al je zato bila sposobna progutati kvadratne metre knjiga i sate i sate dokumentaraca na tu temu, povijest je zanimljiva ako je zanimljivo predstaviš. Zaboravi imena i godine, ali predstavi međusobne veze (tko je na koga utjecao, što je tko s kim radio, tko je od koga krao), kakve su bile afere, koje su probleme imali (pare? nezaposlenost? neuzvraćene ljubavi? nerazumijevanje profesora i institucija? mislim da bi to sve bilo zanimljivo za studente...) - bilo što s čime se publika može poistovjetiti i naći nešto za sebe.

By Ana on   6/5/2017 9:08 AM

Re: Bilješka za ... nešto već.

Samo trač, dakle, traje? :)

By mcn on   6/7/2017 7:41 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation