Search
Monday, December 04, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Apr 19

Written by: darkomacan
4/19/2009 9:06 PM

Jurica me zajebao i prebrzo objavio osmi broj Kajgoda taman kad sam se htio referirati na sedmi. A ništa, najnoviji vam je broj na http://kajgod.mojstrip.com/, a ovaj na kojeg ću se ipak referirati je na http://kajgod.mojstrip.com/index.php?Broj=7#uvodnikoblog . Te tako.

Te tako, u Kajgodu 7 Jurica priča o svom radu na "Sergeju" te spominje rane epizode "kad mu je Sergej još bio briljantan, a ne samo zabavan kao u zadnje vrijeme".

To je bilo čudno za pročitati. Ne u lošem smislu, nisam se tu nešto uvrijedio, već više zbog ocjene ranih epizoda kao briljantnih. I nije to Jurici prvi put, već je jednom negdje spomenuo Sergeja kao moje remekdjelo, i jednako me tom prilikom zbunio. Bestraga, čak mi je bio natovario prekomjerna očekivanja od tog mog stripa.

No dobro, što ja sad tu hoću? Malo se kupati u starim pohvalama? Objašnjavati u svom suicidalnom stilu kako Sergej zapravo nije tako dobar, e ne bih li rastjerao ovih četrdesetak čitatelja koje još ima? Ne, htio sam samo - jer spora je nedjelja - percepcije postaviti u perspektivu, priče radi. Koga zanima, neka čita, koga ne zanima, sigurno ima nešto zabavnije na internetu. Recimo, esej o bradavicama Franke Potente i Martine Mjesec u osmom Kajgodu.:)

"Rane epizode Sergeja" su prve četiri, na papiru dostupne u albumu "Stare priče". Njih sam nacrtao '93. na '94. (prve tri) i '96. Simultane su s radom na "Grendelima" (u prvoj verziji dijaloga, totalno nesvjesno, poglavar i klinac iz druge epizode imali su ista imena kao poglavar i klinac iz Grendela) i s pisanjem moje prve knjige, "Knjige lažu!" (u kojoj epizoda "Rat", kad već raščlanjujem, ima poprilično sličan pristup završnici Grendela ... Ili "Soldiera X"). Zajedničko svim trima stvarima jest da potječu iz perioda "pronalaženja glasa", iz trenutka kad se mladi pisac prestane boriti s formom i uzorima te otkrije svoje teme, stil i opsesije.

Takve stvari su uvijek jake. Zato nije rijetkost da novi glas dobije neku literarnu ili žanrovsku nagradu: svi vole stare priče ispričane na nov način. Ali baš zbog te novosti i snage, dvije stvari su nemoguće: to se ne fejka i to se ne ponavlja.

Ako ih dobro pogledate, vidjet ćete kako su prve četiri epizode Sergeja mlade: njihova je poruka jasna i u njima nema dvojbi. Od pete epizode (okvirno zamišljene davno, ali napisane i nacrtane deset godina poslije) sve je već drukčije. Od druge knjige - koja dodatno pati što sam je gradio na starim bilješkama znajući da ne smijem opet stati jer treći put neću više imati snage krenuti - Sergej (u ime mog mladog ja) i ovaj ja koji vam je poznat s bloga smo se borili na krv i nož kako bismo odlučili tko živi i tko umire te o čemu je ta priča uopće (deblji ja je insistirao da strip ne bude serija otvorena kraja već zaključeni roman). Druga knjiga zato je gusta i katkad teško prohodna, iako se nadam da smo s trećom (ovom koja se serijalizira u Sergej stripu) izašli na čistinu. Priča sad ide nekamo, iako je njezina poruka sve samo ne nedvojbena.

Drugim riječima, ispričavam se, Jurice, što sam ostario.

(mcn)

PS A među dobrim vijestima: kako se u SS#02 (kojeg još nisam vidio otisnutog) načinje tema pjesama o Sergeju, pomislio sam kako bi to bio dobar okvir za epizode koje su crtali drugi ljudi (tri nacrtane, Borna kaže da je Jurica nacrtao dvije stranice od njegove epizode, Goran je načeo svoju) i koje kreću od SS#03. Zajednički naziv nuzserije izvest će se nekako iz tog smjera, a ako se skupi sedam ili osam epizoda (razlčiti crtači, molim), mogli bismo napraviti poseban album krajem 2010. Kad već nemam drugog načina da vam zahvalim.:)

PPS Ako netko blagog pojma nema o čemu tu pričam, prvih devet i pol epizoda Sergeja dostupno je na http://www.stripvesti.com/sergej/index.htm

PPPS Regoča ne očekujte prije sutra popodne, nemam Photoshop na laptopu.

Tags:

4 comments so far...

Re: Sergej on maj majnd ...

Pa i meni su bile prve epizode odlične ali ipak najbolja priča iz prve knjige mi je posljednja jer se vidi da se priča počinje nekamo razvijat. Problem druge knjige je bio meni ( dok nisam ponovo pročitao ) promjena fokusa sa Sergeja na okolinu, u kojoj se nisam ( kao ni Sergej) odmah snašao.
Ali da , sa trećom knjigom stvari se vraćaju na mjesto. Samo tako nastavi !

By Deer on   4/19/2009 11:31 PM

Re: Sergej on maj majnd ...

e, ali "starost" je dobrolosi fenomen (odnosno, ima dobre i lose strane).

da ne nabrajam sad predugo, ali vecina mojih najdrazih romanopisaca (Philip Roth, Cormac McCarthy, JM Coetzee...) u najbolje godine dosli su oko svoje 60-e godine. pisali su oni dosta i prije, ali ono sto mi se stvarno svidja tek tu negdje.

T.S.Eliot je to lijepo istaknuo u jednom eseju: poezija je mladost, roman je starost.

za poeziju ti trebaju jake i nezrele emocije koje se najbolje izrazavaju u kratkim, nabijenim formama, a za roman ti treba mudrost, stalozenost, pomirenost, poznavanje karaktera, iskustvo...

prve epizode Sergeja bile su poezija. vjerujem da se sad poceo razvijati u roman.

(a u konacnici: ja osobno puno vise volim romane nego pjesme)

By jurica on   4/20/2009 6:01 AM

Re: Sergej on maj majnd ...

e, zaboravio sam: I HVALA NA REKLAMI ;-)

By jurica on   4/20/2009 6:03 AM

Re: Sergej on maj majnd ...

> nemam ps na laptopu

Ja ga namjeravam uvaliti i na mobitel:)

of bat veseli; stigo maču piču i izgleda uauu!

By Rico on   4/20/2009 9:49 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation