Search
Sunday, April 02, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
May 29

Written by: darkomacan
5/29/2009 10:37 AM

Prije PIPe, tekući poslovi.

Pro primo, Ricina pasica do ovog momenta nije stigla pa nejde danas. Pro secondo, razbio sam glavu udarajući njome o zid nakon čitanja komentara o nenabavi SS03 u SNK (i SKL). Nemam pametno rješenje, osim da otvorim pretplatu za unutar Rvacke, cijena vam ostaje ista uz plaćanje na tekući, jedino to mogu tek od idućeg broja jer je od SS03 ovo što je došlo po striparnicama (e da bi ljudi mogli nabaviti, je li) pa nemam za slanje dok ne dodje ostatak ture. Ako netko ima bolju ideju, nek' kaže. Pro tertio, suradnički primjerci (Maxim, Quelava, Fab, Desimir) isto će kasniti do dolaska ostatka ture.

Pro quatro, PIPa. Kad sam onu anketu o Q-u prebacio na stripovi.com dobio sam na temu domaćeg stripa u Q-u i jedan pomalo kriptičan odgovor: "izbjegavati domaće autore sa već viđenim temama i crtežom". Kriptičan, jer mi nije posve jasno čemu se tu konkretno prigovara, ali i zanimljiv jer jest simptom određene kolebljivosti prema domaćem stripu vidljive i kod onih koji ga vole pa mu zato "opraštaju" mane i vrednuju ga drukčijim metrom. PIPa je, dakle: KOJE TO MANE DOMAĆI STRIP ČINE SLABIJIM OD STRANOG (i što činiti)?

(mcn)

Tags:

20 comments so far...

Re: PIPa: Domaćice

ovo s već viđenim crtežom ne kužim ali temama...možda bi to pokušao odgovorit kroz HR film, meni negledljiv, zato što posljednjih 10, pa i više godina samo jedne te iste teme se recikliraju, rat, droga, ili život u nekim pripi....a i naravno kombinacija prvog i trećeg s dozom lošeg humora, ne kažem da su naši stripovi takvi, tu baš i nisam potkovan, ali možda treba prvo utvrditi koje su to teme puno puta reciklirane u stripu pa možda to dovede do konačnog riješenja

By mxm on   5/29/2009 11:23 AM

Re: PIPa: Domaćice

sorry, isao sam iz nocne u jutarnju tako da sam na poslu jos uvijek, mislim nacrtao jesam, jos jucer na poslu, ne... popodne budem skeniral i poslal...

By Rico on   5/29/2009 11:23 AM

Re: PIPa: Domaćice

@Rico:

Aaaaaaaaaaaathg. "popodne budem skeniral i poslal..." Oklen si ti ono:)
Je da se zajebajemo, ali još malo pa ćemo svi govoriti purgerski.

By Ivica on   5/29/2009 11:26 AM

Re: PIPa: Domaćice

KOJE TO MANE DOMAĆI STRIP ČINE SLABIJIM OD STRANOG?
Po meni, introvertiranost i jedan sveprisutni nihilizam koji se u raznim oblicima provlaci kroz vecinu domaceg stripa. A kad je u temi prisutan nihilizam onda to neizbjezno utjece i na crtez.

By Goran on   5/29/2009 11:32 AM

Re: PIPa: Domaćice

Rvacka ima manje stanovnika od oveceg kvarta Londona ili Pariza. statistika je protiv nas. ako svaki milijunti stanovnik Rvacke napravi po jedan vrijedan strip godisnje, to cini 4 stripa godisnje. ako svaki milijunti stanovnik Amerke napravi po jedan vrijedan strip godisnje to cini 300 stripova. e.

favoriziramo li ipak domace autore. mislim da bi 2:1 omjer domacih i stranih stripova u Q-u bio prilicno optimistican i za domacu scenu vrijedan, a ne bi kvario ukupni dojam.

***

a sto znaci "izbjegavati domaće autore sa već viđenim temama i crtežom" mozemo samo pogadjati.

cinjenica je da je u proslom broju Q-a bio tocno jedan meni novi strip. Sonjeckine Vucine sam sam pomogao promovirati, Sivi grad je Rico dotjerao, ali definitivno ide pod "vec vidjeno", Mehicev album sam pribavio pred par godina, a Ercin strip sam vidio samo kroz table na njegovom blogu.

Emisija emocija je imala jos manje ekskluzivan "miris".

mislim da se mozda na to mislilo?

inace stvarno ne vidim koje bi to bile univerzalne karakteristike domacih stripova; od Dzuke i Kordeja, preko Petruse, Rice, Erce, Kelave, Sonjecke, Pisacica, Boba, Stefa, Toncija, Dunje... itd... itd...

ne primjecujem tu ni bogznakakav nihilizam ni nekakve univerzalne teme ili estetske slicnosti. zapravo mislim da je neobicno koliko malo domaci autori imaju zajednickih crta.

By jurica on   5/29/2009 11:49 AM

Re: PIPa: Domaćice

Ja bi probao s digitalnom distribucijom. Svi moderniji web shopovi bi trebali imati ugrađenu mogućnost downloda. Pokušaj dogovoriti recimo preko Stripovi na kvadrat web shopa. Znači ide dodaj u košaricu i plaćanje kreditnom karticom i kada je sve gotovo na email ti dođe pdf dotičnog stripa... Na taj način riješiš distribuciju za cijeli svijet. Ili otvori račun preko paypala u sloveniji (oni mogu primati novac - u hrvatskoj to nije moguće)... Nešto slično ima na: http://www.stevejansen.com/imageshop/

Znam da digitalni format ne može zamijeniti papir no vrijedi probati. Cijena je niža jer nema troškova tiska. Još prevedeš strip i na engleski pa možeš kod kupovine i birati....

By blueberry on   5/29/2009 11:49 AM

Re: PIPa: Domaćice

e, zaboravio sam najvaznije: ja sam za pretplatu! nikad prije se ni na sto nisam pretplatio jer mi je uvijek bilo vise fora otici i kupiti nesto nego da mi stize postom, ali ovi objektivni distribucijski problemi mogli bi me preobratiti.

By jurica on   5/29/2009 11:52 AM

Re: PIPa: Domaćice

@Ivica, prijatel

E, ali meni treba inozemni angazman... a sa splićanskim tvrdim govorom to tak ne gre, i kaj bi se ono reklo, ipak sam ja u macanovom klanu.
i nigdar se ne zna, morti jednog dana pinklec na rame i u metropolu. Aj hev a drim.

By Rico on   5/29/2009 12:00 PM

Re: PIPa: Domaćice

Mislim da domaci autori svugdje u svijetu imaju isti problem. Tu se radi o situaciji "sam protiv najboljih od svih". Kad se govori o stranom stripu onda se ne pravi razlika od kud taj strip dolazi. Sve sto dolazi od autora koji s tobom ne dijele drzavljanstvo je strani strip. A od tih svih, na domaca
trzista dolazi izfiltrirano ono sto je najbolje.
Al to je obicno i nezdravo i GMO. Zato kupujmo domace i zdravo :-)

By Goran on   5/29/2009 1:21 PM

Re: PIPa: Domaćice

da, lijepo je ovo Goran srocio, slazem se

By Rico on   5/29/2009 1:34 PM

Re: PIPa: Domaćice

Nemam odgovor na ovu PIP-u.

Opraštam generalnu slabiju kvalitetu (do određene mjere, jasno), ako je prisutna, našem stripu, ponavljam: pri kupnji. U termin "naš strip" osobno ubrajam, osim hrvatskog, i srbijanski i bosanski strip.

Dvostruko sam vezan za tu grupaciju jer je domaće i jer je strip pa mi stvara veći osjećaj dužnosti (možda je to prejaka riječ, ali mi sad ne pada na pamet umjerenija) kupiti izdanja koja zadovoljavaju oba ta kriterija nego ona koja zadovoljavaju samo drugi.

Ali... da sam vičan analizama, recenzijama i kritikama, ne bih prošao niti preko jedne mane našeg nekog stripa koju nekom stranom stripu ne bih "oprostio".

Meni pretplata ne treba, stignem jedno mjesečno na opskrbljivanje u Zagreb. Zanimljiva slučajnost, evo baš za pola sata krećem s radnog mjesta, iz Popovače, za Libellus u nabavku.

By Škrky on   5/29/2009 1:54 PM

Re: PIPa: Domaćice

Meni fali PATAK.. mora da je zbog ove kiše, nostalgija i to..

By mjacan on   5/29/2009 2:49 PM

Re: PIPa: Domaćice

Aj daj, sad dosa doma i iden upisat slova u ovu moju pasicu, kad ono kita ogromna, kako sam rusio vindouse srusio se naravno i animeace, ajde jedan dragovoljac puknite mi na mail.

rumblebum@gmail.com

aj, fala braćo!

By Rico on   5/29/2009 3:04 PM

Re: PIPa: Domaćice

hvala i Goranu i Jurici na neiscrpnom drugarstvu:)
Jurice, tebi sam poslao pasicu na mejl jer sam izgubio sve mail kontakte, jelte, pa proslijedi šefu klana macanu.

By Rico on   5/29/2009 4:08 PM

Re: PIPa: Domaćice

Ono, nije baš da je svuda strani strip bolje primljen. Japanci više vole svoje, Ameri svoje (i mangu), Francuzi svoje (i mangu), Tailijani svoje (i mangu) ... Što valjda ostavlja nas i Nijemce s vlastitom produkcijom na repu zbivanja. :)

By mcn on   5/29/2009 5:22 PM

Re: PIPa: Domaćice

ma zapravo domaće je super (manga mu može čistit kopačke:)), samo ko i uvijek, susjedova trava je zelenija...

By mxm on   5/29/2009 7:39 PM

Re: PIPa: Domaćice

Mislim da nikad nećemo doći do odgovora jer smo fanovi sa vlastitim ambicijama pa baš nismo najobjektivniji za ovu raspravu. pod ti mislim da imamo veći prag tolerancije općenito a ne samo za domaći strip.

ja sam naime pročitao i web stripove koji nisu nešto posebno, ali su uspjeli postić neku atmosferu, samo da vidim gdje će završit i hoće li možda strip postat dobar.

znaći moramo skupit svoju kolekciju pa na ulice. grabit ljude po haustorima i mračnim ulicama i tjerat ih da čitaju domaći strip i kažu svoje mišljenje. da li bi ga kupili i zašto ne.

By edobaka on   5/29/2009 9:22 PM

Re: PIPa: Domaćice

Treba definirati sto je domaci strip jeli to i srpski i hrvachanski i bosanskohercegovacki i slovenski makedonski ili sto?

By xer on   5/30/2009 11:38 AM

Re: PIPa: Domaćice

Svatko zna što pod domaćim stripom podrazumijeva. :)

A svi nabrojeni imaju sličan problem: prodaju na području na kojem nastaju. Naravno da mene najvisse zanima rvacki (lažem, najviše me zanima moj) strip, ali svako neka diskutira kako mu najbolje paše.

By mcn on   5/30/2009 12:34 PM

Re: PIPa: Domaćice

jah, neko je ubo k'o prstom u g.... Nebih htio da neko zamjeri, jer pokusavam konstruktivno, al', pazi sad, stripovi su: godinama reciklirani, nekomercijalni, ponekad masu dosadni, spora produkcija, izgovora ima mali milion (nekad dobri, nekada losi izgovori), autori imaju ego velicine Marsa i Jupitera zajedno, totalno sranje... U stvari, mogao bih pisati o ovome "izadugo", al' sam pred odustajanjem. Raja ne zeli raditi ni za lovu. Idem probati kontaktirati raju u juznoj americi. (Cast izuzetcima, jer ih ima, a i zivot je masu zajeban, pa znam da je pravo zajebano za radit' i crtat'/pisat'). Sve naj.

By vns on   5/30/2009 4:55 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation