Search
Thursday, January 21, 2021 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Iako je nezamislivo da svatko već nema neki od mojih 700 mailova, evo 2 preporučena:

mcn (na) hi (.) t-com (.) hr za pisma

darkomacan (na) yahoo (.) com za crteže i ostale otegotne okolnosti

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Apr 26

Written by: darkomacan
4/26/2008 9:55 AM

Jučer (25.4.) je na Strip vestima (www.stripvesti.com, ne vidim direktan link na članak) objavljen kompilatoran, ali ipak zanimljiv tekst Aleksandra Manića o trenutačnom stanju u trgovini strip-originalima. Koga zanima cijeli tekst, neka ode na SVesti, a ja bih samo izvukao dva trenutka koja su me nasmijala.

Nakon što se kaže kako se stip dokazao kao suvremena umjetnost (čime? parama koje mlati, jasno), navode se i kriteriji po kojima se vrednuju table. Osim uobičajenih (starost, rijetkost), i geekovskih (a je l' se vidi glavi junak na tabli?), tu je i onaj bitan: da tabla ima što manje kadrova i što manje teksta. Da je što manje strip, drugim riječima.

Drugi moment na kojeg sam se valjao od smijeha jest izjava kako, gledajući naslovnicu "Tintina" prodanu za puno para "shvatamo da je Erže bio medju najvećim slikarima svog vremena". Jadni stari Herge, zadnjih dvadeset godina života slikao je apstrakcije, pokušavajući ući u povijest umjetnosti, dokazati se kao nešto više od crtača čovječuljaka za dječicu, a da nije ni znao da je s dvadeset i nešto već bio "najveći slikar svog vremena."

Pravi šaljivdžija, taj život.

(mcn)

Tags:

7 comments so far...

Re: Život piše šale

ovo si, naravno, stavio samo zato sto si znao da cu ja procitati i iznervirati se?

odmah se sjetim telefonskog razgovora s prijateljicom koja me zove da idemo na nekakvu izlozbu slika koja joj se svidjela.
- ja iz principa ne ulazim u galerije.
- kakve su sad to talibanske fore?
- tako: galeristi su gamad koju treba poklati, a njihovi posjetitelji ili kičmanš bez pametnijeg posla ili kolekcionari (o kojima je Freud sve jasno rekao).
- ali ima bas dobrih slika.
- ima u danasnje doba i bas dobrih reprodukcija. one retardirane fore o "auri originala" mogu prodavati polupismenim tajkunima koji kupovanjem diploma i slika lijece kompleks primitivnosti.
- reprodukcija nije nikada do kraja kao original.
- dobro, a zasto onda kemijskim putem utvrdjuju je li neka slika original ili vjesta kopija? ako najveci "strucnjaci" ne znaju je li platno naslikao Van Gogh ili ju je to prekopirao neki seljo s malo reprodukcijske vjestine i puno slobodnog vremena, kako je onda Van Goghovo platno bolje od seljinog?

itd.

a da ce manija zaradjivanja velikih para prodavanjem originala mrtvih autora kojima novac vise ne treba (u slikarstvu je najbolja fora dizati u nebesa cijene mrtvih slikara, jer onda galeristi i kolekcionari nemaju straha da ce slikar naslikati nesto novo i sam zaraditi - na slikarima je da skapavaju i odsijecaju si usi, a na galeristima da zaradjuju) zahvatiti i strp kod kojeg je (rijecima Ivane Armanini) "reprodukcija jednakovrijedna originalu", moram priznati da nisam ocekivao.

eto - nema ideje dovoljno ciste.

By jurica on   4/26/2008 10:52 AM

Re: Život piše šale

sad mi jos palo na pamet da se Bednjanec bezveze boji da je zaboravljen. ako mu se zuri da ga revaloriziraju, neka samo pokloni sve svoje originale nekom spekulantu i umre. slava zagarantirana!

By jurica on   4/26/2008 10:55 AM

Re: Život piše šale

Ali kupovanjem originala posjeduješ umjetnika samog - njegovu krv, znoj i suze, u doslovnom, fizičkom smislu. :) A tek kada bude moguća kućna reprodukcija iz tragova DNK...

By M on   4/26/2008 2:00 PM

Re: Život piše šale

Mislim da nije baš tako, Jurice. Ne može četverobojni tisak reproducirati kolor originalne slike, ni njezinu teksturu, na kraju ni optički prostor jedne npr. dvometarske slike, koji različitim vibracijama stvara (bar bi trebao) jedan prostorni efekt. Razlika je u najmanju ruku kao između slušanja CDa i koncerta u živo. U zadnje vrijeme mi je čak i strip sve važniji kao objekt - ne originalne table, već tiskani primjerak (reprodukcija je vijednija od originala!), kao neki artefakt vremena, sa svojom teksturom papira, formatom, greškama, mirisom ljepila... to je ona dodatna vrijednost koju sken na monitoru nema. Ne znam, u ovom vremenu kad su jedino informacije na cijeni predmeti mi postaju sve draži.

By iko on   4/26/2008 4:24 PM

Re: Život piše šale

neke stvari koje si istaknuo, iko, su apsolutno tocne: pogotovo je nemoguce adekvatno reproducirati skulpturu, instalaciju i sl.

ali meni ti to osobno uopce nije zanimljivo. nema to nuzno veze s objektivnim kvalitetama galerijskog iskustva.

cisto rasprave radi nastavljam:

"Razlika je u najmanju ruku kao između slušanja CDa i koncerta u živo"

definiraj "u zivo". to je takodjer nesto oko cega sam se obicavao svadjati. rock koncerti ne idu uzivo nista vise nego sto na televiziji uzivo gledas nogometnu utakmicu.

pjevac pjeva u mikrofon, taj zvuk se digitalno obradjuje i reproducira. jedina razlika je u vremenskom odmaku i velikoj grupi ljudi u kojoj koncert slusas.

klasicni koncert nije takav slucaj, ali meni opet kvalitetna reprodukcija nije nista losija od izvedbe.

cini mi se da to ima vise veze s fenomenom nego necim sto ja shvacam umjetnoscu. ne smatram, recimo, da postoji razlika izmedju dva izdanja knjige. bez obzira na font, dizajn i sl. umjetnost u njoj je za mene identicna. iako citalacko iskustvo moze biti ugodnije ili manje ugodno (sitna i necitka slova, npr).

"predmeti mi postaju sve draži"

meni ne. ja volim vrijeme informacija.

a i jedva cekam kvalitetnije citace za digitalne knjige na kojima ce se moci adekvatno citati i stripovi.

knjige vec citam gotovo iskljucivo u digitalnom obliku.

By jurica on   4/26/2008 7:09 PM

Re: Život piše šale

Ma da, i ja sam izgubio interes za galerije. Počelo mi je to ličit na odlazak na misu s lošom propovjedi i u ime sumnjivog božanstva.
Ono što volim kod dobrog slikarstva je njegovo djelovanje u vremenu, jedna tiha, pasivna energija koja zrači godinama, čak stoljećima. I mjenja se!
Digitalni zapis je zauvijek isti. Koncert je uvijek drugačiji.
(Što se tiče dva izdanja knjige, nedavno je izišao Jack Kirbyjev Fourth World, na sjajnom papiru s novim kolorom. Ideje su iste. Ali to više nekako nije to.)
A u zadnje vrijeme mislim se šta ako bude neki kolaps 2012. i nestane civilizacije. I onda neki inteligentni majmun iz budućnosti pronađe jedan strip i jedan sprženi DVD. Šta će mu bit lakše dešifrirat?

By iko on   4/26/2008 9:44 PM

Re: Život piše šale

"I onda neki inteligentni majmun iz budućnosti pronađe jedan strip i jedan sprženi DVD. Šta će mu bit lakše dešifrirat?"

Dokazano u dva dokumentarca (Aftermath: Population zero i Life after people) da ništa ne preživi. Čak ni radio/TV signali koje odašiljemo. Sve priroda reciklira i pojede. Mooožda, eventualno, budu negdje duboko zatrpani klinasto pismo i piramide. :)

By M on   4/26/2008 10:33 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Colt & Pepper 2 54/36/-
Daughter of God: 30/30/-
Joseph: 100/20/-
Maršal Bass 6: 54/18/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/72/64
Slomljeni svemir: 192/104/104
Sons of Aries: 132/22/3
The Room 60/6/-
Ultimus 1: 54/54/12

Preuzeti prijevodi:
Achille Talon integral 2,3
Calvin & Hobbes 5-7
Imbattaible 1,2

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2021 by DotNetNuke Corporation