Search
Tuesday, June 06, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jun 26

Written by: darkomacan
6/26/2009 11:35 AM

Hm, ako sam išta dosad shvatio, onda je to da tišina nakon oglasa poput Vladinog nije ignoriranje već mrežni odjek muka zaposlenih umova koji kontaju što da pošalju, a ništa neće glasno reći da ne bi ispali smiješni ili da ne bi svraćali pozornost na natječaj ako ga tko slučajno nije primijetio ... Neka, važno je da se radi.

(Inače, znam da je bilo još par natječaja u zadnje vrijeme. Sjetite li se kojeg, pošaljite link ovamo pa ću ih ugurati u kućicu podsjetnicu.)

A ovaj tjedan bila je četrdeseta obljetnica rođenja (što je čudno napisati o nekome koga si znao) Eddyja Biukovića i na stranici Večernjeg lista (te, prenešeno, na stripovi.com i stomugromova.com*) mogli ste pročitati lijepi tekst Marka Fančovića koji završava inicijativom da se jedna ulica nazove po Eddyju.Netko drugi je onda komentirao kako je za ulicu možda prerano, ali kako bi se neka nagrada baš i mogla nazvati po njemu. Što je podgrijalo neke moje stare misli ...

Izvan natječaja, naime, u Hrvatskoj nema nagrade za strip od ugasnuća vinkovačkog Salona. S jedne strane je to logično, jer se i nema što nagraditi u produkciji, kako kaže Dommy (nastavimo ga spominjati u ovom njegovom zvjezdanom tjednu), od "jedne stranice godišnje", ali je i kontraproduktivno. Ako i jesam mišljenja da se "Sfera", nagrada za znanstvenu fantastiku, zadnjih godina dijeli previše, ne mogu opet osporiti propagandni učinak istih. Te zato ...

Zato PIPa: kad bi se ustanovila nagrada u ime Edvina Biukovića ZA ŠTO BI SE DODJELJIVALA? Mladom autoru pa da taj odmah potom prestane raditi (čest slučaj sa "Sferom"), za najbolji album domaćeg autora izvorno objavljen na rvackom (jeb'o gastarbajt!), za nešto treće?

Pametni ste vi, da vas čujem!

(mcn)

* Nova "Blogerija" na SMG!-u je trula. 'Em me nervira što se otvara u stranici i spooooro, 'em se ni ne osvježava kako spada pa u prikazima nekih blogova znaju faliti i dva-tri entrija. Možda je do sukoba s brauzerom, ali stvarno mi je stara bila bolja i često sam je posjećivao. Potraje li ova nova, otvorit ću rubričicu tu desno pa više ni ne ići na SMG!.

Tags:

8 comments so far...

Re: PIPa: Nagrda?

Za najboljeg stripaša.
Mala smo zemlja sa još manjom domaćom stripovskom produkcijom. Tako pod jednim općenitijim nazivom bi bili svi u konkurenciji. Ako bi se dijelila nagrada posebno za scenarij, crtež, domaći autorski album, serijalizirani strip itd. svi bi nešto dobili .

By Deer on   6/26/2009 1:02 PM

Re: PIPa: Nagrda?

Da se nadovežem na Deera, zašto se ograničiti samo na hrvatske stripaše? Salon stripa u Leskovcu dijeli nagrade regionalno, kao i salon u Beogradu (čini mi se) pa se opet ponavljaju nagrađeni iz godine u godinu. Koliko god dobro utvrdili kategorije u "Croatia Only" natječaju, neminovno bi se ponavljala imena. Čak i ako bi se oni najproduktivniji (here's looking at you, kid) sami isključili iz natječaja dogodine (ili narednih pet godina), opet bi bio problem napraviti raznolikost.
S druge strane, postavlja se pitanje treba li tražiti raznolikost nauštrb kvalitete? Da li reći, nek nagrada bude za najbolji hrvatski scenarij, najbolji hrvatski crtež i najbolje kompletno stripovsko ostvaranje u hrvata, pa makar jedan te isti album odnio nagradu u svakoj od kategorija, ali da taj jedan album bude baš to - najbolji?

By Emir on   6/26/2009 1:40 PM

Re: PIPa: Nagrda?

Hej, *ti* si mene svojedobno nadimkovao "Domagoj 'ja radim ali samo tablu godisnje' Rapcak." :)

I ako se osvrnemo na nasu bogatu strip produkciju, mozda za nagradu ima mjesta, ali recimo tek svake prijestupne godine? :)

By Dommy on   6/26/2009 5:43 PM

Re: PIPa: Nagrda?

Salon u Beogradu je medjunarodni - citav svet, obicno par stotina autora, a festival u Leskovcu je regionalni - balkanski.
Ne vidim da se nesto ponavljaju nagradjeni...

By m on   6/26/2009 10:09 PM

Re: PIPa: Nagrda?

Ne bi bilo lijepo da se tako veliko ime izlize u nekoj nevaznoj kategoriji, treba biti vrlo oprezan, i nikako ne godisnja nagrada, jer je to vec proklizavanje. Svako 4 godine cca, a za koga i sto, za to vec nemam ideju...
Ovo jel hrvatski il neki drugi mi vec postaje smjesno u 3PM. Ako ne moze za cijeli svijet onda definitivno hrvatski (ako zivi u hr i ako je izdao u hr, a zove se Agabumwa Van De Pičkoljsky, takodjer).
Sto se Novog lista tice, ja cu se odazvati definitivno, ali sam skeptican znajuci dosadasnju situaciju njegovanje lokalpatriotizma i cuvanja svoje bastine. Sto im je po meni i bila dobra strategija znajuci kako se npr. splitski lokalni tradicijski jaki humor prokurvao uplivom svega i svacega i ne cuvanjem svoga. Rezultat je slobodna koja vise niti u splitu nije vec u dugopolju.

By Rico on   6/27/2009 6:22 AM

Re: PIPa: Nagrda?

eddy će zauvijek ostati nedostižna zvijezda na ovom malom hrvatskom nebu i bilo što osim nagrade za životno dijelo bi bila čista uvreda. uvreda je možda teška riječ ali slažem se sa Deerom. nekakve posebne nagrade bi ovo pretvorilo u, pa, sve ostale nagrade u hrvatskoj. najljbolji "stripaš" ili životno djelo.

By edobaka on   6/27/2009 4:21 PM

Re: PIPa: Nagrda?

kategorija za najbolji strip domaceg autora objavljenom u inozemstvu bi bila adekvatna, cini mi se.
No, od imena je bitnije tko, gdje i kada nagradu dodjeljuje!?

Rico, ne budi skeptik ;)
Sto se tice vapaja za ilustracijama, odaziv je pristojan.
Sto ne znaci da ne treba jos!!!

By vlado on   6/27/2009 8:02 PM

Re: PIPa: Nagrda?

heh, to beshe moj predlog, ta nagrada. :)

a predlozhio sam da se dodeljuje za najboljeg mladog stripasha bash jer je edi na kraju najvishe radio i afirmisao se daleko od doma, te kako bi mozhda bilo lepo mlade autore na neki nachin zadrzhati u 'rvackoj.

my two cents. sve druge ideje su takodje dobre.

By Igor on   6/29/2009 2:40 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation