Search
Friday, September 29, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
May 29

Written by: darkomacan
5/29/2008 7:14 PM

Sad, tržnicu, druženja i čisto džabalebarenje na stranu, najdraži dio Cartoomicsa mi je bila izložba devedesetak (!) godina trajanja lista "Corriere dei piccoli" (Vjesnika malenih), talijanske verzije Politikinog zabavnika ili Plavog vjesnika, sa čijih se stranica za Juge rado i često prevodilo i prenosilo stripove razne, od Jacovittija do male Višnje (La Steffi), preko nekih jednokratnih poput "Pustolovina Maxa i Gina" u Zov-u. Jesam li jako mator i gnjavator? Idemo na slikice ...

Nisam fotkao sve, niti sam fotkao strane stripove (Asterixa, Gastona) koje je CdP prenosio. Zanimala me njihova domaća produkcija, poput ovih stripova nastalih za vrijeme Dučeove Italije:
Na jednoj se lijepo vidi kako se godine broje od Dučeova dolaska na vlast, a na drugom pionirčići nose vječni plamen do u stari Rim ... Al' zapravo je u svemu najpoučnije kako se CdP ne srami svoje prošlosti već je izlaže u kontinuitetu, svim političkim promjenama unatoč. Da smo i mi znali tako, možda bi neke dobre revije potrajale i koju dekadu duže?

Stripovi za djecu, rekli smo, ali to je širok pojam pa je, jasno, uključivao i avanturu. A tko kaže "Talijan" i "avantura" kaže "Hugo Pratt" te normalno kako je i on bio obilato zastupljen u CdP.A ova naslovnica mi je tako dobra da zaslužuje vlastitu sliku:Od talijanskih autora vrlo je zastupljena (gotovo kao kućna autorica?) Grazia Nidasio, autorica kod nas u "Popaju" prevođene i prije spomenute "Male Višnje", koja je krenula kao mlađa sestra Valentine Melaverde (zelene jabuke) u meni ikonografijom dragim sedamdesetim godinama. Avaj, te fotke mi nisu dobro ispale, ali zato imam neke Grazijine naslovnice iz kasnih šezdesetih, isto mi vizualno dragog perioda.I jedna u povećanju:Još jedna naslovnica (ne znam čija), ovaj put iz vremena kad je u CdP bio serijaliziran romančić "Torta na nebu" Giannija Rodarija, kod nas objavljen u biblioteci "Vjeverica". Rodari je, kao i Kästner, meni jedan od dražih pisaca za djecu, a onda čovjek pomisli kako je vejrojatno udarni razlog što su za Juge bili objavljivani taj što su bili ljevičari .... Ehh, nema veze. Kaver:Te, najposlije, popratna izložba uz ovu prvu - pofotkana u cijelosti, iako s promjenjivim rezultatima - izdanja za djecu koja su se na kioscima mogla kupiti tijekom svake dekade izlaženja CdPa! Složeno kronološki, ako nisam nešto zeznuo, pa možete gledati u kojem vas trenutku počne pucati nostalgija (mene par dekada prije mog rođenja), a možete možda i uzdahnuti na prazno mjesto u zadnjoj dekadi koje se - grc! - nije imalo čime popuniti?
(mcn)

Tags:

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation