Search
Monday, December 11, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Oct 30

Written by: darkomacan
10/30/2010 12:11 AM

La Pianiste (2001) Michael Haneke

Stvarno dobar film počinjem prepoznavati po tome što ne znam što bih o njemu napisao. Lako je s lošim: tu je ljutnja kao gorivo, ironija kao skalpel, a svi vole čitati. Al' što s dobrim? Strašno mi svidio LA PIANISTE, ali kako objasniti zašto?

Jer, možda je razlog što u aspektima drame prepoznajem odjeke vlastitih drama (ništa doslovno, tek odjeci udaranja u zid), odjeke koji bi mi jučer bili dosadni, a koji mi možda već sutra neće ništa značiti. Možda je recepcija umjetničkog djela zaista samo pitanje raspoloženja i trenutka ... a možda je definicija umjetničkog djela da je spremno da bude čitano u različitim trenutcima, različitim raspoloženjima. Izvedbeno mi je LA PIANISTE bio sjajan po načinu kako gradi dramu odbijajući stvarati dramu, po likovima koji su naizmjence jedni drugima mučitelji, ali uglavnom žrtve. Po tome kako je ocrtao svijet u kojem se bojim da stvarno živimo.

Stvarno dobar film nije uopće zabavan film, ali od njega ne možemo odvojiti oči.

***

The Killers (1946) Robert Siodmak

Posve mi se slučajno dogodilo da mogu usporediti film s književnim predloškom. Obično ne odem čitati knjige nakon što sam vidio film niti gledam film snimljen po knjizi koju sam pročitao. Ali Hemingwayevu kratku priču po kojoj je, fol, snimljen ovaj film odslušao sam pred koji tjedan ne znajući da me, ispod generičkog naslova, čeka baš taj film.

Priča je - i ovo nije neki spoiler - anegdotalna: u mali grad stignu dvojica ubojica, malo se bahate po kafiću i krenu naći svoju žrtvu. Protagonist ode žrtvu upozoriti, ali žrtva bezvoljno kaže da joj je dosta bježanja i ostane čekati ubojice. To je cijela priča (koja je cijela u atmosferi, dakle bolje od ovog sažetka) i prvih deset minuta filma. U jedanaestoj se prvi put pojavi lice Burta Lancastera, Hollywood se zahvali Hemingwayu i drama postane melodrama.

THE KILLERS nije loš krimić, zaplet je skroz okej i prožet je onim poslijeratnim strahom od oslobođene žene, ali priča je bolja. "Objasnivši" žrtvinu tajnu, film je nije učinio većom. Samo razumljivijom, pitkijom, običnijom. Od literature je ostao žanr, od Hemingwaya Spillane.

Za anegdotu, mislim da dosad nisam gledao nijedan film s Avom Gardner. :)

***

Elsker dig for evigt (2002) Susanne Bier

Zašto gledam filmove, konkretno ovaj popis? Ne zbog zabave. Vrlo rijetko mi stvarno uspije pustiti mozak na pašu dok nešto gledam/čitam/slušam i ne analizirati, ne rekombinirati apsorbirano u gradivne kockice nečega novog. Tako da filmove uglavnom gledam da nešto naučim. O priči, ne toliko o životu (iako, ako se dogodi da se nešto može upotrijebiti - mašala!). Zato ne treba čuditi da me slabije pogađaju žanrovski filmovi, stvari u kojima sam nekad iskreno uživao. Znam im pravila, ne iznenađuju me, ne uče me ničemu novom.

Takozvane drame još uvijek mogu iznenaditi. ELSKER DIG FOR EVIGT ima jedan jak adut, a to je sama premisa; izvrsno sažeta u uzrujanoj replici Paprike (famozno ime) Steen svome filmskome mužu: "Je l' tako sad funkcioniramo? Ja ih gazim, ti jebeš što ostane?" Van te premise i nema bogzna čega - kamera koja uspijeva uhvatiti lijepo u licima koja su nam se do maločas činila ružnima, dobra gluma, solidna režija - ali ponekad je i to dovoljno da se scenarij nikad ne strovali preko ruba banalnosti, kojemu opako prilazi više no jednom. Kad završi, zaključujem kako ELSKER DIG FOR EVIGT nikad nije nadišao svoju premisu, ali nikad nije ni izdao svoju osnovnu svrhu da nam ispriča dojmljivu priču.

Poučno.

***

5 Fingers (1952) Joseph L. Mankiewicz

U dokaz tezi iznesenoj u prošlom prikazu: 5 FINGERS je film koji me, zapravo, dobro zabavio. Dramatizirao je stvaran događaj (okej, jedno viđenje stvarnog događaja) u svijetu dalekom od stvarnosti; u Ankari bez vrućine, znoja, prljavštine, u kojoj se svi ponašaju kao gospoda bez obzira što o njihovim akcijama ovise desetci tisuća života na susjednom kontinentu. Jedna lijepa bajka, izvedena vrhunski teatralno.

No, ima li tu ičega novog za okoštala nepca? Mankiewicz je, u jednu ruku, režiser koji je savršenstvo doveo do nevidljivosti, što bi i meni, da režiram filmove, bio neki cilj. No, sve što on umije poslije ja apsorbirano (i zaboravljeno) pa film djeluje tek kao djelo svog vremena, onoga u kojem se režiseri nisu toliko trudili da se pamte njihova imena koliko njihovi filmovi.

Usto mi je još bilo zanimljivo vidjeti film s negativcem u glavnoj ulozi. Dugo nisam (ne računajući otužne pokušaje Brada Pitta). Kao da je Hollywood sebi suzio tip priča koje želi pričati, obogaljio se na glup način. I plakat je isto bio zanimljiv: dok ga nisam vidio bilo mi je nejasno zašto se 5 FINGERS zvao kako se zvao. Sad mi je samo glupo.

(mcn)

Tags:

1 comments so far...

Michael Kors Outlet

Miinsterberg. The business of empirical psychology according to him [http://www.michaelkors-soutlet.com/ Michael Kors] are gradually formed, and so the spectacle becomes one [http://www.michaelkors-soutlet.com/ www.michaelkors.com] These free images presently constitute a fresh play [http://www.michaelkors-soutlet.com/ Michael Kors Outlet] The case of feeling is still briefer. Those changes in the environment which

By Michael Kors Outlet on   6/22/2013 10:46 AM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation