Search
Monday, December 11, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Jan 17

Written by: darkomacan
1/17/2011 2:01 PM

Samurai Rebellion (1967) Masaki Kobayashi

Neću reći ništa novo ako kažem da nema puno strukturalne razlike između samurajskih filmova i westerna. Konačno, šetao ti s revolverom o pojasu ili katanom za pojasu, pripovjedna logika vodi samo jednome - završnom obračunu. Fora mi je kako pritom odahnemo od olakšanja kad ruke pođu drškama oružja - tad u oba slučaja znamo da je tortura likova gotova i da ulazimo u katarzično pojednostavljenje ljudskih odnosa, kakvo je u stvarnom životu nemoguće bez novih komplikacija. Zato je western bajka, a bogme je i samurajski film bajka.

SAMURAI REBELLION je, nema sumnje, dobra bajka. Međutim, kako su mi, prilikom prethodnih recenzija Kobayashija, ljudi govorili "čekaj samo da vidiš SAMURAI REBELLION", onda su se očekivanja malo previsoko popela pa film na mene nije ostavio jači dojam od "Harakirija", prvog Kobayashija kojeg sam gledao. Oba su vrlo slični, "Harakiri" možda malo duhovitiji, ali glavna razlika je u tome da prvi put nisam ništa očekivao pa sam se ugodno iznenadio, dok sam drugi put puno očekivao pa se samo nisam razočarao.

Srećom pa skoro više nitko ne očekuje od ovih prikaza da budu objektivni ili nedajbože upućeni te gornji odlomak posve dobro može poslužiti kao moja ocjena filma. :)

***

Lažni car (1955) Velimir Stojanović

Opet to kolebanje kad je o domaćemu riječ ... Da je LAŽNI CAR strani film rekao bih da je dobra priča, mjestimice nategnute naracije (volio bih da smo malo više doznali što je Šćepanu Malom prolazilo glavom dok je stajao pred Petrovim portretom ... iako, može se tvrditi da ovako ostaje svakome od nas da iznađe svoje razloge za kasnije mu postupke), ali da ga je kao film vrijeme pregazilo i da ga se većinu vremena može slušati kao radio dramu, što mu filmskim čarima baš i ne ide na čast. A ovako, kako je domaći, oklijevam. Te pola mu treba oprostiti, a pola mu nemam što ni opraštati kad pogledam kako su se poslije njega i puno gori filmovi snimali. Pa sad ti budi pametan!

A ta dobra priča mi je, ujedno, vrlo tematski bliska (čovjek okolnostima gurnut u situaciju) i završetkom vrlo balkanska. Nakon "Dositeja" i "Hasanaginice" sad i LAŽNI CAR priča priču o tome kako se na Balkanu glave koje strše režu. Neka se to čini i šire od Balkana, ali drugdje bar katkad snime koji film o pobjedi, koji film sa sretnijem završetkom.

***

Brodre (2004) Susanne Bier

Lagao bih kad bih rekao da mi jedna od svrha masovnog gledanja preporučenih filmova (osim gomilanja informacija o kojima poslije mogu imati mišljenje, što je kod mene patološki), nije i profesionalna. Ne mislim se sutra baciti u filmove (to je industrija u kojoj se za moj ukus previše mora surađivati), ali za kreativni um nije loše vidjeti što ti paše i razmišljati zašto ti paše.

Susanne Bier mi strašno paše. Ne zato što bi bila genijalna (to bih ipak ostavio Bergmanu), ni strašno raznovrsna (sva četiri njezina filma koja sam ovom prilikom pogledao mogu se svesti na "ima li ljubavi poslije smrti"), a ni zato što bi njezini filmovi bili neka velika umjetnost (ne podižu svakodnevno do vječnog, već se vječnim bave na malom, svakodnevnom uzorku). Susanne Bier mi paše zato što je uporna i temeljita i što joj i slabiji filmovi (BRODRE jest, u završnici, nešto slabiji od ostalih danskih njezinih) zaslužuju vrlo visoku ocjenu. Četiri plus, što je otprilike kako prosječno ocjenjujem svoj rad. Usto mi se svidio i pristup, naročito kako je rahleći riječi zgusnula značenja. Vrlo dobro, sve u svemu, vrlo dobro.

Četiri plus.

***

Det sjunde inseglet (1957) Ingmar Bergman

Nisam siguran mogu li sa svoga četiri plus nivoa analizirati zašto je netko genij. Mogu raščlaniti što sam vidio - priču koja je vrlo obična, glumce koji su napravili što se od njih traži, produkciju koja nije imala baš puno para - ali neuhvatljivim ostaje onaj sastojak koji je sve to podigao za onu nevidljivu stepenicu koja od ljudske građevine radi čudesan čardak ni na nebu ni na zemlji. Kad vidim Bergmana pitam se zašto svi ne snimaju takve filmove, jer djeluje tako lako, a tako dobro. Tu negdje vjerojatno leži rodna razlika genija: vidjeti što drugi ne vide, pa ni ne umiju.

Mimo toga, svidjelo mi se što je SEDMI PEČAT, film u kojem (skoro) svi pomru, komedija. Ili makar feelgood. I što štitonoša izgleda kao muževniji Baldrick iz Crne Guje. I počeo sam se u jednom trenutku pitati kako režiser vidi crno-bijeli film, gledajući svijet koji je u boji; ne može biti baš tako lako, je li? No sve je to onako usput, da popunim drugi odlomak. Ono bitno rečeno je u prvom.

(mcn)

Tags:

2 comments so far...

Re: 100 filmova (25/25)

Nevezano uz film..
Imam dojam da "Dugin izazov" ne grize previse, ha? Meni osobno (a moguce i drugima) je prevelik zalogaj, iliti pre-apstraktan (pre-umjetnicki?).

Iako riskiram da me netko sad lijepo popljuje, ja cekam iduci izazov (u nadi da ce biti blizi mojim jeftinim afinitetima :)).

Iako, razmisljam vratiti se Strip Cityju u obliku noir krimica sa Regocom u glavnoj ulozi. Hm, vise crtanja, Domagoj, manje razmisljanja!

By Dommy on   1/18/2011 1:04 AM

Re: 100 filmova (25/25)

heh, možda ti je stvarno Harakiri pokvario Pobunu (na hrvatski je bilo prevedeno tako - bez samuraja, što NIJE nebitno za ostatak ovoga što ću napisati). kad sam ja gledao Pobunu, prije toga sam jedino - i to davno i nisam se sjećao da je Kobajaši autor - gledao Kvajdan. nije mi se ni bogzna kako sviđao.

ne znam kako je bilo s tobom i Harakirijem, ali mene je mačevanje na kraju Pobune šokiralo. i didn't see that coming. mislio sam da je film (feministička) drama.

ali mi je bilo super kad su se poklali. i to prilično teatralno. možda ne TAKO teatralno kao u Harakiriju, ali dovoljno da se ne može pobrkati sa "realizmom".

pišeš: "tad u oba slučaja znamo da je tortura likova gotova i da ulazimo u katarzično pojednostavljenje ljudskih odnosa, kakvo je u stvarnom životu nemoguće bez novih komplikacija"
--- uz sve gorenavedeno, ipak mi se čini da je film završio s prilično komplikacija koje su proistkle iz mačovanja. kaj nije? ostalo je dijete bez korijena kojem će lagati da je sin probisvijetske obitelji, ako znamo japansku kulturu - to znači da će i on odrasti u nedostojnog čovjeka kojeg će svi prezirati itd.

***

jel netko gledao i Pobunu i Sumak samuraja?

meni je bilo fascinantno uspoređivati ta dva izrazito slična filma, ali opet svjetonazorno POTPUNO suprotna.

u Pobuni (kasne šezdesete) još uvijek se osjeća sram zbog 2. sv. rata i odnos prema japanskoj tradiciji herojstva i časti je IZRAZITO negativan. i u Harakiriju i Pobuni na kraju povijest pamti kukavice i spletkare kao heroje, a one koji stvarno vjeruju mit o plemenitom i snažnom samuraju (koji to i jesu, štoviše) najebu i ostanu zaboravljeni bez nasljednika i bilo koga da ispriča istinu o njima.

u Sumrak samuraju (početak milenija: Japan je gospodarsko čudo i popularna turistička destinacija) herojstvo se glorificira, japanska povijest prikazuje šarenim bojama, a kraj je gorkoslatki (onako hollywoodski): glavni junak iza sebe ostavlja uspomenu o siromašnom, ali hrabrom i plemenitom junaku.

By jurica on   1/17/2011 6:26 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation