Search
Wednesday, April 17, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Feb 18

Written by: darkomacan
2/18/2011 3:14 AM

Bajka nad bajkama/Jež u magli (1979/1975) Jurij Norštein

Okej, ovo neće biti lako ... Ne zato što sam Noršteina (uglavnom Bajku, mislim da Ježa nisam prije vidio) izrazito mrzio kao manji pa veći klinac, već zato što je film impresionistički, da ne kažem snovit (jer bi to pokazalo da sam negdje pročitao kako se autor htio poslužiti jezikom snova). To jest, mogu ja svaku scenu ispravno protumačiti na najosnovnijem nivou (shvatio sam da ljudi idu u rat i ne vrate se svi - bravo ja!), ali ako zađemo u simbole onda je malo kao da pokušavam biti netko drugi i shvatiti što Juriju znači kad krava (bik?) drži konopac koji netko drugi preskače ili cijela ona priča s klincem koji jede jabuku. Tako da na kraju kao osnovno mjerilo ostaje moja klinačka mržnja - ona je neosporan indikator da film djeluje na nekoj razini, makar i kao izazivatelj emocija koje ne želiš da ti izazove.

(Usput, mislim da sam dodatno mrzio BAJKU NAD BAJKAMA jer sam grozno doslovan tip i očekivao sam da to bude, pod jedan, bajka i, pod dva, nad bajkama. Što mislim da mi još uvijek nije. A što pak ne znači da je film loš, iako ću ga se opet nekih dvadesetak godina suzdržavati od gledanja, a možda u međuvremenu nešto i dokontam).

U usporedbi, JEŽ U MAGLI je djelovao kao prilično izravna dječja priča pa sam je i gledao tako, ostavljajući traganje za potencijalnim simbolima odraslima.

***

Les maitres du temps (1982) Rene Laloux

Kao i FIRE AND ICE i ovaj se film ubraja u kategoriju onih na koje su nas ložili novinari stripovskih časopisa ranih osamdesetih, preljepljući iz rijetkih stranih časopisa koje bi nabavili sitne mutne sličice i dražeći nas najavama. S tim da smo mi prvo znali da ti filmovi nikad neće doći u redovnu kino-distribuciju ni na te-ve, zatim smo u vrijeme videoteka znali da su filovi preopskurni da bi ih ijedan distributer kupio, a i pomalo smo već sumnjali da će biti temeljita govna, jer ni HEAVY METAL na ponovljeno gledanje nije bio baš nešto.

No, onda dođe vrijeme torenata i - vidi vraga - LES MAITRES DU TEMPS nisu baš najgore govno na svijetu. Od obećavanog Moebiusa ima nekih naznaka, a ostalo je solidan dječji film, debilnog naslova i s posve okej završetkom. Nisam ga mrzio, a s obzirom na skoro trideset godina draženja, to je nevjerojatno dobar rezultat.

***

Le Moine et le Poisson (1994) Michael Dudok de Wit

Ja sam za simboliku totalno, ono, jedna tuka i to betonska. Uživao sam u ovom crtiću - linija kistom jednako je živa kao animacija, svedenost likova i prizora odgovara jednostavnosti radnje ... ma, savršeno! - ali da sam ukapirao da riba predstavlja Krista dok to u nekom intervjuu nisam poslije od samog autora čuo, to bogme nisam. A nije, ono, da je metafora nešto suptilna ili originalna: riba/Krist, to je, tako, samo dva soma godina staro. A ja - bzzzzuj.

Ma, zapravo, autor nema pojma. Riba je riba, fratar je fratar, a crtić je svejedno sjajan.

Pas de Deux (1968) Norman McLaren

Ovdje sam, pak, skapirao da nema simbolike. Mislim. Sve je u oduševljenju tehnikom i izvedbenim mogućnostima filma. Mislim. I možda malo u ljubavi prema baletu. Mislim. Ili mislim da mislim.

Doduše, nisam baš siguran bi li se ovo trebalo pikati pod animaciju, ali nisam baš ni zainteresiran za cijepanje dlaka. Film je dobar, to što je tu mutio poslije smo vidjeli primijenjeno drugdje pa ne djeluje tako svježe, ali to je sudba svakog uspjelog eksperimenta. Ples je isto dobar, možda i odličan ako brijete na balet.

***

Crac (1981) Frederic Back

S obzirom da proizvodnja jednog autorskog crtića traje beskrajno dugo, nije ni čudo da se autori odlučuju za teme koje su im osobno bitne, pa "životni put" ili "tijek života" nisu rijedak motiv. Frederic Back ga ovdje nadograđuje kvebečnošću (ako riječ i ne postoji, zbog tri palatala bi trebala :)) i osobnim optimizmom koji čine da se ovaj film ne da prepričati, ali ga je nemoguće ne proživjeti.

Zasluženi Oskar.

Eternal Gaze (2003) Sam Chen

Kratkometražne sam crtiće u ove prikaze uparivao prije nego što sam ih pogledao tako da je svaka veza među njima slučajna koliko i u većini teorija zavjere. Ako bih nasilu potezao vezu s Backom, dakle, Chenov film je sličan po tome što se bavi još jednom čestom animiranom temom, odnosom čovjek/život izraženom kroz umjetnik/djelo. Chen tu nema što puno novo ili pametno reći - sve se svodi na "djelo je vrijedno svih muka" - ali kompjutorska je animacija krajnje potrebna i dobro upotrijebljena tako da slike ostaju čak i ako priča djeluje viđenom.

(mcn)

Tags:

8 comments so far...

Re: 52 filma (3/12)

Bajka nad bajkama je u anketama proglašen najboljim kratkim animiranim filmom (dvadestog) stoljeća.
Naravno, izuzetno je važno što si ti o njemu mislio i mrzio ga kao klinac, pogotovo ako i sada tako razmišljaš...

By Z. on   2/18/2011 11:54 AM

Re: 52 filma (3/12)

sad, ankete i ankete... zagrebačka anketa je odabrala Norsteina, u Annecyu su se više vodili "značenjem za razvoj" pa su odabrali McCeya, ako se dobro sjećam, i to ne Lusitaniju, njegov općeprihvaćeno najbolji film, nego Gertrudu.

meni je, naravno, puno bliži zagrebački izbor i što se mene tiče - Bajka nad bajkama je zbilja najimpresivniji animirani film ikad napravljen.

ako te, Darko, zanimaju detalji o simbolizmu filma, očigledno je da zagrebačka draga gošća nudi više odgovora nego itko prije ili poslije: http://books.google.hr/books?id=JDs2_qSWy7EC&printsec=frontcover&dq=clare+kidson+norstein&source=bl&ots=bA7y8oP6Oi&sig=F-O0DEkGxyqYtbVe8jb0zTu_Or0&hl=hr&ei=0lheTcbrLsjpOZ2YqK4N&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBcQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

žena je naučila ruski jezik samo da bi mogla istražiti izvore tog poetskog remek djela. svaka slika u filmu, naravno, ima biografsko objašnjenje i posebno značenje za autora. ali ja mislim da to i nije toliko bitno. ono - ženu (i mene) je film opčinio dok nije (nisam) znala (znao) previše o autoru.

to te valjda ili očara ili ne. sličan susret mi se dogodio sasvim slučajno kad sam pročitao par stihova Puste zemlje T.S. Eliota u nekom petparačkom romanu Stephena Kinga u osnovnoj školi. kurac sam ja tu razumio na nekakvoj svjesnoj razini, ali sam se odmah zaljubio, pronašao cijelu poemu na hrvatskom, kasnije engleskom, istraživao, proučavao, promišljao, dok je nisam skoro cijelu naučio napamet...

teško je reći točno ŠTO uzrokuje takvu opsesiju. velim, duboko razumijevanje sigurno ne. to dolazi tek kasnije. opsesija prvo, razumijevanje - mukotrpno - kasnije.

By jurica on   2/18/2011 12:41 PM

Re: 52 filma (3/12)

Pa naravno da ti je važno to što si film mrzio kao klinac. Bilo bi licemjerno, da sad kad si ga ponovno pogledao, zaključiš da je remek djelo samo zato što to kaže tamo neka anketa. Ti si i dalje još onaj klinac (bar kad gledaš bajku) i ne možeš a da je ne mrziš. I to je lijepo :) Dodatna, otežavajuča okolnost je što film gledaš kao kritičar koji poslije mora i nešto napisati, pa se trudiš razumjeti i ono što je ljepše samo proživjeti.
Imao sam tu sreću da sam film prvi puta gledao sa 19 godina (Animafest 1980.). Prvi dojam bio je pomalo zbunjujući, jer sam godinu dana ranije odgledao neke ruske animirane filmove i mrzio ih sve redom, ali već koji dan poslije, kod ponovnog gledanja, osjetio sam to o čemu priča Jurica.
I kad sljedeči neznamkojiput ponovno sjednem u mrak dvorane da odgledam film, neću se mukotrpno truditi da ga razumijem (lijenost, valjda). Samo ću sjediti,slušati, gledati i uživati.

By oko on   2/19/2011 12:49 AM

Re: 52 filma (3/12)

Michael Dudok de Wit je napravio jos jedan sjajan film - Otac i kcer.
Taj film je neizdrzivo lijep. Samo se povucite u osamu, da se isplacete kako treba.

Nego, jednom sam gledao animirani film na nekom od Animafesta...
Prica je na temu Isusa, svi likovi su napravljeni od papira (na foru origamija), mislim da je autor Rus,
a soundtrack cijelog animiranog filma je ili Requiem ili Bachov Air ili tako nekakav klasičan standard.
Ako itko ima bilo kakve informacije o tome, beskrajno cu biti zahvačan.

By vlado on   2/19/2011 12:25 PM

Re: 52 filma (3/12)

wow! veliko Z čita tvoje filmske recenzije! :D

By v. on   2/19/2011 12:30 PM

Re: 52 filma (3/12)

Vlado, to ti je ovo:

http://www.imdb.com/title/tt0297703/

By Anonimni on   2/19/2011 8:16 PM

Re: 52 filma (3/12)

Evo i jutjub: http://www.youtube.com/watch?v=GvK02GlXzbk

By mcn on   2/19/2011 8:43 PM

Re: 52 filma (3/12)

hvala, hvala, puno hvala.

By vlado on   2/19/2011 9:09 PM

Your name:
Title:
Comment:
Add Comment    Cancel  

  
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize
Archive
<April 2024>
SunMonTueWedThuFriSat
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011
Monthly
January, 2024
December, 2023
November, 2021
September, 2021
July, 2020
January, 2020
October, 2018
September, 2018
June, 2018
March, 2018
December, 2017
September, 2017
July, 2017
June, 2017
March, 2017
February, 2017
October, 2016
August, 2016
July, 2016
February, 2016
January, 2016
December, 2015
October, 2015
September, 2015
July, 2015
May, 2015
April, 2015
March, 2015
February, 2015
November, 2014
September, 2014
August, 2014
July, 2014
June, 2014
May, 2014
April, 2014
March, 2014
February, 2014
January, 2014
November, 2013
October, 2013
September, 2013
July, 2013
May, 2013
April, 2013
March, 2013
February, 2013
January, 2013
December, 2012
November, 2012
October, 2012
September, 2012
August, 2012
July, 2012
June, 2012
May, 2012
April, 2012
March, 2012
February, 2012
January, 2012
December, 2011
November, 2011
October, 2011
September, 2011
August, 2011
July, 2011
June, 2011
May, 2011
April, 2011
March, 2011
February, 2011
January, 2011
December, 2010
November, 2010
October, 2010
September, 2010
August, 2010
July, 2010
June, 2010
May, 2010
April, 2010
March, 2010
February, 2010
January, 2010
December, 2009
November, 2009
October, 2009
September, 2009
August, 2009
July, 2009
June, 2009
May, 2009
April, 2009
March, 2009
February, 2009
January, 2009
December, 2008
November, 2008
October, 2008
September, 2008
August, 2008
July, 2008
June, 2008
May, 2008
April, 2008
March, 2008

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation