Search
Tuesday, July 23, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 10/17/2009 7:57 AM
100 filmova

By darkomacan on 1/28/2011 2:43 AM

A mislili ste da ste istrpili koliko ste morali i riješili se filmskih recenzija? Bwahahahaha! Zatražio sam bio na s.com Forumu preporuke za dokumentarne, animirane, kratke (uglavnom isto ispali animirani) i SF (uglavnom isto ispali animirani) filmove te nova runda počinje. Patite!

***

Meshes of the Afternoon (1943) Maya Deren

Moja prva pomisao, negdje u šestoj minuti, bila je kako smo sigurno pri kraju, na izmaku trinaeste. To što nismo bili govori em da je film gust - da troši više mentalnog loja po minuti nego uobičajeni - ali možda i da nije baš najjasnije napravljen.

(Zapravo, moja prva pomisao je bila da sam siguran da je žena u filmu režiserka jer kakav bi to bio ženski film/strip/roman da nije ispovjedan. No, to ne govori mnogo mimo činjenice da sam u duši šovinist.)

Moja druga pomisao je bila da se gotovo ne može reći je li taj film snimljen 1943. ili jučer. To govori da je film vrlo dob ...
Read More »

By darkomacan on 1/17/2011 2:01 PM

Samurai Rebellion (1967) Masaki Kobayashi

Neću reći ništa novo ako kažem da nema puno strukturalne razlike između samurajskih filmova i westerna. Konačno, šetao ti s revolverom o pojasu ili katanom za pojasu, pripovjedna logika vodi samo jednome - završnom obračunu. Fora mi je kako pritom odahnemo od olakšanja kad ruke pođu drškama oružja - tad u oba slučaja znamo da je tortura likova gotova i da ulazimo u katarzično pojednostavljenje ljudskih odnosa, kakvo je u stvarnom životu nemoguće bez novih komplikacija. Zato je western bajka, a bogme je i samurajski film bajka.

SAMURAI REBELLION je, nema sumnje, dobra bajka. Međutim, kako su mi, prilikom prethodnih recenzija Kobayashija, ljudi govorili "čekaj samo da vidiš SAMURAI REBELLION", onda su se očekivanja malo previsoko popela pa film na mene nije ostavio jači dojam od "Harakirija", prvog Kobayashija kojeg sam gledao. Oba su vrlo slični, "Harakiri" možda malo duhovitiji, ali glavna raz ...
Read More »

By darkomacan on 1/8/2011 11:57 AM

Ivan the Terrible 1 i 2 (1944/1958) Sergej Ejzenštejn

I prije nego što me film aperkatirao privremenim prelaskom u kolor te pripadajućim plesom pribilježio sam dojam kako gledam operu. Ne što bi pjevali cijelo vrijeme, nego po tome što uopće nije bilo bitno što govore: siže je opće mjesto, dijalozi infodump, a sve ostalo je veselje maske, kostima, osvijetljenja, grimase i slike.

(Tako da je uz operu izgledao katkad kao etnografski dokumentarac, ili nijemi film, pogotovo po načinu glume.)

Ejzenštajn je vjerojatno najbolji amaterski filmaš svih vremena. Amaterski zato što se onaj kolor s početka teksta ne da nikako drukčije objasniti. Da je bio profesionalac, bio bi dosljedan, stisnuo zube i snimio sve kako je krenuo. Ali on nije mogao izdržati, previše zaljubljen u tehničke mogućnosti, fan svojega posla. Dakle, amater.

Sam film, pak, vrišti da ga BBC producira za HBO u puno više epizoda i s puno više nepotrebnog seksa ...
Read More »

By darkomacan on 12/28/2010 6:20 PM

Little Caesar(1931) Mervyn LeRoy

Moram malo izvrdavati temu jer će inače tekst biti prekratak ... Otvorio sam sad IMDBovu stranico o LITTLE CAESARU kako bih prepisao godinu i redatelja i bilo mi je zanimljivo vidjeti kako samo dva najglavnija glumca imaju sličicu uz ime. Danas se publicisti ili glumci sami pobrinu da im slika bude na IMDB-u čim imaju prvu natuknicu ("treći konobar u izbrisanoj sceni"), ali ovdje vidimo povijest na djelu: pamtimo sve manje i manje, što su događaji od nas dalji.

Tako sam i ja zapamtio da je u ovom filmu Edward G. Robinson stalno prao ruke. Valjda sam pobrkao Cezara s Poncijem Pilatom, jer se pokazalo da je Robinson prao ruke u nekom drugom filmu, dok je ovdje režao i tiho se, mimo cenzure, trudio pokazati kako je njegov lik homoseksualac. Što je otprilike i najzanimljiviji moment jer se s ovim filmom dogodilo kao i s ostalim žanrovskim klasicima: prežvakani su i prepričani još mnogo puta poslije tako da se danas možemo izn ...
Read More »

By darkomacan on 12/19/2010 11:21 PM

Himalaya (1999) Eric Valli

Kako i koliko jezik na kojem slušamo film utječe na percepciju radnje? HIMALAYA je premali uzorak, svakako, ali dok se u prvih pola sata zapliću niti obiteljskih i paraobiteljskih odnosa - a ja gledam jedinu nabavljivu verziju, sinkroniziranu na španjolski (mi iho! tu ermano!) - dojam je bio kako gledam kakvu sapunicu, tek slučajno raskošno snimljenu i smještenu na Himalaju.

(A da je lijepo snimljeno - jest. Autor je, poslije sam pogledao, fotograf i redatelj dokumentaraca kojemu je ovo jedini izlet u igrani film. Očito, čovjek zna što zna.)

Nego, natrag na sapunicu. Priče su očito priče - svuda iste. Ovaj francuski film holivudske dramaturgije od sapunice se razlikuje samo trajanjem, ležernijim rasporedom snimanja i gorespomenutom pažnjom uloženom u fotografiju. Drugo, ako su priče svuda iste i ako bi ova hladno, zamijene li se folklorni elementi ekvivalentnima, mogla funkcionirati prebačena na Balkan, zašto mi se ...
Read More »

By darkomacan on 12/13/2010 7:57 AM

No Name on the Bullet (1959) Jack Arnold

Prvo ugodno iznenađenje je bilo da film traje manje od sat i pol. Drugo, da film uopće nije loš. U okvirima žanra, NO NAME ON THE BULLET uspio je tri stvari: do krajnje logične konzekvence gurnuti standardnu western-premisu o strancu čiji dolazak u grad postaje katalizator svih dotad prikrivenih vrenja, jednostavnom zagonetkom održati stvarnu napetost kroz cijelo vrijeme trajanja filma i usto imati par dobrih dosjetki od kojih sam bar jednu mislio spomenuti, ali sam shvatio da bi bila spojler.

Kad, pak, pohvalim film i maknem se od opasnosti prepričavanja, ostaje mi samo razmišljati o Audieju Murphyju, s kojim se sad prvi put srećem, a koji ima bizaran životni put. Ne ulazeći u opsjednutost trivijama, kako se ne zapitati kako je čovjek koji je u ratu pobio 240 ljudi, a poslije glumio samoga sebe (kao i razne mitske odmetnike), birao uloge i koliko se razmišljanja Johna Ganta u ovome filmu preklapaju ili mimoilaze s traumats ...
Read More »

By darkomacan on 12/8/2010 5:06 AM

The Searchers (1956) John Ford

Naravno da postoji potreba da se dozna što više o onome što čovjeka veseli (čak i pod cijenu da saznanje uništi veselje) te otud golema količina trivija o filmovima, jedan takav oblak podataka da je gotovo nemoguće neki stari, znani film pogledati neopterećeno. THE SEARCHERS mi je tako opteretio faktoid da John Wayne na kraju filma nešto-nešto nekoga-nekoga, koji ne samo da mi je film učinio nervoznim čekanjem toga legendarnog momenta nego je, pokazalo se, faktoid bio krivo prenesen. Pušiona, ono, dupla.

(I s treće strane, vjerojatno sam ga gledao u krivi dan. Bio sam nervozan zbog ovoga, onoga, a bogme i one treće stvari tako da nisam bio za jedan opuštajući film kao THE SEARCHERS. Pogotovo s maloprije ispričanom činjenicom koja ga je učinila samo još jednim izvorom frustracije.)

U nekom drugom trenutku, THE SEARCHERS bi mi se vjerojatno jako svidio. Ima svašta što volim: likove koji nisi ni crni ni bijeli, pu ...
Read More »

By darkomacan on 11/28/2010 12:12 PM

Alexander Nevsky (1938) Sergej Ejzenštejn

S američkog propagandnog filma na ruski ... Ili je barem tako izgledalo kroz prvu polovicu filma gdje se ponositi Rusi spremaju na obranu od zločinačkih Teutonaca nekako u vrijeme kad je Hitler počeo raditi ršum po Europi. Dojmu nisu doprinosili samo didaktičko/demagoški govori i karikaturalno karakterni kasting po uzusima nijemoga filma, već i statična kamera zbog koje je ALEXANDER NEVSKY opako izgledao kao klasični strip - svaka prizor savršena slikarska kompozicija u kojoj akteri deklamiraju kao u školskom programu televizije Zagreb sedamdesetih.

E, ali onda počne šora i tu još jednom moram staviti kapu na glavu samo da bih je mogao skinuti. S i dalje za zemlju prikovanom kamerom (mislim da je jedina vožnja u filmu, iako dozvoljavam da griješim, Aleksandrov trijumfalan ulazak u Pskov s kraja filma), Ejzenštejn razbija disciplinom kojom komandira kaosom i slikama koje žude da ih se ukrade (kako mi se čini da je i Maurovi ...
Read More »

By darkomacan on 11/22/2010 10:19 AM

Twilight's Last Gleaming (1977) Robert Aldrich

Eh. Već sam više puta požalio što nisam, kad sam primao prijedloge, provjerio krije li se iza nepoznatog mi naslova poznati film. Ne mogu baš reći da bi to kod ovog filma pomoglo jer bih se, otkrivši da se iza TWILIGHT'S LAST GLEAMING krije nekadašnji distribucijski naš "Ultimatum", vjerojatno razveselio. Film mi je kao klincu ostao u lijepoj uspomeni i mislim da sam ga se baš pred koji mjesec sjetio s onom glupavom čežnjom koja misli da su filmovi nekad bili puno bolji.

Jesu, vraga. TWILIGHT'S LAST GLEAMING je lako najgluplji film koji sam gledao u cijeloj ovoj hrpi, iako dopuštam da to iz mene progovara moje golemo razočaranje. Ono što je u uspomeni bio kul i napet film o idealističkom generalu koji, zbog već nekog razloga, ucjenjuje vladu Sjedinjenih Država pokazao se kao politička pamfletčina puna neuvjerljivih situacija i lažne napetosti. Čak ni split-screenovi nisu bili kul kao nekad, a Burt Lancaster ...
Read More »

By darkomacan on 10/30/2010 12:11 AM

La Pianiste (2001) Michael Haneke

Stvarno dobar film počinjem prepoznavati po tome što ne znam što bih o njemu napisao. Lako je s lošim: tu je ljutnja kao gorivo, ironija kao skalpel, a svi vole čitati. Al' što s dobrim? Strašno mi svidio LA PIANISTE, ali kako objasniti zašto?

Jer, možda je razlog što u aspektima drame prepoznajem odjeke vlastitih drama (ništa doslovno, tek odjeci udaranja u zid), odjeke koji bi mi jučer bili dosadni, a koji mi možda već sutra neće ništa značiti. Možda je recepcija umjetničkog djela zaista samo pitanje raspoloženja i trenutka ... a možda je definicija umjetničkog djela da je spremno da bude čitano u različitim trenutcima, različitim raspoloženjima. Izvedbeno mi je LA PIANISTE bio sjajan po načinu kako gradi dramu odbijajući stvarati dramu, po likovima koji su naizmjence jedni drugima mučitelji, ali uglavnom žrtve. Po tome kako je ocrtao svijet u kojem se bojim da stvarno živimo.

Stvarno dobar film nije uopće ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation