Search
Friday, March 29, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 10/17/2009 7:57 AM
100 filmova

By darkomacan on 11/24/2012 11:03 AM

Mar Adentro (2004) Alejandro Amenábar

Prednost nepripremljenog gledanja filma je u slučaju MAR ADENTRO bila u tome što sam se pola filma pitao glumi li protagonista kao mladića (zamagljeno) i starca (našminkano) isti čovjek. Da sam kojim slučajem prije toga vidio plakat ili nedajbože čitao titlove onda bih bio zakinut za taj mali slasni misterij i otpalo bi mi bilo pola zabave.

Sam film, naime, nije loš, ali nije me nešto ni dirnuo. Sve je na svom mjestu, zanat je dobar, simbolika leta i mora malo njanja, ali s obzirom da se ne uzbuđujem oko vrućih tema kao što je eutanazija, onda mi je prilično ravno bilo što će se deseiti, do te mjere ravno da sam se maločas, jedno tjedan dana nakon gledanja, imao na dugu sekundu problema sjetiti kako je film uopće završio.

Podsjetio me, pak, na jednu drugu domaću zadaću, na "Le scaphandre et le papillon" i to ne samo po uzetosti već po tome što je u oba filma izdana knjiga prikazana kao vrh ...
Read More »

By darkomacan on 11/3/2012 10:31 AM

<<-- 24-satno crtanje pratite na linku iz lijevoga stupca. A u pauzi:

Love Exposure (2008) Shion Sono

Imam ozbiljnih problema s gledanjem filmova u zadnje vrijeme: koncentracija mi se survala na otprilike sedam minuta; nakon toga počnem se vrpoljiti, gledati poštu, surfati, jesti, spavati. Tako da su mi filmovi sad kao i knjige: kroz svaki pojedini napredujem glacijalno, trebaju mi dani da nekog pogledam, gdjekad čak i tjedni. A to sve za normalne filmove, a kad se neki raspištolji na četiri sata kao LOVE EXPOSURE, onda se dok dođem do kraja više ni ne sjećam kako je počeo.

Iako sam siguran da je bolje počeo nego što je završio. Do Youva osvetničkog pohoda sve je nekako imalo smisla - stiliziranog smisla, ali smisla, no nakon toga se stvarna drama (ma kako na momente bizarna) pretvara u žanr, a možda i farsu. Dok je dotad ... dotad je LOVE EXPOSURE bio vrlo dobar primjer kako je uvjerljivost rastezljiv pojam: koliko likovi u filmu puno ...
Read More »

By darkomacan on 10/6/2012 6:00 PM

Dolls (2002) Takeshi Kitano

Ne volim one kritike filmova koje prepričavaju sadržaj, načelno ne volim kritike koje ističu ono što je očito (iako, kome očito?), a ne volim ni one koje ubodu nešto što je meni promaklo, iako iz posve drugog razloga: učine mi da se osjećam manje vrijednim i generalno glupim.

Tako to neko tumačenje koje kaže da je cijeli film DOLLS ono kako lutke iz predstave zamišljaju život ljudskih bića. Ne znam je li to istina, ali dobro zvuči, zvuči kao nešto što je dovoljno apstraktno da bi moglo biti autorova polazna točka (je li? nisam provjeravao) i onda me malo muči što se toga i sam nisam sjetio iako - kako sam mogao? Film me uhvatio prvim kadrom - "ono kad" vam je jasno da gledate nešto što još nije snimljeno, nije viđeno - i odvalio drugim ("vezanim prosjacima") pričem im nisam shvatio ni značenje ni povezanost, osim ako povezanost nije bila proizvoljna i samo autoru jasna, kao što je razlog vezivanja bio jasan samo pros ...
Read More »

By darkomacan on 8/29/2012 8:10 AM

Monsters (2010) Gareth Edwards

Napisao sam nedavno, u promotivne svrhe, kako "mrzim znanstvenu fantastiku" i to je istovremeno i točno i netočno. Netočno je jer je konzumiram, u ovom ili onom obliku, preko trideset i pet godina, a to nije zbog mržnje. Točno je jer znanstvena fantastika ne pruža više odgovore na pitanja koja si postavljam pa se osjećam pomalo izdano. Da je moj život SF priča, onda bih ja bio čovjek koji stari dok znanstvena fantastika ostaje to vječno mlado biće za koje znam da će me nadživjeti i da nikad neće zdvajati o pitanjima koja mene muče. I otud resentiman.

MONSTERS je okej SF film od ove nove vrste (kao, rec'mo, "District 9") gdje se ne oneobičava sve već se snima svijet kakav postoji i onda se u njega ukapa CGI po potrebi. Okej je kažem, samo je već viđen (bar od "Afričke kraljice" naovamo) i premda je sve bilo na svome mjestu, nije bilo nikakvih iznenađenja: solidan jedan, mlad uradak, tek pomalo antipatičan ...
Read More »

By darkomacan on 8/14/2012 3:19 AM

Apsolutnih sto (2001) Srdan Golubović

Mislim da sam već govorio kako s određenom nelagodnošću gledam domaće filmove, nelagodnošću koje nema kad čitam domaće stripove ili čitam domaće knjige, pa ma kako manjkavi ti potonji bili. Ni sam nisam siguran u čemu je razlog: vidim li filmove kao prodornije i konkurentnije pa posljedično strepim kakvu će recepciju doživjeti te ih zato i sam motrim s po dva skalpela u svakoj ruci, bodući si oči u očaju na svaki ugledani propust? Tko će ga znati, ali činjenica je da domaće filmove gledam kao kad ocjenjujem prozu prijatelja: s mržnjom i naklonošću, a bez opraštanja. Sve manje od savršenoga, gine.

APSOLUTNIH STO je dobar film, ali je daleko od savršenoga. To što vidljivo nije bilo previše para da ga se snimi još mu je i najmanja boljka, jer dodaje općem sirotinjskom ugođaju. Veći je problem što mu u filmsko pripovjedanje ulijeću segmenti koji mogu proći u literaturi, ali ne i na filmu (ono kad nam cijelu prošlost Igora i sjedok ...
Read More »

By darkomacan on 7/11/2012 6:02 AM

Essential Killing (2010) Jerzy Skolimowski

Ako za film mislimo da je sranje dok vjerujemo da je američki, prestaje li biti sranje kad doznamo da američki nije? Hmm, ne ... ESSENTIAL KILLING je sranje i sprijeda i straga jer nam cijelo vrijeme kao nešto priča, a zapravo nam ne priča ništa što sami u priču nismo donijeli: ako se iz kojega god razloga (ja nijednoga) vežemo uz bjegunca ili prozračnu političku poruku, film će nam biti emocionalan, ali ako nas to promaši i jedna bi slika (pročitao sam negdje da je Skolimowski slikar) umjesto ovih sat i po dostajala.

Film bez riječi (a moglo bi se isto primijeniti i na strip) snima se na dvije točke karijere: kad je čovjek mlad i želi pokazati što sve umije i kad je čovjek star i hoće se vratiti svojim korijenima s novim uvidima. Problem ESSENTIAL KILLINGA je da novih uvida nema: posve jednak film mogao je snimiti talentirani klinac tek izašao iz akademije, nema tu psihološke ni pripovjedne ni vizualne zrelosti, nema dra ...
Read More »

By darkomacan on 5/23/2012 5:03 AM

Gruz 200 (2007) Alexey Balabanov

Najveća vrlina GRUZA 200 je sadizam - to su scene koje su prikazane detaljno, s užitkom i pripovjednim smislom, to je ono što se pamti. Ostatak filma ... Pa, možda ja jednostavno nisam čitao dovoljno Rusa te nisam navikao na ovako vrludavu dramaturgiju, ali cijelo vrijeme mi je nešto škripalo.

Recimo, priču otvara onaj oficir-otac koji poslije nema gotovo nikakvu ulogu. S njim za stolom sjedi brat mu čija je uloga da se - manji, ali skoro pa nebitan spoiler, oprostite - preobrati, pri čemu razlog preobraćenja (bar meni) ostaje posve neuhvatljiv. Treći lik što ulazi je kćer koja ima, ako je to moguće, još manju ulogu od oca-oficira si. Četvrti lik je katalizator situacije koja će dovesti do sadizma nad petim likom, ali sam po sebi nije uopće bitan (osim ako ... ali o tom nešto poslije). Tako da je rezultat da su se, dok stignemo do petog lika, naša sućut rasula na previše strana pa nanizane prizore sadizma gledamo izdaleka, bešćutno ...
Read More »

By darkomacan on 5/4/2012 3:36 AM

The Machinist (2004) Brad Anderson

Fali mi Zona sumraka. To jest, ne fali mi uopće jer izvan izvornoga vremena i prostora skoro uopće nije funkcionirala, ali fali mi zato što su jadni redatelji umjesto da snimaju filmiće s pančlajnom u trajanju od 22 minute prisiljeni te iste filmiće razvući na sat i pol pa se to, je li, vidi. To je pomalo kao što je SF bio bolji dok je naglasak bio na kratkim pričama, a ne sad kad istu ideju koju bi nekad stucali u 6 stranica autori pišu na 600. Razumijem da su pare nerazmjerno bolje, al' za pratit takvo što nemam vam ja volje.

I tako THE MACHINIST dobro počne, ali je negdje do petnaeste minute jasno da smo u području "mindfuck" filmova i onda vaš užitak ovisi volite li ih gledati i koliko ste ih već gledali. Ja sam predoziran. Ono ... strip Alana Moorea koji me najviše razočarao (ne time nužno najlošiji) bio je "A Small Killing" jer sam, čim je u nekom intervjuu najavio da je počeo od Zarateove ideje čovjeka ...
Read More »

By darkomacan on 4/24/2012 12:04 AM

Drive (2011) Nicolas Winding Refn

Ne mogu reći da me onaj ružni font u ružičastoj boji nije na vrijeme upozorio da će film biti smeće. Tako da sam si za idućih sat i pol u jednu ruku sam kriv. Ali u drugu, puno puno veću ruku je kriv Refn.

Refn je ili moron ili sadist. Vjerojatno je moron jer nam i dalje pokušava prodati tišinu pod dubinu. Vjerojatno je moron jer nazove film DRIVE i onda u njemu ne snimi ni jednu jedinu spomena vrijednu vožnju. Vjerojatno je moron jer je od svih predavanja u filmskoj školi izabrao markirati baš dramaturgiju. Vjerojatno je moron jer su mu svi likovi moroni, a kako svaki autor (znam da nije on pisao ni scenarij ni knjigu, ali ih je odabrao snimiti) sve svoje likove izvlači iz sebe onda ni on ne može biti ništa drugo nego moron.

I obično mogu procijeniti zašto neki film na IMDB-u dobije bolju ili lošiju ocjenu, čak i ako se s njom ne slažem, ali ovdje mi fakat nije jasna osmica iz 166.000 glasova. Zar su popuši ...
Read More »

By darkomacan on 4/17/2012 3:27 AM

Trolljegeren (2010) Andre Oevredal

Prva mi je pomisao bila kako me konačno snašla kazna što nisam pogledao taj mnogohvaljeni klasik "Blair Witch Project". Srećom, svaka je iduća pomisao bila bolja od te.

TROLLJEGEREN je zabavan film skroz do kraja (koji mora biti to što jest i šteta što mora) uglavnom zato što djeluje kao da se ekipa dobro zabavljala i da ih nije bilo puno briga za svjetsku publiku. Stavili su norveške arhetipove, norveške interne fore i reference i tretirali ih - što je jedini pravi način - kao da će ih cijeli svijet razumjeti. I nema razloga da ih ne razumije: i što nije jasno iz konteksta se bez problema čita, a ako su mi neke još opskurnije fore promakle, stvarno nije bitno. Usto, svidjelo mi se kako promišljeno tretiraju temu koja je fantastička; TROLLJEGEREN me zapravo najviše od svega podsjetio na onu knjigu "Patuljci" koju sam čitao kao mali i gdje su mi skroz ozbiljno tumačili zašto su patuljci brzi, koliko jedu, kakav ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation