Search
Wednesday, June 19, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 10/17/2009 7:57 AM
100 filmova

By darkomacan on 5/30/2014 11:42 AM

Django Unchained (Quentin Tarantino, 2012.)

Ovako mi se čini: pitanje kod Tarantinovih filmova nije jesu li dobri ili nisu, nije čak ni u tome sviđaju vam se ili ne; pitanje je drugo, starije i, mislim, Tolstojevo – treba li takve filmove uopće snimati?

Tolstoj (ja sve ovo vrlo napamet pa ne zamjerite ako je štogod, ili sve, krivo) je vrlo bio za to da se knjige ne bi smjele pisati ako nisu kalokagatične, to jest ako se ne bave onime što je u svijetu lijepo i dobro, da ne kažem plemenito. Ili moralno. Takav je stav isključivao, recimo, Shakesepearea čiji je, pak, stav bio da se treba pisati što god ljudi žele gledati. Tako da Tolstoj nije baš volio Shakespearea (kao ni mnogošto drugo), a prilično sigurno ne bi volio ni Tarantina.

Jerbo DJANGO UNCHAINED ne samo da nije moralan, plemenit, o dobrom ni o lijepom. DJANGO UNCHAINED nije apsolutno film ni o čemu. Nije to film o osveti, nije o rasi, nije o ironiji, nije o pravdi ... DJANGO nam baš n ...
Read More »

By darkomacan on 5/21/2014 11:52 PM

A Field in England (Ben Wheatley, 2013.)

U prvoj sekundi filma nešto grune i ja pomislim: nadam se da to nije trik koji površnim uzbuđenjem skriva činjenicu da u ostatku filma uzbuđenja nema. U idućoj sekundi shvatim da je film crno-bijeli i pomislim: nadam se da to nije trik kako bi se nečemu što nema inherentnu umjetničku vrijednost pridodala pokost iste. U oba slučaja, kao i u toliko drugih, nade mi budu iznevjerene.

A FIELD IN ENGLAND je gnjavežno prešetavanje amo-tamo bez jasne priče (moguće je da je riječ o zaživotu, ali to je toliko izlizana premisa da mi se o toj opciji uopće ne da misliti), s dijalozima koji su zapravo šuplji (što pokušavaju prikriti lažno šekspirijanskim dijalozima koji ne drže ni kap vode ako ste tjedan dana prije gledali nekog pravog Šeksa) i filmaškom strategijom zbunjivanja gledatelja kako bi pomislio da je glupost njegova, a ne redateljeva.

Što ostavlja dvije, ako ne kvalitete a onda zanimljivosti. Prvo, film ...
Read More »

By darkomacan on 12/21/2012 12:17 AM

The Christies (2006) Phil Mulloy

Prvi me segment (epizoda?) THE CHRISTIES oduševio lijenošću kao majkom dosjetljivosti. Idući tako dobar segment bila je odjavna špica. Između toga nanizale su se ostale epizode koje nisu bez vraga ni duha, ali ih kači prokletstvo serijala koji počne briljantnim momentom: sve poslije funkcionira uglavnom zato što još uvijek volimo onaj prvi dojam, a puno manje zbog novoga što donose. Pokušao sam zamisliti kako bi ovaj film (animiran je, to nisam dosad spomenuo, je li tako?) funkcionirao kao strip i dojam je identičan: čitao bih svaku epizodu, ali sa sve manjim užitkom. Na koncu bih, ako strip ne prestane, prestao ja jer me, u biti, tema filma nimalo ne zanima.

THE CHRISTIES su, naime, društvena kritika. Za razliku od Mulloyeva meni jako dragog serijala "The Intolerance" (gdje je isto prva epizoda najjača), THE CHRISTIES su suzili metu s kozmičke gluposti na parohijsku i, da tehnička izvedba animacije nije fascinantna kakva ...
Read More »

By darkomacan on 12/6/2012 7:22 AM

I Saw the Devil (2010) Jee-woon Kim

Preselit ću se u Koreju jer ondje sedamdesete još traju. Ne da su sedamdesete bile ne znam kako dobra dekada sama po sebi - pamti je se kao slijetanje s revolucionarnog poleta, kao sivu i opsjednutu materijalnim - ali je dala cijeli neki val filmova koji su, neuspješno ili čak uspješno, pokušavali nešto novo i nešto drukčije te mi tako, kao klincu, ucijepili komercijalno nezdrave ideje kao "novo je dobro", "film smije završiti s junakom u banani" i "fućkaš sondiranje publike, radi po svom, ako imaš što za reći".

I sad, nije da I SAW THE DEVIL ima nešto zemljotresno bitno novo za reći - ipak je riječ o žanru, kao i "Memories of Murder" i ovo je o serijskom ubojici, valjda ih je Koreja s ostatkom američke kulture kolonijalno uvezla - ali film je pažljivo sniman pa odaje dojam da je barem autoru bilo stalo da svoju poantu razradi, doradi i prenese nam je. Malo li je, rekli bi onkraj Drine, na ...
Read More »

By darkomacan on 11/24/2012 11:03 AM

Mar Adentro (2004) Alejandro Amenábar

Prednost nepripremljenog gledanja filma je u slučaju MAR ADENTRO bila u tome što sam se pola filma pitao glumi li protagonista kao mladića (zamagljeno) i starca (našminkano) isti čovjek. Da sam kojim slučajem prije toga vidio plakat ili nedajbože čitao titlove onda bih bio zakinut za taj mali slasni misterij i otpalo bi mi bilo pola zabave.

Sam film, naime, nije loš, ali nije me nešto ni dirnuo. Sve je na svom mjestu, zanat je dobar, simbolika leta i mora malo njanja, ali s obzirom da se ne uzbuđujem oko vrućih tema kao što je eutanazija, onda mi je prilično ravno bilo što će se deseiti, do te mjere ravno da sam se maločas, jedno tjedan dana nakon gledanja, imao na dugu sekundu problema sjetiti kako je film uopće završio.

Podsjetio me, pak, na jednu drugu domaću zadaću, na "Le scaphandre et le papillon" i to ne samo po uzetosti već po tome što je u oba filma izdana knjiga prikazana kao vrh ...
Read More »

By darkomacan on 11/3/2012 10:31 AM

<<-- 24-satno crtanje pratite na linku iz lijevoga stupca. A u pauzi:

Love Exposure (2008) Shion Sono

Imam ozbiljnih problema s gledanjem filmova u zadnje vrijeme: koncentracija mi se survala na otprilike sedam minuta; nakon toga počnem se vrpoljiti, gledati poštu, surfati, jesti, spavati. Tako da su mi filmovi sad kao i knjige: kroz svaki pojedini napredujem glacijalno, trebaju mi dani da nekog pogledam, gdjekad čak i tjedni. A to sve za normalne filmove, a kad se neki raspištolji na četiri sata kao LOVE EXPOSURE, onda se dok dođem do kraja više ni ne sjećam kako je počeo.

Iako sam siguran da je bolje počeo nego što je završio. Do Youva osvetničkog pohoda sve je nekako imalo smisla - stiliziranog smisla, ali smisla, no nakon toga se stvarna drama (ma kako na momente bizarna) pretvara u žanr, a možda i farsu. Dok je dotad ... dotad je LOVE EXPOSURE bio vrlo dobar primjer kako je uvjerljivost rastezljiv pojam: koliko likovi u filmu puno ...
Read More »

By darkomacan on 10/6/2012 6:00 PM

Dolls (2002) Takeshi Kitano

Ne volim one kritike filmova koje prepričavaju sadržaj, načelno ne volim kritike koje ističu ono što je očito (iako, kome očito?), a ne volim ni one koje ubodu nešto što je meni promaklo, iako iz posve drugog razloga: učine mi da se osjećam manje vrijednim i generalno glupim.

Tako to neko tumačenje koje kaže da je cijeli film DOLLS ono kako lutke iz predstave zamišljaju život ljudskih bića. Ne znam je li to istina, ali dobro zvuči, zvuči kao nešto što je dovoljno apstraktno da bi moglo biti autorova polazna točka (je li? nisam provjeravao) i onda me malo muči što se toga i sam nisam sjetio iako - kako sam mogao? Film me uhvatio prvim kadrom - "ono kad" vam je jasno da gledate nešto što još nije snimljeno, nije viđeno - i odvalio drugim ("vezanim prosjacima") pričem im nisam shvatio ni značenje ni povezanost, osim ako povezanost nije bila proizvoljna i samo autoru jasna, kao što je razlog vezivanja bio jasan samo pros ...
Read More »

By darkomacan on 8/29/2012 8:10 AM

Monsters (2010) Gareth Edwards

Napisao sam nedavno, u promotivne svrhe, kako "mrzim znanstvenu fantastiku" i to je istovremeno i točno i netočno. Netočno je jer je konzumiram, u ovom ili onom obliku, preko trideset i pet godina, a to nije zbog mržnje. Točno je jer znanstvena fantastika ne pruža više odgovore na pitanja koja si postavljam pa se osjećam pomalo izdano. Da je moj život SF priča, onda bih ja bio čovjek koji stari dok znanstvena fantastika ostaje to vječno mlado biće za koje znam da će me nadživjeti i da nikad neće zdvajati o pitanjima koja mene muče. I otud resentiman.

MONSTERS je okej SF film od ove nove vrste (kao, rec'mo, "District 9") gdje se ne oneobičava sve već se snima svijet kakav postoji i onda se u njega ukapa CGI po potrebi. Okej je kažem, samo je već viđen (bar od "Afričke kraljice" naovamo) i premda je sve bilo na svome mjestu, nije bilo nikakvih iznenađenja: solidan jedan, mlad uradak, tek pomalo antipatičan ...
Read More »

By darkomacan on 8/14/2012 3:19 AM

Apsolutnih sto (2001) Srdan Golubović

Mislim da sam već govorio kako s određenom nelagodnošću gledam domaće filmove, nelagodnošću koje nema kad čitam domaće stripove ili čitam domaće knjige, pa ma kako manjkavi ti potonji bili. Ni sam nisam siguran u čemu je razlog: vidim li filmove kao prodornije i konkurentnije pa posljedično strepim kakvu će recepciju doživjeti te ih zato i sam motrim s po dva skalpela u svakoj ruci, bodući si oči u očaju na svaki ugledani propust? Tko će ga znati, ali činjenica je da domaće filmove gledam kao kad ocjenjujem prozu prijatelja: s mržnjom i naklonošću, a bez opraštanja. Sve manje od savršenoga, gine.

APSOLUTNIH STO je dobar film, ali je daleko od savršenoga. To što vidljivo nije bilo previše para da ga se snimi još mu je i najmanja boljka, jer dodaje općem sirotinjskom ugođaju. Veći je problem što mu u filmsko pripovjedanje ulijeću segmenti koji mogu proći u literaturi, ali ne i na filmu (ono kad nam cijelu prošlost Igora i sjedok ...
Read More »

By darkomacan on 7/11/2012 6:02 AM

Essential Killing (2010) Jerzy Skolimowski

Ako za film mislimo da je sranje dok vjerujemo da je američki, prestaje li biti sranje kad doznamo da američki nije? Hmm, ne ... ESSENTIAL KILLING je sranje i sprijeda i straga jer nam cijelo vrijeme kao nešto priča, a zapravo nam ne priča ništa što sami u priču nismo donijeli: ako se iz kojega god razloga (ja nijednoga) vežemo uz bjegunca ili prozračnu političku poruku, film će nam biti emocionalan, ali ako nas to promaši i jedna bi slika (pročitao sam negdje da je Skolimowski slikar) umjesto ovih sat i po dostajala.

Film bez riječi (a moglo bi se isto primijeniti i na strip) snima se na dvije točke karijere: kad je čovjek mlad i želi pokazati što sve umije i kad je čovjek star i hoće se vratiti svojim korijenima s novim uvidima. Problem ESSENTIAL KILLINGA je da novih uvida nema: posve jednak film mogao je snimiti talentirani klinac tek izašao iz akademije, nema tu psihološke ni pripovjedne ni vizualne zrelosti, nema dra ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation