Search
Thursday, March 28, 2024 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 10/17/2009 7:57 AM
100 filmova

By darkomacan on 7/11/2012 6:02 AM

Essential Killing (2010) Jerzy Skolimowski

Ako za film mislimo da je sranje dok vjerujemo da je američki, prestaje li biti sranje kad doznamo da američki nije? Hmm, ne ... ESSENTIAL KILLING je sranje i sprijeda i straga jer nam cijelo vrijeme kao nešto priča, a zapravo nam ne priča ništa što sami u priču nismo donijeli: ako se iz kojega god razloga (ja nijednoga) vežemo uz bjegunca ili prozračnu političku poruku, film će nam biti emocionalan, ali ako nas to promaši i jedna bi slika (pročitao sam negdje da je Skolimowski slikar) umjesto ovih sat i po dostajala.

Film bez riječi (a moglo bi se isto primijeniti i na strip) snima se na dvije točke karijere: kad je čovjek mlad i želi pokazati što sve umije i kad je čovjek star i hoće se vratiti svojim korijenima s novim uvidima. Problem ESSENTIAL KILLINGA je da novih uvida nema: posve jednak film mogao je snimiti talentirani klinac tek izašao iz akademije, nema tu psihološke ni pripovjedne ni vizualne zrelosti, nema dra ...
Read More »

By darkomacan on 5/23/2012 5:03 AM

Gruz 200 (2007) Alexey Balabanov

Najveća vrlina GRUZA 200 je sadizam - to su scene koje su prikazane detaljno, s užitkom i pripovjednim smislom, to je ono što se pamti. Ostatak filma ... Pa, možda ja jednostavno nisam čitao dovoljno Rusa te nisam navikao na ovako vrludavu dramaturgiju, ali cijelo vrijeme mi je nešto škripalo.

Recimo, priču otvara onaj oficir-otac koji poslije nema gotovo nikakvu ulogu. S njim za stolom sjedi brat mu čija je uloga da se - manji, ali skoro pa nebitan spoiler, oprostite - preobrati, pri čemu razlog preobraćenja (bar meni) ostaje posve neuhvatljiv. Treći lik što ulazi je kćer koja ima, ako je to moguće, još manju ulogu od oca-oficira si. Četvrti lik je katalizator situacije koja će dovesti do sadizma nad petim likom, ali sam po sebi nije uopće bitan (osim ako ... ali o tom nešto poslije). Tako da je rezultat da su se, dok stignemo do petog lika, naša sućut rasula na previše strana pa nanizane prizore sadizma gledamo izdaleka, bešćutno ...
Read More »

By darkomacan on 5/4/2012 3:36 AM

The Machinist (2004) Brad Anderson

Fali mi Zona sumraka. To jest, ne fali mi uopće jer izvan izvornoga vremena i prostora skoro uopće nije funkcionirala, ali fali mi zato što su jadni redatelji umjesto da snimaju filmiće s pančlajnom u trajanju od 22 minute prisiljeni te iste filmiće razvući na sat i pol pa se to, je li, vidi. To je pomalo kao što je SF bio bolji dok je naglasak bio na kratkim pričama, a ne sad kad istu ideju koju bi nekad stucali u 6 stranica autori pišu na 600. Razumijem da su pare nerazmjerno bolje, al' za pratit takvo što nemam vam ja volje.

I tako THE MACHINIST dobro počne, ali je negdje do petnaeste minute jasno da smo u području "mindfuck" filmova i onda vaš užitak ovisi volite li ih gledati i koliko ste ih već gledali. Ja sam predoziran. Ono ... strip Alana Moorea koji me najviše razočarao (ne time nužno najlošiji) bio je "A Small Killing" jer sam, čim je u nekom intervjuu najavio da je počeo od Zarateove ideje čovjeka ...
Read More »

By darkomacan on 4/24/2012 12:04 AM

Drive (2011) Nicolas Winding Refn

Ne mogu reći da me onaj ružni font u ružičastoj boji nije na vrijeme upozorio da će film biti smeće. Tako da sam si za idućih sat i pol u jednu ruku sam kriv. Ali u drugu, puno puno veću ruku je kriv Refn.

Refn je ili moron ili sadist. Vjerojatno je moron jer nam i dalje pokušava prodati tišinu pod dubinu. Vjerojatno je moron jer nazove film DRIVE i onda u njemu ne snimi ni jednu jedinu spomena vrijednu vožnju. Vjerojatno je moron jer je od svih predavanja u filmskoj školi izabrao markirati baš dramaturgiju. Vjerojatno je moron jer su mu svi likovi moroni, a kako svaki autor (znam da nije on pisao ni scenarij ni knjigu, ali ih je odabrao snimiti) sve svoje likove izvlači iz sebe onda ni on ne može biti ništa drugo nego moron.

I obično mogu procijeniti zašto neki film na IMDB-u dobije bolju ili lošiju ocjenu, čak i ako se s njom ne slažem, ali ovdje mi fakat nije jasna osmica iz 166.000 glasova. Zar su popuši ...
Read More »

By darkomacan on 4/17/2012 3:27 AM

Trolljegeren (2010) Andre Oevredal

Prva mi je pomisao bila kako me konačno snašla kazna što nisam pogledao taj mnogohvaljeni klasik "Blair Witch Project". Srećom, svaka je iduća pomisao bila bolja od te.

TROLLJEGEREN je zabavan film skroz do kraja (koji mora biti to što jest i šteta što mora) uglavnom zato što djeluje kao da se ekipa dobro zabavljala i da ih nije bilo puno briga za svjetsku publiku. Stavili su norveške arhetipove, norveške interne fore i reference i tretirali ih - što je jedini pravi način - kao da će ih cijeli svijet razumjeti. I nema razloga da ih ne razumije: i što nije jasno iz konteksta se bez problema čita, a ako su mi neke još opskurnije fore promakle, stvarno nije bitno. Usto, svidjelo mi se kako promišljeno tretiraju temu koja je fantastička; TROLLJEGEREN me zapravo najviše od svega podsjetio na onu knjigu "Patuljci" koju sam čitao kao mali i gdje su mi skroz ozbiljno tumačili zašto su patuljci brzi, koliko jedu, kakav ...
Read More »

By darkomacan on 4/3/2012 12:10 AM

First Snow (2006) Mark Fergus

Postoje ideje - uobličene u priče - koje su fascinantne kad ih čovjek prvi put čuje, bilo to s osam, dvanaest ili možda dvadeset godina. Tako su lijepo sročene da ih se mora prihvatiti, jer se lijepo sročena rečenica nimalo ne razlikuje od istinite, a možda je i šije.

Kad te, pak, ideje čujete poslije, ili slabije ispričane, one ne gube na snazi - ona je zauvijek sačuvana u izvornom pripovijedanju - ali neumitno dovode do toga da kasnijim pripovjedačima strože sudimo. Konačno, koliko varijacija može istina imati prije nego što se udalji od istine; koliko možemo izobličiti ljepotu da ostane prepoznatljiva?

Tako je i s FIRST SNOW. Tko dosad nije shvatio da slijedi spoiler sam si je kriv ili jednostavno nije dosta prikaza pročitao: FIRST SNOW nam još jednom priča o tome kako čovjek od svoje sudbine ne može pobjeći i čini to iskreno, nigdje nije pogriješio, ali meni više nije osam, ni dvanaest ni dvadeset godina i ...
Read More »

By darkomacan on 3/25/2012 6:26 AM

Chingoo (2001) Kyung-Taek Kwak

Nema do prvoga puta. Prvi film koji sam svjesno gledao kao dio korejskoga novoga vala bio je "Memories of Murder" koji me oduševio kombinacijom zapravo poznate zamisli i sižea s notom orijentalne verzije češkoga duha. Zatim sam gledao "Mother" (tek sam maločas shvatio da su, kao i "Host", od istoga redatelja) koji je bio to slično, možda s malo jače napisanim krajem. Dok sam došao do CHINGOO, korejski su filmovi postali kao bilo koja egzotična hrana, tek okus - što mi se danas gleda? Španjolski? Ruski? Japanski? Finski?

Sam me CHINGOO, pak, nije odvalio. Svidjelo mi se, kulturološki, kako se gangsteraj prikazuje kao validna i cijenjena opcija zanimanja za mladiće, a jako mi se svidjela i masovna scena tučnjave u kinu, jer mi se katkad učini kako je režiranje masa zaboravljena umjetnost. No, sama je fabula bila skokovita i ne uvijek jasna, a mnogi su joj konci ostali lepršati na vjetru.

Read More »

By darkomacan on 3/11/2012 12:46 PM

Napoleon Dynamite (2004) Jared Hess

Počet ću s fascinantnim (to jest, bar je meni bio) faktoidom: kad se slovo po slovo ukucava u tražilicu, Google prije kao pojam izbaci "Napoleon Dynamite" nego "Napoleon", a Bonapartea i ostale manje dobre dijelove da ne spominjemo. I onda možemo naricati o amerikanizaciji svijeta ili propasti osnovnih znanja u suvremenom društvu, ali nas to danas srećom ne zanima. Jer, drugo je pitanje zanimljivije: ZAŠTO se Napoleona Dynamitea toliko gugla da je iskočio iznad Napoleona prvog?

A ono, dobar je film. Nekako mu je uspjelo tipičnu strukturu priče o glupanu okruženom glupanima koji svi odreda rade gluposti izvesti tako da likovi ne skliznu u karikature već ostanu karakteri. Kad sam vidio da je MTV producirao film pomislio sam, tko zna zašto, da će to biti nova generacija onih užasa sa Chevyjem Chaseom koje je svojevremeno producirao National Lampoon, ali nije bila. Oni su se rugali, dok se NAPOLEON DYNAMITE uspij ...
Read More »

By darkomacan on 2/29/2012 7:09 AM

A Bittersweet Life (2005) Jee-woon Kim

Ako početak ovoga filma nije rif na Pulp Fiction i susret/odnos Travolte i Thurmanice, onda ne znam što je. Ako akcijske scene nisu učene u školi milijun metaka i još milijun krhotina Johna Wooa, onda ne znam gdje su. Ako završetak, prešućena scena iz prve polovice filma, tajeni smisao svega, ne izgleda kao da je snimljen sedamdesetih u Europi onda ne znam kako izgleda. A opet, ne dižem svoj glas protiv A BITTERSWEET LIFE kao pastiša ili Frankenštajnova čudovišta, zato što su tri navedene lekcije dobro naučene, dobro primijenjene i što film nije bez smisla.

Okej, smisao nije naročito dubok (krije se negdje između rečenice "sto stvari možeš učiniti kako valja, a samo jednu zabrljati i ta če te obilježiti" i jedinoga junakovog osmijeha), ali barem se stekne dojam da je scenarist/redatelj imao nešto za reći i to rekao. Mogao sam prekinuti gledati ovaj film nakon svake petnaestminutne epizode i ne bih osjećao da sam neš ...
Read More »

By darkomacan on 2/14/2012 11:34 AM

Valhalla Rising (2009) Nicolas Winding Refn

Dva! Dva su čovjeka pisala ovaj film koji nije ni frtalj filma! Jedan od njih je redatelj i taj je, nagađam, razmišljao samo o lijepim slikama (malo, jebiga, statičnim - prokleti storibordirani filmovi), dok je posao onoga drugoga bio da stavi što manje dijaloga kako bi prikrio da nije shvatio onu konfuziju klišeja i scena koje su funkcionirale u drugim filmovima a koju mu je redatelj prodao pod zaplet.

Hoću reći: votdfak! Tko, koga, zašto, čemu, kako? Ajde početak, to je bilo kul, ali cijeli Vinland trip nije ni trip nego gledanje nekoga drugoga kako tripa. Zašto su svi u filmu idioti, zašto redatelj misli da će ga neizrečeno podići na status Bergmana, zašto scenarist misli da su tri promrmljane rečenice u zadnjih deset minuta dovoljne za motivaciju? Od svega mi je jasno samo zašto je Mads Mikkelsen prihvatio ulogu: brzo je naučio tekst.

Vikinzi su u mikrotrendu, ali još trebam naći suvremeni stri ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2024 by DotNetNuke Corporation