Search
Monday, December 11, 2023 ..:: Home ::..   Login
 Qontakt Minimize
Vrijeme je da obnovim ovu kućicu. Novi mail je thedarkomacan na gmejlu.

Odgovaram za a) 7-9 minuta, ako smislim neku glupost, b) 7-9 dana, u prosjeku, c) 7-9 godina ako vas baš ne volim.

 Print   
 muQtašenje Minimize
Da, na ovom sajtu ima BESPLATNIH STRIPOVA koji su rezultat bar tri radne aQcije i nekih trenutaka ludila. Pa krenimo od svježijih:

SELAMALEJKUM, GENERALE - Ej bounafajd grefik novel. Or ej nouvelet, et list.

PONEDJELJAQ - tjedni web magacin!

TENA U VREĆI - "moj je cijeli život qonceptuala"!

OBUQA - škola političke kariqature Vlade Šagadina: Bilo je časno živjeti sa "Carstvom hladovine"!

MAX JAGUAR - Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni!. Iz pasice Milana Jovanovića, dodavana iz ruke u ruku, raste pustolovina, nemilosrdno kritizirana za čitateljski užitak.

DUGIN IZAZOV - kolor bez kolora, jer je Matt Madden rekao da se tako mora. Link vodi na Forum gdje se svačiji prilozi talože.

OBRAČUN - je moja serijalizirana i krvava prepirka s brojnim kreacijama. Link vas vodi na Forum gdje strip možete čitati redom

PROJEKT STOTE STRANICE - razni ljudi, po izvornoj zamisli Jasona Turnera, adaptiraju 100. stranicu neke drage si knjige. Link vodi na Forum gdje se iste gomilaju.

NATRAG - je strip koji, na Mejinu inicijativu, hrpa manijaka crta a kako drukčije nego od zadnje pasice prema prvoj. Link vodi na Forum gdje je svih 40 i kusur pasica na okupu.

STRIP CITY - su meta-rasprave o mediju stripa nastale od ekipe znane kao "Regočevci". Klik kako biste svih 15 epizoda pročitali kronološki.

REGOČ - je legendarni strip po kojem su Regočevci dobili ime. Link ne vodi na Forum nego na javaskript, ali sva objašnjenja su vam ondje.

Najposlije, JASPIS - je strip kojeg sam crtao sa 17, 18 pa i s 23 godine, a objavio kad sam otvorio blog. Grozan je, ali je okej.:)

PS Hvala Markosu na javaskriptovima i Shuckeyju na sređivanje svega na Forumu!

***

Za još bespla stripova pogledajte: 24satnocrtanjestripa.com

 Print   
 Qatalog Minimize
Hover here, then click toolbar to edit content

 Print   
 Blogoreja Minimize
Author: darkomacan Created: 3/19/2008 5:52 PM
Kao logoreja, ali gore.

By darkomacan on 7/30/2009 4:20 PM

I finale! Sve već znate, i o čemu je riječ i što znače bodovi. Pogledajmo kako je prošlo posljednjih pet kandidata:

HEKTOR I LEOPOLDINA (K. Huseinović/A. Huseinović) - Ma koliko mi autorova prepotentnost u stvarnom životu išla na živce i ma koliko kriza srednjih godina bila zapravo kriva tema za dječju slikovnicu, u usporedbi s ostalim pročitanim kandidatima ova je slikovnica pitko napisana i dosljedno nacrtana. Nije iznimna, ali da je bar ovo standard nad kojim onda skakuću kvalitetne stvari ... (1/3/4/4 (12))

AJKO - DVADESET OSMI OD STARE ČIZME (T. Ujčić/M. Celija) - Tekst ima dva problema: nenamjernu poruku da je smeće na livadi posve okej i opsežnost. Ali nije loše izveden i da nije bilo onog "Nastavlja se" na kraju (je l' to prva slikovnica na svijetu koja se prekida na proizvoljnom mjestu?), ocjena bi možda bila i viša. Ilustracije mi ne gode, ali su idejno solidne i trud je evidentan od početka do kraja. (2/3/4/4 (13))

VILIN ...
Read More »

By darkomacan on 7/29/2009 7:08 PM

U današnjem izvješću o čitanju slikovnica pristiglih na natječaj "Ovce u kutiji" dobit ćete sedam recenzija po cijeni od pet, jer sam na parove iz iste serije potrošio jedinstvenu natuknicu. To znači da ću za petak morati smisliti neku drugu zabavu, ili možda ukupni komentar. Ili oboje! Ocjene u zagradi su redom: zamisao, tekst, crtež i dizajn (te zbroj za one koji umiju zbrajati sami. ali im se ljeti to ne da).

KORIJEN LJUBAVI (H. Potočki/L. Matić) - Siguran sam da je autor dobar čovjek (kad su ga prijatelji, eto, iznenadili tiskavši mu prvu knjigu (nije ova!)), ali je katastrofalan pisac. Tu nema ni logike ni ljepote, sama neka neartikulirana dobra namjera. Ilustracije su zanimljive na jedan vrlo ružan način, a dizajn je svu neosmišljenost projekta samo digao na kvadrat. Pojam amaterizma. (1/1/2/1 (5))

U SVAKOM CVIJETU SPAVA VILA (S. Sarkotić/M. Leskovar) - zapravo bi i ova knjiga trebala biti eliminirana zbog previše stranica i previše teksta, ali 'aj ...
Read More »

By darkomacan on 7/28/2009 12:53 PM

Nastavljamo s dnevnim dozama izvješća o čitanju slikovnica pristiglih na natječaj "Ovce u kutiji". Danas sam eliminarao najbolje nacrtanu kako bih Rici pomutio matematiku, a za one koji nisu pazili u školi, ocjene u zagradi su redom: zamisao, tekst, crtež i dizajn (te zbroj za one koji ne umiju zbrojiti sami).

TATINA MEDALJA (M. Rundek/A. Kadoić) - Čim nakladnik ima potrebu na poleđini objasniti o čemu se u knjizi radi, znači da tekst ima ozbiljnih problema. I bogme ih ima, jer čak i da je jasno napisan, ono što poleđina tvrdi da kazuje funkcionira kao metafora valjda samo u autoričinoj glavi. Pouka, dakle, i to loše izvedena. S druge strane, Kadoićka umije nacrtati simpatična lica, ali kvaliteta ilustracija opako pada nakon prve dvije pa gubi bodove na fušeraju. (2/1/2/4 (9))

ENCIKLOPEDIJA ČUDOVIŠTA (S. Marijanović) - Marijanović je tehnički daleko najbolji ilustrator u cijeloj ovoj hrpi, ali knjiga a) prelazi broj stranica (50) za slikovnicu, b) tekst ...
Read More »

By darkomacan on 7/27/2009 4:10 PM

Ako se sjećate, raspitivao sam se nekidan o slikovnicama. To nije bilo tek-tako, ali nije bilo ni zbog poslotražećeg ili daronalazećeg razloga već stoga što sam pristao žirirati iste za "Ovcu u kutiji" te ćete, u okviru ljetne šeme bloga, moje bilješke o istima moći čitati od ponedjeljaka do petka (da, PIPe nema do daljnjega jer nema dosta ljudi da ih pipam). Pa krenimo, onim redom kako su mi zavedene na popisu, a ocjene u zagradi su redom: zamisao, tekst, crtež i dizajn (te zbroj za one koji ne umiju zbrojiti sami).

***

IZGUBLJENI VIJAK (D. Serdarević/El Kukumar) - Poleđina knjiga najavljuje seriju, a nakladnik je Continental film - je li ovo spin-off nekog crtića u nastajanju? Nema veze, premisa (vidljiva iz naslova) je okej, ali tekst je debelo preobilan i logika priče mrvu nategnuta. Crtež fura neku grafitersku stilizaciju i kleti airbrush, ali do kraja knjige se popravi. Oprema je imala dobrih ideja, ali bojanka joj je srušila prosjek. (3/3/3/2 (12) ...
Read More »

By darkomacan on 7/25/2009 11:01 AM

Greška pa greška pa greška ...

Jasno mi je zašto je ovo vrijeme kolektivnih godišnji: mozak jednostavno odbija raditi kako spada.

Prekjučerašnji post na blogu (onaj o ZZCP) sam zapravo počeo kako bih rekao da mi je lijepo bilo raditi na stripu kojeg nisam napisao, da je odjednom velike polovice tereta nestalo i da se crtalo s manje opterećenja nego vlastite scenarije. Potpuna nebriga za to gdje će upisivač slova smjestiti oblačiće, također je pomogla. >:) Bagra jedna crtačka, dakle, ne samo da su bolje plaćeni već imaju i lakši dio posla. :)

E, ali onda se to nekako izrodilo u pokušaj marketinškog trika (uspješan! jedan komplet je prodan!) i veliki zajeb odavanja Dekarinih nakladničkih planova. Upozoren, iz****ao sam kompromitirajuće podatke, a ako ste ih pročitali molim vas da ih zaboravite pa da se prikladno iznenadite kad ih Dekara najavi.

Na sve to sam se jučer rastegao na kako zaostala tako i nepredviđena rastr ...
Read More »

By darkomacan on 7/25/2009 1:03 AM

Čitao sam zadnjih tjedana jednu naslagu starih New Yorkera (tamo iz 2003.) pa kako im je karikatura bitan fičr, onda sam malo više gledao tko i što tamo radi. Tako sam (na ničije iznenađenje) ustanovio kako mi se među naslovnicama najviše sviđaju one na kojima se vidi kako "čovjek zna crtati". Kao na primjer:

Carter Goodrich ili

Peter DeSeve.

Ono, oni koji crtaju kak ja nikad neću, ne? Jer, pogledajte DeSeveovo (meni nedostižno) strpljenje ovdje.

A njih dvojica su i smiješni, što meni neki dr ...
Read More »

By darkomacan on 7/23/2009 8:48 PM

Dvije ploče koje sam nacrtao za skorašnju sveščicu legendarne produkcije "Zabave za celu porodicu" Vlade Tadića i Lavirinta moja su, mislim, četvrta suradnja na toj seriji. ****** spešl se još nije materijalizirao (možda ove godine?), ******* za ***** ***** napisan je, ali nije nacrtan, tako da ste (u jubilarnom 10. broju) vidjeli samo četveropločar kojeg je nacrtao - ta-damm! - Bane Kerac. To jest, ako ste vidjeli. A ako niste, evo bar jedne ploče (u varijanti prije sive i teksta) od gorespomenute dvije po meni nacrtane:

Photobucket

ZZCP-u sam dužan još jedan projekt, ali je malo duži pa će čekati. U međuvremenu, evo LJETNE AKCIJE za navlačenje na Sergeja i ZZCP: novi kupče, o, novi ...
Read More »

By darkomacan on 7/22/2009 8:07 PM

Kad par dana ne radiš (kao ja zadnjih par dana) onda je najteže početi opet raditi. Pa se izmišljaju svakojake preče stvari, kao primjerice uzimanje novih poslova povrh onih već preuzetih. A tih - obećanih, sebi, drugima, kozmosu - ima jedno dve iljade stranica, od najhitnijih. Što znači da ništa neće zaista hitno biti napravljeno. Ah, valjda ne umijem drukčije.

Danas sam, u izvrdavanju, kupovao nekakav stol za nepostojeću kuhinju, Jurici predao nagradu Stripgena te s njim i Markosom utanačavao nužne korake za web stranicu tjednog Q-a najesen (vidi natječaj Webznane, par postova niže). Potom sam spavao u ime efikasnog otpora vrućini i čitao stare New Yorkere (iz 2002/3., određena količina na prodaju po 10 kn - hej, zadnji put kad sam gledao novi su brojevi bili po 83 kn :)). Sad blog, telefonski poziv, pa možda gledanje Torchwooda.

A za vaš entertainment, vizualni dokaz da je Jurica primio nagradu (iako, kaže Jurica, kako to nije dokaz da mu nagrada poslije nije o ...
Read More »

By darkomacan on 7/21/2009 11:27 PM

To twee or not to twee?

(mcn)

By darkomacan on 7/20/2009 4:51 AM

Dobro jutro,

Lijepo li je organizirati natječaje. U svakom slučaju, manje stresno nego sudjelovati na njima. Pa evo, što da ne, još jednoga!

Ali drukčijeg no prošlog. Dok su se na Stripgen/Q natječaju testirale vaše najamničke sposobnosti, ovaj bi trebao izvidjeti stupanj predanosti i komunikativnosti vašeg autorstva. Autorstva, da!

Tko? Što? Gdje? Koliko i dokad? Te pošto?

Q STRIP u suradnji s mojstrip.com i stripovi.com traži web-stripove u svrhu pokretanja tjedniQa, mrežne inačice Q STRIPA.

U tu se svrhu traže autori voljni raditi tjedni strip (pasicu, poluploču, ploču, crno-bijelu ili u boji, zaokružen ili u nastavcima) u redovitom tjednom ritmu. Žanrovi i teme nisu zadani, ali ako dobro pogledate u koji Q STRIP ili na mojstrip.com vidjet ćete da su suvremene, relevantne, autobiografske ili literarne teme u početnoj prednosti nad čistom zabavom. To je tražio Stripgen, sad nas zanima imate li ...
Read More »


 Print   
 šljaQa Minimize
Stripovi u radu (zamišljeno/napisano/nacrtano):

Borovnica 7: 44/15/15
Maršal Bass 8: 54/54/18
Sergej: 504/288/288
Siva Kronika: 82/82/82
Slomljeni svemir: 192/104/104


Preuzeti prijevodi:
Nova 3
Prometeja 1-3
Francuzi razni

 Print   
 linQovi Minimize

 Print   
 Arhiva Minimize

  
 Lista blogova Minimize

 Print   
Copyright 2009.-2012. by Darko Macan   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2023 by DotNetNuke Corporation